un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Programul Stagii pe Bune reîncepe, pe 19 martie este târgul de stagii

3 Mar 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Acum zece ani am terminat Politehnica, Facultatea de Electronică. Nimic din ce-am învățat în facultate nu m-a pregătit pentru piața muncii și postul dintr-o corporație, așa cum visam cu toții că vom avea.

Facultatea ne-a învățat transformate Fourier, compresie mp3, codare MPEG, traductoare, amplificatoare, multă fizică, recunoașterea formelor, microunde, circuite digitale șamd.

Munca îți cere să știi să scrii emailuri în  stilul “business”, ce-i un departament de Procurare, ce-i un memo și cât durează aprobarea oricărei tâmpenii, cum să spui “nu” unui șef atunci când deja ai prea multe de făcut și nu mai poți prelua noi sarcini, de ce este important să fii pe fază la ședințe, să se noteze clar în minuta lor cine ce sarcină a primit, cât de important este un deadline, o scrisoare de garanție bancară șamd.

Ah, și vorbind strict de cunoștințe, școala îți spune că tu trebuie să știi totul, de la A la Z, să fii “one man army”. Abia munca reală îți arată munca în echipă, ce trebuie să faci tu de fapt și ce fac alții și cât trebuie să reții pe de rost din ce-ai învățat pe la cursuri.

Din fericire, acum există alternative. Programul “Stagii pe bune” a fost lansat din nou online pe www.stagiipebune.ro, iar pe 19 martie are loc târgul de stagii. La fel ca anul trecut, are loc în holul Facultății de Automatică și Calculatoare din Politehnică și vor fi prezente 16 companii ce caută stagiari. Studenții interesați de a vedea încă din timpul facultății cum se lucrează într-o companie se pot înscrie acolo.

De ce să o facă? Pentru că un stagiu din acesta îți poate asigura un start în carieră, pe lângă banii făcuți peste vară. Poate că-l vei continua după aceea ca un job full-time sau, după ce termini facultatea, poate că stagiul va fi un avantaj în fața altor absolvenți. În fond, tu vei fi cel care deja știe ce-i cu un memo. Înscrierea pe site-ul stagiipebune.ro este gratuită, la fel și participarea la evenimentul din 19 martie. Vă așteaptă companii precum Adobe, Amazon, Bitdefender, Intel, Unicredit, Ubisoft și alții.

Așadar, dacă nu participați voi, dar cunoașteți studenți interesați, arătați-le site-ul respectiv sau acest articol. Ca și anul trecut, voi încerca să trec pe acolo pe 19 martie ca să văd cum au decurs lucrurile.

Și tot pentru studenți, echipa din spatele Stagii pe bune a lansat mai devreme anul acesta Junio, un serviciu prin care studenții pot găsi joburi part-time, joburi ocazionale sau chiar oferte de voluntariat, dacă doar atât le permite timpul pe perioada facultății. Aruncați un ochi și pe acolo.

stagii_pe_bune_targ_06

asus s5507

    9 comentarii

  1. Mă îndoiesc PUTERNIC că un stagiu te va învăța lucrurile din lista de mai sus cum ar fi cum să spui nu șefului, ce înseamnă garanție bancară (dacă ești pe un post tehnic) etc etc.
    În cele mai multe cazuri stagiarul are extrem de puține de zis în firmă.

    Mai puțin în cazul în care stagiarul este Robert de Niro și șeful Anne Hathaway :-)

      (Citează)

    • Eu ziceam de lucrurile de care m-am lovit în munca reală. Un stagiu îți permite să te lovești de ele cu câteva luni înaintea altor studenți, ceea ce poate fi un avantaj apoi la târgul de joburi de după absolvire.

      Ca să nu mai zic că stagiul e plătit și că poate rămâi angajat de tot.

        (Citează)

  2. pai nu a zis nimeni ca stagiaru` se duce si ii zice sefului : da-te ba de aci, ca esti namete. Dar daca tot e stagiar intr-o firma, observa si el ce se intampla in firma aia, in care sigur este si un om care poate sa zica sefului “Nu”…sau poate sa afle de la alti oameni ce e aia o garantie bancara sau cum se scrie un e-mail. De aia te duci stagiar, sa vezi ce se intampla acolo, nu sa revolutionezi felul de a face business al companiei.

      (Citează)

  3. Departament de Procurare !?!?!? LOL

      (Citează)

  4. Sînt f. multe inconsecvențe în articolul ăsta…

    – spui că “visai la un post într-o corporație”, pasiunea ta însă, de un număr de ani, este un blog în care vorbești despre mîncare și faci review la gadgeturi. Este o mare discrepanță. Este dreptul tău, dar este o mare discrepanța în “a-ti urma visul”. Poate mai degrabă nu visai cu adevărat la asta.

    – un stagiu nu este o alternativă la o facultate. Un stagiu este o completare.

    – dacă faci facultatea de electronică și apoi te duci la stagiu sau direct la un job în domeniul electronicii, cei de acolo se așteaptă să știi de la facultate cum e cu tranzistoarele, transformatele fourier și circuitele digitale, nu te învață ei chestiile astea. Altfel zis mi se pare absurd să zici că “nimic din facultatea de electronică nu m-a pregătit pt piața muncii” – ar trebui să se subînțeleagă că facultatea de electronică te pregătește pt piața muncii în… electronică.

    – ce legătură are specificul unei facultăți ca electronica cu scrisul emailurilor de business, garanțiile bancare, procurement-ul și 100 de alte locuri unde, prin excelență, NU ar trebui să lucreze ingineri electroniști ?

    – facultatea nu te învață și nici nu îți spune să fii un one man army, de unde și pînă unde ? facultatea nu te învață totul de la A la Z, în mod evident la un curs de televiziune de 14 ședințe, profesorul nu pretinde că vei ieși expert în televiziune. La facultate înveți un pic din multe subdomenii, pt că unii vor folosi mai mult partea de audio-video (cum ai făcut tu la UTI), alții mai mult partea de tranzistoare sau ce-or face colegii tăi care lucrează la Freescale pe partea de analog design. Fiecare se axează pe doar unul din miile de subdomenii ale domeniului mare.

    – prea mult bla bla cu munca în echipă. Pt a munci în echipă trebuie mai întîi să știi să muncești. Pt a fi într-o echipă de electroniști tb în primul rînd să știi electronică, așa cum pt a fi într-o echipă de arhitecți trebuie în primul rînd să știi arhitectură. A învăța efectiv electronică sau arhitectură, la nivel TEHNIC, este 99% din necesarul de a munci într-o echipă de electroniști sau arhitecți. Mai departe și cînd faci împreună cu Matilda redecorarea casei împreună, tot munca în echipă se cheamă, dar nu-ți trebuie un curs universitar pt asta.

    – și la facultate ai oportunități gîrlă de a munci în echipă, de exemplu prin participarea la concursuri cum ar fi acesta: http://www.robochallenge.ro/
    Totul e să vrei și să nu pornești cu ideea că pînă nu ajungi la un job ești un nimeni.

      (Citează)

    • alias: – spui că “visai la un post într-o corporație”, pasiunea ta însă, de un număr de ani, este un blog în care vorbești despre mîncare și faci review la gadgeturi.

      Blogul l-am început dinainte de a mă angaja după facultate, nu are legătură cu asta.

      Copiii visează să fie astronauți, nu înseamnă că e o discrepanță cu ce fac ulterior. Noi în facultate visam să ne angajăm la genul de companie prezentă pe la târgurile de joburi sau la ăsta de stagii. Nu-și zicea nimeni “eu vreau să repar televizoare la mine în casă” sau “eu vreau să fiu agent de vânzări”.

      Asta este una din problemele școlii românești, nu te pregătește deloc pentru muncă. La final de liceu ți se cere să știi că vrei să fii avocat, doctor, inginer, contabil șamd fără să ai cea mai mică idee ce presupun acestea, pentru că nu există consiliere în carieră la nici un nivel. Măcar ca student să vezi ce te așteaptă.

      Crezi că eu îmi doream să fiu project manager? M-am angajat cu un CV de inginer în mână, apoi m-am dus pe diverse căi descoperite acolo. Am zis întotdeauna că Politehnica m-a învățat cum să gândesc, nu că aplic ce fac acolo.

      alias: – dacă faci facultatea de electronică și apoi te duci la stagiu sau direct la un job în domeniul electronicii, cei de acolo se așteaptă să știi de la facultate cum e cu tranzistoarele, transformatele fourier și circuitele digitale, nu te învață ei chestiile astea.

      Am vorbit cu foști colegi de-ai mei care acum se ocupă și de recrutat absolvenți pentru echipele lor. Știi ce vor de la acei absolvenți? Să aibă diploma și eventual o medie de peste 7, semn că n-ai fost chiar bâtă. În rest, te învață ei tot ce-i de făcut acolo și nu consideră că ar fi trebuit să ții minte formula de la cursul de microunde, seminarul nr 4.

      E mult mai important să te integrezi în echipă, să știi să ceri ajutorul dacă nu știi șamd decât să fii vreun geniu. În practică, mulți se feresc de absolvenții “perfecți” deoarece mulți vin cu impresia că media aia de 10 ar trebui să le dea direct 3000 de euro salariu.

      alias: ce legătură are specificul unei facultăți ca electronica cu scrisul emailurilor de business, garanțiile bancare, procurement-ul și 100 de alte locuri unde, prin excelență, NU ar trebui să lucreze ingineri electroniști ?

      Din experiența mea, să te pricepi și la astfel de lucruri te ajută mult mai mult. Să știi să vorbești cu un șef, să scrii un email încât să te bage cineva în seamă, să știi să zici 2 vorbe la o ședință, ca să nu decidă alții pentru tine șamd. Sigur, dacă nu vrei să fii ăla care de la 23 la 65 de ani stă într-un colț și face aceeași treabă.

        (Citează)

    • alias: – ce legătură are specificul unei facultăți ca electronica cu scrisul emailurilor de business, garanțiile bancare, procurement-ul și 100 de alte locuri unde, prin excelență, NU ar trebui să lucreze ingineri electroniști ?

      Prin definitia postului, poate cu exceptia unor momente cand lucreaza efectiv in proiectare, postul de inginer este o pozitie de low level management, avand de obicei in subordine diverse tipuri de muncitori care la randul lor nu au nevoie de studii superioare (poate un prelucrator prin aschiere care trebuie sa ii produca prototipul de surub, poate un tip care sa ii gaseasca pe Pamantul asta piulita cu 3 fete, poate un desenator care sa ii traseze cu rotring schema de abia facuta pe un plan A0 etc) . Sa spui ca absolventul de electronica nu are nevoie sa scrie emailuri de business, sa inteleaga ce e aia o scrisoare de garantie bancara sau ce e aia “Procurement” reprezinta un mare blocaj mental. Pot sa il asemuiesc cu afirmatia conform careia “inginerul electronist nu are nevoie sa stie gramatica”. Nu trebuie sa stie cum se fac treburile astea in detaliu, doar sa stie sa se foloseasca de ele.

      Asta ca sa nu spun ca, pe ordine ierarhica, seful inginerului proaspat absolvent de facultate este tot un inginer, care deja are ingineri in subordine si este practic inginerul absolvent cu ț ani mai batran.

        (Citează)

  5. @nasu, ai dreptate că e important să știi să redactezi un document, ce ziceam eu însă e că nu la stagiu înveți asta. Dar mă rog, fiecare cu experiența lui.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus