►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am vizitat zilele trecute fabrica Eisberg de salate, așa că iată o relatare pas cu pas a fluxului de producție. Nu-i cel mai potrivit cuvânt, e greu să zici că se produce o salată când au loc aceiași pași pe care îi facem și noi acasă, doar că la o scară mai mare. Am fost însă fericit să descopăr că totul este 100% natural – legumele sunt tratate doar cu apa ce le spală.
Eisberg este o companie elvețiană înființată în 1983 de niște fermieri ce au avut ideea de a vinde salata deja spălate și taiate către public și restaurante. Operează în Elveția, Austria, Ungaria și Polonia, iar în România au venit în 1995 ca furnizor de salate pentru McDonald’s, iar din 2004 au început să vândă și sub brand propriu (sau produc sub brandul hipermarketurilor) amestecuri de salate spălate și împachetate. Au o fabrică pe centura Bucureștiului.
Produc chestii precum acestea:
Ca să vă dați seama cât au evoluat, în 2004 vindeau 2.400 de pungi/săptămână, în 2008 urcaseră la 20.000 pungi/săptămână și acum sunt la 170.000 de pungi/săptămână. Asta nu-i mult, ungurii mănâncă mult mai multă salată, dar se schimbă și la noi lucrurile. În cifre, Eisberg produce:
Îmi place sistemul lor, vine cu avantajul că pot cumpăra o salată mixtă, de obicei o îmbinare de vreo 6-7 tipuri de legume/salate ce se complementează prin gusturi și culoare, într-o cantitate potrivită pentru o porție sau două. Dacă ar fi să le iau separat ar fi și mult mai dificil și în cantități mult prea mari pentru o masă. Acum că am văzut și cum le prepară, nu mai am nici o teamă.
Producția începe, desigur, cu aprovizionarea de diverse tipuri de salate, plus morcov, ceapă, varză, roșii, castraveți șamd. Unele legume vin din România, dar majoritatea din străinătate, că în țări aflate mai la sud de noi cresc în lunile noastre de iarnă. De asemenea, elvețienii cer niște standarde de calitate pe care puțini agricultori din România vor să le respecte, de la testarea periodică a pământului, a apei folosite la irigații și până la a avea toalete pe câmp, ca să nu-și facă nevoile în mijlocul recoltei. Nu-i ceva des întâlnit la noi și este motivul pentru care salatele preambalate sunt mai scumpe.
Legumele și fructele proaspete ajung la Eisberg în 1-4 zile după recoltare, inclusiv din țări precum Spania, Turcia, Egipt șamd. Sunt ținute într-o cameră cu temperatura joasă și apoi intră la producție.
Producția începe cu acțiunea umană. Mai mulți lucrători luau salatele, le tăiau în două, le tăiau cotorul și aruncau primele frunze, cele exterioare, apoi dădeau drumul salatelor pe o bandă ce le ducea spre tăiere.
Cum se face mixul din pungă? Păi îl făceau angajații care puneau diverse legume de bandă. Dacă mixul este de 50% salată iceberg, 25% romaine și 25% batavia, atunci doi oameni tăiau iceberg și câte unul din celelalte. Nu e un amestec calculat la precizie de gram, dar nici nu se poate face asta.
Banda duce legumele la un tocător automat, care le taie la dimensiunile pe care le vedeți în pungile din comerț sau în salatele McDonald’s.
Odată tocate, frunzele ajung într-un jgheab cu apă unde sunt spălate. Se folosește apă bine testată (ar fi bună de băut), iar jgheaburile fac un fel de vălurele care ajută la spălare. La capătul jgheabului salata cade într-un coș mare, ca de rufe, ce este apoi introdus într-un aparat care le zgâlțâie de zici că-i o mașină de spălat ce face o centrifugare, astfel fiind uscate.
Există o altă linie asemănătoare pentru frunze fragile (gen rucola), care nu trec printr-un tocător. Ele sunt spălate și uscate printr-o metodă mai puțin violentă, așa cum am face și noi la chiuvetă.
În ce privește legume precum morcovii sau varza albă și roșie, care se taie în fâșii lungi și înguste, acestea sunt tăiate și spălate separat, apoi sunt amestecate cu restul salatelor chiar acolo în jgheabul de spălare, le pune cineva cu un polonic mare.
După uscare au rezultat practic zeci sau sute de kilograme de salată gata amestecată pe rețeta fabricată în acel moment. Acestea se toarnă într-o mașinărie care le va doza în pungile de ambalare printr-un proces simplu, dar inedit. Bănuiesc că salata nu poate fi împinsă, forțată în recipiente, așa că este încetișor plasată în pâlnia mare a mașinăriei și de acolo cade natural în multe containere mici de pe lateralul ei, containere ce sunt de fapt cântare cu precizie bună.
În fiecare astfel de cântar ajunge o altă cantitate de salată, cât o cădea acolo. Mașinăria știe că trebuie să dea drumul mai departe la, să zicem, 450 de grame de salată (diferă în funcție de pungă și tip), așa că va deschide containerele în care detectează că se află 200 gr, 130 gr și 120 grame de salată. Se acceptă o mică variație în cantitate finală, așa că se găsesc întotdeauna combinații de containere din care să rezulte cantitatea necesară.
Totul funcționează foarte rapid, cred că o dată pe secundă cădea cantitate suficientă pentru o pungă.
Salata ajunge într-un robot de împachetare în pungi. În funcție de destinație, pungile erau fie frumos inscripționate cu marca Eisberg sau din cele cu brandul supermarketurilor. Pentru McDonald’s se foloseau pungi simple, pentru că în restaurant salatele sunt apoi turnate în bolurile de plastic în care sunt și vândute.
O salată din aceasta, de bună calitate la origine și atent prelucrată, rezistă cam 7 zile în pungă refrigerată. Sunt ambalate în atmosferă controlată, iar periodic câte o pungă era controlată cu o sondă (apoi aruncată; toate legumele controlate, cele respinse și tot ce cădea pe jos era adunat și vândut unora care le dau la animale prin diverse ferme).
O altă linie de prelucrare doar ambala legume fără a le mai spăla. Sunt mai ieftine pe piață.
Mai există o linie de prelucrare pentru legume și fructe mai ciudate. De exemplu merele erau tăiate cu un cuțit ce le făcea direct felii, apoi alți lucrători ambalau manual feliile respective în pungi – o mașinărie n-ar fi fost atât de delicată. Tot pentru McDonald’s de aici se aprovizionează merele, portocalele și roșiile, care sunt doar spălate și ambalate, iar în restaurante sunt tăiate felii și puse în sandvișuri.
Igiena este dusă la extrem. Pentru acces, am primit șoșoni, halat, capelină (chestia care se pune pe păr) și mască de gură. Înainte de intrare ne-am dezinfectat pe mâini, apoi ne-am spălat la o chiuvetă fără atingere, urmată de încă două etape de dezinfectare. În fabrică nu se intră cu inele, brățări, cercei și alte obiecte ce-ar putea cădea în salată, iar la ambalarea în pungi funcționa inclusiv un detector de metale pentru a descoperi obiecte străine.
Cam așa arată fabrica. Mie mi-a plăcut ce-am văzut, multă igienă și un proces foarte natural de prelucrare.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
26 comentarii
18/04/2016 la 9:09 AM
ZOMG EȘTI PLĂTIT DE CĂTRE #BigSalad!!!!!!! CORUPȚIA ASTA!
Motanul(Citează)
18/04/2016 la 9:20 AM
pacat ca in unele magazine sunt tinute destul de prost salatele astea si le gasesti cu putin condens in punga. imi imaginez ca nu mai rezista asa bine daca nu le mananc imediat dupa, asa ca prefer sa iau mai putin / deloc.
Teniescu(Citează)
18/04/2016 la 10:18 PM
Ei ziceau că din contră, unele sunt împachetate cu “condens” în pungă. În funcție de tipul salatei, se păstrează mai bine cu umiditate în pungă sau fără umiditate mare.
Acum când găsești aceeași salată, o pungă udă, alta nu… nu știu ce să zic. Am mâncat de ambele de-a lungul timpului și n-am văzut diferență.
nwradu(Citează)
18/04/2016 la 9:24 AM
Interesant de stiut. In genere nu prea le privesc cu ochi buni pe astea pre-ambalate.
Numai eu stiu cate pungi de rucola luate din hipermarket mi-au mutat nasul din loc la deschidere.
Am sa ma uit si dupa brandul asta sa vad cum sunt.
Pyro(Citează)
18/04/2016 la 9:56 AM
Toata stima si respectul…pacat ca salaturile astea vin gata imbibate de pesticide, fungicide, insecticide, ca si celelalte fructe si legume.
Giovani(Citează)
18/04/2016 la 12:22 PM
nu neaparat.
1. de la noi nu se iau pentru ca nu sunt produse in conditii sterile. adica halele hipodronice sterile tind spre 0, si sa le ia de la cineva care le creste in conditii necontrolate la sange e prea mare bataie de cap.
2. se iau din hale hipodronice. in halele alea nu exista pamant sau alte chestii care ar necesita tratamente pesticide/fungicide/insecticide. pentru ca nu exista bacterii/insecte/boli. sunt crescute in formule sterile care le dau exact cantitatea de nutrienti de care au nevoie la fiecare etapa de dezvoltare. uite un rezultat random : https://www.youtube.com/watch?v=o1QXCnC-2h4
personal, desi nu sunt de acord cu metoda asta de producere a salatelor, as manca mai linistit din ele vs de la piata unde se abuzeaza de ce ai zis tu.
user(Citează)
18/04/2016 la 10:27 PM
Unele se cultivă prin Argeș, poți să te duci să vezi că sunt în pământ normal sau în sere.
nwradu(Citează)
18/04/2016 la 12:23 PM
*hidroponice, scuze.
user(Citează)
18/04/2016 la 10:19 PM
Au niște cerințe stricte de la furnizorii de la care iau salată, inclusiv certificări pentru tot ce cultivă, cum le cultivă șamd. Probabil că multe sunt mai naturale decât ce-i în piață, unde chiar nu poți ști ce face țăranul respectiv.
nwradu(Citează)
18/04/2016 la 12:00 PM
Mananc foarte des acest tip de salate gata ambalate. Se gasesc in Auchan.
Le-am incercat pe toate si pot spune cu mana pe inima ca sunt perfecte. Doar le arunci intr-un bol le condimentezi si gata salata. Merg de minune cu ton.
Am mancat salata si dupa 1 saptamana de stat la frigider si arata impecabila.
Marius(Citează)
18/04/2016 la 8:36 PM
Asta spune totul.
Marius M(Citează)
18/04/2016 la 10:23 PM
Da, despre ce înseamnă o legumă de calitate versus una lovită încă de la recoltare și care se va strica mai rapid, plus ce înseamnă ambalarea în pungi cu atmosferă controlată, care împiedică oxidarea legumelor. Nu-i vreo magie, e o simplă tehnologie relativ banală, acum aplicată și la salate.
nwradu(Citează)
18/04/2016 la 3:08 PM
Ce frumos o proceseaza si ambaleaza, insa daca arunci o privire la cum o cultiva ramai socat. Varza asta nu cred ca atinge pamantul. O cultiva pe polistiren ce pluteste in vase cu chimicale ca sa creasca cat mai repede.
Marius M(Citează)
18/04/2016 la 10:20 PM
Eh na, ai văzut tu astfel de varză aprovizionată acolo sau presupui că toți cei ce ambalează salate le iau din cel mai groaznic loc văzut vreodată de tine pentru că… nu știu, sunt bulangii care cu asta se ocupă?
nwradu(Citează)
19/04/2016 la 1:48 AM
Mi-am cumparat zilele trecute un sandvis dintr-un hipermarket iar dupa 2-3 muscaturi am fost nevoit sa dau ochii cu un melc care se bucura de frunza de salata. Am facut poze si putin scandal iar seful de raion mi-a spus ca folosesc “salata de-a noastra, buna, romaneasca”, ca uneori mai scapa cate un melc prin cotor sau lipit bine de frunze. La rugamintile angajatilor am ales sa nu fac plangere, dar sunt curios cum ar fi procedat altcineva :). In fine, ontopic – cei de la eisberg cum evita melcii?
Dragos(Citează)
19/04/2016 la 11:45 PM
O spala
Paul(Citează)
20/04/2016 la 3:02 PM
Au filtru de melci :P
Ce să zic, dacă un melc supraviețuiește prin apa aia, prin centrifugare și prin pâlnia care dozează salatele, plus în atmosfera din punga sigilată, este un adevărat luptător și, dacă-l găsești, să-l eliberezi într-un parc.
Dar cred că sistemul lor, cu oameni care iau fiecare legumă cu mâna și o pun pe banda ce duce la tăiere, elimină aceste riscuri.
nwradu(Citează)
19/04/2016 la 10:44 AM
vara in romania: o salata mica -1 leu. cu totul pentru doua trei portii ajungi la 5lei.
De ce sa nu daum 7lei pe 100gr de salata?
Am ajuns intr-o lume in care se vinde ceapa tocata si salata preambalata. E bine.
animaloo(Citează)
19/04/2016 la 11:20 AM
iti zic de ce cumpar eu salata in punga: lipsa de timp.
salata in punga costa la kilogram pe la 70 de lei, dar golesc punga direct in bol, pun un dressing si niste branza si e gata. in timpul asta nici nu taiam cotorul de la o salata din piata, ce sa mai zic ca trebuie sa o spal, sa o usuc, sa o tai bucati.
cand ai vreo 30 de minute sa pregatesti ceva si sa mananci, timpul e cea mai scumpa resursa asa ca scoti bani in plus si salvezi timp.
maddy(Citează)
20/04/2016 la 3:03 PM
Asta ziceau și ei, că cei mai mulți cumpără din lipsă de timp și pentru că nu mai trebuie să o spele.
Eu cumpăr pentru că e deja amestecată cu multe salate și e mult mai bună așa. O spălam oricum, că nu aveam încredere. Acum că am văzut fabrica, nu o mai spăl, m-am convins că o fac ei mai bine decât mine.
nwradu(Citează)
19/04/2016 la 2:38 PM
:)) taci ba din gura, nu fa din rahat, bici
raducu(Citează)
19/04/2016 la 5:26 PM
Cumperi salata cu o zi inainte. O speli si o tai de seara. Iti ia maxim 5 minute. Asta daca tai cu viteza melcului turbat.
Sa dai pe o salata echivalentul carnii de vita de calitate mi se pare mai mult decat stupid. Daca nu ai 5 minute pentru mancare am o veste proasta sa iti dau…
animaloo(Citează)
21/01/2017 la 7:03 PM
MI A ARATAT BAIATUL MEU O FILMARE CU UN CHINEZ CARE FACEA O SALATA EISBERG INTRUN BOL CU APA SI NISTE CHIMICALE ADAUGATE TREPTAT SI GATA SALATA.CUM E POSIBIL?
Mihut Andy(Citează)
22/01/2017 la 10:13 AM
Dacă vrei îți arăt o filmare și cu nave luptându-se în cosmos cu lasere și scuturi, dar nu înseamnă că-i reală.
nwradu(Citează)
21/04/2017 la 1:31 PM
Felicitari, la cat mai multe astfel de fabricute! Asa incepe sa cresca economia pas cu pas, daca tot carcotam nu ajungem nicaieri. estista si oameni tineri f. ocupati care au nevoie sa gatesca rapid si sanatos( Sanatos insemna in primul rand diversificat si abia apoi alte detalii )! Eu am lucrata la o fabrica de morcovi in Belgia si in timp ce eram tratata ca scav deorece eram minoritara, ma gandeam ca si noi putem sa muncim pentru noi de ce sa sclavagim si umilim pe taramuri straine.(Daca nimeresti intr-o fabrica unde nu sunt multi romani ajungi sa induri cele mai crunte umilinte fizice si psihice!)
Ileana(Citează)
07/01/2019 la 3:10 PM
O afacere tare profitabila, felicitari si succes firmei care fac aceste salate, ,,,,
Vlad(Citează)