un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

O soluție smart city a fost instalată de Telekom în Orășelul Copiilor

26 Apr 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Am văzut ieri prima soluție complexă de tip Smart City, implementată în București de către Telekom și CISCO. Zona respectivă este foarte mică, aș numi-o mai degrabă o demonstrație tehnologică decât ceva cu adevărat util bucureștenilor în acest moment, dar mă bucur să văd astfel de tehnologii intrând și pe piața noastră.

Despre ce-i vorba: în Orășelul Copiilor (pe lângă Sala Polivalentă) au fost combinate patru sisteme diferite:

  1. conectivitate gratuită wi-fi
  2. iluminat inteligent, adaptiv
  3. parcare inteligentă
  4. soluție pentru monitorizarea orașului și chiar a siguranței cetățenilor

Să le luăm pe rând. Wifi gratuit în public nu-i ceva nou, așa că nu zic multe. Sunt deja parcuri, precum Kiseleff, unde există wireless public gratuit. Mă bucur sa văd tot mai multe companii investind în astfel de sisteme, rețeaua trebuie să crească.

Iluminatul inteligent presupune instalarea de stâlpi cu iluminare pe bază de LED-uri puternice, iar intensitatea luminoasă se adaptează automat în funcție de lumina naturală și de prezența oamenilor. Fiecare astfel de nod de iluminare poate fi reglat pe baza unor scenarii, în funcție de informațiile primite de la senzori.

telekom_smart_city_ilumiat

În acest caz, de exemplu, Telekom a programat 3 stâlpi să lumineze la 80% atunci când lumina naturală scade sub un anumit prag, altul luminează doar la 25% din intensitate, până când senzorul de mișcare detectează prezența unui om într-o zonă de vreo 12 mp de sub stâlp, caz în care iluminarea crește automat la 80%. Pe total, soluția economisește bani printr-un consum redus, adaptat cerințelor.

O astfel de soluție (relativ simplă tehnologic la nivel de stâlp, ceva mai complexă este conectarea lor în rețea pentru monitorizare și modificare de scenarii de la distanță) ar face minuni în întreg orașul, unde de multe ori luminile ard degeaba la intensitate maximă în timpul nopții.

Pe stâlpii de iluminare pot fi instalați și senzori mai complecși, măcar din loc în loc, de exemplu unii care să măsoare temperatura, presiunea aerului, nivelul de dioxid de carbon șamd. În caz că nu v-ați dat seama, asta înseamnă că poți avea în timp real o hartă a temperaturii din oraș sau a nivelului de poluare. De ce să ne bazăm pe ce măsoară stația de la Filaret când am putea ști temperatura nu în fiecare cartier, ci pe fiecare stradă?

Parcarea inteligentă folosește senzori plasați în fiecare loc de parcare pentru a crea o hartă cu locurile ocupate și cele libere. Am văzut-o demonstrată tot în Orășelul Copiilor, pe vreo 40 de locuri de parcare. Există o aplicația de iOS (în curând și Android) numită Tap & Park, unde poți vedea ce locuri sunt libere, iar pe viitor se pot integra și soluții de plată a parcării.

Acum gândiți-vă ce ar însemna dacă ar fi implementate în întreg Bucureștiul sau măcar într-o parcare mai mare și complicată. Să zicem în cea de la Sala Palatului, unde ai prefera să vezi pe mobil dacă există locuri libere înainte să intri în zonă, pentru că dacă intri și nu găsești loc ești silit la niște sensuri unice și complicate.

telekom_smart_city_parcaretelekom_smart_city_parcare_1

Nu în ultimul rând, camerele video pot asigura securitatea zonei, dar partea de inteligență vine din video analytics. Software-ul poate analiza imaginile pentru a vedea mașini parcate ilegal și poate face o numărătoare de trafic în fiecare direcție, poate și de pietoni. În funcție de rezultate, primăria poate trage concluzii despre unde e nevoie de mai mulți oameni, mai multă pază, mai multă poliție șamd.

Toate acestea sunt deja instalate de Telekom în acea mică zonă din Orășelul Copiilor, după cum vă spuneam. Aceleași tehnologii pot fi utilizate și la scară mai mică, de exemplu de parcuri de business, platforme industriale, porturi și alte zone private întinse pentru iluminat, parcare și pază.

CISCO are și alte tehnologii smart city în portofoliu, de exemplu monitorizarea transportului în comun care, dacă vă gândiți un pic, n-ar fi așa complicată. Odată stabilită poziția fiecărui autobuz pe o hartă, o aplicație de tipul Waze îți poate spune cu precizie +/- 1 minut când vor ajunge în următoarea stație; mai rămâne doar de afișat cumva această informație în stație, pe un mic ecran, dar avem toate elementele sistemului la dispoziție.

asus s5507

    9 comentarii

  1. Si fiind vorba de Telekom investitia a costa de trei ori mai mult, va merge de trei ori mai prost si daca anunti o defectiune vei fi apostrofat din centrala ca in sistem arata ca totul merge bine.

      (Citează)

  2. Așa… și?

    Pentru a implementa un sistem de-ăsta în domeniul public e obligatorie o licitație. Ținând cont de suma minimă de la care are competențe o anume direcție națională din cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ și de metehnele funcționarilor publici prevăd zăngănit de cătușe (metaforic vorbind, desigur) în timp record dacă s-ar organiza așa ceva. Plus că – din care buget să luăm banii pentru asemenea investiții? Din cel al RATB sau cel al RADET?

      (Citează)

    • Păi ce, crezi că se va investi vreodată la noi în așa ceva? Poate vreo parcare prin centru, dar mai degrabă piața cred că e formată din parcurile de birouri, clădiri rezidențiale șamd din mediul privat. Chiar și în țările vestice intră greu soluțiile smart city, că investiția o recuperezi în mai mulți ani. Din fericire, străinii sunt capabili să facă astfel de planuri, noi nu, că Oprescu gândea pentru buzunarul lui.

        (Citează)

  3. filozofia Telekom: “sa facem cat mai multe tumbe si giumbuslucuri, numai sa nu scadem sau sa renuntam la abonamentele alea penibile de 50 de euro.”

      (Citează)

    • Nuu…., filozofia lor e sa facem orice numa sa nu crestem semnalul la telefon ca sa nu vorbeasca astia oriunde asea… sa stea atarnati de geamuri, in copaci eventual…

        (Citează)

  4. imi place ultima parte – camere video pt securitatea zonei, dar daca tot sunt camere video hai sa monitorizam cati oameni si ce fac.

    Ca nu, si asta se poate extinde ca idee, sa faci si alte chestii…

      (Citează)

  5. geretus: Nuu…., filozofia lor e sa facem orice numa sa nu crestem semnalul la telefon ca sa nu vorbeasca astia oriunde asea… sa stea atarnati de geamuri, in copaci eventual…

    Partea buna e ca nu te simti iradiat de semnalul antenelor de telefonie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus