un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Explorăm spațiul, dar la modul realist

14 Apr 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Este admirabil ca diverse reușite recente ii fac pe oameni să viseze la explorarea spațiului, dar unii visează prea departe.

De exemplu un miliardar rus, sprijinit de niște idei de la Stephen Hawking, vrea să construiască nave interstelare care să exploreze planetele îndepărtate din sistemul nostru solar și chiar să ajungă pe Alpha Centauri după vreo 20 de ani. Și acum îl sprijină și Mark Zuckerberg de la Facebook.

Navele ar urma sa fie unele foarte mici, un fel de module miniaturizate ce includ camere foto, sistem de ghidaj, sursă de alimentare și sistem de comunicație, iar pentru propulsie ar fi utilizate pânze solare. Adică un fel de pânză foarte subțire pe care nu vântul o împinge în față, ci chiar lumina și alte particule din spațiul cosmic.

Pânza solară este o chestie cât se poate de reală, după cum s-a demonstrat deja cu mai multe nave experimentale precum LightSail și Ikaros. Mai mult, cei din proiectul Starchip vor să le lanseze pe ale lor și, odată ce sunt în spațiu, să le accelereze puternic cu un laser proiectat de pe Pământ în acea pânză, urmând să atingă o viteză de 20% din cea a luminii.

Problemele proiectului sunt ceva mai lumești. Putem construi astfel de navetuțe, dar cum ne vor transmite acestea înapoi imagini de pe Pluto sau Alpha Centauri? Adică este suficient să treci de Marte și Pământul devine mic cât un vârf de ac pe cerul tău, deci ai nevoie de o antenă mărișoară și orientată cu precizie mare spre receptoarele de pe Pământ, plus posibilitatea de a emite cu o putere adecvată semnalul respectiv.

Sonda New Horizons, ajunsă recent la Pluto, transmite spre Pământ cu o bandă de 1 kbps. Îți dai seama cât durează până transmite un JPEG de 12 megapixeli? Plus că distanța până la Pământ este de 4 ore-lumina, trebuie să transmită “la întâlnire” cu planeta noastră. Adaugă în ecuație o sondă ce se mișcă la o viteză de 0,2c și intervin probleme de fotografiere cu claritate.

Doi la mână, sursele de energie nu sunt atât de mici. Așa departe de Soare nu mai folosești panouri solare, ci generatoare interne. Acestea sunt de obicei nucleare, că generează printr-o astfel de reacție și căldura necesară circuitelor electronice, care altfel s-ar strica rapid în vid. De ceva scuturi de protecție la fazere radiație cosmică în misiuni așa lungi nici nu mai zic, e clar că sunt necesare.

Pentru astfel de lucruri încă nu avem tehnologia. Nu-i vorba de bani, ci nu știm cum să facem acele lucruri, indiferent cât ar costa ele. Actualele tehnologii și fenomenele fizice pe care se bazează ele (comunicații radio, curent electric ssmd) fac foarte dificilă operarea în spațiu peste asemenea distanțe într-un mod util. Bănuiesc că vrem să primim și o fotografie înapoi de pe Alpha Centauri, nu doar să trimitem o piatră legată de o pânză până acolo.

Rezumând, situația este următoarea: vrem să explorăm spațiul, dar nu avem tehnologia necesară vizitării în condiții rezonabile a spațiului din afara sistemului solar, nici măcar cu sonde.

lightsail

asus s5507

    15 comentarii

  1. Bine că nu lucrează Băsescu la NASA, ar fi vandut toate rachetele.

      (Citează)

  2. Poate daca se implica in proiect vreun Doctor Hornoris Causa al UPB ar putea reusi…

      (Citează)

  3. Totusi imi pun banii pe Mark. Cred ca stie mai multe lucruri (secrete) decat Nwradu…

      (Citează)

  4. e un baiat Bivolaru parca il chema care a strabatut tot multiversul luand autostopul la spirala. Asta ne trebuie noua nu avans tehnologic. O cruce mare efectuata regulamentar de sus pana jos cu duhul credintei te duce pana dupa pluto si inapoi. Panza solare ! da calatoriile transcedentale ce are ? nu e bune ? orice roman se antreneaza cu “Saniuta” de la chiosc taman pentru asta, pentru explorarea spatiului, vazutele si nevazutele :)

      (Citează)

  5. Mi s-a facut chef de un SF cu staif. O sa bag in seara asta un Sunshine(2007).

      (Citează)

  6. Ca tot romanul, datator gratuit cu parerea despre orice, inclusiv fuziunea nucleara si explorarea adanca in spatiu (phun intended – pe asta nu am putut sa o mai traduc).

      (Citează)

  7. Loris Furtună a fost deja acolo.

      (Citează)

  8. Idei sunt, chiar prin filmele SF. Să nu uităm că Star Trek a anticipat multe din descoperirile actuale. Scuturile pentru protejarea împotriva radiațiilor sunt deje dincolo de punctul de început. Ca să ajungi la o descoperire în tehnologie, trebuie să jonglezi cu diverse teorii, să aloci resurse, și mai ales timp. Ori în ziua de azi banii și timpul se duc pe dezvoltarea de arme, de iPhoane și aplicații mobile, mașini mai fițoase, garduri de sârmă și pe care este cea mai înaltă clădire din lume. Și la urma urmei, cu cine să ieșim în față, cand umanitatea produce specimene precum Putin, Kim Jong Un, Donald Trump, violatorii din Vaslui, Piedone, Daesh etc.
    În altă ordine de idei, mă gândesc că atunci când a venit vorba de găsit un drum mai scurt către Indii, omenirea s-a confruntat cu același tip de probleme, la scara epocii respective, evident.

      (Citează)

  9. Poate s-au gandit sa lase ceva sateliti pe o orbita inalta a diferitelor corpuri intalnite pe drum, ca sa actioneze ca relee/repetoare. Nu cred ca e o treaba simpla de calculat calea unui astfel de semnal (probabil nu se va putea face in timp real ci mai degraba store-and-forward, cand apare vizibilitate directa); citeam undeva ca NASA/JPL lucreaza de ceva vreme la transmisii de banda larga pe o purtatoare laser pozitionata cu mare precizie (un fel de fibra optica fara fibra propriu-zisa). Nu stapanesc detaliile tehnice, dar am retinut “traducerea” lor pentru profani: e ca si cum ai reusi sa tii un pointer laser pozitionat pe radacina unui (acelasi) fir de par al unei persoane aflate la vreo 30 de metri distanta, asta in timp ce si tu si persoana respectiva mergeti normal pe strada :-)

      (Citează)

  10. Radu, uite un material destul de amplu si interesant despre subiect, in care sunt prezente si posibile raspunsuri/solutii la intrebarile ridicate de tine -http://www.economist.com/news/science-and-technology/21696876-interstellar-travel-means-thinking-both-very-big-and-very-small-new-plan

      (Citează)

  11. Depinde de multe chestii. Pentru energie sunt https://en.wikipedia.org/wiki/Radioisotope_thermoelectric_generator, în general cu Pu-238, iar pentru comunicație probabil că e suficient într-o singură direcție și chiar și laserele sunt divergente deci cu cât e mai departe sonda, cu atât mai mult trebuie să transmită intr-o direcție mai generală. Îți trebuie sensibilitate mare doar la recepție. Și apoi nu cred că trimite jpeguri ci mai degrabă telemetrie, ce gaze, ce concentrații, ce radiații, nivele, etc.
    Voyager a fost lansată prin anii ’70 și încă funcționează deci surse care să țină 20 de ani știm să facem, știam și acum 20 de ani.
    Sunt multe chestii care nu se fac din lipsă de finanțare.

    A fost o perioadă când se făceau progrese din motive politice. De exemplu recordul de cel mai lung drum pe un corp extraterestru, până la Opportunity a fost Lunokhod 2 în 1974. A fost bătut 30 de ani mai târziu. Pe Venus nu a mai fost nimeni de la începutul anilor ’80, URSS cu Venera.
    Dacă puteam să facem astfel de chestii acum 30-40 de ani, cu siguranță putem face mai mult acum, doar că nu e finanțare.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus