un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

MasterCard lucrează la transfer de bani între persoane și verificare biometrică

23 Feb 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Am trecut pe la standul MasterCard în căutarea unor noi tehnologii ce-ar putea securiza tranzacțiile, dar și ușura modul în care plătim pe la magazine. Am găsit două demonstrații interesante acolo.

TRANSFER DE BANI ÎNTRE PERSOANE

Să zicem că-i datorezi 17 lei unui prieten. Deschizi aplicația, scrii că vrei să transferi 17 lei și alegi persoana din lista de contacte din telefon.

Banca ta încearcă să-și da seama dacă prietenul respectiv este client de-al ei sau nu. Se ia după numele din lista ta de contacte, după telefonul persoanei șamd. Dacă nu reușește, telefonul tău trimite prietenului tău un mesaj de genul “băi, ți-am trimis 17 lei, intră aici ca să zici în ce cont să-i primești”. Și probabil că mesajul va conține un link personalizat unde prietenul tău își introduce datele sale și banca ta îi dă banii.

Cam asta este ideea. Este asemănătoare cu transferul de bani prin PayPal folosind doar adresa de email a unei persoane, dar ce propune MasterCard funcționează între bănci, folosind bani din contul tău. Nu contează ce carduri ai emise pe acel cont, nu contează la ce bancă este client prietenul tău.

Mai mult, MasterCard nici nu dorește să dezvolte această aplicație în regim propriu, aici la MWC fiind doar un demo tehnologic. Ei dezvoltă tehnologia în sine și o vor pune la dispoziția băncilor, astfel încât acestea să integreze “transferă bani unui contact” în aplicațiile lor de Mobile Banking.

mastercard_transfer_01mastercard_transfer_02

MASTERCARD ID

Sub acest nume se află o verificare asemănătoare celei 3D Secure, doar că făcută biometric. Scopul este același: să confirme că tu ai solicitat o anumită plată.

Să zicem că ai cumpărat ceva online. Înainte de a fi autorizată plata, vei primi în aplicația de telefon un mesaj privind suma de plată, motivul și comerciantul. Poți alege să validezi plata folosind recunoașterea feței sau recunoașterea amprentei, aplicația integrându-le momentan pe amândouă.

Am testat recunoașterea feței cu omul de la standul MasterCard și a funcționat fără probleme. Mai mult, aplicația îți cere și să clipești pentru a se asigura că nu pui fotografia cuiva în fața camerei. Cu amprenta știți deja cum funcționează, recunoașterea este foarte rapidă pe noile telefoane și practic imposibil de păcălit.

Cei de la MasterCard spun că până în acest moment deja au făcut trei verificări de securitate:

  • au trimis mesajul push pe telefonul mobil asociat respectivului card bancar, deci o primă verificare că e vorba de tine;
  • dacă îi dai permisiuni, aplicația îți preia poziția și face automat niște analize de genul “IP-ul de pe care s-a dat comandă la magazinul online este ca în aceeași zonă cu cea în care se află telefonul clientului nostru?”
  • fața sau amprenta ta sunt a treia verificare.

Nici această aplicația n-ar trebui să fie una de sine stătătoare, ci ceva integrat în serviciile băncilor. Spre deosebire de transferul de bani prezentat mai sus, această aplicația va funcționa doar cu carduri MasterCard. Este practic metoda lor de a te încuraja să ceri astfel de card băncii tale, oferindu-ți aceste funcții de securitate suplimentare. MasterCard a testat-o deja în Olanda cu un grup limitat de utilizatori ai ABN-AMRO și se pregătesc de o lansare ceva mai mare în curând.

asus s5507

    6 comentarii

  1. 1. si paypal tot intre banci este
    2. NFC ala este degeaba, se pare

      (Citează)

    • Totul este întreb bănci, că acolo ținem banii. Diferența este că PayPal obligă ambele persoane să aibă cont PayPal, iar banii nu sunt retrași chiar imediat, pe când aici destinatarul trebuie doar să acceseze un link și să spună “ok, uite ce număr de cont am, bagă-i acolo”.

      Dacă te referi la plăți prin NFC, soluția asta nu este gândită pentru doi oameni care sunt unul lângă altul.

        (Citează)

  2. am 2 magazine agro la care asa platesc.
    imi trimit un link de la procesator, si eu le fac plata. asta de vreo 5 ani.

    ambele idei imi par ceva de genul hai sa mai scoatem ceva sa nu para ca stam degeaba. 3dsecure mai traieste ?

      (Citează)

    • user: ambele idei imi par ceva de genul hai sa mai scoatem ceva sa nu para ca stam degeaba. 3dsecure mai traieste ?

      Pai cam asa functioneaza progresul si evolutia, prin mutatii continue. Alea care au valoare raman, celelalte dispar. E dificil sa zici de la inceput ce merge si ce nu.

        (Citează)

  3. user:
    am 2 magazine agro la care asa platesc.
    imi trimit un link de la procesator, si eu le fac plata. asta de vreo 5 ani.

    ambele idei imi par ceva de genul hai sa mai scoatem ceva sa nu para ca stam degeaba. 3dsecure mai traieste ?

    Eu observ ca in majoritatea platilor pe care le fac se solicita 3D Secure.
    Vorbesc de carduri Visa si Master Card de la Raiffeisen, Banca Transilvania si ING… Dealtfel mi se pare o rutina necesara pt securitatea tranzactiilor, pt ca oricine retine informatiile afisate pe un card ar putea sa faca plati online. Si nu cred ca vrem asta.

      (Citează)

    • aha.
      eu fac direct cu cardul online cam ~20 de tranzactii lunare. nu stiu daca imi apare barem 1 data 3dsecure in astea 20.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus