un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cei de la ANAF rămân serioși privind veniturile din vânzări online

19 Apr 2016  ·

GÂNDURI  ·

19 comentarii

O știre recentă spune că ANAF chiar i-a luat la ochi pe cei ce vând foarte multe produse pe diversele site-uri de licitații și chiar investighează problema. Foarte bine, o idee simplă (vinde ceea ce n-ai nevoie prin casă) se transformase într-o afacere pe bandă rulantă pentru unii, care de fapt importau tot felul de produse și le vindeau apoi prin astfel de mini-magazine online făcute pe aceste site-uri.

Fiscul îi acuză că nu plăteau taxe pentru asta. Înainte să ziceți că poate ANAF ar trebui să se ocupe de lucruri mai bune, amintiți-vă că unul prins acum câteva luni și dat exemplu pe la știri avea marfa depozitată în 11 apartamente, vindea câteva zeci de produse pe zi și în doi ani depășise 1,2 milioane de lei. La percheziții i-au găsit bunuri de 550.000 de lei în stoc.

Cifrele rivalizează cu unele magazine online, doar că erau complet nefiscalizate. Nu zice nimeni să nu vinzi ce-ai prin casă, nu trebuie să plătești apoi taxe pentru asta (nici când v-ați vândut mașina n-ați plătit, iar valoarea era mai mare), dar când faci din asta un business statul te “roagă” să îți faci firmă sau PFA și să faci asta sub forma legală și cu taxele de rigoare.

Și apropo de mașini, iată încă un domeniu unde ANAF-ul s-ar putea implica un mic: samsarii auto. Una este să-ți vinzi tu mașina, alta este să mergi săptămânal în Germania și să aduci o mașină pe care să o revinzi pentru profit. Asta se numește, deja, import de mașini, doar că nu le aduc pe remorcă, ci pe roțile lor. Cu ceva controale în domeniu poate că mai mulți ar renunța să aducă mașini și să le dea kilometrajul înapoi.

asus s5507

    19 comentarii

  1. Statul prin organul sau de forta ANAF care mereu cere si uita sa mai si dea inapoi.

    Iata cu calcul simplu: Eu vand Suruburi pe care le cumpar de la o fabrica de suruburi. Un surub costa 20 lei fara TVA, 24 cu TVA.

    Eu vand acel produs cu 33 lei (mi-e usor la calcul). Si sunt SRL neplatitor de TVA. Deci dau 3% pe venit la stat.

    Asta inseamna ca pana acum am dat 4 + 1 pe acel surub la stat.

    Mai raman 8 lei, pe care ii consider intr-un mediu ideal ca fiind profit toti. Mai platesc (16% pana anul trecut, 5% anul asta, Respectiv 5% + 5.5% CAsS de la anul)

    Deci inca 1.28 sau 0.4 sau 0.8 de la anul

    Adica pe timpul meu si riscurile mele eu ma aleg cu 7-7.5 lei si statul cu 5.4-5.8 lei

    Plus cat mai primeste si de la fabrica de suruburi. Pai nu cam prea mult?

    Si asta e cazul fericit al unui SRL.

    Daca pui pe foaie ca angajat cat platesti deja vremurile cand se lua zeciuiala suna a OFFSHORE

      (Citează)

    • Problema nu este ca ia atata, problema este ce face cu banii aia. Ca daca banii s-ar cheltui pe scoli, spitale, infrastructura, n-ar fi nici o problema. In schimb o gramada se cheltuie pe salariile bugetarilor si a securistilor iar restul se fura.

        (Citează)

    • statul ia mai putin de 4 lei de la producătorul de șuruburi.
      acolo trebuie scăzuta TVA aferenta materialelor.
      Producătorul de șuruburi plătește la stat diferența dintre TVA colectata și TVA dedusa.

        (Citează)

    • statul ia mai putin de 4 lei de la producătorul de șuruburi.
      acolo trebuie scăzuta TVA aferenta materialelor.
      Producătorul de șuruburi plătește la stat diferența dintre TVA colectata și TVA dedusa.

        (Citează)

    • In conditiile in care bugetul public se face pe cheltuieli de 35% din PIB, cat ar trebui sa va ia statul?

      Ca vad ca zilele astea mai toata lumea aplauda ca s-a eliminate plafonul pentru mame: or sa primeasca timp de doi ani 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, fara plafon. Dar nu mai putin de 1000 de lei. Iar finalul anului 2015 a fost apoteotic, inainte de placare, PSD-ul a bagat mana adanc in bugetul viitor, pentru cresteri de salarii si pentru pensii special. Deficit suplimentar = 3% din PIB, adica undeva la aproape 5 miliarde de euro.

      De undeva trebuie dati banii.

      Si sunt destule tari din Europa care isi fac bugetul de cheltuieli la 40%. 45% sau chiar 50% din PIB. Bine ati venit in capitalismul socialist de stat!

        (Citează)

    • @Silicon

      Cat sa ne ia statul? Nu suntem Kennedy sa ne gandim ce am putea face pentru tara. Cred ca fluxul e denaturat. Problema noastra a prostilor care inca mai platim impozite pe aici e ca nu simtim sau vedem absolut nimic din ce ar trebui sa se faca cu acei bani.
      Dupa 10 ani de cotizat sume maricele la CAsS si eu, si sotia, uite surpriza, pentru nastere la privat nu mai sunt fonduri. Nu-i nimic, m-am obisnuit ca pentru orice investigatie cat de mica sa decontez din buzunar.
      De infrastructura nici nu mai amintesc.

      Poate ai tu vreun exemplu pozitiv sa ma faca mandru ca banii mei sunt cheltuiti cu cap.

        (Citează)

    • @Cipper – Cei 4 lei din TVA nu-i platesti tu statului. Plata efectiva catre stat o face furnizorul tau iar costul il suporta clientul final – utilizatorul, chiar daca tu esti neplatitor de TVA pentru ca tu de fapt transferi acest cost cu TVA-ul mai departe catre client.

      Asa ca raportul este tu 7-7.5 lei si statul 1.4-1.8 ceea ce e extrem de avantajos pentru tine. Gandeste-te ca pentru angajati se plateste catre stat cam 43% din bugetul de salarii.

        (Citează)

  2. Sunt 5-6-7 ani de cand se vand Ray-Ban-uri, Ugg-uri (contrafacute, evident) si alte produse de genul cu kilu’, in vazul lumii. Este extrem, dar EXTREM de simplu de prins pe cei care fac asta. Insa ei s-au gandit sa ia la puricat saiturile de licitatii. Lol. Mai bine ar lua la puricat reclama platita de pe fb pentru tot felul de saituri care sa intrec in megaoferte.

      (Citează)

  3. Ne cam cacam pe noi incercand sa-i scoatem de nevinovati pe astia. Nu prea ai cum. N-are nici o relevanta ca alte institutii ale statului nu-si fac treaa cum trebuie. Faptul ca una dintre ele isi face e imbucurator pentru ca totul trebuie sa inceapa de undeva. Ca nu-ti convine de unde incepe, e alta problema si se numeste ipocrizie.

      (Citează)

  4. Daca pe astia de pe olx/okazii ii poate prinde, pe aia cu masinile n-au nici o sansa.

    Cum poti tu ca si organ de control sa verifici ce masini sunt aduse pe persoana fizica si vandute mai departe pentru profit? Cum poti sa faci lucrul acesta fara sa ingradesti si fara sa limitezi sau sa incalci constitutia?

    In plus, aia care dau km inapoii sunt bine infipti in afacerea asta, cateva controale nu i-ar opri sa faca ce fac.

      (Citează)

    • Impozit la vanzare auto, daca achizitia bunului s-a facut mai putin de 1 an in urma.
      Nu cred ca va afecta simplii cetateni care isi reinnoiesc flota personala, dar ar forta samsarii persoane fizice sa isi faca PFA/SRL pentru activitatea comerciala.

        (Citează)

  5. Da’ masinile alea de pe Sebastian, zeci de masini aduse din Germania si vandute de samsari, pe alea nu le impoziteaza?

      (Citează)

  6. Radule, nu reusesc sa mai tin pasul cu tine.

    Ba dai uberul ca element disruptor pentru firmele de taximetrie, in sens pozitiv, ba esti nemultumit de cei care nu isi platesc corect taxele.

    Cum e pana la urma, care e pozitia ta? E ok sa ii “disruptezi” pe ceilalti folosind “digitalizarea” si ocolind cadrul legal sau nu e ok?

      (Citează)

    • E ok sa disruptezi facand realmente taximetrie, dar nerespectand cadrul legal, dar nu e ok sa vinzi masini “pe banda rulanta” fara sa platesti toate taxele? E in functie de seminar, conferinta, invitatie etc?

        (Citează)

    • Si nu vezi absolut nici o diferenta intre exemplele date de tine? ambele cazuri aduc valoare unui serviciu, ambele incurajeaza competitia? Adica vorbim de un samsar care traieste la limita inselaciunii, cu masini spoite si/sau minarite si de un serviciu sa zicem premium, pe o piata acaparata de ofertanti de servicii de proasta calitate. E adevarat, Uber trebuie sa fie reglementat, momentan nu e corect modul cum vede statul un taximetrist pe stil vechi si pe unul Uber. Dar asta e viitorul taximetriei.

        (Citează)

  7. Pai si ala vindea ce avea prin casa. Prin 11 apartamente mai exact.

      (Citează)

  8. Sunt sigur ca Geany care vinde Iphone pe OLX afecteaza grav economia nationala si asta e cea mai mare prioritate pentru ANAF. As vrea insa sa vad insa descinderi ANAF in stilul “Vama Veche” de anul trecut pe la urmatorii, inainte ca sa se apuce de scormonit toti gainarii si tarabagii: OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Orange, Vodafone, Telekom, Automobile Dacia, Rompetrol Rafinare, Rompetrol Downstream, MOL, Petrotel-Lukoil, Lukoil Romania, Carrefour, Metro Cash & Carry, Selgros Cash&Carry, Kaufland Romania, British American Tobacco, Philip Morris Trading, JT International, Coca-Cola HBC, Enel, GDF Suez Energy, RCS&RDS, Continental Automotive Products, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, BRD GSG, Arcelormittal Galati, Ford, EON Energie, Electrica Furnizare.

    Multumesc.

      (Citează)

  9. Mda, eu as intra un pic in samsari, un pic in distribuitorii de manuale alternative si caiete auxiliare de prin scoli… Exemplu dat cu cel cu stoc de 550.000 lei nu e relevant, imi pare doar un motiv, un pretext.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus