►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« De ce au ajuns jocuri atât de diferite să coste la fel de mult la lansare?
Ai cumpărat aur de Black Friday? Felicitări, ești pe profit! »
Maria Sharapova a anunțat că a picat un test antidoping făcut după Australian Open (GSP). Motivul? Încă din 2006 ia un medicament numit Mildronate, iar de la 1 ianuarie 2016 substanța activă a acestuia a intrat pe lista de substanțe interzise în sport.
Mildronate este un medicament pentru inimă, folosit pentru a trata infecții miocardice. Sharapova a spus că-l lua pentru deficiențe de magneziu. Probabil că substanța activă are și efecte ce-ar putea fi benefice sportivilor, altfel n-ar fi fost recent inclusă pe lista respectivă.
Evident, internetul românesc s-a ridicat la înălțimea așteptărilor. Maria Sharapova este acum o drogată, o campioană pe nedrept, fără să se dopeze n-ar fi făcut nimic, doar urletul este de ea șamd.
Povestea seamănă însă izbitor cu cea a Andreei Răducan la Jocurile Olimpice de la Sydney, anul 2000. Gimnasta luase Nurofen la indicația doctorului echipei, iar una dintre substanțele medicamentului, pseudoefedrina, era pe lista de interzise. A fost descalificată din finală și a pierdut medalia de aur, iar doctorul dat afară de la Olimpiadă, acasă găsind frigiderul plin.
Fiind vorba de o româncă, atunci a fost o măsură abuzivă, ne-au furat medalia, n-au vrut să ne lase să dominăm clasamentul (întreg podiumul ar fi fost românesc), au fost interese obscure ale iluminaților, era o pastilă nevinovată, nu a ajutat-o cu nimic în probe.
Ceea ce, de altfel, este adevărat. Dubla măsură, însă, este un stil urât de-a împărți dreptatea. Sharapova nu-i simpatică pe aici pentru că a tot bătut-o pe Halep în cam orice meci în care s-au întâlnit, dar nici nu-i vina ei că Halep este acum pe locul 5 în lume. În practică, de fapt, nici Sharapova nu este într-o stare prea bună, anul acesta a jucat doar la Australian Open, apoi s-a retras din turneele următoare din cauza unor probleme cu brațul.
Federația Internațională de Tenis îi va da o sancțiune conform cu regulamentul lor, că nu scapă nepedepsită, dar de la un medicament proaspăt introdus pe listă și până la “este o trișoare” e cale lungă. Și dacă nu mai merge cu tenisul, poate oricând să vină să-mi prezinte telefoane, ca-n imaginea de mai jos:
surse foto: s_bukley / Shutterstock.com și FlashStudio / Shutterstock.com
« De ce au ajuns jocuri atât de diferite să coste la fel de mult la lansare?
Ai cumpărat aur de Black Friday? Felicitări, ești pe profit! »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
39 comentarii
08/03/2016 la 7:00 AM
Eu zic sa mai verific inca o data la ce este folosit medicamentul. Cu siguranta nu la tratarea infectiilor miocardice.
Matei(Citează)
08/03/2016 la 8:31 AM
Cand dati minusuri si verificati informatiile inainte?
Matei(Citează)
08/03/2016 la 9:27 AM
Irelevant în context, putea fi și pentru păr mai blond. Important este că abia acum a fost adăugat pe listă.
nwradu(Citează)
08/03/2016 la 9:28 AM
M-am lamurit asupra discernamantului cititorilor acestui blog…ba chiar si de al lui Radu…preluati informatii fara o minima verificare. Meldonium este un agent antiichemic…prin urmare actiunea lui este de a creste fluxul sanguin…perfect pentru un sportiv. Iar faptul ca il lua din 2006 inseamna dopaj…nu o greseala cum a fost in cazul Nurofenului.
Si da…am ratat cateva litere in comentariile anterioare.
Matei(Citează)
08/03/2016 la 9:42 AM
Ignoră sistemul de rating, nu arată nimic.
Vezi că n-ai demonstrat mare lucru. Tu ai spus cum anume funcționează medicamentul, eu unde este folosit.
nwradu(Citează)
08/03/2016 la 7:30 AM
Radule, nu cred ca este chiar 100% trisoare. Ca doar nu te dopezi apoi mergi sa bei o bere si esti campioana. Tot a trebuitsa faca antrenamente. Dar hai sa o luam pe calea logicii. Acela e un medicament pentru angina pectorala sau infectiile miocardice cum i-ai spus tu. Ea insa lua acest medicament de 10 ani. Ori acesti 10 ani mi se par cel putin suspecti. Inca o chestie care imi ridica semne de intrebare este de ce lua un medicament facut in Letonia, medicament ce se vindea doar in Letonia si Russia? Celor care nu sunt la curent le spun ca Sharapova locuieste de cand era mica in SUA. De ce sa ia un medicament din Letonia cand ea locuia in America? Au letonii medicamente mai bune decat americanii? Iar acum ca nu mai poate lua acest medicament va trebui sa ia alt medicament pentru “boala” de care sufera, nu? Deci ma gandesc ca au si americanii medicamente pentru suferinta ei, medicamente care insa poate au alta substanta activa.
O chestie care apare la toate cazurile de dopaj la sportivii vestici este ca antrenorii/medicii lor cauta mereu medicamente care pot imbunatati performanta pe pietele emergente. Doar rusii s-au dopat in prostie cu medicamente dubioase.
Concluzia: Sharapova s-a dopat. Acum vine si minte ca sufera de inchipuiri. Nu cred ca sufera de ceva. A trista si sper sa dispara la subsolul istoriei din tenis. Pe de alta parte, paralela ta nu este corecta. Andreea Raducan a luat ibuprofen la indicatiile medicului pentru ca era racita. Atata tot. E doping “involuntar” pe cand la Sharapova pare sa fie ceva voluntar intins pe 10 ani.
G(Citează)
08/03/2016 la 8:09 AM
O parere pertinentă, argumentată și corectă, zic eu.
eu din EU(Citează)
08/03/2016 la 9:31 AM
Câtă vreme nu-i pe listă, putea să bage cu pumnul, la fel cum puteau să bage și toți ceilalți. Sportul are niște reguli destul de clare cu ce-i interzis.
Să presupunem că de mâine li se interzice sportivilor mersul la sală, că e o formă de dopaj. Vei spune despre toți că sunt niște dopați sau vei spune “ok, până acum era permis, era normal să tragă toți, iar de acum nu mai este permis”. Ceea ce i-ar condamna pe cei care o fac în continuare, dar nu poți aplica retroactiv și nici emite judecăți retroactiv.
nwradu(Citează)
08/03/2016 la 9:31 AM
Daca ar fi doar stirea cu Sarapova ai crede ceva. Dar cand apar si alte sportive din Rusia care iau acelasi medicament deja bate tare la ochi…
cris(Citează)
08/03/2016 la 7:46 AM
vezi, mai desteapta e machidoanca mea, ea merge pe moare de varza.
Giovani(Citează)
08/03/2016 la 8:10 AM
Sa vezi ce “telefoane”o sa-ti “prezinte” Matilda.Auzi domle chiar de 8 Martie sa o inseli virtual cu rusoaica.Asta da curaj.E adevarat ca frizeaza nebunia dar……….. chapeau.Sper doar sa fie soare ca sa justifici ochelarii cu rama groasa.
andrei(Citează)
08/03/2016 la 9:32 AM
Mă refeream că aș putea face niște clipuri video de prezentare a telefoanelor, dar nu cu mine, ci să le prezinte Sharapova. Văd că pe marile site-uri se poartă să angajezi o femeie frumoasă care să fie imaginea lor. :D
nwradu(Citează)
08/03/2016 la 8:22 AM
in america nu-i ca-n romanica, daca te-a prins la un test esti istorie, nu se mai atinge nimeni de tine, nu conteaza ca esti sharapova, messi sau obama. iar companiile alea de telefoane si de tenisi si altele cauta acum sa scape de contractele cu ea. cel mult ar putea sa-si prezinte prin mall-uri ciocolatile alea cu numele ei. despre andreea raducan, mi-a parut rau pentru ea intr-adevar ca a facut o greseala stupida, dar eu n-am avut niciodata senzatia ca ne-au furat arbitrii, ca masonii au rezolvat cazul sau alte prostii, pur si simplu orice greseala se plateste, mi se pare corect ca i-au luat medalia.
marian(Citează)
08/03/2016 la 8:54 AM
Cat timp nu este interzis are voie sa foloseasca orice metoda pentru a obtina un avantaj in meci
Gaelex(Citează)
08/03/2016 la 8:55 AM
Hai sa o luam altfel: 10 ani de zile a luat un medicament care s-a dovedit că îi ameliora performantele sportive. Zece ani! Ăsta e doping ca la carte.
Nu e o substanță interzisa care a ajuns printr-o conjunctura pe lista pe care un tenismen nu are voie să le ia, ci un medicament trecut special pe listă de către Federația în materie. Probabil în urma unor studii care au arătat ca e folosit pentru a trisa. Dacă îți aduci aminte nurofen ul a fost medicament interzis pentru gimnaști doar pentru ca la Olimpiadă a fost o singura listă. Federația de Gimnastica nu avea vreo problemă cu el, pentru ca nu oferea avantaje gimnastelor. Singura asemănare intre cazuri e că ambii/ambele au spus ca nu au știut că iau un medicament interzis.
Da, dar într-unul dintre cazuri cineva a obținut un avantaj timp de 10 ani de zile.
nashu_mare(Citează)
08/03/2016 la 9:10 AM
Inteleg si nu inteleg masurile astea. Inteleg ca vor sportivi curati, sanatosi, fara medicamente sau alte chestii artificiale in ei, dar daca totusi ii curg mucusorii? ce sa faca fata? doar ceai fierbinte si frectii cu otet? Cred ca da!
Cezar Firicel(Citează)
08/03/2016 la 9:27 AM
Medicament inventat in anii ’70, deci nu este deloc ceva nou, necunoscut, insuficient testat, chiar daca sovieticii au faima de a nu testa suficient produsele lor, zeci de ani de utilizare au demonstrat cum sta treaba.
Wiki zice asa:
Meldonium was added to the World Anti-Doping Agency (WADA) list of banned substances on 16 September 2015 effective starting 1 January 2016; it was previously on WADA’s list of drugs to be monitored.] WADA considers the drug to be a “metabolic modulator”, similar to insulin. A December 2015 study in the journal Drug Testing and Analysis argued that meldonium “demonstrates an increase in endurance performance of athletes, improved rehabilitation after exercise, protection against stress, and enhanced activations of central nervous system (CNS) functions.
Daca a folosit medicamentul inainte de sept. 2015 nu e doping oficial, adica precis stia ca e un ameliorator de performanta dar daca nu era interzis? Ce? Ar fi trebuit sa fie mai catolica decat Papa?
Eu unul nu cred ca exista in lumea vre-un sportiv care sa nu fi folosit “amelioratori de performanta” sau care sa nu foloseasca asa ceva in perioadele de pregatire, alea nemonitorizate.
enzo(Citează)
08/03/2016 la 9:36 AM
În curând se interzice și Gatorade sau sucul de portocale, că-ți dau energie.
nwradu(Citează)
10/03/2016 la 10:59 AM
Am avut zilele astea o discutie cu un sportiv de “mondiale” la judo despre dopingul asta si dilema lui era ceva gen: asta cu medicamentul recent adus pe lista de interzise ce ascunde? Adica da, ies pozitiv cu un medicament controversat, dau bine, recunosc la TV, lumea poate sa aibe oarecare intelegere ca uite, e ceva nou, ne-a luat pe nepregatite etc etc etc. Ca sa nu iasa la inaintare cu alte cele mai nasoale. Omul are ~20 de ani de sport in spate, participat la toate competitiile posibile mai putin olimpiade (poate deschizi si aici subiectul ca e o mafie de speriat la noi pe tema asta), deci stie ce vorbeste.
O mai dau si eu in extreme uneori, dupa 4-5-6 ore de efort intens nu e deloc funny ce ti se intampla si nu ma refer la epuizare ci la crampe musculare absolut oribile, ameteli, probleme de concentrare, deshidratare etc etc.
Aparent medicamentul asta folosit de Sarapova era intens utilizat in armata sovietica si precis e si in asta noua, revopsita. Sunt convins ca toata lumea stia ce si cum.
La asa nivel de performanta nu ajungi daca ai probleme cu magneziul si inima.
enzo(Citează)
08/03/2016 la 9:31 AM
Daca era pentru par blond nu ar fi intrat pe lista de substante interzise.
Agent antiischemic, 10 ani…egal dopaj.
Agent de oxigenare a parului, 10 ani…egal par blond.
Imi place cum sari de cur in sus cand ti se atrage atentia ca ai gresit.
Matei(Citează)
08/03/2016 la 9:35 AM
A scris enzo mai sus cum e treaba cu listele. Medicamentul are multe utilizări, de ce te miri că nu știu pentru ce-l lua sportiva? Subiectul meu este dubla măsură cu care tratăm oamenii, că altfel dopajul este clar în acest moment.
nwradu(Citează)
08/03/2016 la 9:45 AM
Am citit dimineata un articol care mi s-a parut destul de bine documentat pe acest subiect:
http://www.treizecizero.ro/news/complet-neasteptat-maria-sharapova-rezultat-pozitiv-la-un-test-antidoping-la-australian-open-moment-de-cumpana-pentru-masha
E forțată comparația cu Andreea Răducan. Gimnasta avea 15 ani la momentul respectiv, iar la cum se intamplau lucrurile la lotul national de la acel moment, era complet ruptă de realitate (a povestit ca nici telefon sau acces la presa nu aveau decat in anumite momente si controlat) si orice pas pe care il facea, mai ales in timpul concursurilor, era dictat de antrenori/medici/staff.
Ma indoiesc ca Masha nu a stiut ce face sau nu a auzit de macar unul din ceilalti sportivi din spatiul ex-sovietic suspendati deja pentru consumul aceluiasi medicament.
Iulia S.(Citează)
08/03/2016 la 9:46 AM
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/123868#section=Top
Mildronate ameliorates cardiac function during ischemia by modulating myocardial energy metabolism. Biochemical and pharmacological evidence suggests that the mechanism of action of mildronate is based on the regulatory effect on carnitine concentration, whereby mildronate treatment shifts the myocardial energy metabolism from fatty acid oxidation to the more favorable glucose oxidation under ischemic conditions (Dambrova et al. Trends in Cardiovascular Medicine, Vol. 12, No. 6 (2002)
Cred ca este destul de evident ce face medicamentul si de ce il iau sportivii.
Si probabil ca nu a fost in atentia forurilor pentru ca este produs in Letonia si comercializat numai in Rusia si Letonia.
Matei(Citează)
08/03/2016 la 9:48 AM
Medicamentul acela a fost interzis de la 1 ianuarie 2016 pentru ca acum a fost descoperit, nu ca n-ar fi avut aia ce face si au zis “hai sa mai adaugam ceva in lista”. Cum l-au descoperit, l-au si bagat in lista. Faptul ca era folosit doar prin Letonia si Rusia nu va zice nimic? Este un medicament practic ascuns, este greu pentru cei cu dopajul sa caute medicamente prin toata lumea.
Off-topic putin: cei care sufera de inima si/sau diabet stiu foarte bine ca e imposibil sa iei un medicament timp de 10 ani. Retetele se schimba in functie de evolutia bolii, apar alte medicamente mai bune. Nu iei un medicament
Danyzus(Citează)
08/03/2016 la 9:58 AM
http://www.skysports.com/tennis/news/12110/10196573/nike-suspend-their-relationship-with-maria-sharapova
Radu(Citează)
08/03/2016 la 10:47 AM
Aveti mai jos un articol care explica exact ce efecta are medicamentul :
https://jakegshelley.wordpress.com/2016/03/03/what-is-melodoniummildronate/
Increased endurance properties and aerobic capabilities of athletes
Improved functional parameters of heart activity
Increased physical work capabilities
Increased rate of recovery after maximal and sub-maximal loads
Activates CNS functions and protects against stress
MarS(Citează)
08/03/2016 la 10:54 AM
hai sa zicem ca a luat acel medicament stiind ca o ajuta la imbunatatirea performantelor (adica dopaj).
atunci nu inteleg de ce a mai continuat sa-l ia dupa ce a devenit interzis.
ca daca tu stii ca te dopezi, pai atunci imi inchipui ca faci tot ce-ti sta in putinta sa nu fii prins, deci in momentul cand acest medicament a devenit interzis, ar fi trebuit sa nu-l mai ia si sa caute un inlocuitor care inca nu e pe lista de interzise.
acum, cf principiului lui Occam, cea mai buna explicatie ar pur si simplu prostia: stia ca se dopeaza dar a fost atat de proasta incat sa nu verifice noua lista de interzise.
totusi, la nivelul asta la care e ea, adica un sportiv pentru care o asemenea chestie ii poate aduce finalul de cariera si pierderea unui morman de bani din contracte de sponsorizare, nu prea iti permiti sa fii atat de dobitoc.
deci explicatia data de ea insasi e cea mai probabila: nu considera ca se dopeaza si a neglijat sa verifice lista, tocmai pentru ca nu considera ca se dopeaza.
ceea ce tot prostie e pana la urma, dar e o prostie ceva mai explicabila.
Vali(Citează)
08/03/2016 la 10:56 AM
Da, dar mersul la sală are ca scop UNIC stimularea unui sportiv, în timp ce tu argumentezi aici că medicamentul ăla nu ar fi avut scopul ăsta.
Înțeleg ce vrei să zici, la modul că dacă era permis să ia steroizi, treaba ei că lua, însă dacă a fost prinsă DUPĂ intrarea pe listă a substanței interzise, era în ilegalitate. Valabil și pentru Andreea Răducan și pentru oricine. Nu e ca și cum le-ar fi desenat cineva o trecere de pietoni pe sub mașina parcată și au fost amendați după.
Flo(Citează)
08/03/2016 la 11:32 AM
bre, in sport ce nu e ilegal e legal si nu e dopaj. punct.
Toate sportivele aveau acces la pastila aia.
animaloo(Citează)
08/03/2016 la 11:35 AM
Ce vorbesti, Franț? Sharapova lua pastila aia pentru ca avea probleme cu inima.
nashu_mare(Citează)
08/03/2016 la 11:54 AM
Privind in urma, ma intreb daca nu cumva premiera asta: “After three days of play at the Dubai Duty Free Tennis Champions, no seeds remain in the tournament. This is the first time the seeds went winless at a WTA event” nu are legatura cu faptul ca celelalte sportive din top au dat clic pe link-ul din mailul din 22 decembrie si s-au conformat. Daca nu am fost destul de clar, da, sugerez ca poate toate sau majoritatea sportivelor din top foloseau respectiva substanta si forma slaba se explica prin renuntarea la ea.
alunelu(Citează)
08/03/2016 la 12:04 PM
Uiti sa amintesti ca pana la 31 dec 2015 acest medicament nu era pe lista substantelor interzise, prin urmare era legal.
George M(Citează)
08/03/2016 la 2:28 PM
a inceput
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Sport/Stiri/Pierderi+uriase+pentru+Maria+Sharapova+Firmele+Nike+si+Tag+Heuer
marian(Citează)
08/03/2016 la 3:39 PM
Si Porsche (via hotnews: http://m.hotnews.ro/stire/20852097 )
Mihai(Citează)
08/03/2016 la 3:36 PM
deja nike, tag H si porsche s-au cam dus la plimbare…
alexa(Citează)
08/03/2016 la 5:03 PM
As vrea sa fiu scurt, dar imi cer scuze ca nu pot.
Sa le luam pe rand:
Comparatia (cel putin din punct de vedere moral!) cu Raducan nu imi pare ok. Discutam de un sportiv care a luat Nurofen cu pseudoeferdina in timpul unui concurs, fiind racit foarte rau, la indicatia doctorului. De altfel, si Comitetul Olimpic International a stiut ca sanctiunea a fost data pana la urma pentru ca nu se putea altfel. A stabilit ca Raducan isi pastreaza medaliile la aparate (2) si pe echipa obtinute cu doar cateva zile in urma! Nu a decis nicio suspendare suplimentara. Curtea Internationala de Arbitraj a stabilit in 2000 ca Raducan nu a avut niciun avantaj competitional, dar nu a putut intoarce decizia comitetului olimpic. Care decizie pana la urma a fost corecta, cel putin formal. Ai avut in urina ceva nasol, trebuie sa iti dam o pedeapsa.
Pe de alta parte discutam de o sportiv care de 10 ani ia un medicament cu scopul de a isi mari capacitatea de efort.
Sa ne uitam mai departe:
“Mildronate este un medicament pentru inimă, folosit pentru a trata infecții miocardice. Sharapova a spus că-l lua pentru deficiențe de magneziu”.
Ca sa punem problema in contextul ei:
– aia de la agentia anti-dopaj au trecut la studiul Meldonium-ului dupa ce le-a sarit ceva in ochi: la un test anonim de urina pe 8000 de sportivi, au vazut ca aproape 3% dintre sportive aveau chestia asta in organism. Toti cu probleme de inima si deficient de magneziu.
– agentia a anuntat cu un an in urma ca substanta intra in studiu, adica fiti atenti, baieti si fete!
– agentia a anuntat IN SEPTEMBRIE 2015 ca substanta a intrat pe lista substantelor interzise si ca se vor face teste impotriva ei din 1 ianuarie 2016
– medicamentul cu pricina e interzis in SUA, tara in care traieste Sharapova. Da, nu se poate comercializa acolo, nu e aprobat de agentia nationala din SUA. Evident, Sharapova nu a stiut nici asta, a luat ce i-a dat doctorul, care facea drumuri dese in Lituania. Nu si-a pus niciodata problema de ce ia de ani de zile un astfel de medicament.
– in primele luni ale anului 2016 au cazut si alte capete exact pe “medicamentul” asta: patinatoarea Ekaterina Bobrova, ciclistul Eduard Vorganov sau Abeba Aregawi, alergator suedez, toti campioni la diverse probe, toti cu probleme cardiace si lipsa de magneziu, presupun din nou.
– discutam evident de un medicament care marea capacitatea de efort a organismului, care a fost folosit intens, caci nu intrase inca pe lista neagra a agentiei anti-dopaj. Unii au incercat sa il foloseasca si dupa aia, asta e problema, de fapt.
Deci, nu. Chiar nu mi se pare o dubla masura aici, pentru ca de fapt comparam mere cu pere.
Si, nu, nu i se pot contesta meritele sportive Sharapovei, caci este evident un sportiv de mare valoare. Si nici nu i se pot lua premiile, pentru ca nici macar nu putem estima cat au contat “medicamentele” asta. In plus, masura nu se poate lua retroactiv – substanta a intrat pe lista neagra de abia la 1 ianuarie 2016.
Dar nici nu mi se pare moral sa o pui pe aceiasi pozitie cu Raducan. Pur si simplu discutam de povesti diferite. Triste amandoua, dar in alt fel.
P.S. Raducan s-a revansat oricum imediat dupa olimpiada, a devenit tripla campioana mondiala la Ghent in 2001 (echipa, sol, barna)
silicon_v(Citează)
08/03/2016 la 7:41 PM
Cea mai tare știre este despre reacția producătorilor medicamentului http://www.theguardian.com/sport/2016/mar/08/meldonium-treatment-four-to-six-weeks-maria-sharapova
nwradu(Citează)
09/03/2016 la 6:13 AM
Oamenii absolut sinistri de pe internet sunt ai aici. E bine ca unii din ei au fost in colectiv, de exemplu.
mircea (primul)(Citează)
09/03/2016 la 9:40 AM
Misto ca singura care i-a luat apararea Sharapovei a fost Serena Williams, adica femeia din tenis cu muschi barbatesti. Cred ca si aia se simte cu musca pe caciula pentru masa musculara pe care a facut-o dand cu racheta de tenis in minge.
oreste(Citează)