un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

I-am simțit lipsa, și ce bine a fost!

19 Mar 2016  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

Am fost joi în The Harp pentru o bere Guinness (ok, mai multe), dacă tot a fost St Patrick. Sărbătorile #jointhecrowd continuă până pe 20 martie, apropo, așa că dacă n-ați mai fost recent într-un pub irlandez, acum este momentul cel mai bun.

guinness_3guinness_2

The Harp era plin ochi, genul de moment când mergi greu dintr-o parte în alta, fiecare pas fiind făcut ocolind cu atenție oameni și scaune.

Sigur că lipsea ceva: fumul. Nu s-a fumat absolut deloc. N-a zis nimeni “îmi bag picioarele, eu aprind o țigară, să mă amendeze!”. Toți fumătorii au ieșit periodic afară, în fața pubului, și au fumat acolo. Am ajuns acasă fără să fiu nevoit să mă spăl cu furtunul ca să scap de miros. Anterior, dacă nu mă spălam și pe cap cu un litru de șampon, până și perna începea să miroasă a fum. A fost foarte bine.

Fumătorii s-au chinuit un pic. Îmbracă-te, dezbracă-te, hai afară, strecoară-te prin aglomerația aia până afară, “am uitat berea”, “e frig”, “băi ce-aș fuma, mai stau 15 minute și ies” șamd. I-am înțeles pe toți, dar a fost doar prima zi a unei mari schimbări de comportament și era normal să fie mai dificilă. Pe total, însă, după câteva astfel de seri cred că se vor obișnui cu sistemul.

Vorbeam cu Mihai Vasilescu despre asta și despre ce se va întâmpla pe viscol aprig. Părerea mea este că lucrurile nu vor fi rele: dacă acum ieși la țigară o dată la 30 de minute, peste trei luni vei ieși o dată pe oră, iar la iarnă, pe viscol din acela mare, vei putea rezista chiar și 3 ore între pauzele de țigară sau nu vei ieși deloc. Nu uita că în acest moment fumătorii erau obișnuiți să le “sudeze”, să stingă o țigară și să o aprindă imediat pe următoarea, iar acum a fost prima zi când n-au mai putut face asta; în timp, fumatul mai rar nu va mai fi un motiv de sevraj, ci o normalitate.

Vineri seară am ieșit iarăși. Am fost pe rând în Furculision, Shoteria, Les Bourgeois – nici un pic de fum. În tot Centrul Vechi, lumea afară la țigară. N-am văzut fețe triste. În cuvintele unuia de la o masă vecină, n-am mai respirat aer așa curat din maternitate. Nu m-am gândit să întreb vreun ospătar dacă nu se simte mai bine așa.

Concluzionez că se poate. Că puburile merg la fel. Să vă spun una apropo de asta: sâmbăta trecută ajungem la o cafenea de prin centru. Deschid ușa și iese fum de zici că era incendiu înăuntru. Intru și văd norișori de fum cum pluteau liniștiți prin cafenea. Înăuntru erau doar 3 clienți cu vreo 40 de alte locuri goale, iar acei 3 fie fumau ca birjarii, fie personalul cafenelei avea ordin să nu deschidă ventilația. Am intrat, am văzut, am ieșit. Ar fi putut avea 5 clienți, dar au rămas în continuare cu 3. Ce vreau să spun este că unele localuri nu aveau clienți nici înainte de aplicarea acestei legi.

La BMW am condus împreună cu o domnișoară ce-mi spunea că a renunțat să fumeze la birou sau acasă, dar nu se poate abține să nu fumeze când iese în oraș cu prietenii. Îi vede fumând, i se face poftă, fumează țigară după țigară toată seara. Totuși, trecuse de la un pachet pe zi la unul la câteva zile, în medie, și spera ca noua lege să o facă să renunțe de tot, dacă dispare tentația din localuri. Cum este asta un lucru rău pentru altcineva decât producătorii de tutun?!

Nu știu alții cum sunt, dar eu am o listă lungă de localuri unde vreau să merg acum că nu voi mai sta în fum, genul de localuri bune, dar care din lene sau arhitectură ciudată nu ventilau deloc spațiul.
guinness_1

asus s5507

    26 comentarii

  1. mircea (primul)

    19/03/2016 la 9:15 AM

    Sa interzicem! Ti-ai dreq de stalinisti obscuri.

      (Citează)

  2. Înainte să dau click mi te imaginam dormind pe preș, credeam că zici de Matilda :D

      (Citează)

  3. Anterior, dacă nu mă spălam și pe cap cu un litru de șampon, până și perna începea să miroasă a fum. A fost foarte bine.

    Drama queen!

      (Citează)

  4. Despre birjari stiam ca injura urat, nu ca fumeaza mult.

      (Citează)

  5. Citind primul comentariu (si mergand zilele astea in carciumi) am remarcat cu bucurie faptul ca, desi pe net e plin de injuraturi, ironii si declaratii “razboinice” din ambele “tabere”, in realitate lucrurile stau mult mai bine. Iar oamenii sunt civilizati, cu bun simt si ies afara pentru o tigara, fara sa faca scandal sau sa-i numeasca pe restul clientilor…stalinisti.

      (Citează)

    • Vorbește drogul din ei. Nicotina nu e un drog foarte distructiv dar dă dependență mare.

        (Citează)

    • Da man, pt ca vine vine primavara. Asteapta pana in noiembrie cand e frig si ploua, sa vezi distractie.
      Barurile erau pline? In Arad erau pline terasele (ieri, cand era cald) iar azi in cafenelele din centru sunt cate 2-3 mese ocupate.

        (Citează)

  6. mircea (primul)

    19/03/2016 la 1:52 PM

    Ipo, autistile, sunt nefumator.

      (Citează)

  7. mircea (primul)

    19/03/2016 la 2:06 PM

    E f amuzant ca un coentariu in care va zic ca sunteti autisti a trecut de moderare si altul in care va fac mai putin de atat nu. Cred ca are de-a face cu inteligenta nefumatorilor. Cred ca e la moda sa nu ai nici un viciu.

      (Citează)

  8. mircea (primul):
    Ipo, autistile, sunt nefumator.

    @nwradu – genul asta de comentarii sunt OK cu proprietarul blogului? sau macar cu agentiile?

      (Citează)

  9. Acum scoate capu’ pe geam sa vezi ce ninge . . . Si nu e de la beutura ☺

      (Citează)

  10. Mama cum ai tras tu concluziile dupa 2 zile… Abia astept sa vad numaratoarea de clienti prin iarna… Sau mai bine numaratoarea de restaurante, baruri, cluburi, cafenele, etc…. Dar bineinteles ca vei avea tu o explicatie inteligenta si optimista cand iti va da cu minus si va trebui sa ne bucuram toti și sa intelegem ca nu e nici o legatura intre o lege tampita si scaderea incasarilor si ca de fapt s-au intamplat lucruri bune.

    Ps: tot cam pe atunci astept si o numaratoare a injuraturilor printre dinti… si probabil o statistica care sa arate ca 90% din fumatori s-au lasat de fumat dupa ce au citit acest articol si au realizat cat de usor este…

      (Citează)

  11. Pentru cei care cred ca se vor închide toate barurile și restaurantele, un mic fragment dintr-un studiu după interzicerea fumatului în Norvegia :
    Autoregressive integrated moving average
    (ARIMA) intervention analysis of bi-monthly observations
    of revenues in restaurants and pubs show that the law did
    not have a statistically significant long-term effect on
    revenue in restaurants or on restaurant revenue as a share of
    personal consumption. Similar analysis for pubs shows that
    there was no significant long-run effect on pub revenue

      (Citează)

  12. Ieri, la un restaurant (nu dau numele din motive evidente) mai ramasesem vreo 16 persoane raspandite pe la 3 mese pe la orele 22. Cand patronul ne-a vazut ca tot iesim la tigara, ne-a pus scrumierele pe masa :) Din obligatie, am mai comandat niste vin si cafele.

    Deci se poate.

      (Citează)

  13. Weekend-ul trecut am ieșit la crâșmă și am ars 3 pachete de țigări într-o seara. Ieri am reușit sa rămân cu 5 țigări în primul pachet. Pentru mine, fumător fiind, pare ca e un lucru bun ca nu se mai fumează în bar. Oare statul o fi și el mulțumit ca io am cumpărat doar un pachet în loc de trei? La băutură o fost egal asa ca ma gândeam ca pe asta ar trebui s-o scumpească, ca sa aduca banii mei la buget. Poate atunci o sa beau mai puțin…

      (Citează)

    • Tu banii aia o sa ii cheltui candva. Nu pe tigari, dar pe ceva tot o sa ii cheltui. E drept, tigarile au acciza mare, dar mare parte din accize se duc in fondurile UE, deci direct statul roman nu e “prejudiciat” asa de tare. Poate mai raman bani pe la sanatate. Felicitari pentru scadere!

        (Citează)

  14. In US nu se mai fumeaza in interior de ani buni. Nici macar in propria casa nu mai ai voie. Ghici ce? Nimeni nu a facut greva.
    Sincer cred ca prefer asa. Mai putin timp la tigara, mai mult timp la socializare.
    Astept interzicerea folosirii smatphoneurilor in baruri.
    Si asta vine de la un fumator. Eu sint ok.

      (Citează)

    • Banuiesc ca te referi la propunerea aia cu “public housing”… Si banuiesc ca stii ca us e stat federal si sunt ceva state pe acolo care nu au nici o legislatie legata de fumat… Sau daca tot ii luam pe americani de model atunci banuiesc ca nu va trece mult timp pana o trecem in legalitate pe maria ioana si probabil vei fi primul de acord pentru ca asa e si in state…

        (Citează)

    • Pe de alta parte, in Irlanda, barurile s-au mutat in strada. Cred ca gasesti mai multi oameni in fata barului, pe trotuar decat inauntru. Si s-au adaptat si nefumatorii, stau afara in frig cu fumatorii ca e aiurea sa stai singur in bar cand toti prietenii tai sunt afara :)

        (Citează)

  15. A trebuit sa apara o lege dedicata pentru a scapa de nesimtirea un drogati cu tutun si sa putem iesi in oras fara sa ne imbacsim cu fum de tigara.

    Progres si civilizatie.

      (Citează)

  16. Tocmai s-a anuntat oficial ca saptamana viitoare legea va fi modificata si localurile vor putea alege daca sunt dedicate fumatorilor sau nefumatorilor.

      (Citează)

  17. Crasma fara tigari e ca bordelul fara prostituate. (din putul gandirii)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus