un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Tigaie și grătar de fontă la preț bun

2 Mar 2016  ·

GÂNDURI  ·

31 comentarii

Am primit de-a lungul timpului diverse întrebări despre ce tigaie de fontă folosesc pentru fripturi, de unde am luat-o și de ce. Ghidul meu de gătit vită generează multe afișări.

Prima tigaie am luat-o acum câțiva ani din Auchan, dar nici n-am mai văzut de atunci. N-aș fi făcut articolul dacă n-aș fi văzut-o din nou în Cora Sun Plaza, împreună cu mai multe produse marca OTI. Nu știu dacă sunt permanent în ofertă, dar sper că da. Marca OTI se vinde și prin eMAG (update: link direct la tigaie și grătar), unde găsiți și alte mărci, dar în opinia mea prea scumpe.

TIGAIE SAU GRĂTAR?

Am luat acum încă o tigaie (de dat cadou) și un grătar de fontă pentru noi, iată-le mai jos:
tigaie_fonta_oti_1

tigaie_fonta_oti_2

tigaie_fonta_oti_3tigaie_fonta_oti_4

Nu mai știu exact prețurile, dar tigaia a costat cam 50 de lei, grătarul cam 75 de lei. În principiu vă recomand tigaia, este mai versatilă cu suprafața ei plată și poate fi băgată și la cuptor fără probleme, pe când lemnul mânerului de la grătar nu știu dacă poate sta la 250 de grade.

De ce-ați băga tigaia la cuptor? De exemplu Adi Hădean are mai multe rețete ce implică aragaz și apoi cuptor, precum aceasta sau aceasta. În general urmăriți-l pe Adi Hădean pentru rețete de friptură (facebook, blog gurmandapetit.ro, blog personal).

Grătarul este util pentru că lasă niște dungi frumoase pe carne, dacă asta vreți, plus că-i un pic mai mare ca suprafață, iar mânerul poate fi rabatat. Eu, acum că am și tigaie, dar și grătar, le folosesc pe amândouă după caz.

DE CE FONTĂ?

Fonta se încălzește mai bine decât aluminiul tigăilor ce sunt acoperite cu teflon sau ceramică, iar temperatura mai mare este recomandată pentru astfel de fripturi, că se formează mai ușor o crustă frumoasă sau poți face o friptură medium, gătind rapid zonele exterioare până să ajungă căldura și în centru.

Poate prin rețetele străinilor ați observat că se vorbește despre skillet. Exact asta este un skillet, o tigaie de fontă cu suprafața netedă, recomandată pentru fripturi.

Fonta se întreține foarte ușor, o spăl cu un burete de sârmă, atenție!, unul delicat, ce poate fi folosit și pe ceramică sau teflon, nu din cel care zgârie. Unul marca Fino costă 1,79 lei/bucată și rezistă multă vreme. După aceea dau cu detergent și burete normal, ca la orice vas. Tigăile de fontă au tendința de a forma o peliculă fină de rugină la suprafață, atunci când se usucă natural de apă. Pelicula aceasta se ia imediat cu buretele, nu vă îngrijorați, dar eu prefer să usuc forțat tigaia punând-o 1 minut pe foc după spălare, că astfel se evaporă imediat apa din ea.

Singurul dezavantaj este greutatea, o tigaie de fontă este foarte grea. Câteva mituri și sfaturi de întreținere găsiți aici, voi începe și eu să le ung cu un pic de ulei după spălare. A noastră este impecabilă după 3 ani de utilizare.

ALTE VASE

Tot din Cora ne-am cumpărat și un vas pentru cuptor, ca să facem roast-uri, adică fripturi ținute acolo mai multe ore, cu legume și sos, la foc mic. Pentru acest tip de vas ne dusesem la Cora, de fapt. Am luat până la urmă unul de aluminiu, nu fontă, de formă lunguiață (de obicei bucățile de carne sunt lungi, nu rotunde) și cu șmecheria că și capacul său este de fapt tot un vas mai mic, tot de aluminiu și cu mânere. În funcție de dimensiunea fripturii, pot folosi capacul pe post de vas. Ciolanul de porc l-am găsit în acest vas. A costat cam 130 de lei.

vas_cuptor
vas_cuptor_1
ciolan_rasol_porc_cuptor_3

Și tot din Cora, în aceeași zi, am luat aceste două mici vase de pus la cuptor. În ele gătim porții individuale de paste la cuptor, de exemplu, poate un bulz, poate un shepard’s pie, poate un parmentier de rață, adică într-un astfel de vas se pun fâșii de pulpă de rață deja pregătită, peste ea piure și brânză și se bagă la gratinat/uniformizat. Au fost vreo 15 lei bucata, seamănă cu asta, doar că e un noname.

vase_ceramica_1vase_ceramica_2

Vă mai arăt o dată friptura gătită în tigaia de fontă:

asus s5507

    31 comentarii

  1. Verifică pentru că la grătarul meu (asemănător după ce se vede-n poză) mânerul se poate detașa astfel încât să poți băga și grătarul la cuptor.

      (Citează)

    • Da, dar este practic imposibil. Ar trebui să apeși cu o forță mare pentru a-l scoate de acolo, iar după primele minute pe foc căldura se transmite și în mâner, făcându-l fierbinte (în bara metalică pe care este lemnul).

      Nu cred că a fost gândit să fie detașabil, ci doar să-i poată monta simplu mânerul la fabrică.

        (Citează)

  2. Mânerul grātarului e detasabil pentru introducerea in cuptor. Iese din urechiusele acelea.

      (Citează)

  3. Grill din asta am si eu. Manerul e detasabil … daca te uiti mai atent :)
    Sigur – nu e asa de simplu de scos ( presupune o forta marisoara sa-l presezi) dar e detasabil.

    Nu am folosit-o inca pentru ca din start era foarte unsuroasa si oricat am spalat-o nu am scos-o curata. .. Nu stiu cu ce au uns-o… probabil vaselina…

      (Citează)

    • geretus:
      …din start era foarte unsuroasasi oricat am spalat-o nu am scos-o curata. .. Nu stiu cu ce au uns-o… probabil vaselina…

      dacă după ce ai spălat’o încă mai păstrează un aspect unsuros trebuie să te bucuri, înseamnă că a fost bine asezonată.
      ce este și cum se face asezonarea poți citi aici.

        (Citează)

    • Da, e posibil să fie chiar mai bună.

        (Citează)

  4. Un gratar asemanator am avut si eu, dar am renuntat la el din cauza lichidului care se acumula printre riduri si care se transforma in fum. Ma uit la modelul achizitionat de tine si mi se pare ca scurgerea este mai inalta decat fundul gratarului. Sunt curioasa daca lichidul se va scurge complet sau daca vei avea aceeasi problema.

      (Citează)

    • Ce lichid? Te referi la diversele sucuri ce apar în timpul gătirii? Le poți șterge cu o cârpă/șervețel înainte de a începe să fumege, dar da… la tigaie înseamnă și fum.

        (Citează)

  5. Just asking, de ce aluminiu in loc de Jena?

      (Citează)

    • Hmm, nu m-am gândit. Cred că pur și simplu am vrut cel mai ieftin vas care respectă anumite cerințe de dimensiune, dar să fie transparent nu este de interes pentru noi (folosim termometru, ridic capacul și mă uit în vas).

      Cu vasele din ceramică am avut și probleme, s-au spart două până acum după utilizare îndelungată, așa că am preferat metal. Îl putem scăpa și lovi fără probleme.

        (Citează)

  6. Acareturile de fontă sunt ”dishwasher safe”? Sau le scoți ruginite ca pe unele cuțite de inox de calitate?

      (Citează)

  7. Google: turnatoria de fonta

    Sunt mai calitative.

      (Citează)

  8. Aaaaaa…fix aceeasi tigaie, aceeasi marca…20 de lei la Auchan. Parca aveau si grill.

      (Citează)

  9. Eu mi-am luat 2 tigai de la Lodge https://www.lodgemfg.com/.
    Cea mica pentru omleta bate orice non stick pan, daca o tratezi cum trebuie.
    Au shop si pentru europa, gasiti si pe amazon.uk

      (Citează)

  10. 65 lei gratarul in Domino – Maica Domnului

      (Citează)

  11. nwradu:
    Hmm, nu m-am gândit. Cred că pur și simplu am vrut cel mai ieftin vas care respectă anumite cerințe de dimensiune, dar să fie transparent nu este de interes pentru noi (folosim termometru, ridic capacul și mă uit în vas).

    Cu vasele din ceramică am avut și probleme, s-au spart două până acum după utilizare îndelungată, așa că am preferat metal. Îl putem scăpa și lovi fără probleme.

    Ah ok, eram doar curios. Eu alesesem sticla pentru ca mi se pare mai usor de curatat si pentru ca se raceste mai usor. Oricum transparenta este cam degeaba pentru ca ajunge sosul pe pereti si nu mai vezi nimic. Am luat 2 vase fara capac la vreo 14 lei bucata, cred, din Auchan si n-am reusit sa le sparg pana acum.

      (Citează)

  12. Am cumparat si eu gratarul cu 45 lei din Auchan acum 3 luni. Am cumparat si 4 bucati de somon si efectiv si-a batut joc de ele (gratarul). Dupa 3 zile m-am dus si am cumparat un tigaie tefal grill (adica… o tigaie normala, dar cu dungulite pe interior).

    Gratarul probabil am sa il duc la tara si am sa il folosesc la gratare hard-core de curte sau la copt ardei/vinete. :)

    Nu il recomand pentru apartament.

      (Citează)

    • Ca sa iasa ok tre’ sa ai rabdare cu astea din fonta. In primul tand trebuie incalzite incet pana la temperatura potrivita. Pe urma trebuie sa ai rabdare cu pestele – nu se face rapid.
      Daca dai focul la maximum – o sa obtii mult fum, suprafata arsa si pestele se sfarama cand incerci sa-l intorci…

      Eu zic sa-i mai dai o sansa – dar cu atentie si rabdare data asta….

        (Citează)

    • Somonul este extrem de fragil, nu-l recomand din start a-l găti pe grill. Poate peste cativa ani, când grillul e deja e asezonat beton și nu mai lipește absolut deloc, și atunci lăsat preț de secunde, nici măcar minute (probabil), sau deloc la grill.

        (Citează)

  13. nwradu: lemnul mânerului de la grătar nu știu dacă poate sta la 250 de grade.

    Eu folosesc o cheie de genul asta http://www.utilul.ro/scule-si-unelte/scule-de-mana/chei–set-chei-si-truse-chei/chei–set-chei-si-truse-chei/cheie-franceza–lungime-150-mm-610004.html ca sa detasez manerul de lemn de la gratar. Si da, excelente aceste produse.

      (Citează)

  14. Am luat si eu azi din Cora la 46 de lei. Incep sa o pregatesc si diseara arunc o vita pe ea :D

      (Citează)

  15. Mi-a spus cineva ca multe din vasele de fonta care se gasesc in comert sunt finisate la interior cu aceeasi substanta ca usile de fonta pentru sobe, nu asezonate cu ulei comestibil. Ceva asemanator am citit si pe net.

    Cum “te intelegi” cu gratarul?

      (Citează)

  16. In principiu, tigaile de fonta nu se spala cu detergent pt ca se distruge asezonarea.. Un pic de apa si un pic de malai mai grunjos (cu care freci nitel) inlatura orice arsura. Clatit cu apa, apoi lasat la uscat 3 minute pe foc, dupa care eventual uns cu o picatura-doua de ulei (de preferat de in, care e preferat pentru asezonare, daca nu , macar de floarea soarelui)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus