un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review Asus RT-AC5300, routerul cu 5300 Mbps capacitate wireless

10 Feb 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

27 comentarii

asus_ac5300_13

Asus AC5300 vine cu o capacitate foarte mare pe wireless: 5300 Mbps, total obținut prin trei rețele wifi diferite generate de acest masiv și nou router.  Excelează și la orice alt capitol, desigur, așa cum stă bine unui model vârf de gamă. Iată toate detaliile.

Acesta este un review mai scurt. Testez multe routere și, întrucât sunt echipamente de infrastructură, simt că nu e cazul să le descriu prin multe cuvinte și impresii personale despre utilizare. O voi face, așadar, prin propoziții cât mai scurte, cifre exacte și grafice, ca să vă spun cât mai rapid ce performanță are routerul.

Specificații Asus RT-AC5300:

  • conexiune Internet 1000 Mbps, 4 porturi LAN tip RJ-45
  • wireless capacitate totală 5300 Mbps prin trei rețele: 1000 Mbps pe 802.11n pe 2,4 GHz și două rețele de câte 2167 Mbps fiecare de tip 802.11ac pe 5,2 GHz, MIMO 4×4
  • un port USB 3.0 și un port USB 2.0
  • funcții foarte avansate de Quality of Service, protecție Trend Micro integrată, mod special pentru gaming, backup 4G cu modem USB, link aggregation pe cablu, analizor trafic, suport IPv6, poate genera 9 rețele guest
  • greutate 1814 grame, dimensiuni 245 x 245 x 65 mm (fără antene)

Preț: în jur de 2000 de lei, verificați prețul actual la eMAG și PC Garage.

Este scump și mare și foarte performant și stabil pe wireless, adică nu un model pentru un apartament, ci pentru un Internet Cafe, o zonă mică sau medie de birouri, un echipament care poate ține toți vizitatorii unui stand la o expoziție sau o conferință, ba chiar una unde fiecare face streaming video. Este gândit pentru astfel de aplicații speciale, dar citiți în continuare ca să vedeți ce face.

AMBALARE

Într-o cutie mare găsești routerul, cele 8 antene externe, alimentatorul de priză și un cablu UTP. Instalarea se face rapid, îl accesezi pe 192.168.1.1 și-l configurezi cu un wizard intuitiv. Interfața este disponibilă și în limba română.

asus_ac5300_06asus_ac5300_07

ASPECT EXTERIOR ȘI INTERIOR

Iată-l pe toate părțile.

[smart-product id=”76344″ width=”640″ autoplay=”true” interval=”960″]

Carcasa este impecabilă, foarte bine finisată, elegantă cu acel model din partea superioară și dunga aceea roșie, frumos modelată împreună cu întreaga carcasă. Antenele au și ele o formă specială, ca să contribuie la aspect.


asus_ac5300_19

asus_ac5300_20

asus_ac5300_15

Pe una dintre fețe puteți vedea porturile LAN și USB 3.0, pe alta avem butoane ce activează sau dezactivează LED-urile, rețelele wireless și modul WPS.

Iată cum arată routerul în interior: aspect îngrijit, mufe bine înfipte, multe radiatoare pentru răcire, deoarece procesorul este puternic și se încălzește. Pentru a nu fi zgomotor, AC5300 nu include ventilatoare, ci se bazează doar pe acele radiatoare pasive.

Procesorul este sub acele radiatoare, un Broadcom BCM4709 dual-core la 1,4 GHz, ajutat de 512 MB RAM tip DDR3 și 128 MB memorie flash.

Pe total, calitate de top, fără nimic de reproșat.

PERFORMANȚĂ PE CABLU

asus_ac5300_speedtest
asus_ac5300_torrente

În testele mele, am obținut 938 Mbps pe speedtest. Traducând în MB/s (8 Mbps = 1 MB/s), că asta ne interesează, obținem 117,25 MB/s în acest test. Am downloadat și un torrent, în condiții ideale, iar acolo viteza medie obținută a fost de 77,38 MB/s, un rezultat foarte bun.
asus_ac5300_performanta_cablu

Pe cablu există și o opțiune de link aggregation, adică utilizează două porturi LAN în paralel pentru a oferi o conexiune de 2 Gbps unui dispozitiv compatibil (care are tot două porturi RJ-45, precum unele modele NAS).

PERFORMANȚĂ WIRELESS

asus_ac5300_wireless_ac
asus_ac5300_wireless_n

După cum vă spuneam, AC5300 excelează la acest capitol. Poate genera trei rețele diferite, 1000+2167+2167 Mbps, prima pe 2,4 GHz și ultimele două pe 5,2 GHz. Este un echipament multistream și unul dintre puținele de capacitate 4×4 ca fluxuri transmise și recepționate simultan, ceea ce de fapt îi permite să atingă acele capacități.
asus_ac5300_capacitate_wireless

Din păcate, în lume nu prea sunt echipamente compatibile 4×4, majoritatea laptopurile au un 2×2 la bord, că au antene mici și hardware limitat. Până și placa mea de test știe doar 3×3, fiind limitată la o conexiune de maxim 1300 Mbps. Care-i atunci scopul cu acest router? Nu poate oferi 5300 Mbps unui singur dispozitiv, nici măcar 2167 Mbps, dar poate “ține” multe dispozitive în același timp, de exemplu un birou mic sau mediu sau un Internet Cafe sau rețeaua wireless pentru toți participanții la o conferință. Este atât de bun.

Face asta în două moduri:

  • procesorul rapid și cei 512 MB memorie RAM pot menține toate acele conexiuni simultan, în timp ce alte routere se mai blochează sau deconectează clienții;
  • capacitatea mare se împarte între dispozitive, dar tot rămâne o bucată bună pentru fiecare.

În testele mele am obținut maxim 47 MB/s pe wireless N și 72 MB/s (576 Mbps, adică) pe wireless AC, în condiții ideale de test (distanță mică, canale de dimensiune maximă șamd). Rezultatele sunt foarte bune, după cum vă poate spune un test făcut de voi cu ce laptop aveți acum la îndemână.
asus_ac5300_performanta_wireless

Routerul poate genera și 9 rețele guest diferite, fiecare cu numele și parola ei, câte trei pe fiecare “radio” pe care-l are la dispoziție. Am testat și ambele rețele wifi pe 5,2 GHz simultan, pe una conectând un laptop foarte rapid, pe alta placa mea de test, am scos aproximativ 400 Mbps pe fiecare.

Acoperirea wireless este foarte bună, e un router puternic și are tehnologii de beamforming la bord, “direcționând” acoperirea în zona în care este necesară.

PERFORMANȚĂ USB

Am testat ce se întâmplă când conectezi o unitate de stocare pe portul USB 3.0. În fond, la un router gândit pentru birouri mici și medii ar merge un hard-disk extern conectat direct la router, accesibil de oriunde din rețea, nu?

Am făcut testele cu un SSD conectat la router, transferând fișiere din router în PC-ul meu și invers. Am folosit două tipuri de transfer de test, un fișier mare (o arhivă) și apoi 200 de fișiere mici, simulând fotografiile sau muzica. Unitatea externă a fost conectată la router și apoi mapată în calculatorul meu ca Network Drive, adică o vedeam în My Computer ca pe un hard-disk propriu.

Rezultatele au fost foarte bune și ele, în jur de 30 MB/s la scriere sau citire. Având în vedere că routerele nu sunt optimizate pentru astfel de viteze, sunt foarte mulțumit de rezultate, AC5300 poate funcționa oricând ca o stocare de rețea.

asus_ac5300_performanta_usb

Portul USB 2.0 este lent pentru astfel de transferuri, foarte lent. Acel port este gândit pentru o imprimantă sau poate pentru un modem USB de la un operator telecom, routerul putând utiliza un astfel de modem pentru o conexiune de backup la Internet.

FUNCȚII SPECIALE ȘI INTERFAȚĂ

AC5300 este unul dintre routerele cu cele mai multe opțiuni și “șmecherii” disponibile în interfață. Asus integrează foarte multe funcții pe aceste routere de top, iar pe noile generații (AC5300, AC88) au adăugat inclusiv funcții pentru gameri și accelerarea jocurilor multiplayer.

AC5300 are o interfață frumoasă, ușor de înțeles și navigat, disponibilă și în limba română și, în general vorbind, modificările făcute nu necesită repornirea completă a routerului, ci se aplică foarte rapid, în câteva secunde.

Poți face 9 rețele guest, după cum vă spuneam. Nu știu de ce ar avea nevoie cineva de atâtea rețele, dar poți genera 9 bucăți.

Integrarea TrendMicro direct în router permite un control parental avansat, blocând accesul la anumite site-uri, și un serviciu de securitate ce scanează routerul pentru vulnerabilități, blochează site-urile malițioase, asigură un firewall de bună calitate și izolarea dispozitivelor infectate de restul rețelei. Nu cred că înlocuiește nevoia unui antivirus pe fiecare PC, dar este un nivel de securitate suplimentar.

Funcțiile Quality of Service sunt excelent implementate. Ai la dispoziție o interfață simplă în care să dai fiecărui dispozitiv din rețea o prioritate, iar routerul le pune în aplicare. Poți alege și din diferite moduri de lucru, de exemplu să prioritizeze jocurile sau streamingul video. Chestia asta este un mod de-a spune “nu contează ce fac ceilalți din rețea, eu vreau ping bun în jocuri sau fluență pe Netflix, așa că asigură-mi prioritatea maximă”.

Analizarea traficului este o unealtă informativă. O pornești și încep să apară statistici despre câtă bandă a folosit fiecare dispozitiv și poți vedea și rapoartele per aplicație. De exemplu așa am aflat că în 5 zile televizorul a făcut 75 GB de trafic pe Netflix în cele câteva ore de urmărit seara. E o funcție foarte interesantă și-mi va lipsi după ce returnez routerul.

Game Boost este funcția pentru gameri. Include trei module, unul este de fapt activarea QoS cu setarea “prioritate maximă pentru jocuri”, altul este modulul de protecție și firewall pentru rețea. Al treilea mod te introduce într-o “rețea de gameri” printr-un serviciu numit WTFast. Acesta de obicei costă, dar routerul include acces gratuit pentru un dispozitiv din rețea. WTFast optimizează ruta pachetelor către serverele jocului, micșorând astfel latența și pierderea de pachete. Lista de jocuri poate fi consultată aici și nu-i foarte mare.

Conectivitatea USB pune la dispoziție diverse moduri de lucru: stocare externă accesibilă ca share în rețea sau prin FTP, cu user, parolă și drepturi de acces, AiDisk, care-ți permite să accesezi unitatea de stocare din afara rețelei locale, de oriunde de pe Internet; backup 4G cu modem USB; print server; media server; funcție Time Machine și Download Master, ce necesită utilitare suplimentare în PC.

AiCloud este o aplicație ce-ți oferă acces din Internet la computerele sau unitățile de stocare din rețeaua internă a routerului.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Performanță foarte bună pe cablu, wireless și USB.
  • Construcție de calitate.
  • Probabil cea mai mare colecție de funcții avansate într-un astfel de router.
  • Interfață rapidă, bine gândită, disponibilă în română.
  • Funcțiile pentru gameri sunt mai mult declarații de marketing decât elemente cruciale.

CONCLUZIE

Asus AC5300 este regele routerelor în acest moment. Eu zic în continuare că-i făcut pentru aplicații speciale, nu pentru locuințe, așa că nu vă gândiți la el în acest sens. Pentru acele aplicații speciale oferă funcții bune, ușor de configurat, performanță foarte mare pe cablu și wireless și capacitatea de a gestiona foarte multe dispozitive conectate simultan. Este un echipament de top din toate punctele de vedere.

Preț: în jur de 2000 de lei, verificați prețul actual la eMAG și PC Garage.

Alte articole bune despre rețelistică wireless:

    27 comentarii

  1. Radu, dar un ruter cu CLI exista in comert pentru end-useri ? Cisco sau ceva similar.

      (Citează)

    • Mikrotik, Fortigate si altele. Le gasesti incepand cu preturi de la 400lei. Eu am un Mikrotiik RB2011UiAS-2HnD-IN si daca ma intrebi 10 lucruri de networking nu cred ca nimeresti unul care sa nu stie sa-l faca. Asusul asta mi se pare un mare bulshit. CPU puternic, mult ram, o caruta de bani, ca sa ce??? raspunsul e ca sa faci NAT de mare viteza ca altceva nu stie sa faca. Daca ai un bar, o cafenea tot nu dai o caruta de bani doar ca sa dea net bine in locatie. o sa vrei ca prima pagina incarcata de clienti sa fie redirectata catre meniu, sa deconecteze macurile dupa un anumit de ore ca sa nu stea vecinul pe netul tau. Cu asta asa ceva nu se poate.

        (Citează)

    • Multumesc mult!

        (Citează)

    • Cu CLI cel mai bun raport calitate/preț la ora actuală îl obții cu Mikrotik-uri. Sunt excelente, știu să faca o mulțime de lucruri dar atenție mare, la fluxul de date sunt sub multe routere mult mai ieftine, gândite pentru home use.

      Mai precis, pe testate, un Mikrotik (am testat cu un 750G) care face și NAT și PPPoE (adică cam ce ar face și Asus-ul ăsta), nu sare de 2-300Mbps throughput chiar dacă are porturi de gigabit. Pentru că face NAT și PPPoE în software și asta consumă putere de procesare. De fapt cam orice funcție în plus activată îi scade throughput-ul. Comparativ cu ăsta eu am de exemplu acasă un Cisco 819WG. Ca preț este cam dublu față de AC5300 însă ca throughput de abia ajunge pe la 150Mbps cu PPPoE și NAT active.

      Modelele astea noi de Asus (AC3200, ăsta și mai sunt parcă vreo 2), fac PPPoE și NAT în hardware, de aia sunt capabile sa ajungă la throughput de peste 900Mbps.

      Sunt pur și simplu echipamente gândite pentru alte scopuri, mai mult pentru zona de home-user, unde nu ai nevoie de scenarii complicate de rețea dar unde vrei să ai throughput bun.

        (Citează)

  2. Azi mi-a venit AC87U :). În review-ul tău nu ai specificat ca se încălzește al naibi de tare.

      (Citează)

  3. Multumesc!

      (Citează)

  4. La ce e rau poti sa pui si pretul, departe de acceptabil

      (Citează)

    • Acceptabil pentru ce situație? Că o firmă cu 20-30 de angajați sau un restaurant sau o cafenea nu cred că ar avea probleme cu prețul.

      Sper că nu spui acceptabil pentru un apartament cu 3 camere, nu?

        (Citează)

    • @nwradu noi l-am luat sa-l punem in garsoniera. Il folosim si pe post de cuptor cu microunde cateodata, face popcorn. Semnalul este full atat in bucatarie cat si in baie. 10/10 recomand

        (Citează)

    • Da, forma aia cu antene pe toate părțile ajută la popcorn dacă-l pui în centru.

        (Citează)

  5. Bravo pentru review.
    Router-ul de mai sus este de “entuziasti” cum se spune; facut sa iti ia ochii, foarte scump dar fara o aplicabilitate reala pentru marea masa.
    Smallnetbuilder, un site de profil (recomandat celor care sunt pasionati de retelistica si routere) concluzioneaza:

    “The 1×1 and 2×2 devices most of us have get no benefit from the two extra transmit / receive chains, no benefit from Broadcom’s “Nitro-QAM” non-standard modulation and no benefit from the MU-MIMO that even ASUS admits won’t be properly baked until sometime this summer. And unless you have a lot of dual-band devices in simultaneous use, you’ll get no benefit from the second 5 GHz radio, either.

    […] my advice remains to give this latest round of wallet-emptying Wi-Fi technology a pass”

    http://www.smallnetbuilder.com/wireless/wireless-reviews/32921-asus-rt-ac5300-wireless-ac5300-tri-band-gigabit-router-reviewed?showall=&start=3

    Practic Broadcom, cel care face SoC-ul, tot scoate chipseturi beta – scumpe, care se incalzesc bine si mai ales fara suport corect in firmware. Broadcom nu da nici macar partenerilor sursa ci doar module de kernel – in functie de cat de bine sunt scrie, firmware-ul si router-ul poate fi stabil sau nu prea.
    Iar de la AC56 incoace fiecare router tinde sa aiba nevoie de 1 an pana ce firmware-ul (adica Broadcom-ul) se stabiliteaza.

    Si ca tot veni vorba, hardware-ul NAT-ul de care se tot vorbeste este de fapt un hack software/hardware prin care router-ul devine un smart switch. Cum Broadcom si restul nu publica sursele nu e clar exact cum functioneaza dar sunt suficient de multe indicii ca pachetele nu sunt procesate de kernel complet – practic majoritatea tabelelor din firmware (FORWARD in iptables) sunt complet ignorate.
    De asta chestii ca IP traffic, QoS sau reguli custom in firewall anuleaza hardware NAT-ul.
    Fara, cand se face doar procesare software adica pachetele sunt analizate complet, viteza scade sensibil.
    Pentru gigabit analizat pe bune, din pacate x86/64 ramane solutia care culmea, e sensibil mai ieftina decat pretul acestui router.

    Subscriu la ce scriu/spun @Marius M si @Meekuu
    512MB e ridicol – 128MB sunt arhisuficienti pentru conexiunile din baruri / firme medium (verifica de curiozitate cat RAM au routerele enterprise Cisco & co).
    Pentru range 1 singur router tot timpul o sa piarda fata de mai multe AP-uri care in total costa mai putin decat acesta si au un control mai pun.
    Plus ca pentru distanta sau control (autentificare, retea guest, monitorizare) solutii gen Ubiquity Network sunt mult mai bune si sensibil mai ieftine.

    Routere-le recente au ajuns ridicol de scumpe (800-1000 RON) in conditiile in care se adreseaza home-userilor.

    Cred ca multi cititori ar fi interesati sa vada review-uri pentru routere cu preturi decente, pana in 500 RON si care se gasesc pe piata noastra. N18 de exemplu a fost lansat doar in EU si nu prea sunt review-uri in afara. A aparut de asemeni AC1200G si 1200G+ care au SoC similar, pret sensibil mai bun ca AC66 de exemplu si teoretic o performanta mai buna. Si asta e doar in gradina Asus.

    Ar mai fi si discutia de suport de firmware (Asuswrt-merlin, Tomato) – schimba cu totul stabilitatea si functionalitatea unui router (in bine) dar deja astea sunt la avansati :)

      (Citează)

    • N18 are review, AC1200G+ urmează să apară.

      Un Asus AC3200 a ținut tot standul la Dreamhack, 16 calculatoare și vizitatori și angajați, un AC87 a ținut la alții peste 200 de conexiuni simultan. Aș spune că sunt destul de aplicații reale, dovadă că cele 10 bucăți de AC5300 venite în România s-au vândut rapid.

      Routerele pare a fi un domeniu în care oamenii cred că ceea ce le trebuie lor trebuie și tuturor celorlalți sau că alegerea lor, făcută pe diverse criterii, ar fi cea potrivită și pentru oricine altcineva.

        (Citează)

    • @nwradu citeste inca o data raspunsul meu. Cred ca l-ai interpretat ca o critica cand de fapt nu e (citeste primul rand din comentariu).

      > Un Asus AC3200 a ținut tot standul la Dreamhack, 16 calculatoare și vizitatori și angajați, un AC87 a ținut la alții peste 200 de conexiuni simultan.

      Vorbeam de AC5300, caruia tu faci review si tu imi spui ca AC3200 si AC87 sunt folosite…

      16 calculatoarea sau 200 de conexiuni simultan nu sunt valori mari – venerabilul RT-n16 suporta 300.000 (https://www.asus.com/Networking/RTN16/) conexiuni (desigur nu toate pe wireless) si are 128MB ram.
      AC5300 are un pret enorm pentru ca promite MU-MIMO 4×4 doar ca:

      “Broadcom’s 4×4 routers are supposed to support MU-MIMO, but none announced so far have shipped with this feature enabled, including the AC5300.”

      De fapt router este alpha dupa cum mentionaza chiar firmware-ul oficial:

      “Wi-Fi Alliance MU-MIMO certification standard is not final and MU-MIMO have compatibility issues between different chipset in this stage.
      We will continually release new firmware to improve MU-MIMO performance.
      If you want to get the alpha firmware for early stage testing, please send mail to router_feedback@asus.com and use “RT-AC5300 MU-MIMO firmware” as mail title.”

      Deci platesti pentru ceva ce nu poti folosi. Cele 10 bucati vandute (sa le foloseasca sanatosi) nu schimba asta (dupa cum spune chiar Asus).

      P.S. “Game Boost este funcția pentru gameri” – bun pentru baruri si firme, nu?

      > Routerele pare a fi un domeniu în care oamenii cred că ceea ce le trebuie lor trebuie și tuturor celorlalți sau că alegerea lor, făcută pe diverse criterii, ar fi cea potrivită și pentru oricine altcineva.

      Eu nu am recomandat nici un router – am mentionat doar ca exista mai mult interes in alta plaja de preturi decat high-end. Si ca exista multe informatii tehnice (de la SoC, la firmware, la module kernel) dincolo de marketing, prescurtari si numerele mari de pe cutie.

      Ma bucur sa aud ca AC1200G si altele din aceasta gama sunt in lucru (si inca un bravo pentru review-ul de la N18).

        (Citează)

    • C: Vorbeam de AC5300, caruia tu faci review si tu imi spui ca AC3200 si AC87 sunt folosite…

      AC5300 abia s-a lansat, dar probabil că s-ar comporta și mai bine în aceleași situații.

        (Citează)

    • Radu, până și Asus spune pe pagina lor că este (citez) “cea mai bună soluție de gaming și streaming 4k” și “divertisment peste tot în casa inteligentă”. Este un router SCUMP de home-useri entuziaști.
      Da, poate să ducă un stand la un eveniment, dar ăla e un caz de utilizare particular. Da, poți să-l pui să-ți țină o mică firmă, dar acolo ai și alte soluții mult mai ieftine.
      Adevărul (trist) e că 5300 este un produs scump și inutil la momentul actual. Iar faptul că s-a vândut în x exemplare nu înseamnă absolut nimic. Există utilizatori complet paraleli cu rețelistica dar care au bani de aruncat. Asta nu face din 5300 un produs bun. Din contră, peste ceva vreme s-ar putea să suferim cu toții când producătorii de astfel de echipamente vor observa că nah, există tâmpiți capabili să arunce 500€ pe un router pentru acasă.

        (Citează)

  6. Practic Broadcom, cel care face SoC-ul, tot scoate chipseturi beta – scumpe, care se incalzesc bine si mai ales fara suport corect in firmware. Broadcom nu da nici macar partenerilor sursa ci doar module de kernel – in functie de cat de bine sunt scrie, firmware-ul si router-ul poate fi stabil sau nu prea.
    Iar de la AC56 incoace fiecare router tinde sa aiba nevoie de 1 an pana ce firmware-ul (adica Broadcom-ul) se stabiliteaza.

    performanta pe usb3 continua sa fie cam mica si iritanta (protocolul usb cere procesare din partea cpu-ului, iar broadcom nu pare sa faca nici un efort sa ofere altceva decat dual-core a9 – gresesc?) … pentru mine asta ar fi singurul motiv de upgrade sa pot folosi un ssd extern la viteza gigabit-ului … tot apropo de router pe post de file server – am inteles ca nu prea face fata nici la torenti, sa poti scrie direct pe hdd-ul atasat cu mai mult de cativa mb/sec

      (Citează)

  7. Parca ziceai ceva de un review scurt:)

      (Citează)

  8. Darius:
    Noi, in al nostru, am specificat. :D

    Al vostru care :) .Da-mi link catre review.

      (Citează)

  9. Paul:
    @nwradu noi l-am luat sa-l punem in garsoniera.

    În mașină merge mai bine.

      (Citează)

    • Nu l-a luat nimeni ca să-l țină în buzunar pe post de router, cu un stick USB 4G în el și un UPS în celălalt? Ar fi bun de un hotspot la purtător.

        (Citează)

  10. Radu ai văzut noul router?https://youtu.be/ftwJ44XLAg8

      (Citează)

  11. nwradu:
    Știu de el, dar n-a ajuns și la noi.

    Romania csf.Am apk de spotify crakuita si ghici ce…au pana si manele si muzica românească dar tot nu este disponibil in Romania.Sa nu uitam si de YouTube Red.

      (Citează)

  12. @nwradu: daca ti-e dor de functiile de statistici de trafic, le gasesti in Mikrotik la preturi decente (vezi hap ac2) sau, pentru propriul PC, incearca Glasswire. poate fi fun o saptamana, dupa care il vei elimina oricat de dragute ar fi graficele.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus