un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Dacă vă place cafeaua, nu ratați târgul True Artisan Cafe de pe 23 aprilie

19 Apr 2016  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

13 comentarii

afis_true_artisan_cafeDacă sunteți pasionați de cafea, mergeți pe 23 aprilie la True Artisan Cafe, o expoziție ce adună la un loc tot ce înseamnă cafea de specialitate, plus seminarii în domeniu și campionatul național de aeropress.

True Artisan Cafe are loc la parterul clădirii The Ark din strada Uranus 150, clădirea aceea de cărămidă, recent renovată, din Piața de Flori. Intrarea la târg costă 10 lei de persoană, dar în acest preț sunt incluse două cafele bine preparate, ceea ce-i o afacere chiar bună.

Târgul începe la 10 dimineața și durează probabil întreaga zi pentru că periodic au loc workshopuri despre cum se prăjește cafeaua, cât de importantă este apa în prepararea unei cafele bune (majoritatea cafenelelor de top folosesc un sistem de filtrare) și alte asemenea subiecte, unele potrivite pentru publicul băutor de cafea, altele pentru cei interesați mai degrabă de o afacere în domeniul cafelei.

Dincolo de posibilitatea de a degusta diverse cafele și de a vorbi cu diverși barista și de a vedea cum se prăjește cafeaua și de a simți mirosul ei proaspăt, probabil vă va interesa și campionatul de aeropress, măcar ca demonstrație. Aeropress-ul este cea mai accesibilă metodă de a prepara o cafea bună, fiind un fel de presă franceză. Pui cafeaua, torni o cantitate bine calculată de apă, o lași un anumit timp și apoi o “presezi” într-un recipient.

Este o metodă simplă de a scoate în evidentă aromele unei cafele  de specialitate bune, fără a avea nevoie de râșnițe și espressoare scumpe (veți vedea la târg destule La Marzocco, espressoare de top).

Eu voi trece cu siguranță, vreau să descopăr noi cafenele pentru Turul Cafenelelor și să învăț mai multe despre cafea.

În caz că vă întrebați și ce înseamnă o cafea de specialitate, este una care a avut parte de un tratament premium pe întreg traseul ei. A fost recoltată din acele zone înalte propice pentru cafea, a fost spălată și uscată cu grijă, nici prea mult și nici prea puțin, pentru a obține recolta “perfectă”. Lotul va fi cu atât mai bun cu cât boabele sunt alese cu grijă pentru a le îndepărta pe cele imperfecte sau alterate.

Asta este jumătate din ce înseamnă cafea de specialitate. Cealaltă jumătate ține de prepararea ei, de prăjire și extragere, că degeaba ai o cafea bună dacă nu o prepari cum trebuie. Un prăjitor de cafea arată ca mai jos. Acesta este un model cu capacitate de 6 kilograme instalat la Guido Cafe:

prajitor_cafea_1prajitor_cafea_2
prajitor_cafea_3prajitor_cafea_4

Boabele verzi arată ca mai jos, iar prăjirea lor este un proces ce durează aproximativ 11 minute și se face la o temperatură de aproape 200 de grade. În funcție de cafea, însă, câteva secunde sau grade în plus sau minus pot face mari diferențe și aici se vede măiestria unui expert în cafea.
cafea_verde

Cafeaua proaspăt prăjită trece prin alte modificări în următoarele zile, așa că trebuie păstrată în condiții adecvate și ferită de oxigen.

Apoi intră în ecuație un barista priceput, care trebuie să determine pentru fiecare cafea întâi gradul ideal de râșnire (și sunt mai multe tipuri de râșnițe, apoi continuă cu găsirea timpului de extracție (cât timp stă espressorul pornit și curge cafea în cană, pentru că în acea perioadă în care apa trece forțată prin cafea apar tot felul de fenomene ce-i schimbă aroma).

Chestia asta o pot vedea și eu foarte clar acasă, o cafea extrasă timp de 23 de secunde este dulce de zici că ai pus zahăr în ea, pe când una extrasă 27 de secunde este mult mai amară. Chiar și simpla curgere a cafelei din espressor în cană are semnele ei pentru o extracție de calitate – în primele secunde nu curge nimic, apoi curge în picături ce se unesc într-un flux continuu în care alternează culorile închise și deschise, totul pentru ca în vreo 25 de secunde să obții 50-60 mililitri de cafea din aproximativ 18 grame de cafea.
rasnita_nova_simonellirasnita_mahlkonig
cafea_espressor
cafea

Pe total este, deci, un proces lung și complicat pentru a avea în cană acel espresso perfect. Este nevoie de cafea bună și apoi de o preparare ce se învață prin experiență și zeci de espresso făcute pentru a găsi “setările” potrivite… apoi schimbi cafeaua.

Cafeaua se poate savura și în alte moduri de preparare, precum V60, syphon, chemex, aeropress și altele. Probabil că la True Artisan Cafe le veți putea degusta și compara.

asus s5507

    13 comentarii

  1. In curind o sa platesc nu pentru cafea ci pentru o urma de miros de cafea. Ca ce vad in ceasca aia nu e cafea. E doar o mostra. Acum, nu ca sint eu special, doar ca parca as vrea o cafea care tine mai mult de jumatate de gura.

      (Citează)

    • Ăla e un espresso. Au ieșit două de în total 45 de grame, un pic sub clasicul 25 ml, dar atât are un espresso. Cafeaua “la borcan” servită prin alte cafenele nu-i aceeași categorie și sper să arăt asta mai bine prin Turul Cafenelelor. Se poate face mai lung, dacă vrei, iar cu lapte ajunge la 60-90-120 ml, în funcție de rețetă.

        (Citează)

    • @nwradu, stiu ce e acolo :) doar zic ca totusi prea e ca la restaurantele de fitze si industria asta. Platesti o groaza pe fix 50 g de aproape nimic.
      Just saying. Inteleg pasiunea si alea alea, dar cred ca e cazul sa gasim si o limita. Mai putin nu inseamna si mai bine.

        (Citează)

    • @jules: da, se zgârcesc la apă oamenii ăștia. În loc să-ți dea 100ml de apă în plus bagă ei bănetul ăla în buzunar.

        (Citează)

    • Auch :D

        (Citează)

  2. Asta ar fi fost o ocazie buna pentru prezentat canile cu filtru de la Verbatim / Cleansui. Dar pacat ca nu s-a gandit nimeni.

      (Citează)

  3. Am facut greseala sa citesc articolul noaptea la 10 si fiind cafengiu am si pus-o de o cafea, dar greseala mea ca nu am mai putut dormi pana dimineata.

      (Citează)

    • Eu am noroc, cafeaua nu are efect de trezire asupra mea. Pot să beau și seara și dorm bine, uneori de fapt chiar fac asta.

      Are și dezavantaje situația. Uneori chiar am nevoie de un booster și cafeaua nu poate avea acest rol. Energizante nu beau. Am rămas la cocaină.

        (Citează)

  4. Daca tot iti place cafeaua iti sugerez o carte interesanta: confesiunile unui cafegiu. Poti sa si cumperi cafea de la el, ca are vreo 3 locatii.

      (Citează)

  5. Aeropress-ul este cea mai accesibilă metodă de a prepara o cafea bună, fiind un fel de presă franceză.

    Între Aeropress și french press diferă:

    – măcinătura;
    – raportul apă/cafea;
    – timpul de extracție;
    – modul de extractie.

    În rest? Fix la fel!

    ——

    Dacă tot vrei să faci o comparație, fă-o între aeropress și espresso; au mai multe în comun.

    ——-

    PS: adaugă asta la sfârșitul style.css:

    form#commentform input#subscribe {
    display: inline-block;
    vertical-align: middle;
    margin: 0;
    }

    În acest moment, „anunță-mă pe email” este afișat greșit.

      (Citează)

    • Ionuț Staicu: PS: adaugă asta la sfârșitul style.css:

      Mulțumesc, nici nu observasem problema tot intrând logat.

      Da, despre aeropress sunt curios ce alte arome apar în aceeași cafea, chiar dacă diferă metoda de preparare.

        (Citează)

  6. nwradu:
    Eu am noroc, cafeaua nu are efect de trezire asupra mea. Pot să beau și seara și dorm bine, uneori de fapt chiar fac asta.

    Are și dezavantaje situația. Uneori chiar am nevoie de un booster și cafeaua nu poate avea acest rol. Energizante nu beau. Am rămas la cocaină.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus