►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Cel mai bine ar fi sa încep Turul Cafenelelor vorbind direct despre cel mai mișto local descoperit, Orygyns de pe strada Jules Michelet nr. 12, adică strada cu bariera aceea mare din zona Piața Romană, lângă ambasada Angliei și sediul McCann.
Am ajuns acolo din întâmplare. Mergeam pe trotuarul bulevardului și m-am lovit de o “capră” publicitară ce anunța o cafenea la 50 de metri pe străduța din stânga și, intrigat de nume, m-am dus la o cafea. Vreo 6 vizite mai târziu, nu doar că a inspirat acest nou tur, dar v-o recomand cu plăcere.
Orygyns are un model de business puțin diferit de alte cafenele de specialitate de la noi. Nu au un furnizor pe termen lung de cafea, ci importă de la diverse prăjitorii de renume din străinătate cantități mici, cât să țină două săptămâni, din diverse origini (de unde și numele).
Astfel, am băut odată cafea de la Square Mile din Anglia, altădată una adusă de la deMatteo din Suedia, iar cel mai recent am băut una din Nicaragua prăjită de un norvegian ce-a câștigat campionatul mondial de prăjire de cafea, dacă mai țin bine minte.
De obicei beau espresso macchiato, adică o cafea cu puțină spumă de lapte turnată la final (nu confundați cu latte macchiato), fără să pun deloc zahăr. Nu îndulcesc niciodată cafeaua, oricum o cafea corect extrasă este mai degrabă dulce, nu amară, iar laptele amplifică această caracteristică. Am băut aici și un cappuccino, foarte mișto făcut și decorat cu clasicul latte art de floare. Desigur ca au fost excelente, că altfel nu mai scriam.
Tot aici a fost și prima cafenea în care am văzut un portafiltru tăiat, de-ți curge cafeaua în cană direct din sită. Asta înseamnă că-i lipsesc cele două pâlnii prin care curge de obicei cafeaua și poți vedea ceva mai spectaculos cum apar punctele de curgere și cum se grupează într-un singur flux cu un banding multicolor, semnul unei extracții reușite. Pe espressoman.ro este un clip foarte spectaculos cu o astfel de extracție.
Cafeaua astfel preparată nu este mult diferită, ci doar apare ceva mai multă cremă în cană, însă este prima oară când o văd live. În meniul lor se numește “naked behind the bar” și costă 10 lei față de clasicul espresso, care este 7 lei. Pe lângă alte tipuri de cafele clasice pe bază de espresso, mai fac și cafea la V60 și aeropress, poate și altele.
Am stat de vreo două ori pe locurile de la “bar” și am vorbit cu domnișoara care prepară cafeaua. Este super-pasionata de cafea și, dacă vrei, îți vorbește cu pasiune despre calitățile fiecărei origini disponibile atunci, despre râșnița pe care o folosesc acolo (un monstru Mahlkonig), tehnici de preparare, de ce un lapte este mai bun decât altul pentru spumare șamd. Cred că se numește Sânziana (n-am întrebat, dar parcă așa a strigat-o cineva) și anterior deschiderii Orygyns lucra la M60.
Orygyns se găsește pe strada Jules Michelet 12, zona Piața Romană, strada cu barieră (e o ambasadă acolo). Orarul este L-V 8:30-19:30, S-D 10-20, au site-ul oficial orygyns.ro, care momentan nu face nimic, și pagină de Facebook. Parcare nu prea este în zonă, pe strada aceea intră doar riveranii cu mașina, poate găsiți pe cele din jur.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
15/04/2016 la 11:01 AM
Arata bine cafeaua si o sa incerc, sincer mai misto turul asta decat cel al burgerilor, you should go for pizza next. Dar, cand spui surse de top, ai idee care sunt alea mai exact?
thade(Citează)
15/04/2016 la 11:26 AM
Am dat câteva exemple pe acolo. De exemplu Square Mile este una dintre cele mai bune prăjitorii din Marea Britanie, Aunde este un norvegian care a câștigat campionatul mondial de prăjire a cafelei șamd.
Cafeaua de specialitate, cum este termenul, are un întreg flux bine controlat: produsă în zonele unde crește cafea mișto, recoltată când trebuie, spălată (sau nu) cum trebuie, boabele nasoale sunt eliminate, prăjirea se face ca la carte (controlul temperaturii, testare pentru a vedea cam cum trebuie prăjită fiecare cafea), ambalarea după prăjire (cafeaua lucrează în primele zile, trebuie ținută ermetic, își mai schimbă gustul în zilele 3-7 după prăjire șamd, apoi ajungem în cafenea și acolo contează cum se pricepe barista să o pună în valoare prin râșnire și extracție.
Cafeaua aia “la container” nu trece prin toate aceste etape controlate cu atenție, ci e făcută la grămadă.
E foarte asemănător cu whisky-urile, zic eu, unde poți găsi băuturi normale și single malt-uri atent învechite, amestecate, păstrate șamd.
nwradu(Citează)
15/04/2016 la 2:28 PM
Cred ca acesta va fi urmatorul loc in care imi voi bea cafeaua!
Insecticide(Citează)
15/04/2016 la 3:09 PM
Niste Kopi luwak cand bagi?
Giovani(Citează)
15/04/2016 la 6:17 PM
La 400 de lire suta de grame, nu bag :P
nwradu(Citează)
15/04/2016 la 8:12 PM
poti sa incepi cu asta si pe urma treci la aia de 400 de lire:
http://delicateseflorescu.ro/ro/cafea-kopi-luwak-_276.html
Giovani(Citează)
15/04/2016 la 8:41 PM
Discutam ieri cu cineva de la Guido despre cafele scumpe și-mi spunea că astea nu se beau la espresso, ci brew-uri, ca să iasă toate aromele la iveală.
nwradu(Citează)
15/04/2016 la 10:34 PM
Este bine de stiut! Multumesc!
Mara study(Citează)
15/04/2016 la 11:02 PM
Poti lua cafea la pahar daca nu ai timp sa stai sau o poti bea doar acolo?
cleo(Citează)
19/04/2016 la 12:04 AM
Au și la pahar. N-am mai văzut de mult o cafenea care să nu aibă.
nwradu(Citează)
17/10/2018 la 4:20 PM
2 ani jumate mai târziu, Orygyns încă are printre cele mai bune cafele din București, plus un sediu nou în Aviației. Big like! 😀
Ioana(Citează)