un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review: primul Chromebook lansat în România de HP, Google, și Orange

18 Mar 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

26 comentarii

hp_chromebook_13

Am testat o săptămână chromebook-ul lansat recent în România de către HP, Google și Orange și a venit momentul review-ului. De fapt, l-am testat amândoi, că este super-simplu să faci încă un cont de utilizator, iar în mai puțin de un minut o persoană are toate setările importate în chromebook.

Încep prin a vă reaminti ce este un chromebook: un laptop ce folosește ca sistem de operare, în principiu, un browser Chrome. Faci totul în browser sau în “aplicații” bazate pe browser, te bazezi cât mai mult pe servicii cloud, ai un file manager minimal  și nu poți rula aplicații de Windows, OS X, Linux sau altceva. Pare ciudat și probabil vă așteptați la niște limitări în utilizarea sa, dar există și diverse avantaje.

Google a lansat gama prin 2011 și în SUA se vând mai multe modele de la cam toate numele mari din domeniu, începând de la variante entry-level ieftine și până la unele cu configurații ce-ar putea rivaliza cu orice ultrabook modern. Acest HP Chromebook este până acum primul și singurul prezent pe piața noastră în mod oficial.

Specificații HP Chromebook:

  • ecran de 11,6 inchi, rezoluție 1366 x 768
  • procesor Celeron 2,16 Ghz, 2 GB memorie RAM, 16 GB stocare internă
  • port USB 3.0 și USB 2.0, slot de card SD, port HDMI, webcam
  • autonomie vreo 7 ore
  • 1,2 kg, grosime 20 mm
  • tastatură românească

Preț: este disponibil în exclusivitate la Orange România, unde costă începând cu 99 de euro împreună cu un abonament Orange Net 24 și până la 299 euro cumpărat la liber.

Chromebook-urile sunt gândite să fie mereu conectate la Internet (când ați lucrat cu laptopul fără a avea conectivitate, în fond?), așa că merg bine împerecheate și cu un modem USB. Pachetul Orange Net 24 include 16 GB de trafic mobil 4G+ (300 Mbps), iar sesiunile începute și încheiate între orele 0 și 7 nu se contorizează. Primești și trafic nelimitat în aplicația Orange TV Go, pentru a urmări acolo canalele TV, filmele și serialele incluse, 25 GB spațiu de stocare în Orange Cloud și Orange Antivirus.

Apoi, de la Google primești 100 GB spațiu de stocare în Google Drive (în primii doi ani) și 60 de zile de acces gratuit la Google Music.

CUM FUNCȚIONEAZĂ CHROME OS

Să începem cu acest aspect, că-i partea inedită atunci când analizezi un chromebook. Te poți descurca folosind ca sistem de operare Google Chrome și exclusiv servicii online? Pe scurt da, poate mai bine decât te aștepți, mai ales dacă ești utilizator al serviciilor Google. În fond, un chromebook se adresează celor care folosesc Gmail, Drive, YouTube, Photos, Music, Books șamd și sunt deja, măcar un pic, intrați în lumea serviciilor cloud.

Un bonus pentru chromebook-uri încă de la început este că se aprind și se sting imediat. Computerul bootează în 3-4 secunde, așa că dacă vrei să-l deschizi pe fugă, ca să verifici o adresă sau un preț, faci asta imediat.

“Instalarea” este la fel de simplă. Logarea se face cu contul tău de Gmail, ca și pe telefoanele cu Androd. Mi-am introdus contul și imediat au fost sincronizate extensiile mele, bookmark-urile, istoricul de navigare, parolele și tot restul datelor din Chrome-ul de pe PC în cel de pe chromebook, browserul făcând o treabă bună în acest aspect.

Cum este apoi în utilizarea de zi cu zi? Păi este vorba de browserul Chrome, așa că tot ce faci acum pe PC în browser vei putea face și din chromebook în browser. De browsing nu mai zic, emailuri ai în Gmail sau orice alt serviciu accesibil din browser, YouTube merge la fel de bine, muzică poți asculta online din Google Music (sau Deezer sau ce vrei tu), fișiere poți stoca pe Google Drive, dincolo de micuțul spațiu integrat în chromebook, notițe poți lua cu Google Keep șamd.

Apoi ai zona de aplicatii. Probabil că știți aplicațiile, le puteți vedea și utiliza inclusiv pe PC dacă aveți Chrome, le găsiți în catalogul Google. Multe îți deschid un nou tab în Chrome cu site-ul lor, altele deschid o fereastră nouă și cu skin un pic personalizat, altele parcă nici n-ar rula într-un browser, dar în spate asta se află. Într-un fel, sunt de fapt shortcut-uri către acele site-uri, shortcut-uri pe care le poți pune în taskbar.

screenshot_chromebook_17

Eu am instalat și butonat diverse de acolo pe chromebook, precum:

  • Facebook – nu ceva oficial, dar îți deschide rețeaua într-o fereastră de browser fără tab-uri. Mi-a plăcut ideea de a avea Facebook într-o fereastră dedicată, disponibilă la o apăsare de buton pe taskbar.
  • Evernote – folosesc serviciul pentru a lua notițe, am liste cu subiecte acolo șamd.
  • Pixlr – un editor foto ce suportă inclusiv layere.
  • Tweetdeck – pentru că site-ul Twitter este dificil de utilizat.
  • Dropbox
  • Office ai chiar în prea multe variante: le poți folosi chiar pe cele Microsoft prin OneDrive/Office Web sau pe cele Google prin Docs, Spreadsheets și Presentation.

Folosiți mai multe la PC, într-o zi normală? Nu cred. Eu mai aveam nevoie uneori de un editor foto, dar pot face ajustări de bază oriunde de la Google Photos la Pixlr sau chiar și pe Facebook. Vreți un editor de film? Ehm, mai greu, deși YouTube include unul cu care puteți tăia sau combina clipuri și adăuga titluri.

Există și câteva programe ce nu par a avea legătură cu browserul: File Manager, care integrează stocarea internă și fișierele din servicii cloud gen Drive și Calculator sunt două dintre ele.

La loc de cinste este și centrul de notificări ce era până nu demult inclus și în Chrome pe Windows. Aici are un loc central, stă în taskbar lângă ceas și te ține la curent cu diverse notificări exact ca pe un telefon.

Mi-a plăcut că poți activa imediat un cont “oaspete”, astfel încât îl poți da cuiva venit în vizită fără teama că-ți intră prin conturi sau că trebuie să te deloghezi tu de pe Facebook. Să adaugi un cont oficial este o procedură simplă și rapidă. Matilda și l-a adăugat pe al ei și l-am folosit pe rând, schimbarea utilizatorilor făcâdnu-se foarte rapid.

Partea de setare, de Control Panel, ca să zic așa, este în întregime în browserul Chrome. De acolo:

  • te conectezi la o rețea wireless și activezi modul Bluetooth
  • alegi un wallpaper dintre cele incluse (plus optiuni de shuffle)
  • ai câteva setări pentru touchpad, tastatură și iluminare
  • setări Smart Lock (se deblochează automat când telefonul tău Android este în preajmă)
  • diverse opțiuni de accesibilitate (cursor mai mare, lupă pe ecran, contrast ridicat șamd)
  • schimbi rezoluția

Mi-a plăcut setarea pentru tastatură, unde poți vedea și toate shortcut-urile disponibile pe chromebook. Sunt foarte multe, cei ce preferă să le rețină vor descoperi că pe acest sistem de operare poți face o grămadă de lucruri din taste. Le poți descoperi pe toate într-o interfață ce-ți arată tastatura și shortcut-urile disponibile atunci când apeși Ctrl, Alt, Shift sau combinații.

Ce mi-a lipsit de la setări? Ceva de power management, ca să pot schimba cum se comportă laptopul pe baterie sau când este alimentat de la priză. Nu-i ceva crucial, dar mie îmi place să fac astfel de tweak-uri.

În caz că vă întrebați de drivere, modemurile 4G pe USB sunt recunoscute direct, iar mouse-ul meu Logitech a funcționat fără probleme.

CUM SE COMPORTĂ CA LAPTOP

Chrome merge… precum Chrome. Hardware-ul nu prea are rost să-l discutăm, e doar un suport fizic pentru browser și este suficient de performant pentru a rula cam tot ce poți rula într-un browser. Ține YouTube 1080p, iar mai mult nu știu ce-ar putea fi pe chromebook.

Trei-patru elemente merită menționate. În primul rând diagonala ecranului, 11,6 inchi, înseamnă că ai un laptop ușor și portabil. Ca greutate are în jur de 1,2 kilograme, ca grosime este pe la 20 mm, nu subțire, dar nici deranjant de gros.

Apoi ar fi tastatura, pe care am scris foarte ușor. Mi-a plăcut că este varianta pentru România, cu diacriticele noastre bine marcate pe taste. Setarea limbii se face chiar mai ușor decât în Windows, din setările chromebook-ului am pus imediat tastatura pe română și am început să scriu cu diacritice. Trackpad-ul funcționează și el fără probleme.
hp_chromebook_08

Webcam-ul își face decent treaba, iar conectivității wireless n-am avut ce să-i reproșez, antena pare bună. Iată ce viteze am obținut pe wireless N și AC, transformate direct în MB/s:

chromebook_wireless

Singurul test rămas de făcut a fost cel pentru stocarea internă, adică în cât timp poți băga prin USB 3.0 un film sau niște fotografii în laptop. Iată rezultatele pentru trei tipuri de transferuri dintr-un SSD extern conectat la portul USB, rezultatele fiind între 30 și 34 MB/s la scriere:

chromebook_transfer_usb

Autonomia este între 6 și 8 ore, depinde ce faci în browser. Am senzația că Facebook consumă multă baterie, sunt prea multe elemente în pagină.

Carcasa este de plastic, iar finisajele sunt nici bune, nici rele, pe măsura prețului. Nu-i cel mai arătos laptop, dar nu-i gândit pentru asta.

hp_chromebook_03
hp_chromebook_12
hp_chromebook_06
hp_chromebook_07
hp_chromebook_08

SCENARII DE UTILIZARE

Noi l-am folosit ca laptop “de seară”, prin casă. Facebook, uite o rețetă, caută o adresă, scrie un email, hai să ne uităm cât costă biletele de avion spre Edinburgh și tot așa. Când tragi linie, vei observa că dacă nu te joci sau nu folosești vreo aplicație de “muncă” (Photoshop, Premiere, vreun mediu de programare), cam tot ce faci acasă la calculator faci de fapt în browser.

În săptămâna cât am utilizat Chromebook-ul n-am simțit nevoia de altceva, dar evident după mici compromisuri precum utilizarea versiunii web de Tweetdeck, nu a celei stand-alone, sau transferul fotografiilor din camera foto direct în Google Photos și gestionarea și prelucrarea lor de acolo. Pentru mine această utilizare cu succes a fost cea mai mare surpriză și se vede că am mai avansat în utilizarea serviciilor cloud. Acum 2-3 ani am testat un alt chromebook și în acel moment experiența nu era la fel de satisfăcătoare din punctul de vedere al serviciilor oferite în browser; între timp, m-am schimbat și eu, s-au schimbat și serviciile.

Chestia asta îl face un model bun pentru anumite tipuri de persoane. De exemplu părinții mei probabil că n-ar sesiza diferența între un laptop cu Windows și acest chromebook.

Este bun și pentru copii sau elevi ce nu au nevoie de mare lucru de la un calculator. De ce nu un laptop de 11 inchi cu Windows? Pentru că pe un Chromebook nu prea ai ce strica și nici n-ai în ce meniuri să umbli și să nu mai știi să ieși, n-ai ce pictograme să ștergi, nu te întreabă nimic misterios din când în când, nu dă erori, nu are viruși. Nu te sună nimeni din când în când să-ți spună “auzi ce mă întreabă acum calculatorul…”, nu se pronunță cuvântul driver. Nu văd ce ai putea strica, greși sau modifica, iar dacă totuși se întâmplă, există opțiunea de “Factory reset”, de unde apoi în 2 minute reintroduci contul tău de Gmail și continui de unde erai, că aproape totul este în cloud.

Cei de la HP/Google se jură și că-i util pentru muncă. Aici mi se pare mai limitat, de exemplu ar fi util doar celor ce-și desfășoară activitatea în vreun ERP disponibil în browser, iar emailul vine prin Gmail/Gmail Business sau alt sistem ce are și interfață web. Se poate, nu zic, dar nișa este mai mică.

L-aș vedea mai degrabă util prin școli și biblioteci și alte instituții unde nu este nevoie decât de un browser. Fără viruși, cu posibilități simple și rapide de adăugat și șters conturi, cu opțiunea de “oaspete” și un factory reset ce durează câteva minute, este un sistem versatil și mai simplu de implementat decât unul cu Windows, care prin complexitatea sa atrage și alte probleme.

Se va potrivi tuturor? E clar că nu, este gândit pentru un anumit tip de client, cel care nu depinde de aplicații speciale și este deja familiarizat cu conceptul de “cloud”, chit că asta înseamnă Gmail și muzică prin streaming. Chrome-ul vine cu niște limitări, dar în același timp scapi de complexitatea unui sistem de operare precum Windows, complexitate de care poate nu ai nevoie atunci când tot ce-ți trebuie este un browser.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Dacă folosești doar browserul, n-ai ce-i reproșa.
  • Magazinul de aplicații Chrome are mai multe decât mă așteptam.
  • Taste inscripționate în română, ușor de folosit și de cei mai puțin specialiști.
  • Calitate medie a carcasei.
  • Mi-ar fi plăcut un spațiu intern de stocare un pic mai mare, că 16 GB e cam puțin.

CONCLUZIE

Chromebook-urile se adresează unui anumit tip de utilizatori, așa că dacă vă aflați în el analizați și acest HP Chromebook ca posibilitate de achiziție. Mai multe concluzii nu sunt de tras, având în vedere că-i primul astfel de dispozitiv ce intră pe piața noastră.

Preț: este disponibil în exclusivitate la Orange România, unde costă începând cu 99 de euro împreună cu un abonament Orange Net 24 și până la 299 euro cumpărat la liber.

Chromebook-urile sunt gândite să fie mereu conectate la Internet (când ați lucrat cu laptopul fără a avea conectivitate, în fond?), așa că merg bine împerecheate și cu un modem USB. Pachetul Orange Net 24 include 16 GB de trafic mobil 4G+ (300 Mbps), iar sesiunile începute și încheiate între orele 0 și 7 nu se contorizează. Primești și trafic nelimitat în aplicația Orange TV Go, pentru a urmări acolo canalele TV, filmele și serialele incluse, 25 GB spațiu de stocare în Orange Cloud și Orange Antivirus.

Apoi, de la Google primești 100 GB spațiu de stocare în Google Drive (în primii doi ani) și 60 de zile de acces gratuit la Google Music.

asus s5507

    26 comentarii

  1. II fain,
    Dar m-as fi asteptat sa aiba port USB Type-C

      (Citează)

  2. cum printezi?

      (Citează)

  3. @HeavyD – USB-C nu cred ca sunt inca pe din astea low-cost, abia incep sa apara pe cele high-end.

    off-topic un pic: TweetDeck nu va mai exista din luna aprilie (cel putin cel pt Windows, dar probabil vor urma si cele de ChromeOS si Mac OS)

      (Citează)

  4. Se poate conecta la o imprimanta? cum faci cu driverele?

      (Citează)

  5. Deci facem un “Chromebook” gandit sa fie mereu conectat la net, il aducem in oferta la Orange (pret mic cu abonament de net), dar nu ii punem modem 3g/4g incorporat, ci stam cu stick-ul infipt in el.
    Bine ca i-au pus in schimb cititor de carduri SD, ala e cel mai util

      (Citează)

    • Claudiu:
      Deci facem un “Chromebook” gandit sa fie mereu conectat la net, il aducem in oferta la Orange (pret mic cu abonament de net), dar nu ii punem modem 3g/4g incorporat, ci stam cu stick-ul infipt in el.
      Bine ca i-au pus in schimb cititor de carduri SD, ala e cel mai util

      Acum am observat ca nici n-ai pus asta la “Ce e rau” de parca nici n-ai fi observat

        (Citează)

  6. am încercat și eu chromeos pe laptopul meu (de la cloudready) și subscriu total la cele zise de Radu.

    Imi pare rău ca n-am avut așa ceva când i-am făcut maică-mii (67 de ani) un calculator pe care i-am pus linux.

      (Citează)

    • Am instalat si eu ChromeOS-ul de la CloudReady pe un laptop. E chiar ok pentru cei care nu stiu decat browser-ul Chrome.

      Ma asteptam, tinand cont ca e promovat de Orange, sa aiba un modem intern 3g/4g…

      PS: Se poate testa direct de pe stick pe aproape orice laptop: http://www.neverware.com/

        (Citează)

  7. Nici eu nu inteleg cum e posibil ca un device total dependent de internet sa nu aiba un modem 3G integrat.

      (Citează)

  8. @Radu – in US, deja multe din companiile mari au trecut la Google Apps for Work.
    In orice caz, fiind un device cloud-only, evident, cu cat business-ul (sau angajatorul) tau sunt mai cloud-ready, cu atat mai mari sanse ai sa iti fie util pentru work un astfel de device ieftin. In the end… it’s just a cloud station.

    Ce mi se pare foarte ciudat este asocierea cu Orange, in conditiile in care chromebook-urile sunt proiectate mai degraba sa fie folosite pe WiFi decat pe 3G. M-as fi asteptat sa vedem Chromebooks aduse prin eMag sau alte asemenea canale, nu prin operatorii telecom.

    Plus, un lucru foarte important – sa nu uitam ca in viitorul apropiat Chrome OS si Android vor fi unul si acelasi sistem de operare — daca acum cativa ani erau doar zvonuri, treburile s-au accelerat de la momentul in care Sundar Pichai, boss-ul de la Chrome si Chrome OS a preluat sefia Android si, mai nou, postul de CEO Google. Anul trecut am vazut cum aplicatiile Android pot rula in Chrome (in mod oficial), iar cu siguranta anul asta la Google I/O vom auzi mai multe despre rularea aplicatiilor Android in Chrome / Chrome OS in mod nativ (mai ales cu schimbarile la nivel de compilator din Android N).

      (Citează)

  9. E dragut, interesant, dar este extrem de scump la ce stie sa faca. La 300 de euro iti iei un laptop decent…

      (Citează)

  10. ar putea fi diferente mari in functie de producator? ca stiu ca nu doar HP a scos asa ceva…

      (Citează)

  11. 99 euro ? merge. apoi am vazut ca ala e de fapt pretul la abonament.
    299 euro ? iau un laptop decent si nu de 11,6 inchi.

      (Citează)

  12. E el simplu de utilizat si intretinut, dar, sooner-or-later, limitarile dramatice or sa vina peste tine.

    Vrea sa tiparesca bunicu’ o poza cu nepotii la imprimanta HP veche de 10 ani? Boom. Vrea sa se joace nepotul un joc de pe un CD primit in punga cu cereale? Boom. Vrei sa salvezi ceva poze local? Boom. Iti pica net-ul? Boom.

    Vrei sa tiparesti ceva pe o imprimanta nou-nouta, care (ai noroc de data asta, este un HP ePrint-enabled)? Instructiunile Google suna asa:
    1.Turn your printer on.
    2.Log in to your user account on the Windows or Mac computer.
    3.Open Google Chrome.
    etc.

    Pai nu am decat masina asta, am nevoie de o masina cu Windows ca sa fac asta? Incearca sa ii explici tatalui prin telefon cum se face asta.

    Pentru o utilizare browser-web 100% e ok. Si e o chestie buna ca mentenanta e usoara. Dar te limiteaza cam tare, pe ici, pe colo, si anume in punctele esentiale :)

      (Citează)

  13. Astea mi se par așa ca niște mașini fără uși la preț de mașină cu uși.
    De ce m-aș limita singur la același preț?
    Pot youtube, gmail etc pe win, linux, orice? Este laptop cu win la 250 euro? Da și da.
    Mai iau un laptop dacă în vreo zi vreau să folosesc un firebug de Firefox?

      (Citează)

    • @Teniescu – astea nu sunt pentru tine sau orice alt power user. Sunt pentru omul de rand care nu stie ce-i aia driver sau cum se instaleaza, care vrea ceva care sa mearga si atat si sa nu-si bata capul cu instalarea unui driver. Aceste cloud boxes (ca asta reprezinta un chromebook) sunt cam ce a reprezentat era smartphone curenta (Android & iOS) pentru tot ce inseamna “computing” in lume – nu mai sta nimeni sa umble la registrii, sa instaleze driveri, sa intre in bios etc – it just works si chiar daca nu ofera toate acele optiuni avansate pentru poweri useri, chiar si acestia le folosesc zi de zi, pentru ca au anumite features care nu existau inainte: usurinta in utilizare, mobilitate, “it just works”, update-uri frecvente (fie la componente, fie la intreg OS-ul), dar fara sa mai deranjeze user-ul (silent updates, tu nu trebuie sa stii decat ca ai mereu ultima versiune).

      Totul se muta in cloud, fie ca ne place, fie ca nu. Inca suntem in faza de tranzitie, insa deja omul obisnuit atunci cand consuma media nu mai asculta muzica in winamp sau sa se uite la filme in media player (poate doar cei care pirateaza): acum exista spotify si youtube, care sunt online services (adica merg intr-un browser, ca de fapt la asta se rezuma totul). La fel si cu fotografiile (cati le mai stocheaza offline cand exista google photos cu unlimited storage si accesibil de pe orice device detii?). La fel si cu toata comunicarea… nu mai folosim yahoo messenger, mirc, iar Outlook (programul) doar putini il mai folosesc: acum indiferent ce serviciu folosim, el exista ca web service, nu mai este un program – adica serviciile le accesezi dintr-un website (fie ca e vorba de facebook, whatsapp, gmail sau twitter). Avantajul de necontestat este ca un website este cross platform, e ceva universal, accesibil de oriunde si orice device.

      Da, eu inca folosesc un pc si mi-e greu sa imi imaginez o lume fara asa ceva (mai ales pentru gaming), insa majoritatea oamenilor obisnuiti de mult au renuntat la a folosi ceva local, “offline”, pur si simplu pentru ca nu au nevoie de asa ceva. Utilizatorul obisnuit, de ce isi cumpara un pc? De fapt, pardon, un laptop, ca desktop-urile se pare ca nu mai sunt cautate. In cea mai mare parte, utilizatorul obisnuit utilizeaza (legal) computerul pentru: facebook, mail, youtube si browsing, iar asta ii cam acopera plaja de nevoi de comunicare / informare / entertainment.

        (Citează)

  14. La fel si cu fotografiile (cati le mai stocheaza offline cand exista google photos cu unlimited storage si accesibil de pe orice device detii?)

    Io! Io! Bine, am in plan un cloud privat disponibil oricand online, da’ orişicât… nu Google Photos.

      (Citează)

  15. Ar fi interesant să arunci un ochi pe Remix os 2.0 chiar dacă este în alpha și se poate instala pe orice pc.Un android dedicat pt pc.

      (Citează)

  16. Etravel: Io! Io! Bine, am in plan un cloud privat disponibil oricand online, da’ orişicât… nu Google Photos.

    Oh, tipic paranoicul de cloud și gphotos ca ti or pune pozele tale la liber pt toată lumea.
    Sau care îți e motivarea?

      (Citează)

  17. Solutia low budget: cumperi de pe olx un netbook (stiti voi, laptop-ul acela mini de care toata lumea vrea sa scape, ii cumperi o baterie, ii instalezi cloud ready) si cum zice colegul mai sus “boom” ai un chromebook ieftin si bun. Ai fix aceleasi porturi, ecranul poate putin mai mic, dar in rest experienta este fix la fel.
    Google, u mad bro?

    PS: Radu ai uitat sa specifici ca la orice Chromebook Google o face pe baiatul cel bun si iti ofera 100gb in cloud.

      (Citează)

    • Mihai: PS: Radu ai uitat sa specifici ca la orice Chromebook Google o face pe baiatul cel bun si iti ofera 100gb in cloud.

      Ba da, e chiar ultima frază din articol :P

        (Citează)

  18. Și dacă ești în tren sau in avion unde e posibil să nu ai acces la internet ?

      (Citează)

    • @ Silvius – Este un cloud device, deci nu stiu ce asteptari ai avea cand esti offline, tocmai asta e si ideea, il iei ca sa-l tii mereu conectat la WiFi (altfel nu esti clientul vizat de ei).

        (Citează)

    • Dacă ești în avion, ce faci cu un laptop normal?

      În afară de jocuri, care nu există pe chromebook, poți să lucrezi fișiere office și în modul offline, poți avea niște muzică în el, niște fotografii. Sigur, te limitează spațiul de stocare, dar dacă stai așa mult timp offline, poți lua un stick mare cu tine și aia e.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus