►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Te-ai săturat să pierzi din salariu pe comisioane bancare? Iată o soluție! (P)
Este și România pe primul loc la ceva în UE: numărul de decese în trafic »
Mulți dintre noi au fibră optică până în casă, dar vreau să vă arăt ce posibilități deschide acest lucru împreună cu un hardware bine gândit pentru a dezvolta avantajele unei conexiuni ultra-rapide la Internet. Orange a prezentat recent noul Livebox, “cutia” de conectare a unei case la rețeaua lor de fibră optică.
Singura problemă este, după cum poate ți-ai dat seama deja, că în România Orange nu oferă fibră optică până în case. Noul Livebox va fi introdus în Franța, probabil cea mai mare piață Orange pentru FTTH, și poate și în Spania, Polonia și Slovacia. Dacă noul parteneriat Orange cu Telekom din România va însemna în viitor și oferte de fibră în casă, rămâne de văzut, dar eu unul sunt sceptic că se va ajunge acolo.
Prin urmare, noul Livebox este pentru noi mai degrabă o demonstrație tehnologică, dar una mișto.
În primul rând, echipamentul Livebox asigură partea de ONT, optical network terminal, adică înfigi fibra optică în ea. Au miniaturizat suficient de mult acest terminal încât să-l integreze în Livebox, eliminând nevoia unei alte cutii de conversie. Conexiunea pe fibră asigură 1 Gbps, iar pentru a o pune la dispoziția clientului, Livebox este și un router wireless de 1900 Mbps.
În interior are un SoC Broadcom 63138, un chipset cu procesor dual-core la 1 GHz, optimizat pentru gestionarea conexiunilor wireless, streaming și chiar și conectarea la hard-disk-uri, ceea ce vei vedea în paragrafele următoare unde intervine. Pe wireless Livebox oferă un 3×3 pe 2,4 GHz pentru 802.11n și 4×4 pe 5,2 GHz pentru 802.11ac, o capacitate totală de 1900 Mbps, după cum ziceam.
Spuneam și de hard-disk: noul Livebox include un HDD de 1 TB pe care poți pune ce vrei tu. Practic faci un mic NAS în casă, pui acolo fotografii, filme și ce-o mai fi, accesibile de la orice dispozitiv conectat la rețeaua casei. Orange îți dă și spațiu în cloud, așa că poți alege ca un fișier din HDD-ul casei să fie transferat automat în cloud, ca altă metodă de backup.
Echipamentul are și porturi USB 3.0 și patru porturi Ethernet Gigabit.
Și ca să fie wow-ul complet, împreună cu Livebox poți primi și un router portabil 4G. Se numește Airbox Confort și-l poți folosi când vrei tu în niște limite de trafic, dar partea mișto este că-l primești încă de la abonare, așa că până vin tehnicienii să-ți tragă fibra optică în casă poți folosi acest Airbox gratuit pentru conexiunea la Internet, iar dacă pică temporar rețeaua de fibră optică Orange îți va da gratuit trafic 4G pe Airbox. E un echipament bonus pentru client și o metodă de backup a serviciului pentru Orange.
Livebox-ul a fost regândit din diverse alte aspecte minore:
De ce-ai avea nevoie de telecomandă? Ca să comuți pe jocuri video, de exemplu.
Întrucât conexiunea pe fibră are o latență foarte mică, Orange oferă pe Livebox jocuri video prin streaming, adică serverele Orange joacă jocurile și ție îți trimite doar imaginile. Practic computerul este undeva în cloud, monitorul său este televizorul din camera ta.
Ideea aceasta cu jocurile în cloud nu-i nouă, dar pentru mine este prima oară când o văd implementată la scară largă. Dacă vrei să te abonezi la serviciul de jocuri, vei primi și un controller wireless cu care sa te joci. S-au gândit la toate.
Împreună cu Livebox se va introduce și un set-top box nou, cu care accesezi canalele TV și programele on-demand. În cele mai multe cazuri, de exemplu la noi în țară în configurații FTTH, receiverul televizorului este conectat cu un cablu de rețea la echipamentul în care intră fibra optică. Pe noul Livebox, întrucât are la dispoziție acea conexiune wireless foarte rapidă, set-top box-ul poate fi conectat prin wifi, eliminând cablurile.
Noul set-top box (STB îi voi zice în continuare) este compatibil cu transmisiunile Ultra HD prin codecul HEVC. Mai mult, Orange va transmite pentru clienții săi 8 meciuri de la Euro 2016 în format Ultra HD, mai exact meciul de deschidere, patru sferturi de finală, două semifinale și finala mare, prin canalele TF1 și M6. Un motiv în plus pentru francezi să-și cumpere televizoare mari și moderne, bucuria magazinelor de acolo.
Procesorul din noul STB poate decoda simultan 4 streamuri Ultra HD (este un Broadcom BCM7252, tot dual-core), așa că puterea de procesare este asigurată și pentru viitor. Procesarea se face pe 10 biți, nu pe 8 biți, așa că televiziunile vor putea oferi imagini cu mult mai multe niveluri de culoare, un fel de televiziune HDR. În Franța clienții pot avea conținut Ultra HD prin diverse canale ce deja emit astfel (OCS Max, Canal+ sau AB Ultra Nature, un canal care transmite imagini frumoase din natură în format UHD) și prin video-on-demand de la Orange TV sau Netflix, cu care cei de la Orange par a avea un parteneriat în acea țară.
STB-ul suportă și decodarea Dolby Atmos pentru sunet, bănuiesc că pe lângă altele deja considerate clasice.
Cutia de la noul STB este gândită să stea bine alături de noul Livebox, dacă așa vrei să le pui. Zici că-s aceeași unitate când le vezi așa, dar dacă pot comunica prin wireless, de ce să-ți tragi fibra optică tocmai până sub televizor?
Cam așa vor sta lucrurile în casele francezilor din această vară, când noile echipamente vor fi introduse comercial.
« Te-ai săturat să pierzi din salariu pe comisioane bancare? Iată o soluție! (P)
Este și România pe primul loc la ceva în UE: numărul de decese în trafic »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
16 comentarii
04/04/2016 la 2:32 PM
Nu inteleg de ce cutia nu e portocalie.
D4n(Citează)
04/04/2016 la 9:05 PM
In China este foarte scump pigmentul portocaliu ce se folosește la vopsele
geo(Citează)
05/04/2016 la 5:25 PM
Ca să fie mai discretă. Tu ai vrea o cutie portocalie sub televizor sau undeva prin casă?
nwradu(Citează)
04/04/2016 la 2:50 PM
Dupa ce am trecut la RDS de la Tkom si am scapat de STB, mi se pare ca viata e mai frumoasa cu o singura telecomanda la TV :)
Nu cred ca ma mai poate convinge cineva sa ma intorc la asa ceva.
AdrianG(Citează)
04/04/2016 la 3:32 PM
Fiind abia de curand posesor si urmaritor de tv prin cablu nu inteleg ceva… Eu am la RCS un smart cam si nu e nevoie de niciun dispozitiv suplimentar. Cu acest STB nu mai pot folosi telecomanda tv-ului pentru schimbarea posturilor si alte chestii aferente? Trebuie musai cu chestia aia a lui? (Telecomada a fost unul din motivele pentru care am ales tv-ul actual, LG + smart remote).
Iona(Citează)
05/04/2016 la 5:26 PM
Nu știu ce planuri are sistemul Livebox pentru smartcard-uri, dar nu contează, că nu apare la noi :P
nwradu(Citează)
04/04/2016 la 4:23 PM
Poate in viitor vor elimina si cei de la rd$ cablul de la ONT la TV. Ar fi exceptional pentru mine :)
Emilian(Citează)
05/04/2016 la 5:27 PM
Eu îl am tras tocmai de pe scara blocului, că din ONT intră un cablu doar în router, nu iese și spre TV. Am bănuiala că portul este activat.
nwradu(Citează)
04/04/2016 la 5:06 PM
Clona tarzie dupa serviciu celor de la Swisscom din Elvetia . Vezi “TV 2.0 ” by Swisscom.
Ciprian(Citează)
04/04/2016 la 5:24 PM
Contraatac vizavi de acuzatia de abuz de pozitie dominanta?
Sau asa s-a nimerit…
samE(Citează)
05/04/2016 la 5:29 PM
Am întârziat eu 2 săptămâni cu acest articol.
Dacă te referi la consiliul concurenței vs Orange privitor la relația acestora cu companiile ce intermediază plăți prin SMS, e o chestie prea minoră. Când apare decizia finală în anchetă pare genul de subiect bun doar pentru știrile zilei.
Sunt sigur că operatorii telecom iau des diverse amenzi sau sunt anchetați pentru multe lucruri, nu-i ceva special.
nwradu(Citează)
04/04/2016 la 8:28 PM
Cu telecomanda TV-ului pornesti televizorul si poti modifica volumul. Restul faci cu cealalta telecomanda. Tare, nu?
AdrianG(Citează)
05/04/2016 la 8:46 AM
Cam aiurea. Si banuiesc ca si aplicatiile de remote pentru telefoane sau tablete sunt inutile.
Iona(Citează)
04/04/2016 la 10:48 PM
Despre ancheta de la Orange pe cand ceva stiri?
Giovani(Citează)
05/04/2016 la 5:31 PM
Când s-o termina ancheta, dacă trimite Consiliul Concurenței vreun alt comunicat (pe care eu oricum nu-l primesc). Nu mi se pare ceva important, nu-mi pasă așa tare de problemele procesatorilor de plăți SMS și poziția dominantă pe piață.
nwradu(Citează)
06/04/2016 la 12:36 PM
“Procesarea se face pe 10 biți, nu pe 8 biți, așa că televiziunile vor putea oferi imagini cu mult mai multe niveluri de culoare, un fel de televiziune HDR.”
Ce 2 biti sunt de fapt overhead. Pentru 8 biti de informatie ce trebuie transmisi se folosesc 10 biti cu encodarea. Deci direct pierzi 20% din latimea de banda in overhead. NU are nici o legatura cu adancimea de culoare.
Personal sunt de parere ca echipamentul care trebuie sa-ti intre in casa in tehnologia FTTH ar trebui sa functioneze ca bridge. Restul te limiteaza dupa parerea mea. Eu am un ONT Zte F620 si am avut ocazia sa testez si un ONT Zte f660 (varianta cu ruter si wifi integrat). Cel din urma merge impecabil pe PPPOE (930 Mbbs speedtest in reteaua RDS ) dar este foarte limitat in ceea ce priveste configurarea sa.
Mihai(Citează)