un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Taxa Auto de pe OLX.ro nu este o pierdere, ci o investiție (P)

4 Feb 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Iată o statistică interesantă: la fiecare 1 minut și 36 de secunde, o mașină este vândută prin OLX.ro. Ca să o pun în context, până ajungeți la finalul acestui articol, prin OLX se va vinde o mașină, poate chiar două.

Mai multe date despre segmentul auto de pe OLX.ro și ce înseamnă un site cu trafic imens (aproape un milion de vizitatori unici pe zi, peste 11 milioane de unici pe lună – aproape fiecare român conectat la net dă pe acolo măcar o dată pe lună): în medie, un anunț primește 9 propuneri de vânzare în primele 7 zile de la listare; la fiecare 1,4 secunde, un vânzător primește un mesaj de la cineva interesat de mașina sa.

Mă declar impresionat de aceste cifre.

Introducerea recentă a unui tarif de aproximativ 25 de lei pentru încărcarea unui anunț de vânzare a unei mașini pare să fie o chestie normală, că un site atât de mare trăiește din ceva. Pentru prețul unui mousepad (sau a două cafele în mall sau al unui burger mai ieftin), îți vinzi mașina și iei câteva mii de euro pe ea. Nu este o pierdere, este o investiție pe care o faci pentru a câștiga mai rapid niște bani.

Mai exact, prețul pentru un anunț este de 4,8 euro la plata prin card, dar pentru cei ce fac din vânzarea de mașini o meserie costă doar 2,8 euro/anunț un pachet de 30 de listări. OLX.ro pune la dispoziție o platformă ușor de navigat pentru cumpărători și ușor de utilizat de către vânzători, cu filtre de căutare și aplicații dedicate de iOS, Android și Windows Phone, suport tehnic, promovarea anunțurilor, dacă îți dorești asta, și garanția faptului că anunțul tău apare pe cel mai vizitat site românesc.

M-am uitat de curiozitate care sunt cele mai scumpe autoturisme listate. Găsești acolo Murcielago, clasa G, clasa S, Panamera, un DeTomaso Pantera și altele asemenea de peste 100.000 de euro. La polul opus sunt diverse Dacii și Trabanturi care, chiar și la 220 de euro, tot înseamnă că taxa de aproximativ 25 de lei (depinzând de forma aleasă pentru plata încărcării anunțului) reprezintă 2% din prețul pe care-l iei pe rablă. Dacă vinzi o mașină de 5000 de euro, deja vorbim de o miime din prețul ei.

 

olx_autoturisme

    24 comentarii

  1. Asta inseamna 900 de masini pe zi (24h) * 25 lei = 22.500 lei /zi.

    30 de zile 675.000 lei sau aproximativ 146.700 EUR / luna cu tot cu TVA.

    Nu-i rau pentru un business online. :)

      (Citează)

    • calculul asta se aplica la “statisticile” de inainte de taxa

      astept cu nerabdare cum vor pierde ~15-20% din segmentul auto,
      si nu cred ca vor mai oferi informatii detaliate in acest sens, pentru ca important e ca taxa sa fie implementata

        (Citează)

    • Dacă acela e tot venitul lor, nu-i prea mare, având în vedere ce costuri trebuie să aibă.

        (Citează)

  2. Intre timp, nu poti sa filtrezi dupa transmisie automata sau manuala….

      (Citează)

    • pe olx din alte țări au acest filtru…..
      Au parteneriat cu autovit de unde importă anunțuri unde există acest filtru…

        (Citează)

  3. In felul asta scapa si de samsarii de masini care puneau zeci de anunturi identice pentru aceeasi masina. In felul asta raman vanzatorii mai seriosi.
    Citisem intr-un articol ca asta ar fi unul dintre motivele ce au stat la baza deciziei introducerii taxei pe anunt.

      (Citează)

    • Asta ar fi una dintre glume.

        (Citează)

    • ei na.
      pai nu e tot o investitie daca plateste sa o posteze de mai multe ori? :) sanse mai mari sa dai peste ea, sanse mai mari sa o cumperi. sansele sa iei teapa raman cam la fel.

      asta cu masinile de 100k euro pe OLX miroase asa vrajeala.

      maine aveti 200k cash sa mergeti sa luati o masina. de toti banii. unde cautati?

        (Citează)

    • In multe masini din topul asta s-au mancat seminte pe ritmuri de manele. Unde ai vrea ca sa fie puse la vanzare? Pe site-urile de specialitate trebuie sa ai ceva cunostinte… mai sunt si sunt multe butoane.

        (Citează)

    • Teniescu: asta cu masinile de 100k euro pe OLX miroase asa vrajeala.

      Ai fi uimit. Cei de la OLX au verificat că toate anunțurile care apar în fotografia mea sunt reale, cred că le-au cerut permisiunea de a apărea și aici. Inițial pusesem altă imagine, apoi am aflat că vor să le verifice :))

        (Citează)

  4. 1. Ce nu spune nimeni este ca dacă anunțul este dezactivat, ăsta nu înseamnă ca automat mașină a fost vândută pe olx.
    2. Secțiunea anunțuri auto pe olx a explodat după ce autovit a făcut ce face olx acum.
    3. Samsarii, pentru ca ei reprezintă grosul, or sa caute alte alternative gratuite de publicare a anunțurilor.
    4. Pe olx am avut un anunț unde vreo 25 de persoane au afișat numărul meu de telefon dar nu am fost sunat. Probabil săracii oameni nu aveau minute naționale.

    Am plătit de vreo 3 ori anunțuri autovit dar niciodată nu am vândut prin ei.

      (Citează)

    • Depinde și de ce și cum vinzi.

      Privește partea bună: introducerea unei taxe, chiar și modice, are de obicei și efectul de a “selecta clientela”, cum se spune. Dacă unii vor renunța la OLX din acest motiv, cu atât mai bine pentru cumpărători, că vor rămâne acolo vânzătorii serioși. Mie mi se pare ridicol să vinzi o mașină de 4000 de euro și să te uiți la 4,8 euro.

        (Citează)

    • Adi: 1. Ce nu spune nimeni este ca dacă anunțul este dezactivat, ăsta nu înseamnă ca automat mașină a fost vândută pe olx.

      Ah, statistica din articol îi include doar pe cei care au dezactivat anunțul menționând că au vândut mașina.

        (Citează)

  5. Mie mi-e în continuare neclar cum o firmă ca Google care oferă eminamente servicii free (gmail, google docs, etc – servicii care chiar au valoare, chiar sînt extrem de utile, nu prostii precum facebookul ) pt care în mod evident consumă o mulțime de resurse, reușește să rămînă free, ba mai mult, are profit de miliarde. Cum face atîția bani cîns erviciile de bază sînt gratis ? ok, reclame, dar nu prea văd așa multe reclame nici în google search, darămite în celelalte…

      (Citează)

    • reclame in email ai fix deasupra listei din inbox (in browser)
      exista si serviciu de email profi, daca ai un domeniul dar nu ai server de email.
      google docs daca vrei capacitate mai mare … platesti

      google search ofera rezultate “sponsorizate” (prin campanii adwords)
      si in general, by default, google colectioneaza date despre tine si personalizeaza anunturi pentru preferintele tale (si iar castiga bani din adwords)

        (Citează)

    • Toate serviciile pe care le oferă Google sunt dezvoltate pentru a servi reclame și mai bune și mai potrivite. Tot ce fac pentru Maps, Docs, Gmail, YouTube șamd are în minte reclama.

      Nimeni nu oferă servicii gratuit. Tripadvisor face milioane de dolari din ce-ți oferă free, Reddit, WordPress, OneDrive, Flickr șamd – toți au un model prin care să scoată bani, chiar dacă nu-ți dai seama imediat de asta. Din ce crezi că-și plătesc angajații?

      Și OLX la fel. Similar cu Google, unde zici că Gmail este gratuit, dar fac bani din alte activități, să vinzi o tabletă sau un scaun este gratuit, dar o mașină nu.

        (Citează)

  6. Te cred ca te declari impresionat si profund extaziat :) $$$

      (Citează)

  7. Mare minune de la Dumnezeu. Radu marcheaza cu P un articol de Publicitate.

      (Citează)

  8. Publicitate din asta tot sa fie, mie unu imi place, ofera niste date din interior, chestii care poate te intereseaza.

      (Citează)

  9. Am pus si eu un VAIO Z2 pe OLX si deja m-au contactat niste fraudulosi in engleza sa le dau datele personale sau cont de paypal si sa trimit in UK laptopul. Report la contul de olx dar am ramas masca. De cate ori am dat reactualizare anunt a mai aparut cate unul din asta vorbitor de limba engleza (desi eu pun pe olx.ro)

      (Citează)

  10. “aproape un milion de vizitatori unici pe zi, peste 11 milioane de unici pe lună”

    Aproape 1 milion, punem 800.000 * 30 de zile (luna scurta) = 24.000.000 vizitatori unici
    Peste 11 milioane de unici pe luna, punem 11.999.999.

    24.000.000 != 11.999.999

    Undeva e o “mica” greseala.

      (Citează)

    • Nu-i nici o greșeală, așa se fac calculele. Mulți dintre cei ce accesează lunar site-ul o fac de mai multe ori pe lună, așa că sunt socotiți o singură dată ca unici, dacă faci statistica pe o perioadă mai lungă.

      Dacă luni intră 5 vizitatori diferiți, ai 5 unici în raportul acelei zile.
      Dacă marți intră 4 vizitatori diferiți, ai 4 unici în raportul acelei zile.

      În total ai spune că sunt 9, dar dacă faci statistica pe două zile, nu pe câte una, sistemul de tracking își dă seama că 2 dintre cei de marți intraseră și luni, iar marți ai avut de fapt 2 “reveniți” și 2 noi, deci în total 7 oameni diferiți, nu 9.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus