un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Digi Mobil anunță cifre peste așteptări: 2 milioane de abonați la telefonia mobilă

22 Apr 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Pe fondul unor zvonuri privind o listare la bursă, mă gândeam că RCS-RDS trebuie să anunțe cifrele exacte de abonați, venituri șamd. Prin urmare, anunțurile de ieri n-au fost chiar surprinzătoare pentru mine, ci doar cifrele în sine. Culmea, fix despre o listare la bursă n-au dorit să comenteze.

Digi Mobil a anunțat că la 31 martie 2016 avea peste 2 milioane de abonați la telefonia mobilă. Toți abonați, apropo, pentru că abia au lansat cartelele prepay și numărul lor este încă “nesemnificativ”. 1 milion de abonamente sunt cele Digi Optim Nelimitat, care costă 5,81 euro/lună dacă nu ai nici un alt serviciu Digi sau 4,84 euro/lună dacă ești abonat și la serviciile TV sau Internet fix.

Din cei 2 milioane de abonați, aproximativ 1,7 milioane beneficiază pe mobil de servicii de voce, dar și de date, restul fiind abonați doar la “voce”. Dacă adăugăm și utilizatorii ce folosesc doar stickuri de date, fără servicii de voce, DigiMobil ajunge la un total de 2,4 milioane de utilizatori de rețea mobilă.

(Sau, exprimând altfel totul, au 300.000 de clienți pe servicii de voce, 1,7 milioane de clienți pentru voce și date și 700.000 de clienți doar pe date)

Adrian Dumitrache, de la Profit.ro, îmi spune în timpul conferinței (stăteam lângă el și bârfeam) că asta înseamnă că au depășit Telekom la numărul de abonați (1,66 milioane). Comparația este un pic forțată, zic eu, e ca și cum ai spune că au depășit și la numărul clienților cu păr verde. Contează rezultatele pe total, mai degrabă, deoarece veniturile unei companii vin din multe surse. Am senzația că orice plătitor de cartelă sau abonament de la ceilalți operatori dă ceva mai mulți bani lunar decât acei 5,84 euro/lună de la cel mai tare abonament Digi, așa că o comparație echitabilă tot nu se poate face în lipsa unor date de ARPU și venituri totale.

Totuși, punând cifrele pe un grafic, rezultă cam următoarea situație din piață privind strict numărul de clienți și este prima oară când putem face una:

clienti_abonati_telefonie

Conform datelor de la ANCOM, în total RCS-RDS a primit prin portare 561.991 de numere, din care 348.328 numai în 2015. Cu 2 milioane de abonați, asta-mi spune că foarte mulți dintre aceștia au cumpărat direct de la Digi Mobil, ceea ce ar putea însemna și că mulți dintre ei folosesc telefoane dual-sim. Am întrebat din ce rețele au luat cu precădere clienți, n-au vrut să spună exact, dincolo de un “cam de la toți”.

Cifrele Digi Mobil sunt foarte bune, iar reprezentanții companiei au numit doi factori cărora li se datorează:

  • tarifele accesibile pentru telefonie și posibilitatea de 12 rate fără dobândă pentru telefon.
  • un sistem simplu de achiziție, în care ți se spune clar cât costă telefonul și cât abonamentul, iar achiziția oricărui model de telefon nu este condiționată de vreun abonament anume.

Dezvoltarea rețelei de magazine și modernizarea lor ajută, de asemenea. Dificultatea, zic eu, va fi să crească tarifele. Clienții Digi s-au obișnuit cu un anumit nivel de prețuri pentru “nelimitat”, dar cu toate acestea toți ceilalți operatori au raportat un ARPU mai mare decât cel mai scump abonament Digi. Să crească și Digi acest ARPU în viitor cred că va fi adevărata provocare.

O altă provocare va fi să-i convingă pe acei abonați care încă sunt “dual-sim”, care încă testează serviciile Digi, să zicem așa, să treacă în totalitate la ei. Pentru asta au diverse oferte, de exemplu telefoane gratuite sau 50% reducere la abonament pentru câteva luni.

În ce privește rețeaua, în medie un abonat Digi Mobil face 1,1 GB/lună trafic, de trei ori media pieței. În total, 2,8 milioane GB au curs prin rețeaua mobilă Digi Mobil în luna martie 2016. Prin comparație, în rețeaua fixă traficul este de 204 milioane GB pe lună, cu vârfuri și de 900 Gbps.

Acoperirea Digi Mobil va crește în următoarea perioadă, iar până la finalul anului 100 de orașe vor avea acoperire 4G. Stațiunea Mamaia va beneficia de 4G la 1 mai, restul litoralului în aceeași lună. Până în 2019 își doresc să acopere 98% din populație cu o rețea 3G sau 4G.

digi_acoperire_orase

Au anunțat cifre și pentru celelalte servicii, astfel:

  • 2 milioane de conexiuni de Internet fix
  • 2,7 milioane de abonamente cablu TV
  • 700.000 de clienți DTH
  • 1,4 milioane de linii de telefonie fixă

Not bad, Digi, not bad at all.

digimobil_conferinta

asus s5507

    17 comentarii

  1. Eu am abonament de 2 euro.

    Ce profit face rcs cu mine?

    Ce profit face rcs din cei 2 mil de abonati?

    Praf in ochisori… probabil vor sa vanda niste actiuni mai scump.

      (Citează)

  2. Eu am de vreun an abonament, sunt foarte multumita de serviciile lor. Am redus substantial costurile si nu imi vine sa cred ca prietenii mei inca dau o caruta de bani la ceilalti operatori pe abonamente… Cand le zic de digi stramba din nas, cred ca are legatura cu imaginea pe care au construit-o in media.

      (Citează)

    • Sa ne spui si cand ai semnal sa ii suni pe prietenii tai, si cu ce viteze iti merge netul mobil……

        (Citează)

    • Am avut semnal in Bucegi, inclusiv la Malaiesti la cabana. A, ca mai mergi prin cate o vale si nu ai semnal…ok, la 4 euro/ luna nu pot chiar sa dau ochii peste cap. Cat despre viteza de net, YT se incarca si merge foarte bine, nu trimit arhiva Vaticanului zilnic prin email.

        (Citează)

  3. Este o mare jmecherie, ei numara si abonatii vechi de cand se dadeau telefoanele gratis, aproape ti le bagau pe gat, orice abonat de cablu si internet primea si mobil, nu au atras ei acum 2 mil de clienti.

      (Citează)

  4. Am rezistat aproape 2 ani, dar abia astept sa pot rezilia fara costuri. Semnalul este execrabil si aici ma refer la Bucuresti, este chiar mai prost de cand au facut asa zisele upgrade-uri la retea. Din pacate mai au mult de lucru aici si nu cred ca merita tariful mic pentru ceva ce este slab sau foarte slab.

      (Citează)

  5. În principiu acord și eu un ”Bravo Digi!”. Concurența este benefică, asta câtă vreme este cinstită. Oricum, nemulțumiți vor fi întotdeauna.

    În altă ordine de idei – este foarte pertinentă afirmația cu ”creșterea ARPU”. Cred că provocare este prea puțin spus. Aș specula că pentru Digi valoarea ARPU lunar ar fi cam de 2,5-3 EUR. Concurența este cam pe la 5-6 EUR. Mai e mult până departe…

      (Citează)

  6. Pai da, am un SIM gratis de la ei primit acum 3 ani de zile cand am facut abonament la net. Cred ca avea voce nelimitat. Nu l-am folosit niciodata pentru ca nu aveam telefon in care sa incapa SIM mare si… cine mai foloseste doar voce?
    Acum am prelungit abonamentul de net cu inca doi ani si mi-au dat un Huawei dual sim gratis si inca un numar de telefon. L-am incarcat o data, m-am dat un pic pe net si s-a terminat bateria. Acum vreo luna.

    => eu figurez probabil cu 2 “abonamente”

      (Citează)

  7. Am un abonament digi mobil de un an si jumatate. in locurile unde am umblat semnalul a fost satisfacator, la orase este semnal, la sat dupa noroc (dar inca mai au contract de roaming cu vodafone), dar pentru pretul pot sa trec cu vederea unele lipsuri. In medie folosesc lunar intre 1-2 GB de net de la ei.

      (Citează)

  8. Daca au dat abonamentele gratuit cred si eu ca au 2 milioane de mocangii

      (Citează)

  9. Iar vad nemultumitii de Digi, mai ales din aia care nici nu au folosit vreodata reteaua. Ei sint multumiti cu “jucatorii mari” de-afara, se intreaba de profit (mor de grija companiei) si considera ca daca una are profit mare e si mai buna. Din contra, baieti! Digi e o firma romaneasca, are cele mai mici tarife (si a contribuit prin asta la micsorarea tarifelor celorlalti operatori) dar oamenii tot circotasi.
    “Vai, acum vor sa ne pacaleasca, datele nu sint realiste, au dat abonamente gratuit”… nici voi nu intelegeti ce spuneti. Faptul ca s-au portat 500 de mii spune tot, nu e vorba doar de smecherii cu dualsim sa folositi doar datele pe digi, oamenii chiar au plecat de la hotii ceilalti, care iti dau “bonus” 150 de MB sau alte asemenea mizerii…

      (Citează)

    • O fi o firmă românească, dar e deținută în proporție de aproximativ 90% de Cable Communications Systems N.V. Inițialele de la sfârșit înseamnă ”societate anonimă” (sau ”pe acțiuni”) doar că în olandeză.

      Deci da.

        (Citează)

  10. Vad ca si printre cititorii tai digi e privit ca varul ala mai prost si nespalat de la tara, care a fost impresia din sala de dupa?

      (Citează)

  11. Sunt pe Digimobil de cand au activat banda de 900MHz . Am numar de Vodafone , trecut prin Cosmote si poposit la RDS . Nu pot sa spun ca as avea de ce sa ma vait (netul functioneaza decent ca il folosesc pe telefon , nu dau jos torrenti) , vocea se aude ok , cu aceiasi “extraterestrii” pe care-i aveam si in Vodafone , dar macar am semnal in casa in raport cu ultima perioada Cosmote . Avand in vedere ca vorbesc cateva ore (la mine asta inseamna nelimitat lunar) si platesc 22 LEI e arhisuficient .
    Pentru cine nu e ok , sa fie multumit ca are de unde sa aleaga si ca inca se gasesc oferte ieftine .

      (Citează)

  12. De cand sa inventat comertul pe planeta asta a aparut in paralel si manifestari de tip concurenta. Asa au venit la suprafata cei ieftini cu produse similare sa se bata cu cei mai scumpi. SI la concret IPhone6 original VS IPhone6 din china, Adidas orginal cu Adidas din china si asa mai departe; exemple pe care toti le stim. Cand cei mari sau vazut fara cativa clienti, nu multi … intrebarea a fost simpla. Avem bani si trebuie sa ne decidem cum oprim ofertele astea cu produse ieftine. Sau le lasam asa si le aratam clientilor nostrii ca si noi putem avea preturi competitive. Solutia a venit tot din partea lor. Au cumparat fabrici intregi sa produca cu costuri mai mici si daca nu era suficient au pus in fata celor mici un plan pe termen lung cu investitii mixte care sa justifice ani de prosperitate pentru cel mici, pana ajung mari ca apoi direct sau indirect … sa fie cumparati.

    Dupa parearea mea, Digi e exemplul perfect de cum se poate vinde o firma romaneasca in urmatorii 5-10 ani cu profit si cu milioane de abonati; in final doar va schimba sigla in altceva, dar inainte de toate, treptat, pas cu pas, luna de luna vor reveni pe preturile concurentei ca numai asa pot fi companie de interes international, cand preturile aduc profit, nu doar rulaj. Momentan Digi cred ca nu e interesanta pentru marii jucatori internationali chiar si cu toate strategiile de business pe langa internet, voce, date, cum ar fi televiziuni proprii care nu aduc potential profit; toate astea tind sa creasca numai valoarea companiei. Dar in final nu se stie,

    Dupa parerea mea umila, eu cred ca Digi va fi sau poate chiar este de vanzare si in cativa ani nu va mai fi companie pe care o stiti acuma.

    Si mai e un aspect; Vodafone, Orange, Telekom are toata spuma Romaniei in ceea ce priveste companii/platitori mari. Ei nu cred ca sufera de cashflow. Digi cred ca plateste servicii pentru acoperire terestra, radio sau satelit, celor 3

    Eu nu sunt nici PRO nici CONTRA Digi, eu doar privesc lucrurile obiectiv si i-mi spun o parere, S-ar putea sa gresesc.

    Scuze daca am enervat pe cineva, nu asta era ideea.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus