un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Viitoare dispozitive Orange pentru smart home și sănătate

21 Mar 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Grupul Orange a prezentat săptămâna trecută multe dintre soluțiile pe care le vor implementa în viitor pentru “viața digitală”, așa cum s-ar putea spune acestei noi lumi în care nu doar noi suntem tot mai conectați, ci și dispozitivele, gadgeturile și casa noastră sunt tot mai “inteligente”. Probabil că tranziția vi se pare lentă (sau inutilă), dar dacă puneți pe o hârtie lucrurile pe care le faceți acum din PC sau telefonul din buzunar față de acum 10 ani, veți avea niște surprize mari.

Ca un exemplu, în lume se estimează că sunt acum 15 miliarde de dispozitive conectate la Internet (of Things), iar în 2020 numărul total va ajunge la 25 de miliarde. Creșterea este fantastică, iar în această perioadă tehnologiile încep să devină tot mai evidente prin diverse soluții de top smart home, smart car, smart cities sau smart transportation. Și nu-i vorba doar de telefoanele care pot face mult mai multe decât să fie simple browsere mobile, ci de o conectivitate extinsă prin mult mai multe sisteme inteligente.

Lucrurile acestea au fost prezentate de grupul Orange, așa că multe dintre ele nu le vom regăsi în România prea curând. De exemplu în Franța vor difuza Campionatul de fotbal Euro 2016 în format Ultra HD și jocuri prin streaming printr-un nou dispozitiv super-șmecher pentru clienții lor de fibră optică, plus că pregătesc o rețea LoRa (long range, comunicație la câțiva kilometri) la nivel național. Vă spun data viitoare despre astfel de lucruri. Acum însă mă voi referi la noi dispozitive pentru Smart Home, câteva funcții suplimentare pentru Orange TV și primele soluții smart health pe care le văd și mi se par funcționale. Cu puțin noroc, vor fi implementate și la noi (n-am informații în nici un sens, dar vom vedea ce ne rezervă viitorul).

NOI DISPOZITIVE SMART HOME

Se pare că sistemul Smart Home poate interacționa cu o mulțime de alte dispozitive conectate prin intermediul unor pluginuri ce permit extinderea sistemului, așa că poate fi extins cu noi funcționalități.

O primă integrare este un becurile Philips Hue și AwoX, unele a căror aprindere, stingere și chiar și culoare poate fi controlată din telecomandă. Se poate face asta și prin sistemul Smart Home.

orange_smart_home_hello_1

O altă integrare este cu jaluzelele electrice sau ușile de garaj de la Somfy, care pot fi ridicate și coborâte de la distanță. Am văzut sistemul conectat și la boxe Cabasse și termostate Wiser de la Schneider.

orange_smart_home_hello_4

Cele Schneider s-ar potrivi perfect și la noi. Sistemul are și electrovalve cu care poți deschide sau închide un calorifer, de exemplu, astfel încât poți porni de la distanță încălzirea atunci când temperatura scade sub o anumită temperatură (sau când te îndrepți spre casă) chiar și la calorifere clasice, conectate la RADET sau  o centrală termică, nu doar la unele electrice conectate la prizele inteligente ce făceau deja parte din sistemul Smart Home. În plus, Schneider este un nume cunoscut în astfel de sisteme și aducerea lor ca parteneri este un mare plus pentru Orange.

orange_smart_home_hello_9

O altă chestie pe care-aș vrea-o urgent la mine în casă sunt telecomenzile. Una dintre problemele principale pe care le-am întâmpinat testând sistemul Smart Home a fost faptul că uitam să trec casa din modul Acasă în Plecat atunci când ieșeam pe ușă, ceea ce ar fi activat alte scenarii de securitate și confort. Acum vor fi disponibile mai multe metode de a face asta simplu și rapid, precum niște butoane cu aspect de întrerupătoare. Pune unul lângă ușă și poți schimba rapid modurile de lucru imediat ce intri sau ieși pe ușă.

orange_smart_home_hello_3

Butonul din dreapta asta face, o simplă comutare în modurile programate de tine. În centru este de fapt o telecomandă ce poate fi scoasă de acolo pentru a comuta prin moduri de prin casă, iar în stânga, cu tastatură, este un sistem ceva mai inteligent care citește și chei electronice (un breloc cu tag RFID, probabil).

Le-am văzut în lucru. Dădeai cu cheia ta RFID prin fața tastaturii, apăsai butoanele potrivite și lucrurile începeau să se miște automat. Se ridicau jaluzelele, se aprindea lumina, încălzirea comuta de pe 16 pe 22 de grade și o voce rostea din difuzoare “bine ai venit acasă”, cu tot cu numele persoanei (probabil că fiecare membru al familiei are altă cheie RFID).

Posibilitatea de a controla caloriferele îți poate aduce chiar niște economii de bani. Eu le mai închid pe cele din casă, dar manual, din când în când atunci când îmi dau seama că afară e cald și bine și plătesc degeaba căldura. O electrovalvă mi-ar permite să închid caloriferele de fiecare dată când ies din casă (și aici ajută un buton inteligent de comutare a casei în modul Plecat, când scenariile intră în acțiune și activează sau dezactivează astfel de dispozitive) și să le pornesc când intru în casă sau la oră fixă sau în funcție de temperatura ambientală.

În Franța această integrare era dusă și mai departe. Orange a demonstrat o integrare cu EDF (o companie locală de electricitate). Pe site-ul companiei integrai și sistemul tău Smart Home, astfel încât funcționarea anumitor dispozitive putea fi eficientizată și în funcție de palierele orare de tarif. În plus, poți face simulări de genul “dar dacă scad cu un grad temperatura în casă, ce economie fac?”

Probabil că toate acestea ți se par SF-uri sau măcar lucruri ce nu sunt necesare într-o casă. Cred, însă, că viitorul ne va aduce tot mai multe sisteme smart home, din moment ce prețul lor scade și devin tot mai ușor de instalat. Să nu uităm că în prezent este considerat ceva normal ca o centrală termică să aibă telecomandă și senzor de temperatură prin casă – de ce n-ar fi normale și astfel de sisteme în curând?

Apropo, după ce am testat sistemul Smart Home de la Orange (partea unu, doi și trei), cei de la Orange mi-au spus că-l pot păstra cu un abonament lunar, ceea ce am acceptat, că mi se pare util și confortabil cu el prin casă. Vă țin deci la curent cu noutățile pe acel front.

SISTEME DE MONITORIZARE A SĂNĂTĂȚII

Dispozitivele de mai jos sunt dezvoltate de Visiomed și folosesc un serviciu Orange pentru a duce datele în cloud, unde pot servi ca un istoric personal sau, de exemplu, ca să vezi situația părinților tăi după ce-i obișnuiești să se “măsoare” zilnic. Am văzut următoarele:

  • termometru cu citire de la distanță. Îl orientezi spre tâmplă pentru o secundă și-ți determină temperatura, pe care o afișează și pe un ecran.
  • senzor de ritm cardiac și de nivel de oxigen. Pui degetul înăuntru și-ți măsoară automat acestea în câteva secunde.
  • aparat pentru măsurat tensiunea
  • glucometru

Toate sunt conectate. Comunică datele citite spre micul dispozitiv negru de mai jos, un fel de unitate centrală care integrează și o cartelă SIM cu ajutorul rețelei de date.

orange_visiomed_6

Un alt sistem interesant, făcut de Telegrafik pentru Orange, este Orange Senior Care. Acesta folosește senzori de mișcare instalați prin casa unui bătrân pentru a detecta mișcările acestuia. Ești alertat în cazul în care nu se mai mișcă, iar un sistem inteligent de analiză face și tot felul de statistici, astfel încât ești alertat și dacă astăzi respectiva persoană n-a ieșit din casă sau dacă s-a mișcat mult mai puțin decât prin interior, ca să poți suna să întrebi “ce faci, ești mai înțepenit, te doare reumatismul?”

orange_senior_care_1orange_senior_care_2

Live Intercom, făcut de Harmonie Mutuelle, este un alt sistem de monitorizare a pacienților sau a bătrânilor sau a copiilor. Persoanele respective poartă o brățară cu buton de alertă pe ea. În caz de probleme apasă butonul, iar “dovleacul” acela mare și alb sună un operator de la Harmonie Mutuelle.

După cum îi spune numele, sistemul este un mare difuzor. Operatorul care te sună se va face auzit în toată casa, iar microfonul este suficient de sensibil încât să sesizeze dacă strigi după ajutor din altă cameră.

NOUTĂȚI PENTRU ORANGE TV

O primă noutate ar fi un asistent virtual pentru serialele și filmele disponibile prin Orange TV, disponibil pe telefon, tabletă și Apple Watch. Folosește un algoritm de recunoașterea a vocii de la Nuance și-i vei putea da ordine precum “vreau să văd Game of Thrones”. Mult mai bine decât să navighezi din telecomandă prin categorii sau search, nu?

Serviciul are și o funcție de recunoaștere facială (a fost proiectul unui startup, iată-l implementat de o mare companie) pe filmul ce rulează în acel moment, astfel încât vei putea spune “în ce a mai jucat această actriță” și asistentul analizează scena, detectează fețele actorilor și-ți deschide pe ecran sau pe telefon pagini despre ei.

O altă treabă interesantă este integrarea cu rețelele sociale. Vei putea lua un clip de 2 minute dintr-un film sau serial și pune pe Facebook sau Twitter în doar câteva secunde, împreună cu un mesaj sau hashtag. Pare ceva inutil, dar dacă vă uitați pe Facebook veți vedea că e plin de citate din diverse filme, și ce bine ar merge dacă ai putea pune direct clipul video acolo, de “uite cea mai mișto scenă din documentarul acesta”, dar găsită cine știe pe unde pe net șamd.

Este o funcție mișto care ar avea în primul rând rolul de a-i ajuta pe alții să descopere alte show-uri bune, arătându-le direct clipuri din ele.

Revin cu informații despre Livebox și alte servicii.

asus s5507

    10 comentarii

  1. Intr-o buna zi toate dispozitivele astea inteligente o sa ajunga sa ne controleze ele pe noi si nu invers. (din putul gandirii)

      (Citează)

  2. stiu eu niste dispozitive pentru smart home si sanatate: o casa la tara si o sapa buna.

      (Citează)

  3. Atunci cand ceva se conecteaza la internet, in primul rand e vorba despre ce informatii le dai “lor”, iar in al doilea rand e vorba de o noua portita prin care altii (sa le zicem hackeri) iti pot invada ‘perimetrul’ (pentru ca, daca am spune ca iti pot ‘controla’ anumite chestii ar suna prea dur). Daca in trecut aveai nevoie de spioni ca sa afli unde se afla cineva sau ce face in casa, azi toata lumea e urmarita de smartphone si se poate stii si ce/cum/cat face in casa pe masura ce astfel de sisteme devin tot mai raspandite – datele astea, mai ales folosite in combinatie cu celelalte date disponible despre o persoana (date culese din smartphone, pc, istoric web etc) sunt efectiv o comoara. Nu mai e mult pana ce vom conecta la internet si alte informatii considerate “intime” pana nu demult.

      (Citează)

  4. Sunt interesant si chiar foarte frumos dar suportul oferit clientilor din Romania de catre Orange este sub orice critica in acest moment. Daca toate cele prezentate de tine ar fi disponibile si la noi, cred ca ar fi si mai tragic din acest punct de vedere. Degeaba este oferta atractiva daca serviciile oferite sunt jalnice.

      (Citează)

  5. uite de electrovalvele alea si o aplicatie care sa le controleze sunt si eu interesat.

    pret?

      (Citează)

  6. Lenea asta :( Si eu lucrez la un sistem de electrovalve pentru controlul temperaturii pe fiecare camera, individual. Pana acum mi-am facut acasa doar controlul becurilor de pe telefon, dar nu m-am prea grabit sa termin si cu restul.

      (Citează)

  7. Cred ca dezvoltarea tehnologiei cloud-based in domeniul medical trebuie facuta cu mare grija, pana la un anumit punct, mai departe riscand sa “overdo it” prin automedicatie

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus