►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 8 aprilie 2016
LG G5: întreabă-mă orice despre telefon (și iată câteva detalii despre tehnologie) »
Am pus mai demult fotografia de mai jos pe Instagram și mulți m-au întrebat ce este, ce fac acolo și de ce. Simplu, făceam o garnitură de sparanghel, regele legumelor!
Am inventat eu asta cu regele legumelor. Totuși, sparanghelul este o garnitură des întâlnită pe la Masterchef și în restaurantele de fițe și nu degeaba, felul său ușor crocant, împreună cu gustul, culoarea și forma îl fac potrivit pentru farfuriile dichisite.
Sparanghelul este scump, o legătură precum cea de mai jos, cu vreo 12-15 bețe, costă cam 22-25 de lei la Mega Image și hipermarketuri. Am avut norocul să o găsesc în Carrefour la doar 12 lei, ofertă specială. Regret că n-am luat mai multe.
Metoda de preparare este următoarea:
Acum vine pasul important și ce vezi de fapt în prima fotografie. Într-o tigaie am pus ciupercuțe și doi mini-ardei grași (am găsit cândva în Lidl sau împrumută de la un vecin hobbit), apoi i-am pus pe foc cu doar un pic de ulei de măsline, ca să prindă o mică urmă de culoare. Când au această culoare, am adăugat trei căței de usturoi zdrobit și ceva mai mult ulei de măsline (merge și cu unt), plus sparanghelul luat din vasul cu apă.
Uleiul are rolul de a duce aroma usturoiului și a altor condimente adăugate după gust la ciuperci, ardei și sparanghel. Trebuie să stea așa vreo 2-3 minute, până când și sparanghelul capătă mici urme de fript. Acum e după gustul fiecăruia, dar experții recomandă ca sparanghelul să fie mâncat cât este ușor crocant, nu fleșcăit pentru că a stat prea mult la foc. Încearcă diverse variante și vezi cum îți place.
Bețele de sparanghel se pun ca o bază în farfurie, iar peste ele merge adăugată o friptură de calitate, de exemplu un mușchiuleț de vită sau un piept de rață. Peste sau lângă ea merg bine acele ciuperci și mini-ardeiul colorat, poate și un crevete meșteșugit pregătit, să fie un surf’n’turf.
Acum iată o altă delicatesă: un panettone de la Saveur, un magazin ce vinde diverse delicatese culinare de toate felurile și pe care ți-l recomand cu tărie pentru momente speciale. Dacă vrei un cadou personal sau unele “corporate”, începe de acolo, au o mulțime de categorii de bunătăți.
Vezi tu, panettone alea clasice din comerț, ce apar de sărbători, au un gust de parcă ar fi răsturnat o cisternă cu agent de afânare în ele. Nu mi-a plăcut niciunul în mod deosebit, dar mâncând diverse de-a lungul anilor, m-am întrebat cum o fi un panettone făcut la mama lui, în Italia, după o rețetă tradițională. Cum e cozonacul italienilor, altfel spus?
Nu știu, dar acesta de la Saveur a fost bun rău. Bun bun. Și avea în cutie o scrisoare de la firma producătoare, în italiană și engleză, mulțumindu-mi că mănânc un produs tradițional, făcut de ei cu dragoste și grijă. Are fructe confiate, o cocă foarte bună, diverse alte arome prin crustă, și merge minunat cu un borcan de Nutella sau o înghețată. Știu din experiență.
Și că veni vorba de delicatese, probabil consideri, ca și mine, că uleiul de măsline sigur vine din Grecia, că acolo cresc măsline și se face uleiul. Nu? Hai și Italia, că și italienii au măsline.
Ei bine, uită-te pe sticle. “Măsline recoltate din UE și din afara UE” este o expresie uzuală. Ultima oară am citit etichetele la vreo 10 sticle și am găsit una singură făcută chiar în Grecia, care era și cu 25% mai scumpă decât celelalte fără să fie vreo ediție mega specială sau ceva.
« Știri despre tehnologie – 8 aprilie 2016
LG G5: întreabă-mă orice despre telefon (și iată câteva detalii despre tehnologie) »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
38 comentarii
08/04/2016 la 11:16 AM
Un mic hint: dupa ce scoti sparanghelul din apa fiarta, lasa-l cateva secunde intr-un bol cu gheata (sau apa foarte rece). Asta ajuta sa isi pastreze culoarea verde “crud”.
Si totusi nu inteleg pretul crescut. Sa fie doar pentru ca e inclus mai mult meniuri mai scumpe?
Claudiu(Citează)
08/04/2016 la 11:17 AM
…. daca e intr-adevar 100% ulei de masline…
Ca majoritatea pot fi catalogate cu urme de ulei de masline…
geretus(Citează)
08/04/2016 la 12:26 PM
e scump pentru ca nu prea se creste la noi atat de mult. E destul de dubios ca planta: practic il culegi in al doilea an.
Trist.
animaloo(Citează)
08/04/2016 la 12:54 PM
Mama, sparanghel cu 12 lei, ce tun! Mai zi si tu aici cand gasesti asa ceva. Ii urasc pe astia de la Megaimage, ca nici macar cand incepe sa se ofileasca sparanghelul in raft, tot nu reduc pretul.
Cel mai simplu mod in care am preparat sparanghelul a fost sa-l inabus la cuptor in hartie de copt cu sare, piper, seminte de susan putin ulei de masline. Nu-l fierb inainte, dar ii tai cozile lemnoase. Cred ca as putea manca asa un snop din ala fara probleme :))
Una(Citează)
08/04/2016 la 1:10 PM
ciupercile sunt cubensis?
Emil(Citează)
09/04/2016 la 6:31 PM
Habar n-am, am luat și eu unele mici din Carrefour. Au uneori niște caserole cu trei tipuri de ciupercuțe în ele, acelea sunt cele mai bune că merg bine de tot și la omlete, clătite și alte mâncăruri.
nwradu(Citează)
08/04/2016 la 2:38 PM
garnitura noastra preferata o reprezinta ciuperci (pleurotus, merg mai bine) cu zucchini, broccoli si doua-trei legume traditionale (morcov, pastarnac, telina, chiar si patrunjel radacina) facute in unt la wok (sau alta tigaie mai maricica, asa).
eventual imbaiate si cu putin (50-100ml) de vin alb (prosecco ieftin din lidl, de ex)
merg perfect cu vita sau somon la cuptor, rata nu am incercat…
(500g pleurotus, 2 zucchini medii, o capatana de broccoli, 2 morcovi, un pastarnac, un sfert de telina (o jumatate daca e mai mica), un patrunjel, 50g unt (sfert de pachet), 50-100ml prosecco – se aduna multe, de-asta ziceam de wok sau orice alta tigaie mai mare – intinsa, nu inalta)
d.orin(Citează)
09/04/2016 la 6:33 PM
Sună bine, voi încerca și eu o astfel de combinație. De obicei când am zucchini îl fac la grătar, broccoli la wok (după ce-l pun un pic la fiert, ca pe sparanghel) și presărat cu niște semințe și puțin usturoi.
E tragic, a început să-mi placă broccoli-ul.
nwradu(Citează)
10/04/2016 la 7:40 AM
Asta-i varianta de garnitura de weekend, in timpul saptamanii le mai facem si separat – zucchini la gratar cum zici si tu, broccoli fiert pur si simplu (eventual cu putina sare) si apoi lasate bucatele de unt sa se topeasca pe inflorescente – un deliciu.
Cateodata, cand s-au saturat de paine cu unt, le mai facem copiilor broccoli fiert ca mai sus. Aproape ca se bat pe el.
d.orin(Citează)
08/04/2016 la 2:57 PM
Sparanghel ar fi 14 lei la Mega:
http://www.emag.ro/supermarket/sparanghel-verde-bucata-45067/pd/DYYZ5MBBM/
benea(Citează)
08/04/2016 la 4:09 PM
Nu-i rău prețul.
nwradu(Citează)
08/04/2016 la 7:15 PM
Benea, sa-ti dea Dumnezeu sanatate, m-am profitat si eu de oferta, ca sa zic asa. E valabila doar weekendul asta.
Una(Citează)
08/04/2016 la 5:06 PM
Zucchini, adica dovlecel?
Emil C(Citează)
08/04/2016 la 10:58 PM
Da, dar nu dovlecelul nostru obisnuit. Al nostru iese mai flescait, zucchini ramane mai intreg. Cel romanesc (ma rog, ala alb, nu stiu cat de romanesc e) se preteaza mai degraba la mancaruri gen tocana, se “topeste” si da o consistenta anume. Zucchini e mai bun pentru gratar/wok.
d.orin(Citează)
09/04/2016 la 6:34 PM
Pe scurt, dovlecelul are coaja verde deschis, zucchini-ul este verde închis, ca pepenele.
nwradu(Citează)
10/04/2016 la 7:41 AM
Dovlecelul mai are urme de seminte/apa (in genul castravetelui), zucchini-ul nu. De unde si rezultatul in mancare.
d.orin(Citează)
08/04/2016 la 7:23 PM
ce fel de ciuperci sunt acestea? si la ce magazin/supermarket se pot gasi?
Nea(Citează)
09/04/2016 la 6:35 PM
Carrefour sau Lidl, au la caserolă. Nu știu cum se numesc, iau ciuperci din acestea mici pentru că sunt cele mai bune. La Carrefour la frigidere au niște caserole și cu ciuperci mixte, de trei dimensiuni diferite.
nwradu(Citează)
08/04/2016 la 9:31 PM
Apropo de uleiul de masline made in UE (excluzand Grecia), e posibil sa-ti fi scapat stirea despre uleiul de masline italian:
„Şapte dintre cele mai importante companii italiene cu activitate în industria alimentară sunt investigate pentru că vindeau ulei de măsline de calitate inferioară sub forma uleiului de măsline extra-virgin. Până în momentul de faţă, au fost testate în laborator 20 de branduri, dintre care 9 s-au dovedit a fi inferioare din punct de vedere calitativ.“
Aparuta in ianuarie 2016.
Mess(Citează)
08/04/2016 la 11:27 PM
Eu sper sa nu fie si DeCecco prin alea 9 ca e singurul ulei de masline care imi place. Sau daca e …. asta e, probabil de aia nu imi placeau celelalte ca erau prea extra virgine :)))
cris(Citează)
09/04/2016 la 6:36 PM
Apropo, am fost azi în Lidl, tocmai se termină săptămâna grecească, au un ulei de măsline fabricat în Creta cu 23 de lei sticla de 0,75.
nwradu(Citează)
10/04/2016 la 11:25 PM
De vreo 2-3 ani folosim ulei de măsline din Cipru. Nimic industrializat, produs în mici afaceri de familie. E divin! Nicio legătură cu ce găseam în comerț.
Lucian(Citează)
09/04/2016 la 2:20 AM
fara bensis.
GabrielG(Citează)
09/04/2016 la 10:51 AM
Man, lasa putin mancarea si scrie ceva de reusita istorica a lui Musk de-acu’ cateva ore (SpaceX F9+Dragon).
petrescs(Citează)
09/04/2016 la 11:15 AM
Salut, Radu.
Zi-mi și mie, te rog frumos, de unde ai achiziționat tigaia aia de fontă?
Că-mi caut și eu ceva asemănător, mare, cu coadă de metal, să o pot băga la cuptor.
Ce e în comerț, tigăi cu teflon, termospot, sunt niște glume proaste. Un sac am prăpădit de sf-uri d-astea.
Mulțumesc frumos.
frantz(Citează)
09/04/2016 la 11:25 AM
http://shop.turnatoriefonta.ro/catalog/produse-pentru-gatit-6/turnatoria-mae-iasi-1
Alexandra(Citează)
09/04/2016 la 6:37 PM
Aia din poză este o tigaie Tefal de ceramică.
De fontă eu am luat din Cora, cele de la Turnatoria de fontă mi se par prea scumpe
https://www.nwradu.ro/2016/03/tigaie-si-gratar-de-fonta-la-pret-bun/
nwradu(Citează)
09/04/2016 la 2:40 PM
uleiul ii facut in algeria, tunisia in general maghreb. Ieftin.
pana de curand il vindeau in grecia, grecia ii punea o eticheta “ulei de masline extravirgin grecesc”, si aia era.
mac gregor(Citează)
09/04/2016 la 2:42 PM
la un moment dat ma miram, ca in supermarket nu exista decat ulei extravirgin. Iti dai seama, insemna ca la celalalte supermarkete nu ajungea decat ulei mai putin virgin.
mac gregor(Citează)
09/04/2016 la 6:40 PM
Mi se pare că doar cel extravirgin se duce în comerț în sticle, celelalte presări se folosesc industrial sau în alte scopuri prin bucătărie.
nwradu(Citează)
09/04/2016 la 2:56 PM
Salut Radu, sparanghelul are cumva o tenta amaruie sau nu l-am gatit eu bine?
RIO(Citează)
09/04/2016 la 6:38 PM
N-ar trebui să aibă, nu. Este destul de “fresh”. Poate l-ai ținut prea mult.
Ai pus cu usturoi? Dacă ții usturoiul prea mult pe foc, se face foarte amar și dă amăreală din asta și celor din jur. De asta usturoiul se adaugă mai la final se trebuie să ai un strat de ulei sau unt astfel încât să nu se ardă tare, și nici focul nu trebuie să fie foarte puternic.
nwradu(Citează)
09/04/2016 la 9:30 PM
Salut si multumesc de raspuns. De la usturoi este, l-am pus de la inceput..
RIO(Citează)
09/04/2016 la 6:42 PM
frantz(Citează)
10/04/2016 la 7:52 AM
Văd ca a-ți abordat tangențiale problema uleiului de măsline si fiind un blog cu accente culinare solicit ajutor.
Știu teoretic ca este foarte sănătos uleiul de măsline si doresc sa folosesc mai mult.
DAR in comerț uleiul de măsline este amar. I-mi este imposibil sa folosesc, deși am încercat toate felurile, virgin, extra virgin, grecesc, italian, la sticle de 300 ml sau chiar 1 kg. Acum sa nu m-a luați de prost ca asta e gustul normal, am primit acum câțiva ani o sticla din Italia, de la o ferma, am folosit cam 500 grame si era o nebunie de bun. Ca probabil nu l- am păstrat bine restul s-a făcut tot amar asta e alta discuție.
Acum întrebarea: unde găsesc un ulei de măsline adevărat ( marca, tip de sticlă) sa mai pot folosi ulei de măsline cu plăcere ?
Mulțumesc si scuze dacă am deranjat.
duduS.ro(Citează)
10/04/2016 la 9:51 AM
Marcacaufland.
Mircea cel Vechi(Citează)
10/04/2016 la 12:03 PM
Eu n-am gasit niciun hobbit…doar gnomi, elfi si o gramada de orci.Sauron nu era acasa iar Gandalf a zis ca nu tine sparanghel.
andrei(Citează)
11/04/2016 la 8:21 AM
Cred ca ciupercile sunt shimeji. Am vazut in Auchan la caserola, n-am retinut pretul :(
d.orin(Citează)