un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Du-te la o testare gratuită pentru detecția cancerului oral!

5 Apr 2016  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

Dintre toate expresiile ce se termină în oral, cu siguranță cancer oral este cea mai rea. Nu genul meu de subiect de interes, dar m-am dus să aflu mai multe, că vine o vârstă când încep să te intereseze și acestea.

Eu habar nu aveam că poți face cancer și la gură, dar nu numai că poți, ci incidența cazurilor în România este destul de mare. Mor la fel de mulți oameni din cancer oral precum din cancer mamar, cervical, stomacal, de prostată șamd, dar pentru acestea din urmă sunt campanii de informare și de testare, pe când despre cancerul oral pot să pun pariu că n-ai auzit până acum.

De exemplu 2014 în România: 30.100 de bărbați au murit de cancer. 2.077 au murit de la cancer oral, 2.137 de cancer de prostată, 2.498 de cancer stomacal. 8.217 au murit de cancer de trahee și plămâni, deși nu-mi pot închipui din ce motive. (sursa: OMS)

mortalitate_cancer_barbati_2014mortalitate_cancer_femei_2014

Și femeile fac cancer oral. De exemplu în 2013 au fost 3.431 de noi cazuri de cancer de col uterin și 3.320 de cazuri de cancer oral – despre cancerul de col uterin și HPV s-a scris și dezbătut atât de mult încât s-au topit monitoarele, dar despre cancerul oral de câte ori ai auzit?

Auzi acum. Aprilie este luna informării despre cancerul oral (decretată de Oral Cancer Foundation)  și poți chiar merge la o testare gratuită, în anumite cabinete stomatologice. Eu am avut parte de una, durează 5 minute și se uită doctorul în gura ta cu un aparat special ce arată probleme incipiente cu țesuturile bucale. Dacă leziunile devin vizibile cu ochiul liber, este deja cam târziu. Îți voi spune cum poți merge gratuit la un test.

Cancerul oral afectează cam tot ce ține de gură și cavitatea bucală, precum buzele, cerul gurii, gingiile, limba, laringe, faringe. Se manifestă prin leziuni ce apar din cauza modificării țesuturilor, iar cauzele cele mai frecvente ale acestor modificări sunt fumatul, băutul de alcool (cică alcoolul are un efect dur asupra țesuturilor din gură, iar pe termen lung le modifică – nu mai plimbați băutura prin gură, ci dați-o direct pe gât), diverse leziuni în interiorul gurii, statul la soare (poate cauza cancer la nivelul buzelor).

Cancerul oral este nasol, după cum probabil ți-a spus deja rata mortalității. Afectează mai degrabă bărbații, probabil pentru că aceștia sunt mai predispuși să fie expuși factorilor principali, iar vârsta media a celor decedați este de 51 de ani. Metodele de tratament sunt cele clasice: excizia zonei afectate, radioterapie șamd, o complicație în plus fiind că acest cancer se întinde repejor spre alte organe, ceea ce face detecția lui timpurie crucială!

Cum se face testul? La stomatolog, că acesta este medicul care are treabă cu gura ta. Deja intuiești de ce rata mortalității este mare în România, puțini oameni merg periodic la stomatolog, ci doar când au probleme. Pentru test am fost pus pe scaun, mi-a pipăit medicul obrajii și limba (e un sentiment foarte ciudat să-ți scoată cineva limba și să ți-o palpeze), apoi mi-a examinat cu atenție țesuturile din gură cu un Velscope VX.

Velscope VX este aparatul cu care se face testul. Acesta iluminează gura cu o lumină albastră, iar țesuturile sănătoase strălucesc. Medicul privește totul printr-o lupă din aparat. Velscope-ul poate identifica modificări ale țesuturilor înainte de a fi vizibile cu ochiul liber, dar asta nu înseamnă automat cancer, ci pot fi multe alte cauze. Este, însă, un semn clar că ar trebui să te duci la un test tip biopsie.


imagine_velscope

Din fericire, pentru mine testul a fost negativ. Pe măsură ce îmbătrânești n-ar strica să faci acest test o dată pe an, costă 100 de lei.

În aprilie testarea este gratuită. Eu am fost la clinica Dental Expert’s Group, în Piața Pache Protopopescu nr. 3. Poți merge și tu gratuit după ce faci o programare, repet, este gratuit și chiar merită să profiți de acest lucru. Găsești în această pagină alte informații despre această boală, simptome, link pentru programare la o testare gratuită. Există și alte clinici ce fac această testare, inclusiv în Iași, Cluj-Napoca și Timișoara, dar nu știu dacă tot gratuit în luna aprilie, numele lor sunt tot prin acel link.

La Dental Expert’s a fost mișto pentru că folosesc un scaun stomatologic ce se lasă chiar la orizontală, stai ca în pat acolo, o poziție mai confortabilă pentru tine și pentru medic. Au și o cameră video ce seamănă cu o periuță de dinți și vezi imaginile în timp real pe monitor, așa că am dezbătut situația unei plombe de-a mea direct arătând-o cu degetul pe monitor, în tehnologie modernă.
cancer_oral_velscope_dental_experts_15

asus s5507

    14 comentarii

  1. Ce ai simtit cand asteptai sa-ti spuna verdictul? Te-ai gandit pentru o secunda cum ai reactiona daca testul ar fi iesit pozitiv?

      (Citează)

    • M-am gândit, da. Știam că sunt șanse mici, nefiind fumător, dar dacă ar fi arătat ceva dubios, aș fi fost fericit că-l detectez din stadiul acesta.
      Nu cred că vrea nimeni vestea unui cancer, dar probabil că ulterior ai fi mult mai fericit dacă ai afla din timp de el.

        (Citează)

  2. Inca un motiv ca oamenii sa se lase naibii de fumat!

      (Citează)

  3. noah, pai o data pe an ne controlam de cancer bucal, o data de cel de prostata, o data de plamani, o data de melanom, o data de cancer la ficat, o data de cancer stomacal, o data de cel de trahee, o data de cel cerebral, o data de leucemie, o data de cancer la pancreas.
    Ar insemna ca la fiecare 2 saptamani sa ne mai controlam de vreun cancer si sa trecem prin emotiile inerente oricarui consult de genul.

    S-ar putea sa dibuim cancerul incipient dar de nebunie sigur nu scapam.

      (Citează)

    • Nu-s atât de multe verificări, dar e important de conștientizat că trăim într-o perioadă când rata de cancer crește pentru că abuzăm de corpurile noastre prin tot felul de metode, cu factori interni și externi, cunoscuți sau nu.

      Când iese un test pozitiv cred că vei fi fericit că te-ai testat des, tratamentele disponibile fiind mult mai numeroase și mai simple.

        (Citează)

  4. Am completat si eu formularul de pe site pentru o programare, sa vedem ce iese.

    EDIT: Lol, in timp ce scriam deja m-au sunat, am vineri programare :)

      (Citează)

  5. Da, este foarte important sa facem o astfel de verificare. Din nefericire, marea majoritate a persoanelor ce fac acest tip de cancer sunt de sex masculin, dar asta nu inseamna ca femile sunt ferite.
    Profilaxia este foarte importanta. Atentie la fumat, alcool, igiena dentara, etc etc, cum ai scris si tu.
    Mai bine prevenim decat sa tratam.

      (Citează)

  6. Cancerul oral stiam ca se face frecvant de la HPV papiloma, luat prin contact sexual oral.
    In alta ordine de idei, am o cunostinta care s-a operat in decembrie de apendicita. La ecograf, doctorul a vazut o mica chestie pe rinichiul stang. I-a zis ca probabil nu e nimic grav, dar ar fi bine sa se duca dupa recuperare la un control mai amanuntit.
    A fost la Bucuresti, verdictul: tumora maligna. Rinichiul extirpat de urgenta, a avut noroc ca nu se extinsese. Deocamdata e bine.

      (Citează)

  7. multam Radu, maine am deja
    programare !

      (Citează)

  8. Mersi de informatie!
    Am facut deja programare si pentru mine si pentru sotie

      (Citează)

  9. nwradu:
    M-am gândit, da. Știam că sunt șanse mici, nefiind fumător, dar dacă ar fi arătat ceva dubios, aș fi fost fericit că-l detectez din stadiul acesta.
    Nu cred că vrea nimeni vestea unui cancer, dar probabil că ulterior ai fi mult mai fericit dacă ai afla din timp de el.

    Bunica-mea are cancer pulmonar. N-a fumat in viata ei. Din pacate nu merge treaba doar pe sistemul asta. Bine ca e rezultatul OK, eu am trecut prin 2 biopsii si din fericire au fost ‘curate’. Cum m-am simtit insa (in special in cazul primeia), pana am primit rezultatul … nu se poate spune …

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus