un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

O lege bună: cresc indemnizațiile pentru creșterea copiilor, ceea ce ar trebui să încurajeze natalitatea

9 Mar 2016  ·

GÂNDURI  ·

34 comentarii

Cea mai bună idee avută de Parlament până acum este aceasta privind indemnizația acordată mamelor pentru creșterea copiilor: în primii doi ani vor primi 85% din valoarea media a veniturilor lunare din ultimele 12 luni, fără nici un plafon maxim.

În prezent, sistemul este următorul:

  • în primul an de stat cu copilul, mamele primesc tot 85% din venit, dar plafonat la maxim 3400 de lei/lună, ceea ce dezavantaja femeile cu salariu mai mare de 4000 de lei/lună în mână.
  • în al doilea an, mamele primeau doar 1200 de lei/lună, ceea ce era o tâmpenie și mai mare, copiii necesitând foarte mulți bani la acele vârste.

Noua propunere este deci mai simplă și mai clară: primești 85% din venit din venit, indiferent cât este acesta, ba chiar se iau în calcul și veniturile din activități independente (freelanceri ce lucrează pe PFA, de exemplu), am citit pe undeva și nu mai găsesc unde. Dacă mamele revin mai repede la muncă, în loc să stea 2 ani cu copilul, mamele vor primi vreo 600 de lei pe lună în plus (adică 50% din salariul minim pe economie, care din mai crește la 1250 lei/lună) și în plus nu pot fi concediate în primele 6 luni după revenire.

Apropo, sistemul era și mai idiot făcut. Anterior septembrie 2015, funcționa așa: ai ales să stai 1 an? Primești maxim 3400 de lei pe lună. Ai ales să stai 2 ani? Primești maxim 1200 de lei pe lună, inclusiv în primul an! Eu așa înțeleg din legea veche, modificată în septembrie 2015 pentru a nu mai discrimina, moment după care și cei care stăteau 2 ani cu copilul primeau tot maxim 3400 de lei în primul an. Ți se sucește mintea, nu altceva.

Prima concluzie: este o măsură foarte bună și care încurajează natalitatea. Foarte multe cupluri fac copii atunci când simt o securitate financiară. Să știi că timp de 2 ani vei primi 85% din salariul curent este o mare ușurare pentru orice mamă și, de altfel, cuplu de părinți.

Vă reamintesc statisticile din excelentul meu articol despre raportul ONU (dacă pot spune așa): în 2050, adică peste o generație, vom fi 9,7 miliarde de oameni pe planetă, dar numai 15,2 milioane de români. În 2100, vom fi 10,7 milioane de români.

populatia_romaniei

Pentru a crește populația, fiecare cuplu ar trebui să aibă 2,1 copii, adică 3 în practică, oamenii nefiind ușor (sau legal) divizibili. O astfel de măsură este deci binevenită și o investiție în viitorul țării noastre, chiar dacă bugetul va fi solicitat.

A doua concluzie: femeile care aveau salarii mari și au făcut copii în ultimii ani au luat o mare țeapă de la stat. Știu, vă uitați acum la copilul vostru și ziceți că nu, e cel mai minunat lucru care vi s-a întâmplat. Pe partea economică, însă, ați luat o mare țeapă.

A treia concluzie: Ministrul Muncii, doamna Ana Costea, a fumat ceva foarte tare pentru că n-a fost de acord cu această propunere. Justificarea dumneaei este:

să evităm fraudele

ceea ce are sens, că poate te înțelegi cu patronul să-ți dea în acte un salariu de trei trilioane de lei, iar apoi ceri statului 85% din această sumă timp de doi ani, dar apoi a continuat cu

să menținem un echilibru și o egalitate de tratament pentru mamele care lucrează în sectorul privat și mamele care lucrează în sectorul public

Ehm, ce? Ce echilibru, ce egalitate, că n-am înțeles de ce unii vor fi avantajați mai mult decât alții de noua lege. Sau se referă cumva la faptul că mamele din sectorul privat au acces la salarii mult mai mari decât cele din sectorul public, dar în acest caz tot nu văd o problemă. Pentru un salariu mai mare se plătesc taxe mai mari, dar este și normal ca în astfel de situații să aibă beneficii mai mari.

Sau își închipuie doamna ministru că vreo femeie din sectorul privat, unde competiția și mâncătoria sunt oricum la cote înalte, cu salariu de, să zicem, 8000 de lei pe lună abia aștepta să aibă copii și să-i crească din 1200 de lei pe lună?

A patra concluzie: măsura ar trebui să contribuie la eliminarea muncii la negru. Ca viitoare mamă n-ar trebui să mai accepți ca în acte să nu ai salariul întreg, pentru că indemnizația de 85% se calculează pe baza actelor.

A cincea concluzie: este clar un cadou electoral, făcut chiar și fără o simulare de impact bugetar, deși se poate afla ușor câte femei ar primi indemnizație peste limita curentă de 3.400 lei. Propunerea a fost adoptată de Comisia de muncă din Camera Deputaților și va trebui să treacă de cele două camere parlamentare pentru a deveni literă de lege, dar suntem în an electoral și nu cred că se va opune cineva. De fapt, partidele se vor bate în a-și atrage meritul propunerii.

sursa: Hotnews.

asus s5507

    34 comentarii

  1. Dar tu cand te pui pe facut copii? Uite, statul iti ofera toate facilitatile.

      (Citează)

  2. ba, e binevenita, ca erau incurajate doar mamele cu venituri mici sau deloc.

    Nu pot sa nu observ insa cum proasta de Rovana, acum ca nu o mai doare capul si de unde face rost de banii de diferenta, e foarte darnica:

    “nu putem tine cont de efortul bugetar daca vorbim de copii. Nu vreau sa mai discutam despre un efort bugetar cand vorbim de copii”

    Dar cat a fost ea ministru, a toooot intins-o si amanat-o. De fapt de asta se opune doamna asta, ca n-are de unde aduna diferenta de bani, dar n-a stiut sa explice cum trebuie. SPER.

    Partea cu fraudarea se rezolva usor: faci media pe ultimii 2 ani, ca nu-si da nimeni salarii de trilioane cu atatia ani inainte, si plafonezi la 5 salarii medii, cat e si plafonul CAS-ului.

      (Citează)

    • Nu trebuie sa plafonezi nimic. Cum ai zis si tu, faci media ultimelor luni (pot fi si 12, nu neaparat 24) ca nici un angajator n-o sa fie de acord sa plateasca impozite mai mari doar pentru ca angajata sa aiba mai multi bani in concediul de maternitate.

        (Citează)

    • problema e cu aia care au firmele lor, si le convine sa plateasca impozit un an de zile la un salarui mare casa beneficieze apoi 2 ani de indemnizatie marita.

        (Citează)

    • Avand in vedere ca aprox 50% din salariu (superbrut) sunt taxe platite statului, nu cred ca faci cine stie ce afacere daca-ti “maresti” salariul pentru a incasa mai mult dupa aceea.

        (Citează)

  3. Cate femei au salariul mai mare de 3400?

      (Citează)

  4. Se vrea cresterea natalitatii? Pe langa treaba asta cu indemnizatiile pentru cresterea copilului, ar trebui ca veniturile tinerilor (ca ei fac copii) sa fie suficient de mari pentru a-si permite sa cumpere (cu credit, nu musai cu banii jos) un apartament/casa cu minim 2 dormitoare. Ca nu-ti prea vine sa cresti un copil cand trebuie sa va inghesuiti toti intr-o singura camera.

    Asta-i motivul pentru care natalitatea scade.

      (Citează)

    • mai degraba ar trebui sa nu aiba voie sa faca copii cei fara minim 10 clase terminate , cumulat cu dovada ca ai avut macar salariul minim pe economie/echivalent din alte surse legale, in ultimii doi ani. asta pentru primul copil. de la al doilea sa creasca progresiv suma.

        (Citează)

  5. Acum e 85% plafonat la 34 daca alege sa stea acasa doar un an. Daca alege doi ani direct 12.

      (Citează)

  6. Care va fi impactul asupra numarului de puradei? Pentru ca statul roman este prost, da bani si daca nu ai contribuit, iar tiganii nu au contribuit deloc. Ar trebui sa fie simplu: nu contribui, nu primesti.

      (Citează)

    • Gaelex:
      Ar trebui sa fie simplu: nu contribui, nu primesti.

      în propunerea de lege zice în primii doi ani vor primi 85% din valoarea media a veniturilor lunare din ultimele 12 luni, fără nici un plafon maxim.
      prin urmare 85% din zero e zero.

        (Citează)

  7. Statul nu dă nimic mamelor din propriul buzunar, ci dintr-o taxă pe salariu pe care o plătește fiecare, numită taxa pentru concedii și indemnizații. Idiot e că taxa e procentuală din salariu, dar după legea actuală, indemnizația e plafonată. Probabil se va mări această taxă.

      (Citează)

  8. razorsbk:
    Nici nu ai idee. In IT, toate.

    Femei vs bărbați în IT :) ?

      (Citează)

  9. Dar care e treaba cu femeile din IT , concediul ala il pot lua si barbatii, la modul ca au dreptul.

      (Citează)

  10. mircea (primul)

    09/03/2016 la 1:05 PM

    cum se discuta probleme reale intr-un mediu rupt de orice realitate…

      (Citează)

  11. Sabotor:
    Nu trebuie sa plafonezi nimic. Cum ai zis si tu, faci media ultimelor luni (pot fi si 12, nu neaparat 24) ca nici un angajator n-o sa fie de acord sa plateasca impozite mai mari doar pentru ca angajata sa aiba mai multi bani in concediul de maternitate.

    ca sa fim corecti, si impozitele sunt plafonate. asa ca nu e normal sa beneficiezi mai mult decat contribui, nu? oricum vorbim de 5x salariul mediu, brut. sume mari.

      (Citează)

  12. Eu cred ca discriminarea intre stat si privat era alta vizavi de fraude.
    In privat patronul nu-si permite sa faca o intelegere cu viitoarea mama pentru ca nu-i convine sa plateasca impozite marite de dragul angajatei (poate in rare cazuri cand e chiar mama copilului sau)
    In schimb la stat, cunosc caz in Ministerul Justitiei caruia i s-a triplat in ultimii 2 ani de munca salariul, pentru a iesi cu o pensie absolut nesimtita. Pentru ca la stat nu are nimeni nicio problema cu nivelul impozitelor pe salariu..

      (Citează)

  13. Acum e asa: poti sta 2 ani maxim dar alegi cum sa primesti banii:
    – 1 an 85% max 3400/ luna si 1 an zero (zero, nu cum spui tu in articol)
    – 2 ani 85% max 1200/luna (nu stiu minimul).

    Si oricum e bine fata de acum 7-8 ani cand era 600 lei/luna si atat.

    O sa stimuleze clasa medie sa mai faca copii, daca mai baga si ca francezii care de la 3 in sus au diverse scutiri de impozite mai avem si noi o sansa.

      (Citează)

  14. Contributia la FNUASS (din care se plateste treaba asta) este plafonata la 12 salarii minime – (12600 lei). Daca se scoate plafonul de la indemnizatie, probabil se va scoate si plafonul de la contributie, ceea ce inseamna ca firmele vor plati taxe ceva mai mari.

    Referitor la abuzuri, ministrul muncii are oarecum dreptate, inainte de plafonare, in toate firmele private se marea salariul viitoarelor mamici astronomic, era ca o investitie in titluri de stat pentru urmatorii 2 ani.

    Calculul este simplu: daca vrei sa castigi 10.000 lei luna timp de 2 ani = 240.000 lei, trebuie sa-ti dai un salariu de 11.765 lei/luna. Daca iei o taxare medie de 58% a salariului (impozite + contributii), rezulta ca trebuie sa investesti 58% * 11.765 = 6823 lei/luna timp de 12 luni, adica 81.876 lei. Unii vor spune ca n-ai de unde sa stii cu 12 luni inainte, dar e de ajuns sa contribui 7-8 luni din cele 12, oricum se face media.

    Acum spuneti-mi voi un produs investitional de 81k care in 2 ani sa-ti aduca 240k (DAE = 148%)

    Cunosc un caz practic unde spaga directorului unei fabrici de stat preluata de o companie privata a fost data astfel: fiica gravida a directorului a fost angajata si a primit niste venituri imposibile pana a puit. Timp de doi ani, doamna a incasat practic spaga de la stat sub forma de indemnizatie.

    In consecinta, un plafon trebuie sa ramana pentru a evita astfel de cazuri, insa nu de 3400, sa fie acelasi plafon ca la pensii – 5 salarii medii.

      (Citează)

  15. @Rumbu Exemplul pe care îl oferi acolo se cheamă excepție. Legile nu se fac în baza unor situații excepționale ci în baza situațiilor normale.
    Cât de multe femei crezi că au acces la vreun director pe care să îl mituiască să le mărească salariul cu 7-8 luni înainte să nască la un nivel astronomic?
    De ce ar mări o firmă salariul unei femei, cu 7-8 luni înainte să nască, ajungând să plătească taxe mai mari (pentru salariu mai mare = taxe mai mari)? De indemnizație beneficiază mama nu firma.
    Presupunând că ar exista astfel de situații (care sunt fff rare), acestea s-ar petrecere preponderent în sectorul public, unde poate te înțelegi cu directorul să îi iasă și lui de o șpagă, ca deh nu sunt banii lor la mijloc, ci ai contribuabililor.

    Acum se încearcă de fapt să se reglementeze o situație care ar fi trebuit să existe de mult: femeile de carieră, femeile din corporații, din IT și alte segmente în care se câștigă bine contribuie cu mulți bani la bugetul de stat, datorită nivelului salarial ridicat pe care îl au. Este firesc și normal să beneficieze de condiții asemănătoare ale nivelului de trai, bazându-se pe sprijinul statului la care au cotizat ani de zile, atunci când ajung în situația de a naște un copil.
    O femeie obișnuită cu condiții de viață bazate pe un salariu de 2.000 de euro nu ar trebui să fie forțată să coboare, timp de 2 ani de zile, la un standard de 300 de euro. Nici ea nici copilul.

      (Citează)

    • Tu nu prea ai avut deloc treaba cu sistemul. In primul rand, maritul salariului unui angajat poate fi o excelenta metoda de a scoate bani din firma … tu platesti impozitele pe salariu la stat, automat si un impozit mai mic pe profit, iar dupa ce ea sau el intra in concediu iti da frumos, lunar, cat ai platit tu impozitul. Aia sunt bani pe care nu mai platesti dividende. In plus tu trebuie sa platesti impozite marite doar 1 an de zile in timp ce ajutorul se va plati 2 ani. Fara un plafon se poate fenta destul de usor sistemul.

        (Citează)

    • Cris:
      Tu nu prea ai avut deloc treaba cu sistemul. In primul rand, maritul salariului unui angajat poate fi o excelenta metoda de a scoate bani din firma … tu platesti impozitele pe salariu la stat, automat si un impozit mai mic pe profit, iar dupa ce ea sau el intra in concediu iti da frumos, lunar, cat ai platit tu impozitul. Aia sunt bani pe care nu mai platesti dividende. In plus tu trebuie sa platesti impozite marite doar 1 an de zile in timp ce ajutorul se va plati 2 ani. Fara un plafon se poate fenta destul de usor sistemul.

      LOL. F#$%ing LOL. Băbăiatu, matale ai auzit de taxe platite de firme pentru salariul angajatilor? Gen daca angajatul ia 50 de lei in mana, la stat ajung inca 50 de lei? Adica maresti cu 50 de lei salariul angajatului, ca sa ti-i dea apoi sa-i bagi tu in buzunar, da’ pentru asta cheltui in total 100 de lei. Iar tie ti se pare o idee buna.

        (Citează)

  16. Radonski:

    Presupunând că ar exista astfel de situații (care sunt fff rare), acestea s-ar petrecere preponderent în sectorul public, unde poate te înțelegi cu directorul să îi iasă și lui de o șpagă, ca deh nu sunt banii lor la mijloc, ci ai contribuabililor.

    Nici in sectorul public nu sunt asa multe situatii unde se poate modifica salariul. De ex in invatamant, politie, jandarmerie, ANAF, justitie etc salariu se calculeaza dupa o grila (vechime + functie). Singura zona publica unde salariu sta in pixul directorului sunt companiile de stat, unde sa fim seriosi, la cat de bine merg majoritatea cred ca cea mai mica problema cred ca este asta.

    Eu zic ca e o decizie foarte buna, clasa de mijloc fiind incurajata sa faca copii. Pana acum erau incurajati in special cei de o anumita etnie si fara venituri care se bucurau ca luau 800 lei de la stat.

      (Citează)

  17. Radonski:
    Cât de multe femei crezi că au acces la vreun director pe care să îl mituiască să le mărească salariul cu 7-8 luni înainte să nască la un nivel astronomic?

    Nu pot sa vin cu exemple, lucrez cu zeci de mii de payroll-uri, va trebui sa ma crezi pe cuvant ca inainte de instituirea plafonului era o practica curenta in firmele private, de altfel respectabile, chiar daca marirea salariului era doar pe hartie. Sau chiar directorul isi angaja vreo ruda cu juma’ de an inainte de soroc. Romanul este deosebit de inventiv cand e sa fure statul iar coruptia nu este specifica companiilor de stat.

    Asta ca sa nu mai vorbesc de firmele cu doi-trei angajati (gen microintreprinderi), din care unul e gravida :)

    In rezumat, trebuie sa existe un plafon decent, tocmai pentru a evita astfel de abuzuri, sunt mult mai prezente decat ne inchipuim. Sau mai exista solutia mediei pe o perioada mai lunga (3 ani?) ca sa descurajeze componenta investitionala.

      (Citează)

  18. Ai idee dacă se aplică și la mamele aflate deja în concediu de creștere a copilului?

      (Citează)

  19. Deci Statul vrea sa dea bani ca sa sporeasca natalitatea, dar nu vrea sa dea bani (!!!!) . Sunt confuz. Care o fi de fapt prioritatea?

    Altfel, cat de mare este natalitatea in randul celor care au salarii mari si au si posibilitatea sa faca un smen incat chestia asta sa conteze la nivel macro? Ca sa nu zic ca, pentru Stat, smenul asta ar insemna pana la urma ca ar incasa impozite in avans si ar da super bine in statistici/rapoarte/indici/credite

    E o problema falsa care, de fapt, descurajeaza chiar si pe cei/cele care nu ar face smenul sau pe cei la care plafonul de 5x nu s-ar aplica sau pentru care nu ar face mare diferenta. Aici vorbim de stimularea unor instincte. Iar instinctul, atunci cand vezi ca statul te limiteaza, iti poate spune ca nici pe Stat nu il intereseaza sa se inmulteasca oamenii cu salarii mari.

      (Citează)

  20. Nu exista oare obligatia ca initiatorul legii sa arate si sursa de finantare?Nu am auzit nimic despre asta.Ca nu mai merge cu de la buget.Poate nu am fost eu atent.

      (Citează)

  21. Problema nu e in primii doi ani. El este mic, daca sotia il si alapteaza te-ai mai scos putin. Problema e dupa cei 2 ani, cand nu mai iei nimic de la stat, ai 2 sau 3 copii si vor toti “bobo”. Nu o subventie din asta te ajuta sa cresti copii, e nevoie de mai mult, e nevoie de servicii bune, de o economie buna. Zic si eu ca opinia publica!

      (Citează)

  22. Nu vreau sa fiu eu nasoliu de serviciu, dar nu am incotro. :(

    – statul chiar vrea sa creasca natalitatea apeland la cei cu salarii de 1000 de euro si peste? Imi e ca se inseala, nu acolo e punctul fierbinte in a creste natalitatea. Nu banii sunt problema acolo. Natalitatea e la cote de avarie in Germania, Elvetia sau Japonia, desi numai societati sarace nu sunt. Stiu oameni chiar bogati, care s-au oprit la un copil, viata parea “prea complicata” la doi.

    – plafonul ala avea si eu un rost. Nu poti sa fii mai generos decat orice stat european, chiar si decat alea foarte bogate (85% din venituri, timp de 2 ani de zile nu are nimeni din UE, ca sa nu mai vorbim de SUA). Ca sa facem si un calcul: veniturile alea se dau din fondurile bugetului sanatatii. Un salariat (ca sa nu vorbim de PFA, ca e si mai si) care castiga 1500 de euro net, plateste statului cam 220 de euro la bugetul de sanatate (taxe angajat si angajator). Adica el plateste lunar 220 de euro, tu ii dai din fodul ala inapoi cam 1200 de euro timp de doi ani de zile. Cam toata contributia lui la fondul de sanatate pe 6 ani. Extrem de generos intr-o tara in care doctorii isi iau lumea in cap din cauza salariilor mici si in care vii cu medicamentele de acasa la internarea in spital.

    – sistemul poate sa aduca foarte multi bani si o sa produca rapid malformatiile de rigoare: multe venituri umflate cu pompa inainte de nastere, la intelegere cu angajatorul. La PFA se fac contracte fictive de prestari servicii, de exemplu. Banal. Firma la care presteazi “serviciile” iti da banii, tu ii dai inapoi exact atati cati ai primit. Aia scot banii la negru din firma, fara taxe. Platesti taxe pe acel venit fictive, dar iti scoti banii in doi ani.

    – Finalmente, tarile care au avut success, gen Franta, nu au aplicat astfel de masuri gen hei-rup, hai sa mai gadilam un pic clasa mediu-plus inainte de alegeri. Au incercat sa aplice un sistem de ajutor a la long pentru cei cu mai multi copii, de la servicii subventionate pana la reduceri de taxe. De exemplu: reduceri masive de taxe, in functie de numarul de copii. Ai un copil, 33% reducere la impozitul pe venit. Ai doi, 66%, ai trei, pa impozit pe venit. Te incurajeaza sa muncesti si sa castigi cat mai mult (la alb!), esti ajutat a la long (18 ani), nu poti face usor manevre precum marirea artificiala a veniturilor.

    Si, repet din nou, cheia cresterii natalitatii nu e la cei care castiga 1000-2000 de euro net, in Romania. Cum zicea cineva: e o realitate trista, dar e o realitate.

      (Citează)

  23. Cum spunea cineva mai sus, nu e nevoie doar de bani mai multi pe luna ptr a creste natalitatea, sunt si alte facilitati de pildă fiscale si lucruri practice gen locuri la crese, gradinite, autobuze cu platforma coborata in orase, trotuare fără gropi si masini, la nivel cu trecerea de pietoni, locuri de infasat prin spatiile publice, avantaje cand ai de a face cu administratiile, etc. Exemple sunt multe, Germania mizeza mult pe asemenea masuri ptr a stimula natalitatea in rândul tinerilor activi si cu studii – poti lua pauza la doctorat, similar cu concediul de crestere al copilului cand esti salariat si altele. Par chestii mărunte dar contează. Mie mi-e teama sa vin cu un copil in tara când ma gândesc la chestii loistice gen unde îl schimb daca ies in oras, fumul de tigara din restaurante, situatia trotuarelor si a transportului in comun. As prefera sa mă duc in China.

    Acum exemplul din Cehia unde plin de gravide si mame cu 2 copii. Concediu de maternitate de 6luni plătit 70% din salariu apoi concediu de crestere al copilului in care poti lucra, cam 450€ pe luna ptr 2sau 3 ani, poti lasa copilul la gradinita max 40hr pe luna. Tatăl care lucrează are o reducere la impozit ptr copil si încă una ptr ca sotia nu munceste – nu mai stii cat. Transport in comun redus sau gratuit si usor de folosit, cand calatoresti cu un copil. Gradinita începe de la 3ani dar daca nu ai loc la stat unde e foarte ieftin si duci copilul la gradinita privata, recuperezi o parte din bani, nu multi, la impozit. Servicii de sănătate gatuite ptr copii. Practic, ptr copilul care e asigurat pe numele unuia din parintii, nu platesti vizite la dr, analize, spitalizari, multe medicamente pe reteta sunt gratuite, etc.

    Dezavantajul in Cehia e ca mama se angajeaza mai greu dupa astia 2-3ani care se transforma uneori si in 6 si nici nu prea e motivata sau ajutata sa lucreze part time cat sta cu copilul. Alta chestie care ar putea ajuta natalitatea si nu doare la bugetul statului.

      (Citează)

  24. O solutie similara a mai fost in vigoare in trecut, ai gasit niste date de impact?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus