un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review monitor Asus MX27U, un Ultra HD performant și cu design plăcut

30 Mar 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

asus_mx27u
Cu un design elegant și minimalist, un panou Ultra HD 3840 x 2160 pixeli la 27 de inchi cu redare 100% pe sRGB și chiar și funcție de filtrare a luminii albastre, noul monitor Asus Designo MX27U arată cât de departe a ajuns compania taiwaneză în acest domeniu. Acest model, nou pe piața noastră, are tot ce-i trebuie pentru a fi o opțiune bună dacă sunteți în căutarea unui monitor special.

Specificații Asus MX27U:

  • diagonală 27 inchi, format 16:9, rezoluție nativă 3840 x 2160 px, panou AH-IPS, 300 cd/mp, acoperire 100% sRGB
  • intrări audiovideo HDMI 2.0, HDMI 1.4, DisplayPort 1.2
  • ieșire pentru căști, port USB pentru încărcarea dispozitivelor
  • difuzoare 2x 3W tehnologie ICEpower Bang & Olufsen, conectivitate Bluetooth pentru audio
  • filtrare lumină albastră, diverse alte tehnologii Asus de îmbunătățire a imaginii
  • design slim, ramă îngustă, stand cu înclinare față spate -5 la +20 grade
  • consum uzual 46 W, 0,5W în stand-by

Preț: va fi în jur de 3000 de lei.

AMBALARE ȘI ACCESORII

Cutia este mare cât toate zilele, dar măcar este îngustă și are un mâner de transport. Mai important, în ea am găsit un cablu HDMI și un cablu DisplayPort. Sursa de alimentare este externă, ca la laptopuri, ceea ce de altfel contribuie la dimensiunea subțire a monitorului.

Instalarea este foarte simplă, standul rotund se prinde de monitor printr-un singur șurub ce poate fi strâns cu mâna, că are inel de care-l poți apuca.

CONSTRUCȚIE ȘI ASPECT

Asus MX27U este un model ce arată bine pe un birou elegant, cel puțin atunci când stai de partea cu ecranul. Rama este foarte subțire și integrarea în carcasă este bună. Mi-a plăcut mult culoarea carcasei, atât cât este ea vizibilă în partea de jos, sub ecran, iar sigla Asus este aproape de aceeași culoare, fiind slab vizibilă.
asus_mx27_11
asus_mx27_07
asus_mx27_05

Tot în design-ul minimalist se înscriu și butoanele de control, care sunt ascunse sub monitor. Lângă este este și singurul LED al monitorului, unul alb și mic încât abia dacă este vizibil.
asus_mx27_35

Standul are o amprentă mică pe birou, dar monitorul este foarte stabil și nu tremură în utilizare. Greutatea sa probabil contribuie la stabilitate. Singurul lucru pe care l-aș avea de reproșat este zona argintie lucioasă din interiorul standului, de unde uneori mi se reflecta soarele fix în ochi, dar acesta-i un inconvenient minim.

Porturile sunt în spate, pe centru, în ordine ai acolo:

  • un port USB pentru încărcarea dispozitivelor (n-ai ce date să transferi pe el, nu-i conectat la nimic altceva)
  • HDMI 1.4
  • HDMI 2.0
  • DisplayPort
  • conector căști
  • conector alimentare

asus_mx27_04

De ce-am zis că arată elegant doar din față? Pentru că spatele, după cum vedeți, este un negru banal, iar porturile sunt fix în centrul său și orientate spre exterior, în timp ce alte monitoare mai încearcă să le ascundă sub câte un capac sau să direcționeze cablurile în jos, pentru un management mai bun. Cu un design elegant și pentru spate, acest monitor ar fi putut sta fără probleme în orice birou sau showroom “de fițe”.

Iată cum se poate regla monitorul ca înclinare verticală:

asus_mx27_10asus_mx27_09

Difuzoarele sunt pe spate și sub monitor, trădate doar de găuri în carcasă.

PERFORMANȚĂ ȘI EXPERIENȚA UTILIZĂRII

Rezoluția nativă de 3840 x 2160 pixeli îl fac să sune a monitor specializat, adresat celor ce-ar fi avantajați de o astfel de rezoluție mare pe o diagonală considerată, totuși, destul de mică pentru Ultra HD. Și da, MX27U probabil că ar sta foarte bine pe biroul unor persoane care:

  • fac editare foto sau video și ar fi avantajați de spațiul mult mai mare de lucru.
  • folosesc aplicații ce necesită mult spațiu pe desktop (Excel, coloane multe de text, multe ferestre vizibile)
  • vor să se joace la rezoluții extreme, mai ales având în vedere că pe HDMI 2.0 și DisplayPort monitorul acceptă rezoluția Ultra HD la 60 Hz.

Acum să nu înțelegi că alții n-ar avea de ce să-și dorească un astfel de monitor. Sunt însă șanse mari ca în alte aplicații să-l ții cu setarea de “font size” pe 150% dată global din Control Panel, ceea ce n-ar fi o problemă dacă toate aplicațiile ar fi bine scrise, cu o interfață ușor de scalat dintr-o asemenea setare. Mai apar, însă, și erori cu unele programe, butoane sau meniuri supradimensionate în timp ce alte butoane și meniuri rămân la dimensiuni mai greu de văzut.

Ecranul oferă culori foarte plăcute și un unghi de vizualizare extrem, fără degradarea culorilor afișate. M-am uitat la câteva fotografii pe acest MX27U… wow. Îți vine să explorezi cu orele site-uri precum Flickr sau 500px. Panoul este un AH-IPS, adică un IPS cu o tehnologie foarte bună, și promite redarea 100% a culorilor sRGB.

Iată diferența între luminozitatea minimă și maximă:
asus_mx27_16asus_mx27_17

Iluminarea este destul de uniformă, după cum puteți observa și din fotografia de mai jos, făcută cu camera de termoviziune pentru a arăta sursa de iluminare. LED-urile de iluminare sunt uniform distribuite, iar modelul testat de mine nu avea nici bleeding de lumină și nici pete de culoare.

Taken with SM-G930F, Android 6.0.1

Difuzoarele, chiar dacă sunt făcute în parteneriat cu Bang & Olufsen, sunt acolo pentru cazuri speciale, nu pentru munca de zi cu zi, când oricine ar prefera un sistem audio separat. Pune monitorul însă într-un showroom sau transferă spre el și sunet prin HDMI/DisplayPort și-l poți reda chiar din monitor, ceea ce în unele birouri va fi un avantaj. Bluetooth-ul, apropo, este în întregime pentru partea audio a monitorului, poți lega la el un telefon și asculta muzică precum la o boxă wireless normală, deci intuiești deja că difuzoarele audio sunt de calitate bună.

FUNCȚII SPECIALE

Prima ar fi filtrarea de lumină albastră, când monitorul devine mult mai plăcut ochilor atunci când lucrezi cu text, website-uri șamd, deoarece trece un pic spre galben. Ai văzut astfel de funcții în diverse locuri, de la noul iOS la Google Play Books, care elimină fundalul alb atunci când citești în întuneric. Blue Light Filter are pe Asus MX27U 5 niveluri, iar cu adevărat de ajutor și foarte vizibil ca schimbare este al cincilea, pe care l-am utilizat de câte ori venea seara, iar eu scriam pentru acest blog. Da, este mai odihnitor pentru ochi.

Splendid Video este numele altei tehnologii Asus ce modifică modul de afișare al culorilor în funcție de felul în care utilizezi monitorul. Cam știți deja ce înseamnă asta, poți comuta între Standard, Game, Night, sRGB, Theater sau Reading Mode, cu diverse schimbări în modul de afișare a culorilor și în luminozitatea totală.

O funcție ceva mai controversată este Vivid Pixel, echivalentul utilizării unui Sharpen în editarea foto. Are patru niveluri pe lângă opțiunea de dezactivare și utilizarea acestei funcții depinde de modul de lucru. Fotografii vor dori să dezactiveze Vivid Pixel, că altfel vor fi induși în eroare de sharpness-ul fotografiilor, dar pentru editare de text, sau chiar jocuri, te poți juca în diverse setări.

Iată diferența între Vivid Pixel dezactivat și dus la maxim:

asus_mx27_50asus_mx27_51

În ajutorul graficienilor vine și o funcție numită QuickFit Virtual Scale, ce-ți afișează pe ecran niște linii discrete pe diverse forme predefinite, de exemplu 4×6 sau 3×5, ca să vezi acolo cum încadrezi niște grafică pentru imprimare, de exemplu.

Meniul este ușor de utilizat, cred că cel mai ușor din toate monitoarele văzute până acum. Nu trebuie să reții ce face fiecare buton, ci-l apeși pe oricare dintre ele și monitorul îți indică ce funcții speciale sunt în fiecare caz, astfel încât este imposibil să greșești la navigarea prin meniu sau accesarea funcțiilor.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Aspect plăcut al carcasei, ramă îngustă.
  • Culori bune.
  • Funcția de filtrare a luminii albastre este utilă când faci editare de text seara.
  • Spatele este banal.
  • Difuzoarele de pe monitoare nu sunt foarte utilizate, dar când ai și Bluetooth Audio te gândești dacă nu cumva ar fi fost mai ieftin monitorul fără acest modul la bord.

CONCLUZIE

Asus MX27U face bine ceea ce promite să facă, fiind un monitor bun pentru cei ce-și doresc unul cu rezoluția Ultra HD. Funcția de filtrare a luminii albastre este utilă atunci când lucrezi multe ore pe el, are o ramă îngustă în jurul unui ecran de calitate, are un aspect plăcut. N-am găsit nimic important de reproșat.

Preț: va fi în jur de 3000 de lei.

asus s5507

    16 comentarii

  1. 3000 de lei si nu are reglaj pe înăltime… Fuck that

      (Citează)

  2. Offtopic. Nu faci si tu un articol despre initiativa de modificare a legii impotriva fumatului (https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=19704&pos=0&NR=b125&AN=2016). Se pot trimite opinii online aici: https://www.senat.ro/LegiProiect.aspx (itemul: B125 / 2016). Ma gandesc ca daca ne mobilizam un pic, le umplem baza de date, daca nu putem sa le umplem altceva.

      (Citează)

  3. Eu de 2 ani si ceva folosesc modelul ASUS MX239H care a costat sub 1000 lei (http://www.emag.ro/monitor-led-asus-23-wide-full-hd-hdmi-boxe-argintiu-negru-mx239h/pd/EHM0NBBBM/)

    Isi face treaba excelent si chiar a meritat invesitita. E de 23″ si mi se pare ideal.

    Si imi place mult design-ul lui. Majoritatea sunt foarte urate…

      (Citează)

  4. Full HD e deja din alt deceniu.

    Ne uitam la 2160p sau macar 1440.

      (Citează)

  5. Nesimtit de scump, nu pentru ca ar fi prost, ci pentru ca exista optiuni de la Dell panel IPS si cu ajustare pe verticala, rotire de la landscape la portrait, 5 porturi USB, 2 intrari HDMI, 1 display port samd. cam la jumatate de pret.

      (Citează)

  6. Poate îi convingi pe cei de la Asus să-ţi dea pentru un review şi variantele lor de All-in-one Vivo sau Zen. E ciudat cum aleg să le vîndă în Ro dar nu le găseşti în niciun showroom să-ţi faci măcar o minimă părere.

      (Citează)

  7. Oricat s-ar chinui Asus sa fie in top cu toate produsele, nu pot intrece companii consacrate pe anumite nișe. Să continue să producă plăci video cu cumponente de calitate si circuite logice, dar totuși au mai reușit in ultimii ani să intre serios in ”horă” pe partea de networking si le dau credit acolo. Dar primesc bile negre pe partea de laptopuri si ultrabook-uri. La monitoare nici nu mai vorbesc, folosesc un 2in1 de la asus și trebuie sa fac dansul ploii afară să vină norii să vad ceva pe ecran. Au si monitoare bune, dar nu la concurență de preț.
    Cat despre monitorul din review, cred că mănâncă ceva kilowați, din moment ce ia 45w in stand-by. Sugestivă fotografia cu termoviziune, nu cred că tine mai mult de 4 ani un astfel de ips.

      (Citează)

  8. Am crezut ca este ecran de tip VA, apoi am citit in descriere că este AH-IPS, de obicei panourile VA au un consum mare si se incintă foarte mult, asta le reduce durata de viata considerabil, in plus si fotografia facuta cu camera cu termoviziune arata cam la fel cu un VA si m-a indus in eroare.

      (Citează)

  9. salut. stii cumva cand o sa apara si la noi ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus