un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Ofertă bună: două becuri LED de 1000 lm la 60 de lei

8 Feb 2016  ·

GÂNDURI  ·

71 comentarii

Am cumpărat trei lămpi Hektar de care vă spuneam aici. Acum trebuie să găsesc și becuri E14 cât mai puternice și probabil voi merge la Dedeman pentru asta, mi s-a părut că au cel mai mare raion de becuri, sau la Leroy-Merlin, unde am văzut cândva un E14 de 800 lm. Poate încerc și unul tip “știulete” cândva.

Știți cum e este la IKEA, te duci după o lampă, pleci cu o sacoșă plină de chestii, în cazul nostru și niște accesorii de bucătărie. Am găsit însă în IKEA o altă ofertă foarte bună: două becuri LED de 1000 lumeni la 60 de lei (link). Anul trecut, când am luat becuri pentru casă după renovare, atât costa unul singur.

bec_led_1000_ikea

Becurile de 1000 lm sunt printre cele mai puternice de pe piață, e greu să te uiți la unul aprins. Un singur astfel de bec poate fi suficient pentru o cameră. Cele de la IKEA sunt pe soclu E27, cel gros (adică nu merg cu lămpile Hektar, dar în casă de obicei E27 are lumea).

Ca un scurt ghid pentru becuri, că am văzut recent un dialog în care o femeie întreba un angajat de la raion ce bec este mai bun și au stat 10 minute să descopere asta (iar eu am așteptat, că aveam altceva de întrebat), pentru becurile LED nu mai conteaza puterea, ci câtă lumină oferă.

Spun asta pentru că mulți producători de becuri LED trec pe ambalaj consumul real al becului, dar și consumul unui bec cu incadescență ce-ar oferi aceeași lumină, ca să știi la ce să te aștepți. Prin urmare se ajunge la ambalaje confuze de genul “3 W echivalent cu 40 W”, ceea ce de fapt înseamnă “acest bec LED consumă 3 W și dă tot atâta lumină cât un bec clasic de 40 W”.

Consumul fiind deci mult mai mic, chiar nu mai contează, așa că uitați-vă după cifra lumenilor, care exprimă direct intensitatea luminoasă. De obicei scrie pe acolo 400 lm sau 400 lumen, de exemplu.

Din experiența mea:

  • 200 lm – bec slab, e de pus la veioze sau lumini ambientale.
  • 400 lm – bun în lămpile cu 2-3 becuri sau pe un hol unde se aprind deodată trei lămpi. Eu am în bucătărie o aplică în care am pus trei astfel de becuri.
  • 600 lm – un bec normal, în general din acestea ar trebui să luați.
  • 1000 lm – becuri puternice, un astfel de bec poate ilumina o cameră întreagă de unul singur, e greu să te uiți la el când este aprins. La mine în sufragerie un astfel de bec atârnă din tavan (tot nu avem lustră) și e binișor. Lămpile mele foto-video cumpărate acum 2 ani au venit tot cu becuri de 1000 lm (dar nu LED).

Sunt și becuri mai puternice prin comerț, dar mai greu de găsit. Am rămas surprins să văd, căutând linkuri pentru articol, că IKEA vinde și un bec LED de 1800 lumeni și 22 W pe soclu E27, dar foarte voluminos. Păcat că nu fac unul și pe E14.

De ce să treci la LED-uri? Se simte la factura electrică. De exemplu un LED de 13 W consumă curent de vreo 6,5 lei pe an (aprins 3 ore pe zi), în timp ce un bec clasic echivalent de 75 W ar consuma curent de 37 de lei. Faceți voi calculul pentru câte becuri aveți în casă. Becurile “economice” au un consum între cele LED și cele clasice, dar deranjează la ochi și se strică mai repede.

În rest, contează tipul soclului (E14 este cel mai subțire și E27 cel ceva mai gros; tot felul de spoturi și aplice au alte socluri mai mici precum G4, G9, GU10 și alte denumiri criptice) și culoare luminii pe care o dau. Majoritatea LED-urile sunt de un alb cald, adică ușor spre gălbui, și așa trebuie în casă (tehnic, asta înseamnă 2700 Kelvin). Albul rece este deranjant pe termen lung. Când cumpărați un LED, uitați-vă un pic și la forma lui, să încapă în lampa voastră; de exemplu unele lămpi mai înguste necesită becuri cu formă alungită, ca să încapă în ele.

bec_led_e14bec_led_e27
(diferența între soclul E14 și E27)

Tot IKEA are o ofertă bună și la becuri de 400 lm, două bucăti la 30 de lei. IKEA are prețuri acceptabile și, după cum ne-a învățat un mic scandal social media, ai doi ani garanție la becuri câtă vreme păstrezi bonul de achiziție (sau ai un bon cu un bec LED de acel tip pe el, că n-au de unde să afle că ai cumpărat acum o săptămână un bec și folosești bonul pentru a aduce la garanție un bec vechi de doi ani, pentru care nu mai ai bon). Dacă nu vreți IKEA, se vând becuri LED și online, de exemplu la eMAG sau PC Garage, dar nu toți producătorii oferă garanție. N-am testat decât Philips, am luat vreo două la ofertă din Dedeman și sunt mulțumit de ele. Am și testat cândva un Philips de 1000 lm.

Am luat acum jumătate de ani niște becuri Lexman din Leroy-Merlin. Nu mă pot plânge, fac treaba și au fost destul de ieftine. Am o lampă cu trei posturi și am luat două becuri cu lumină caldă și unul cu lumină rece, iar în fotografiile de mai jos puteți observa diferența între ele, 3000 K versus 6500 K. Nu-i așa evidentă când te uițî la ele, fotografiile sunt subexpuse și culorile diferite ies mai bine în evidență. Observați și ce vă spuneam despre ambalaje confuze, cu 5W = 40W și valoarea în lumeni trecută mai jos.

Pentru lămpile Hektar m-am dus tot la Leroy-Merlin și am luat tot Lexman. După cum vedeți, am luat două de 600 lm cu lumină caldă și unul de 800 cu lumină rece și sper ca pe total cele trei să dea o lumină potrivită.
becuri_lexman_e14

asus s5507

    71 comentarii

  1. Am becul de 1800 lm de la IKEA, cu dimmer/potentiometru; este foarte puternic atunci cand e dat la maxim.

      (Citează)

    • Eu am unul de 1000, dar la fel de voluminos precum cel de 1800. Se aprinde lent, îi crește timp de vreo 3 minute intensitatea până la maxim. Așa e și cel de 1800?

        (Citează)

    • Nu, atat cel de 1800 (cel voluminos, ca o “bila”), cat si celelalte de 1000 din casa (LED, tot de la Ikea, dar din seria LEDARE, nu cele RYET care sunt la oferta) se aprind instant, la maxim intensitate (sau cel putin nu se observa niciun ramp-up).

        (Citează)

  2. Caz concret: aveam peste tot becuri halogen spot (3x dormitor, 5x sufragerie) și eu stau tot timpul cu lumina aprinsă (fără glumă). După ce am pus LED de la Ikea (1200 lumeni dormitor, 1400 sufragerie) mi-a scăzut factura pe un an cu 100kWh (de la 1000kWh la 900kWh). Ca fapt divers am pus inițial 2000lumeni în sufragerie și parcă îmi bătea soarele direct în ochi așa că am redus un pic.

      (Citează)

  3. Eu am luat din lidl bec led E27 de 13W cu output de 1150 lumeni la 29 ron, warm white. Pana acum sunt plăcut impresionat dar sa vedem cat tine.

      (Citează)

  4. de unde ai luat corpurile de iluminat?
    ma intereseaza in primul rand cel care apare partial in poza. are 3 becuri, nu?

    thx!

      (Citează)

  5. Ieftin! Eu am nevoie de ceva similar la 12V. Si pretul sare de 100 lei daca vorbim de alb cald.

      (Citează)

  6. am de 1450 lm in bucatarie, cald si e numai bun ca putere. de 1000 mi se pare cam putin.

      (Citează)

  7. Problema e ca pe socluri un pic mai rare (GU 9 de exemplu) nu gasesti ceva acceptabil.

      (Citează)

  8. pentru că cele “economice” mă enervează iar cele pe LED sunt scumpe, am luat cele mai puternice becuri din Praktiker: Philips Halogen 140W ~ 2800lm

      (Citează)

    • Dar unde le folosești?

        (Citează)

    • In bucatarie, unde lustra permite un sigur bec.
      Mi se pare rezonabil pentru ca acolo nu petrec mult timp, iar la cele economice e deranjant timpul pana se aprind complet.
      Pe același raționament as mai fi pus si in baie, dar acolo nu permite corpul de iluminat atâția watti si nu am stat sa mai studiez problema.

        (Citează)

  9. Becurile LED de la IKEA nu prea sunt fiabile. 2 din 6 au murit inainte de a implini un an. Am trecut pe Philips care mi se par mult mai ok.

      (Citează)

  10. Am trecut si eu pe becuri led, am luat din lidl la pret bun dar au 2700K si nu-mi place culoarea deloc, totul devine galbui in camera. Asa ca am luat niste philips 9.5W 806lm la 4000K, cate unul din asta in bucatarie si in dormitor, 60 lei pachetul de 2 in dedeman. Foarte multumit de culoarea luminii 4000K si de putere. In sufragerie au ramas 3 becuri de cate 400lm fiecare din lidl, deci 1200 total, si e suficient.
    6500k intr-adevar e pt spital si work environment, dar 4000K mi se pare optim pt toate camerele, iar in dormitor o veioza cu 2700/3000K pe care o tii doar inainte de culcare.

      (Citează)

  11. Mda, LED cam scumpe pentru puterea oferita. Eu vreau soare daca e posibil. Dar asta sint eu.
    Economice tot testez, insa marea problema a lor e timpul in care se aprind la intensitate maxima. Daca trece de 20 de secunde pina la 80%, le evit.
    Lexman sint un compromis decent in general, dar la fiabilitate stau cam prost. Dar macar sint mai ieftine fata de altele si se aprind ceva mai repede.
    Alea de la Ikea toate au 120 secunde pina la 100%. Am unul din ala tip glob, mare si dureaza ceva pina se aprinde complet. Dar da lumina decenta, desi de vreo doi ani cam tiuie. (adica face ceva zgomot aiurea)
    O sa incerc un led si cu ocazia asta pot sa spun sarumina ca m-ai lamurit cu valorile la lumeni si dupa ce ar trebui sa ma uit.
    Cit despre factura la curent, clar se simte. In cazul meu mai ales. Care tin non-stop de 6 ani trei becuri aprinse. (pe afara). Si in plus am simtit bine trecerea la becuri economice. Ok, lumina mai chioara ca aparent multe isi pierd din intensitate pe drum, dar la factura se simte bine. Ca am am multe becuri aprinse seara prin casa. Cam sapte la orice moment, minim. Fara cele de afara. :)

      (Citează)

  12. Asta merge montat pe un fasung atarnat de tavan cum am vazut eu prin sufrageriile blogerilor?

      (Citează)

  13. Lumina alba este foarte buna, galbenul mi se pare bolnavicios. Un bec LED de lumina alba este mai luminos si mai patrunzator decat unul de lumina galbena.

    Am in casa:
    – 1* bec galben de la IKEA, 800lm
    – 4* bec alb de la ADATA (cei cu stickurile USB, SSD-uri etc.), 1050lm
    – 4* bec alb de la Verbatim (cei cu blancurile de CD si DVD), 800lm

    Ordinea ca lumina este ADATA > Verbatim > IKEA, de asteptat de altfel, avand in vedere lumenii pe fiecare.

    Le-am pus in locul unor becuri cu halogen de 11W, este cu totul alta viata acum, consuma cam la fel becul cu LED dar lumineaza mult mai frumos si mai sanatos. Acum vede lumea sa isi lege sireturile la pantofi seara, gata cu lumina chioara de la halogen. Nu mai zic de lumina pe holul dintre bai, un singur bec LED este de ajuns, iar eu am pus 3 si aprindem dupa baia pe care-o folosim.

      (Citează)

  14. Doua intrebari:

    – becurile “economice” au acel flick (clipire) scurt constant uneori, nu m-am prins inca in functie de ce . Stie cineva care-i cauza ?

    – becurile “LED” au si ele acel flick ?

      (Citează)

    • Becuri led au flicker dar este mult mai puțin observabil. De obicei este notat chiar pe ambalaj dar nu îmi amintesc acum notatia.

        (Citează)

    • Becurile “economice” (adica neon, caci asta sunt de fapt) au flickering foarte deranjant chiar si cu ochiul liber si au consecinte grave pe termen lung asupra ochilor (plus stare de nervozitate etc), e ceva similar cu monitoarele vechi, cele cu tub – poti testa foarte usor filmand cu un smarthphone slow motion la 240 fps, acolo se va vedea foarte clar efectul. La cele cu LED acest efect nu este vizibil nici macar la 240 fps.

        (Citează)

    • Clipirea respectiva e de la ledul luminoscent de la intrerupator, pentru ambele tipuri de bec. Dupa deconectarea acestuia dispare manifestarea de flash orb…

        (Citează)

    • @samE: sa nu vorbim de lucruri diferite. Eu ziceam de refresh rate cat timp este pornit, nu atunci cand este oprit.

        (Citează)

  15. IKEA este destul de scump la LED-uri.

    La lămpile alea Hektar nu e loc fizic să schimbi tu-însuți soclul cu E27 ? chiar sînt curios, dacă da poate îmi iau și eu (dar în nici un caz nu vreau E14)

      (Citează)

  16. Becul atârnat doar de firul de curent ieșit din tavan are și el un nume: candelabru rusesc!

    În altă ordine de idei, bună idee, mă duc să iau niște becuri mai puternice pentru bucătărie.

      (Citează)

  17. am cautat si eu pentru fasung E14. Astea le-am găsit sa fie cele mai luminoase.
    http://www.dedeman.ro/sibiu/electrice/corpuri-si-surse-de-iluminat/becuri-surse-de-iluminat/led/bec-led-hoff-3u-7w-e14-cw.html

    pe e27 sunt si mai mari de 7W pentru e14 nu am gasit mai mari.

      (Citează)

  18. Un aspect care nu a fost mentionat nici in articol si nici in comentarii (din cate am citit) se refera la faptul ca aceste becuri LED genereaza o cantitate foarte mica de lumina chiar si cand intrerupatorul este “inchis”. Sau cel putin cel de la mine din hol asa face. Din cate am inteles din cauza puterii foarte mici consumate curentul care trece prin fire chiar si cand este inchis (am inteles ca se numeste “nul” in contrapartida cu “faza” prin care vine curentul de putere obisnuita) il face sa elibereze o cantitate mica de lumina.
    Asta prezinta un avantaj la hol /baie / bucatarie de exemplu – in toiul noptii daca ma scol ma descurc cat de cat cu acea lumina ochii mei fiind obisnuiti cu intunericul si nu este nevoie sa aprind lumina si sa imi pierd apoi acea obisnuire cu intunericul.
    Pe de alta parte nu as vrea aceasta “facilitate” in camerele de dormit.

      (Citează)

    • Din câte știu, asta se întâmplă doar la întrerupătoarele cu LED pe ele, deoarece acel LED se aprinde de la un curent mic prin circuit. Dacă se aprinde LED-ul din întrerupător, se aprinde și LED-ul din tavan.

      Există becuri care elimină această problemă și întrerupătoare care elimină problema (probabil și lămpi?), dar n-aș putea să-ți spun cum să le găsești.

      Eu am pe hol un întrerupător cu LED și becul din tavan nu stă aprins slab niciodată, dar nu mai știu ce fel de întrerupător am luat. E un model aparent, mai cubic, și cred că era într-un ambalaj roz. Becurile sunt IKEA de 400, lămpile IKEA sau Dedeman, nu mai țin minte.

        (Citează)

  19. Ca sa faci un calcul corect, sa vezi cat de ‘economice’ sunt becurile, pune si amortizarea costului becului. Daca mai iei si niste porcarii de la philips si nu le folosesti non stop prin casa, s-ar putea sa ajungi la concluzia ca mai ieftin ieseai cu becuri incandescente …
    Insa cu led-urile deja e alta treaba, sunt mult mai fiabile, nu ai bomba cu mercur in casa (am avut supriza de a mi se ‘fasai’ un bec de ‘calitate’ de la philips fara vreo interventie directa), iar la chinezi cel putin am vazut niste preturi foarte bune, cat sa nu-mi mai pese prea mult si de garantie :-P (oricum, sa o vad si pe asta cu garantia becurilor la romani).

      (Citează)

    • Alex: Ca sa faci un calcul corect, sa vezi cat de ‘economice’ sunt becurile, pune si amortizarea costului becului. Daca mai iei si niste porcarii de la philips si nu le folosesti non stop prin casa, s-ar putea sa ajungi la concluzia ca mai ieftin ieseai cu becuri incandescente …

      Păi dacă am explicat cum se calculează consumul pe an, poți calcula ușor în cât timp recuperezi costul becului, nu?

        (Citează)

  20. astora le ia timp sa se incalzeasca? se incing ca dracu?

      (Citează)

    • Al meu dupa 5 ore de mers are cam 40 grade, nu frige si poti tine mana pe el. De obicei becurile led au sistem de disipare a caldurii montat la baza sau desupra.

        (Citează)

    • Se încălzesc, dar nu “ca dracu”. Nu se lasă cu arsuri, dar nici nu prea poți pune mână ușor pe ele.

        (Citează)

  21. Pentru o comparatie corecta conteaza nu doar lumenii ci si puterea (mai exact raportul lor, adica eficacitatea luminoasa). LED-urile ieftine au 70…75 lm/W, chiar si asa sunt ok comparativ cu cei 15-20 lm/W la vechile becuri cu incandescenta. Cele mai moderne led-uri au peste 90-100 lm/W, brandurile de top (Cree, Luxeon) avanseaza catre 140-150lm/W dar din ce stiu nu sunt (inca) pentru uz casnic. Oricum, este evident o tehnologie de viitor chiar daca deocamdata ca eficacitate sunt inca in urma lampilor cu vapori de sodiu (cele folosite stradal – aprox. 180 lm/W).

    Calitatea per ansamblu e data si de “driverul” (convertorul AC/DC) care alimenteaza led-urile precum si de radiatorul care disipa caldura (temperatura crescuta scade durata de viata a lampii).

    Pentru cei care inca mai folosesc, as recomanda renuntarea rapida la lampile “economice”, grija mare la vaporii de mercur degajati la spargerea lor! (extrem de dificil de eliminat din organism odata inhalati).

      (Citează)

  22. Eu am in sufragerie si bucatarie becuri cu lumina alba 1450 lumeni, luate din Dedeman. Lumina galbena de la aceste becuri este groaznica (pentru mine), cele mai bune sunt cele la 4000-5000 K dar nu gasesc asa puternice cum vreau.

      (Citează)

  23. Am început să migrez către LED-uri însă rezultatele nu sunt prea grozave. Din vreo 5 cumpărate (luate din Dedeman), 2 s-au ars după mai putin de 6 luni de functionare. Nu exclud sa fie si vina mea, pt ca le-am pus intr-o aplica cu abajur de sticla destul de strâmt unde s-ar fi putut supraincalzi.

      (Citează)

  24. @petre: mercurul din becurile alea e în cantități f. mici, mai mult mercur a fost în tuburile fluorescente care au fost folosite de vreun secol. Adică ok, nici să minimizăm complet problema, dar nici sa o exagerăm cu “grijă mare”. Se combină 3 factori aici:

    1) cantitatea f mică de mercur
    2) mercurul e un lichid, nu se evaporă la temp. camerei, deci la spargerea unui bec stins sînt f mici șanse să cadă fix pe tine picătura de mercur
    3) probabilitatea de a se sparge e f mică. De departe e mai probabil să se fractureze plasticul corpului becului, prin îmbătrînire de la căldură, și sa rămîi cu sticla (întreagă, nespartă) în mînă.

      (Citează)

  25. Becurile LED sunt de 10 ori mai eficiente ca cele cu halogen. La un calcul simplu, desi sunt foarte scumpe, iti recuperi investitia in vreo 9-12 luni. Tin si mai mult. Eu imi inlocuiesc becurile in casa o data la 6 luni (am o instalatie veche — poate d’asta?). Atentie, cum zicea Radu cumparati cu mai multi lumeni (900 sa fie ok).

      (Citează)

  26. @nwradu: vechile becuri de 100W aveau circa 1200-1300 lm și au fost folosite timp de decenii. 1000 lm e deci un pic mai PUȚIN decît echivalentul a 100W, nu e cine știe ce putere.
    Cazul tău, cu un bec atîrnat direct de fir, fară nici un fel de dispersor sau abajur, este singular. Pt orice corp de iluminat, ținînd seama de pierderea în abajur, un singur bec de <100W într-o cameră nu e grozav.

      (Citează)

  27. cfl-urile nu “flickere” decat daca sunt bagate la un intrerupator incompatibil. cu led sau dimmer.

    chiar acu m-am intors cu 5 bucati.
    2.5 lei unul, 20 w (echivalent 100w), 1200 lumeni.

    oricum, cam greu de batut neoanele (cu balast magnetic sau electronic de frecventa mare).

      (Citează)

  28. user:
    cfl-urile nu “flickere” decat daca sunt bagate la un intrerupator incompatibil. cu led sau dimmer.

    chiar acu m-am intors cu 5 bucati.
    2.5 lei unul, 20 w (echivalent 100w), 1200 lumeni.

    oricum, cam greu de batut neoanele (cu balast magnetic sau electronic de frecventa mare).

    de care becuri sunt astea ? si unde ai gasit doar cu 2.5 lei pe bec ?

      (Citează)

  29. Ca idee, 15.000 de ore de functionare pentru un bec cu LED nu este prea mult. 40.000 de ore si peste suna mult mai bine.

      (Citează)

  30. 15.000 de ore nu e rau, inseamna 1 an si 8 luni de functionat in continuu. Ce nu se spune este ca exista factori care le diminueaza viata (pornirea / oprirea fiind unul din ele, mai ales la alea ieftine)

      (Citează)

  31. Eu inca folosesc becuri economice, cred ca la momentul actual au cel mai bun raport pret/performanta. Am si unul din China, cumparat acum vreo 4 ani cu ~10$, functioneaza perfect si acum.

      (Citează)

  32. LED-urile au sens daca faci tranzitia de la bec clasic[cu sau fara halogen] la ele. Sau daca ai de iluminat spatii mari non-stop, cum ar fi un restaurant, supermarket etc. Daca ai deja CFL[si multi dintre noi deja avem tinand cont ca becurile clasice de putere mare au fost interzise], trebuie sa-ti faci calculele dinainte si CFL-urile ies in avantaj momentan.

    Nu serios, cand ai un CFL bun de 20-23W[1200-1500lm] la 13-15 lei pentru 10.000 ore de functionare de ce as sparge 60 de lei pentru 15.000 ore de functionare la un LED? Consum mai putin curent in alea 5.000 ore? Economisesc 45-47 de lei pentru acel led in alea 5000 ore? Evident ca nu, pentru ca diferenta de eficienta dintre LED si CFL e miniscula. Un bec CFL de 12W are ca echivalent un bec LED de …11W. Such wow, much skill? Cand ai suta de becuri aprinse non stop, da, ar avea sens sa treci pe LED. Dar cand ai 2-3-4 in casa si acelea aprinse doar cateva ore nu recuperezi in veci investitia intr-un LED la factura electrica.

    Insa cu o fiabilitate similara cu a unui CFL, nu merita sa te obosesti pe un LED. 60 de lei ar trebui sa dai pe un LED care are minim 50.000 ore de functionare daca vrei intr-adevar sa faci o investitie fata de CFL. Altfel, frectie la picior de lemn.

      (Citează)

    • Interesanta dizertatie, dar cred ca omiti niste lucruri.
      1. Un LED de 50.000 de ore este la Dedeman 50-55 de lei
      2. Un CFL ajunge la 10.000 de ore de functionare doar in conditii ideale, un din ele fiind sa nu-l supui la opriri / porniri. 10.000 de ore inseamna ceva mai mult de un an, iar 6 ore de functionare pe zi te duce cu gandul la 4 ani de functionare. Cate CFL-uri te-au tinut atat?
      3. Acum cativa ani era de notorietate ca CFL-urile isi pierd din luminozitate in timpul vietii (nu stiu daca tehnologia s-a imbunatatit)

        (Citează)

    • “Un CFL ajunge la 10.000 de ore de functionare doar in conditii ideale, un din ele fiind sa nu-l supui la opriri / porniri. ”

      Nope, acele 6/8/10.000 ore trecute pe cutie tin cont de un anumit numar de cicluri pornit/oprit. De-aia unul din CFL-urile care le-am avut si a stat aprins non-stop, 24/7 a rezistat 17.000 ore[altul deja se indreapta spre aceeasi cifra in aceleasi conditii :P ]. 10.000 ore ar fi rezistat la un ciclu “normal” de utilizare.

        (Citează)

  33. IKEA e prea departe de mine… Lohuis si Hoff de la Dedeman sunt cele mai bune, din punctul meu de vedere. 6500k daca e doar unul sau combinatie de 2700k cu 6000k daca se pot instala mai multe.
    http://www.dedeman.ro/arad/electrice/corpuri-si-surse-de-iluminat/becuri-surse-de-iluminat/led.html?brand=1453%2C2909

      (Citează)

  34. Wideshot:
    Interesanta dizertatie, dar cred ca omiti niste lucruri.
    1. Un LED de 50.000 de ore este la Dedeman 50-55 de lei
    2. Un CFL ajunge la 10.000 de ore de functionare doar in conditii ideale, un din ele fiind sa nu-l supui la opriri / porniri. 10.000 de ore inseamna ceva mai mult de un an, iar 6 ore de functionare pe zi te duce cu gandul la 4 ani de functionare. Cate CFL-uri te-au tinut atat?
    3. Acum cativa ani era de notorietate ca CFL-urile isi pierd din luminozitate in timpul vietii (nu stiu daca tehnologia s-a imbunatatit)

    un led ajunge la 50.000 de ore doar cu o electronica excelenta. da, ledul in sine rezista. electronica care il alimenteaza nu. iar daca in cazul ledurilor diy schimb driverul, la bec il poti arunca. asta in cazul ideal in care chiar partea electronica facuta de chinezi nu il omoara cu mult mai inainte.

    eu am luat totdeauna cfl-uri ieftine. in general vorbind, tehnologia e aceeasi, nu are sens sa dau 20+ lei ca scrie philips pe el.
    din vreo 7 cfl in apartament, am schimbat 2 (de acu 7 ani) in rest am halogene de 25. alea le schimb des.

      (Citează)

  35. Ba al dracu romanii astai de la fotbal, aspiratoare, masini de spalat, acum ati ajuns la becuri. In loc sa-i f….pe aia care scumpesc curentul asa tam-nesam voi va chinuiti sa economisiti cu niste becuri. Niste eminete cenusii in materie de economie

      (Citează)

  36. Am cumpărat pînă acum 2 becuri (şi o să mai iau) de la Altex cu 29,99 lei un bec LED cu filet normal E27, marca XAVAX . Are 1.050 lumeni, lumina caldă (2.700 K), este destul de greu (e din plastic de calitate) şi mai ales este fabricat în Germania, la Mannheim. Este de o calitate incomparabil mai bună decît alte chinezării (am luat şi din alea). Acesta este becul şi va rog nu o luaţi ca reclamă, ci doar ca şi caracteristici orientative pentru eventual alte becuri.
    Curios din fire am vrut să văd cîte LED-uri are, pe site scrie că are 20 LED-uri dar nu este aşa, practic este doar un cerc plin luminos. Am încercat să dau jos “plasticul” de pe bec (am o obsesie pentru aşa ceva) şi am constatat că e bine lipit roată-împrejur. Cu un cuţit fin am făcut loc să scot capacu, şi chiar la sfîrşit, am apăsat mai tare, că să iasă, şi o ieşit… s-o spart (băgami-aş) pentru că da, mi-am dat seama că fiind lucru nemţesc, nu e din plastic ieftin ci din sticlă. Aşa că fiţi cu băgare de seama să nu scăpaţi becul pe jos sau să va tăiaţi în sticle (cu chinezăriile un pic de strîngi capacul cu mînă, deja iasă cu totu). Bun, am văzut că nu prea are LED-uri în el, ci doar un disc galben, tipic de ceva LED-uri de putere, şi am zis că hai să văd cît e de luminos fără capac. L-am pus normal şi constatasem că avea o lumina enormă, mai ceva ca un bec de 100 W. Acuma vroiam să văd şi cum se vede fără de capac. Eu am lustra în camera de zi cu becurile îndreptate spre tavan, m-am suit pe scaun, am pozitionat becu, ca să fiu sigur că e strîns cît trabuie am lăsat comutatoru pe ON şi am văzut… Stele verzi am văzt cînd s-o aprins becu, de parcă m-o tras cu blitzu în poză. Ai di puii mei…
    Vă spui, are aşa o lumină că sîngur e suficient pentru toată camera de zi, cu o lumină caldă, puternică şi foarte plăcută (ideal ar fi 2 becuri, ca să distribuie un pic mai uniform lumina). Dar ca putere luminoasă, cei peste 1.000 lumeni îşi fac din plin datoria.
    Sfatul meu este să vă orientaţi spre becuri cu lumină caldă pentru camere din locuinţe/case, ideal să fie de peste 800 lumeni, şi chiar peste 1.000 lumeni, şi dacă permite poziţionarea lustrei, să scoateţi (cu mare atenţie!) capacele. Eu am un LED şi în baie, de vreo 7 W parcă, cu lumină caldă, de care sînt curios cît o să ţină. Într-un dressing am o praştie ieftină de chinezărie de 3W cu lumină albă rece (luat de prin primele teste).

      (Citează)

  37. O diferență de fond între CFL-uri și LED-uri este că la LED nu este PRINCIPIAL limitat nr. de aprinderi, în timp ce la CFL-uri da. Asta pt că la CFL au loc fenomene speciale la aprindere (trecerea de la rece la cald) care “evaporă” un pic din catod, care se va consuma după un număr de aprinderi.

    La LED, nu e nici restricție, vorba ceea, LED-uri se folosesc și în aplicații gen TV LED pt reclame de exterior în care LED-ul ăla clipește în ritmul imaginii video, de zeci de ori pe secundă.

    În practică însă, e greu de făcut sursa de 220V a becului cu LED să reziste la un nr. infinit de porniri, regimul tranzitoriu destul de dur (sînt totuși peste 300V tensiune de vîrf, etc) solicită piesele alea și șansele să cedeze la un moment dat sînt mari, în afara cazului în care fabrici o sursă prohibitiv de scumpă și de dimensiune ne-economic de mare. La majoritatea becurilor cu LED pe care le-am vazut, a cedat sursa înaintea LED-urilor – sînt destule în spatii publice pe care le vezi clipind, semn clar că s-a dus sursa.

      (Citează)

  38. O intrebare de baraj: in afara de anumite oferte (pe care recunosc ca nici eu nu prea le inteleg cum isi permit sa le dea) de becuri cu 5 ani garantie (notabile aici k-clasic de la kaufland si nu stiu ce spanac de la Hornbach, descoperite de curand), exista vreo durata minima de viata GARANTATA de vreun alt producator ? Sau garantie minima ‘by default’ prin lege ?
    Ca dupa experienta cu porcariile de philipsuri m-am jurat ca nu mai cumpar decat cu garantie minima de 3 ani (sau eventual mai putin dar cu un pret redus pe masura). Altfel, economia lui peste prajit, mai bine bag becuri incandescente direct, ca ies mai ieftin.
    Apropos, feedback pentru becurile cu led luate de la chinezi ? Ma refer la feedback in timp, ca daca vin stricate, de obicei e paguba chinezului ca-i bagi o ‘disputa’ de nu se vede. Ca prin romania nu cred ca se gasesc led-uri e14 la vreo 7 lei bucata …

      (Citează)

  39. ce nu am vazut specificat …
    unele LED-uri se incing puternic (mai ales cele cu lm multi)
    ele au radiator pentru dispersia caldurii (unele au chiar si ventilator – CREE)

    dispersia caldurii se face prin convectie, deci ar cam conta la unele becuri si pozitia lui in aplica (cu soclul-fasungul-dulia in sus sau in jos)
    daca sta cu soclul in partea de sus convectia nu prea functioneaza … caldura urca catre electronica din bec.

    asta – caldura – ar cam avea influenta in durata de viata a becului.

    chestia cu flicker-ul cind becul e stins,
    unele intrerupatoare mai ales alea ieftine au led-ul de semnalizare cind e stins dintr-un fel de mic tub cu descarcare in gaz sau asa pare deci nu este chiar un led normal => flicker la bec cind e stins
    (inainte aveam un dimmer si becuri incandescente – si cind se aprindea sau stingea lumina de la alt intrerupator (cu led din astea stift) din casa becul legat la dimmer desi stins se aprindea si se stingea brusc = mi se stricau foarte des)

    la intrerupatoarele cu led pe ele Schneider Electric gama Unica (led albastru) nu exista flicker la becuri.

      (Citează)

  40. ah uitasem …
    spoturile alea de prin tavanele rigisp si led-urile legate la 12 VDC sau 24VDC rezista mult mai bine – se strica mult mai greu

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus