un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review LG G5, telefonul inedit al momentului

13 Apr 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

lg_g5_h850_review_23

Mi-a plăcut noul LG G5 încă de când l-am văzut la MWC Barcelona, unde sistemul său modular, camera wide și adaptabilitatea la diverse scenarii de utilizare mi s-au părut un atu important. Nu mi-am schimbat părerea nici după ce l-am folosit o săptămână: este un telefon foarte bun (nu perfect, dar foarte bun) și aduce un suflu nou în piață.

Punctele sale forte: sistemul modular și bateria detașabilă, camera foto inedită, cu un obiectiv wide de 135 de grade, hardware-ul performant și prețul mai mic decât al concurenților direcți.

Ce-i pot reproșa: interfața în stilul iPhone și luminozitatea nu foarte mare a ecranului..

Am testat noul LG G5 în cadrul programului Orange Smartphone Testers. Citiți și celelalte articole, LG G5 și tehnologia din interior și LG G5 și camera wide.

Specificații LG G5 (cod H850):

  • ecran de 5,3 inchi, rezoluție 1440 x 2560 px, Gorilla Glass 4
  • două camere foto principale, una de 16 megapixeli, F1.8, unghi 78 de grade și stabilizare optică, alta de 8 megapixeli, F2.4, unghi 135 grade, plus cameră frontală de 8 megapixeli F2.0
  • chipset Qualcomm Snapdragon 820 la maxim 2,15 GHz, 4 GB memorie RAM, grafică Adreno 530
  • stocare internă 32 GB, card microSD maxim 200 GB
  • Wifi 802.11ac, port USB tip C reversibil, QuickCharge 3.0, Bluetooth cu apt-X, NFC, emițător IR
  • baterie 2800 mAh detașabilă
  • 149,4 x 73,9 x 7,7 mm și 159 grame greutate, carcasă din aluminiu

Preț: încă nu este oficial pe vreun site, dar procesul verbal semnat de mine precizează o valoare de 575 euro, adică aproximativ 2500 lei.

CARCASĂ, ÎMBINARE, MODULARITATE

Avem, în sfârșit, parte de un flagship cu baterie detașabilă, una care poate fi scoasă din telefon și înlocuită cu alta. Și G5 are și carcasa din metal, fără vreun capac pe spate care să-i strice rezistența, capacul fiind de fapt în partea de jos, sub ecran.

lg_g5_h850_review_05lg_g5_h850_review_07

Pentru a-l detașa, trebuie să apeși un buton mic de pe lateral, care acționează mecanismul de deschidere. Butonul este mic, cu o cursă lungă și destul de dificil de apăsat cu degetul, dar acesta este un lucru bun pe termen lung, înseamnă că-i un mecanism rezistent și care nu va sări în caz de șocuri și probabil nici nu se va slăbi în timp.

lg_g5_h850_review_28

Capacul acesta este cel ce poate fi înlocuit cu alte module pentru a da telefonului noi funcționalități, precum un amplificator audio pentru cei pasionați de muzică sau un grip foto, cu butoane fizice, pentru cei ce fac multe fotografii cu telefonul. Bateria din telefon o introduci în acel nou modul și asta e tot. Modularitate.

Carcasa este din aluminiu, un aliaj nou inventat chiar de niște coreeni, cu excepția părții frontale a capacului de jos, aceea unde scrie LG, care este din plastic. V-am spus aici mai multe. Îmbinarea capacului nu se simte deranjant la deget, este bine adusă la nivel și nu lasă nici spațiu prin care să apară probleme.

Butoanele specifice Android sunt făcute software, pe ecran. Butoanele de volum nu mai sunt pe spatele telefonului, ci pe lateral pe stânga, cu o cursă ușor de simțit la deget, iar butonul on/off este în continuare pe spate, fiind și un cititor de amprente. Funcționează fără probleme, ba chiar poți aprinde telefonul doar punând degetul pe cititorul de amprente, fără a-l apăsa. Scanarea se face oricum.

Portul USB este de tip C, reversibil, și este integrat în capacul de jos. Acesta este un alt avantaj, porturile se strică ceva mai des pentru că uneori forțezi cablul în telefon sau îl scapi când este la încărcat, iar faptul că aici portul este în capac, ușor de înlocuit sau reparat, este un avantaj.

Camerele foto spate sunt un pic ieșire din carcasă, dar zona este frumos rotunjită și nu te deranjează la deget. Oricum modulele nu cred că ies mai mult de 1-2 mm din carcasă, este greu de sesizat acea zonă.
lg_g5_h850_review_20

Că veni vorba de rotunjit, și ecranul este frumos curbat la îmbinarea cu carcasa, ceea ce se simte foarte bine când pipăi telefonul.
lg_g5_h850_review_15

Jack-ul audio și emițătorul IR sunt în partea de sus lui LG G5.

Pe total, note bune la construcție, care pare de calitate. Îmi place mult ideea cu capacul din partea de jos pentru că deschide multe posibilități. I-am auzit pe mulți spunând că telefonul arată banal și poate că arată, venind de la un LG G4 cu spate de piele și cusături ce-l făceau să pară mult mai elegant, dar în același timp G5 arată a telefon subțire și serios.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Ecranul de 5,3 inchi este always-on, adică afișează permanent notificările și ora, o funcție binevenită și cu impact nesemnificativ la autonomie. Poți vedea cât este ceasul în noapte fără să te orbești aprinzând ecranul, iar dacă revii la birou și vrei să vezi dacă ai notificări noi este suficient să te uiți la ecran, fără a-l aprinde.
lg_g5_h850_review_17

Pentru aprinderea ecranului ai la dispoziție o funcție knock, adică apeși de două ori pe ecran și acesta se aprinde. E deja o tradiție pentru LG să includă această funcționalitate.

Rezoluția de 1440 x 2560 pixeli pe un ecran de 5,3 inchi este foarte mare, înseamnă o densitate de 554 ppi. Luminozitatea minimă este foarte mică, nu te va deranja în noapte, cea maximă nu este foarte puternică precum la alte telefoane, dar poate fi folosit și în soare, ce-i drept la limită.
lg_g5_h850_review_21lg_g5_h850_review_22

Mi-a plăcut un mod Color Inversion din interfață, care face ecranul pe “negativ”. Poate fi util în diverse situații.

Cititorul de amprente a mers fără reproș, duci degetul pe el și recunoașterea amprentei are loc aproape instantaneu.

Autonomia bateriei este de o zi, te duce la finalul zilei. Bateria este de 2800 mAh, un pic sub cei 3000 mAh cu care ne-au obișnuit celelalte flagship-uri, dar acesta este prețul unei baterii detașabile. Chiar și așa, LG G5 le permite utilizatorilor ce trag tare de el să poarte o baterie suplimentară cu ei, durează doar câteva secunde să o schimbi și să rebootezi telefonul. Pe termen lung, să schimbi ușor o baterie veche cu alta nouă este un alt avantaj.

Încărcarea se face prin Quick Charge 3.0, care promite 80% în 30 de minute. N-am cronometrat, important este că are încărcare rapidă și doar câteva minute la priză îți vor oferi câteva ore de utilizare suplimentară.

Cu sunetul n-am avut probleme, nimic de reproșat, dar nici de lăudat la difuzorul exterior. Sunetul în apeluri este bun. Acoperirea wireless este normală (și cred că vorbim de 433 Mbps maxim), semnalul mobil a fost și 4G+, că rețeaua Orange oferă și asta.

Procesorul este printre cele mai bune de pe piață și n-ai ce-i reproșa în teste. Punctajul a fost unul imens și chiar nu mai contează clasamentul exact la acel nivel. Mai important este că are 4 GB memorie RAM, ceea ce permite un multitasking rapid între aplicații.

Iată rezultatele din teste:

  • AnTuTu 6: 121.641 puncte
  • 3D Mark Slingshot 3.1 la rezoluția nativă: 2009 puncte

CAMERA FOTO

Fotografiile cu camera principală, cea de 16 Mpx cu obiectiv F1.8, ies foarte bine. Focalizarea este foarte rapidă, mai ales la distanțele la care poate ajuta și laserul, culorile sunt foarte naturale și plăcute, nivelul de detaliu este neașteptat de bun. Modul HDR este prea blând.

În lumină slabă camera rămâne una bună, chiar dacă focalizarea se face un pic mai greu. Cei de la GSMarena au făcut teste comparând un G5 cu un Galaxy S7 și G5-ul iese un pic mai bine.

Camera cu obiectiv larg are doar 8 megapixeli și produce imaginile la o rezoluție de 3840 x 2160 pixeli. Nu surprinde la fel de multe detalii și nici nu beneficiază de stabilizare optică, dar deschide o nouă posibilitate de a surprinde o scenă și mie mi-a plăcut foarte mult să am o astfel de cameră în buzunar. Mica deformare a liniilor drepte ce apare pe margini este normală pentru un astfel de unghi, nu deranjează și de fapt o observi doar când știi ce cauți.

Devine utilă în multe situații uzuale în care facem fotografii:

  • scene de oraș, clădiri înalte, monumente, obiective turistice
  • fotografierea de aproape a unei persoane, de sus până jos.
  • peisaje din mijlocul naturii
  • surprinde mai bine contextul de la distanță mică, atunci când situația nu ți-ar permite să te depărtezi (cea cu bordul mașinii este un exemplu bun, zic eu)
  • grupuri de oameni, de exemplu la o masă la restaurant

Vezi aici mai multe exemple de scene fotografiate pe rând cu ambele camere.

Avantajele apar și la filmare, poți comuta între cele două camere, poți filma integral cu cea wide. E ca și cum ai avea un GoPro în buzunar. Singura problemă a sistemului foto este că nu există o setare de “cameră default”, așa că aplicații precum Messenger, Whatsapp și altele folosesc camera normală, de 78 de grade, nu cea wide.

INTERFAȚĂ ȘI SOFTWARE

Telefonul include câteva programe făcute de LG, precum LG Health, care-ți monitorizează pașii și activitatea fizică, un manager de resurse hardware, probabil o versiune de Clean Master, posibilitatea de a configura ordinea și numărul butoanelor specifice Android, câteva widgeturi proprii șamd.
lg_g5_h850_interfata_28lg_g5_h850_interfata_21

Ca aspect, meniurile sunt destul de simple, minimaliste. Poți configura elementele uzuale, precum ce pictograme apar în meniul de notificări, există și un mod Do Not Disturb cu o agendă ușor de configurat pentru a stabili între ce ore să nu-ți sune telefonul și când să facă excepții.

Există și un program de telecomandă cu infraroșu, în care poți înrola rapid celelate telecomenzi de prin casă. Ai undeva și o opțiune să faci textul din interfață bold, ca să-l citești mai ușor.

Pe total, interfața este destul de asemănătoare cu Android-ul clasic, cu un singur element care m-a deranjat: nu mai există o listă de aplicații, un “app drawer” cum este numit, ci pictogramele se plasează direct pe ecranele secundare ale telefonului, ca la iPhone și multe alte modele chinezești. Nu-mi place această modă. Pe iPhone chiar nu contează, ai doar pictograme, dar pe Android mai pui și widgeturi și te rătăcești prin iconițe.

Ce-i drept, poți scăpa de problema asta utilizând foldere pentru a grupa pictogramele respective, dar preferam să nu fiu nevoit să fac asta.

RĂSPUNSURI LA ÎNTREBĂRILE CITITORILOR

  • bigD / În cât timp se încarcă bateria? N-am cronometrat, dar ei zic că 80% în 30 de minute. Încărcarea se face “văzând cu ochii”, cum ar fi vorba, câteva minute la priză îți dau câteva ore de autonomie.
  • bigD / Cum se comportă ecranul în bătaia soarelui? Nu-i la fel ca pe S7, care are chiar un mod special de intensificare a iluminatului, dar poate fi utilizat. O cifră din testele altora este de 387 nits.
  • mucea / Daca il tin vertical unghiul devine lung, nu? :) Exact!
  • brusti / Când încep livrările? Chiar nu știu, bănuiesc că este o chestiune de zile. Mă așteptam să fie deja în stoc până la scrierea review-ului.
  • Raul / Se simte trecerea de la acel modul la restul telefonului cand il tii in mana? (ca si cum nu s-ar imbina perfect) Nu, se simte îmbinarea, dar nu ca și cum n-ar fi perfectă. Este bine închegat, iar capacul acela nu “joacă” și nu se simte fragil.
  • Acest aluminiu se simte la fel de alunecos comparat cu un iPhone/HTC? Ehm, aș zice că da. Este aluminiu vopsit, pare alunecos, nu și la fel de rece.
  • Cat de jos poate sa ajunga luminozitatea, seara, intr-o camera intunecata? Foarte jos, 3,6 nits zic testele altora, cât să crezi că-i aproape stinsă iluminarea ecranului.
  • Mihai Oprescu / Si la acest model se prajeste placa de baza precum la G4 ? Nu știu, a mea nu s-a prăjit în perioada testului. Dacă se prăjește, ai garanție pentru asta.
  • Mars / Au si varianta cu dual-sim? Da, există una, dar nu știu dacă de acum. Nu are wireless charging nici în varianta single-sim.
  • George / Cum se îmbină partea de jos cu restul carcasei? O poză de-aproape de tot cu îmbinarea se poate? Se îmbină solid, vezi fotografiile și articolul. Nu-i vreo problemă acolo.
  • cristi / un pret? Estimez 575 euro, din ce informații am.
  • mihai / Un review si pentru partea de VR si accesoriile aferente se poate? Mi-ar plăcea și mie, dar încă nu cred că au sosit în România.
  • Andrei / Cat de bine e finisat: daca se simt denivelari pe spate, light bleed pe ecran, cat de buna e imbinarea de la slot ? Singura denivelare de pe spate este a camerelor foto, dar este foarte mică și lină. Îmbinările sunt bune, de ecran nu mă pot plânge.
    Cum se simt marginile laterale, “taioase”, comfortabile ? Sunt frumos rotunjite, inclusiv ecranul este rotunjit când întră în carcasă. Pe spate muchia este mai dură, dar nu deranjează.
    Cat de repede booteaza ? Destul de rapid, depinde dacă ai PIN la SIM și parolă la boot, acestea bagă câteva secunde întârziere. Altfel, în 10-15 secunde îl ai deschis.
    Cat tine bateria: pune poze cu statisticile si spune cum l-ai folosit ? Ține o zi. Chiar nu contează în ore cât m-a ținut pe mine, că la test nu-i o utilizare normală. După atâtea telefoane, însă, îmi pot da seama cât mă va ține și în mod normal, iar eu zic că-i un telefon care te duce la finalul zilei. Încărcarea rapidă este un avantaj bun.
    Cat de rapid se simte in functionare, are momente de “lag” ? Nu, funcționează fără probleme. Din telefoanele acestui an, n-am mai văzut unul cu lag.
  • Cristian / Se încinge? Nu prea, am rămas și eu surprins. De obicei 3D Mark scoate untul din telefoane, dar LG G5 a rămas destul de rece.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Bateria detașabilă este un avantaj pe termen lung și scurt.
  • Camera wide este binevenită, e ca și cum ai avea un GoPro în același preț. Camera principală face fotografii bune.
  • Hardware performant.
  • Preț mai mic decât al competitorilor.
  • Aplicațiile apar direct pe ecranele secundare.
  • Luminozitatea maximă a ecranului nu este așa mare.

CONCLUZIE

LG continuă seria de succes cu un G5 puternic, performant, inedit gândit ca modularitatea și cu un bonus frumos la bord, camera wide. Având în vedere că este singurul flagship cu baterie detașabilă, iar acest lucru poate fi un avantaj pe termen lung, cu siguranță trebuie să vedeți și LG G5 înainte de a achiziționa unul dintre telefoanele de top ale acestui an.

Preț: încă nu este oficial pe vreun site, dar procesul verbal semnat de mine precizează o valoare de 575 euro, adică aproximativ 2500 lei.

Care este părerea ta? Spune-o în comentarii sau dă un share pe net articolului.

asus s5507

    20 comentarii

  1. Off topic: mai lasă titlurile de tabloid ( telefonul momentului !?!?! WTF am dat click pe Libertatea !?! ) Altfel se vede că ai muncit la review. Bravo :)

      (Citează)

    • Mai bine mai citești titlul încă o dată:

      “Telefonul inedit al momentului”, nu “telefonul momentului”.

      Este inedit? Eu așa consider, cu sistemul acela de accesorii.

      Este al momentului? Cu siguranță. Tocmai pentru că nu-i Libertatea nu m-am aruncat la afirmații de genul “al anului” sau “al mileniului”, că cine știe ce apare peste 3 luni. Dar momentan este cel mai inedit telefon văzut în ultimii ani, da.

        (Citează)

  2. Mda… telefon premium (!) cu luft între carcasă și ”capacul” de jos. E… bine!

      (Citează)

  3. Pentru tray ul cu aplicații poți folosi Nova Launcher. Și puf, toate problemele de interfață, iconițe sau afișare dispar.

      (Citează)

  4. Imi pare rau ca nu m-am bagat si eu sa iti zic sa faci un mic test cu GPS’u.
    Merem am avut probleme cu GPS pe telefoanele LG, pana acum am avut 3 si toate modele de top. Practic singura lor problema serioasa ca sa zic asa.
    Felicitari pentru articol.

      (Citează)

  5. pune si tu undeva wallpaperul ala, pls.

      (Citează)

  6. razorsbk:
    Folosește TopNTP ca să-l fixezi.

    Problema nu cred ca e neaparat de soft.
    Momentan nu as vrea sa rootez G2, dar am incercat solutia asta pe celelate telefoane ce le-am avut, nu s-a rezolvat. Comparativ, nokia 520 are un semnal si o precizie remarcabile in ce priveste GPS’u.

      (Citează)

  7. Alexandru Ciocan

    13/04/2016 la 11:49 AM

    nu e chiar telefonul momentului, a apărut Huawei P9 cu camera aia șmecheră Leica… poate îi faci un review că văd că te pricepi :) telefoanele LG mi se par sincer de căcat, nu am cumpărat niciodată un telefon LG și nici nu voi cumpăra… pot să îi puie și baterie atomică, nu mă interesează.

      (Citează)

  8. Alexandru Ciocan: telefoanele LG mi se par sincer de căcat, nu am cumpărat niciodată un telefon LG și nici nu voi cumpăra

    bine tu! :)

      (Citează)

  9. Nu toate telefoanele au baterie detasabila?

      (Citează)

  10. Mi-am luat G4 în noiembrie şi de atunci aproape fiecare persoană care mi-a văzut telefonul a fost impresionată de cum arată. G5 arată ca orice alt telefon din turma de metalice.

      (Citează)

  11. razorsbk:
    Merge si fara root.

    Tocmai am incercat.
    Nu merge.

      (Citează)

  12. Foarte bun review-ul. Si mai ales sunt impresionat ca mi-ai raspuns la intrebarea mea, dar si a celorlalti cititori.

      (Citează)

  13. “LG G5 and HTC 10 are not USB Type C compliant”… un pic cam ciudata treaba…
    Mai multe detalii aici: http://9to5google.com/2016/04/21/google-engineer-lg-g5-htc-10-not-usb-type-c-compliant/

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus