un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Dezbatere: face Apple ce trebuie sau nu refuzând FBI-ul?

18 Feb 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

32 comentarii

Pe scurt, dacă nu știți povestea: guvernul SUA le-a cerut celor de la Apple să găsească o metodă de a sparge iPhone-ul unuia dintre teroriștii de la San Bernardino. iPhone-ul este blocat cu parolă și, dacă se introduce greșit de mai multe ori, toate datele din memorie vor fi șterse.

FBI-ul vrea ca Apple să înlăture cumva acea protecție sau să găsească o metodă prin care parola să poată fi încercată fără o limită, astfel încât, până la urmă, aceasta va putea fi descoperită.

Apple refuză, spunând că dacă ar dezvolta o astfel de unealtă atunci FBI-ul ar putea sparge orice telefon, nu doar pe acela. În plus, respectivul backdoor ar putea fi folosit și te alte guverne sau de hackeri oarecare pentru a sparge telefoane în viitor.

fbi_apple

Este numit unul dintre cele mai mari cazuri privind tehnologia din ultimii ani, zice Edward Snowden.

Voi ce ziceți, ia Apple decizia corectă sau nu?

Argumente pro Apple

Ani de zile s-au tot cerut măsuri anti-hacking mai bune și eliminarea oricăror vulnerabilități sau backdoor-uri. După ce Apple a tot introdus astfel de măsuri, acum FBI-ul cere să elimine respectivele protecții. Chit că-i vorba de un singur telefon, o metodă ca aceasta n-ar putea fi ținută secretă.

În același timp, Apple se declară loială clienților și angajamentului de a le proteja datele. FBI-ul, NSA-ul, CIA-ul și alții sunt personaje negative de când Snowden a arătat cât spionaj fac în rândul propriilor cetățeni, așa că Apple are de partea lor o opinia publică, cel puțin o mare parte din ea.

În plus, dacă Apple acceptă solicitarea guvernului american, și alte țări vor putea pune aceleași condiții companiei. “Vrei să mai vinzi milioane de dispozitive în China? Dă-ne și nouă backdoor-ul!”

Argumente pro-FBI

Este vorba, totuși, de terorism. Hacking, parole pierdute, fotografii furate, bani furați din cont – toate pălesc în fața terorismului și a unui om care a făcut vreo 14 victime la San Bernardino, iar FBI-ul vrea să vadă cu cine a luat legătura și ce alte informații pot găsi în telefonul său.

Când vorbești despre vieți sau despre posibilitatea de a secretiza viitoare conversații între teroriști ce amenință America pentru că Apple, o companie americană, refuză accesul autorităților, altfel se pune problema.

Sunt argumente bune pentru ambele părți, de asta este și așa încurcată situația.

Vă dați seama că, dacă era vorba de orice alt producător de telefoane, altfel stăteau lucrurile? Faptul că Apple este o companie americană face specială problema în ochii publicului.

asus s5507

    32 comentarii

  1. nu, radu, nu palesc.

    In primul rand pentru ca batalia contra terorismului islamic trebuie castigata pe plan ideologic, iar USA nu a facut nimic pentru asta. Ba chiar este on denial, ei zic ca nu e bine sa aiba loc aceasta discutie in public. Ori batalia ideoloogica asa se da, in public si prin public. N-ai cum altfel.

    Nu poti sa ai in acelasi timp doua chestii opuse, tb sa alegi
    – ori societate deschisa (in care oricine isi poate raspandi ideologia) dar castigi razboiul ideologic, cum a reusit Occidentul in anii ’70 si iote a avut 50 de ani pace
    – ori societate inchisa, care si ea e o solutie viabila! uite ca USA cat sunt ei de tari nu au reusit sa bage spioni in Coreea de Nord.

      (Citează)

    • Prin razboi ideologic inteleg ca ideile comuniste au fost discutate public.

      La inceput au existat idealisti care au crezut in comunism si care au facut daune imense, cum ar fi “spionii atomici” – oamenii de stiinta care le-au dat URSS planurile bombei atomice.

      La fel cum acum multi cred in Sharia.

      Cand comunismul a fost complet discreditat in SUA, atunci au castigat.

        (Citează)

  2. Eu din asta imi dau seama cat de tare e securitatea Apple daca maretul FBI nu poate decoda un telefon! Ce reclama mai buna poate avea o firma!
    Si mai e o chestie aici, de ce Apple se teme ca softul lor v-a ajunge pe alte maini decat cele ale FBI? Nu este FBI-ul destul de sigur incat sa poata pastra un soft in siguranta? In comunicat asta se sublinieaza, nu ca FBI v-a spiona pe toata lumea.

      (Citează)

  3. E o măsură de PR. E foarte util ca în presă Apple sa nu oferr nimic și sa șteargă cu FBI-ul și orice alta instituție pe jos. “Pe la spate” pot face ce vor.
    Știi tu sigur ca dacă declara ca nu există metodă și ca nu vor dezvolta, etc, asta este și adevărul?

      (Citează)

  4. Intr-adevar este foarte greu de crezut ca FBI nu poate sparge un telefon, dar daca e asa bravo Apple. Insa asa cum s-a spus, PR ul este maxim speculat, Apple are numai de castigat daca spune NU public ( fie ca va face un acord secret fie ca o sa fie obligata sa faca hack ul).

      (Citează)

  5. In cazul asta mie imi miroase mai mult a PR, pentru ca rezolvarea ar fi foarte simpla: Apple primeste telefonul de la FBI, il deblocheaza, face rollback la orice soft / versiune de iOS folosita pentru a accesa telefonul, pune un passcode pe care sa-l transmita si FBI si returneaza telefonul celor de la FBI. Nu ajunge nici un hack / backdoor la FBI, iar ei au acces la datele de pe telefon.

      (Citează)

  6. nu cred ca e ok ca apple sa faca asta.
    se va crea un precedent.
    plus ca apple, ca oricare alta companie a investit enorm in securitate. sau cel putin in imaginea asta.
    procesul este pe de o parte un mare plus pentru apple. oricine aude ca nu poate fbi sparge un telefon d-asta… toti isi vor lua, pentru ca e secure.
    oricum se va termina, apple castiga.

      (Citează)

  7. Trebuie facuta o precizare in primul rand: un judecator federal a cerut Apple sa decripteze telefonul pentru a ajuta FBI in ancheta respectiva.

      (Citează)

  8. mircea (primul)

    18/02/2016 la 8:52 AM

    Oricine si orice in afara de politica lor inepta si mentalitatea troglodita sunt de vina ca nu pot rezolva cazuri de “terorism”. Saptamana asta, apple. Astia si-o cauta mereu cu lumanarea, o gasesc cu lanterna si urla ca o virgina pe centura.

      (Citează)

  9. Treaba Apple este sa isi protejeze clientii. Nu este treaba lor sa incalce constitutia SUA si sa ajute FBI-ul sa incalce legea.

    FBI-ul trebuie sa protejeze la randul lor cetatenii, trebuie sa isi faca datoria lor si sa il interogheze pe ala pana le da parola la telefon. FBI-ul vrea sa scoata castanele din foc cu degetele Apple.

    Singura solutie corecta este ca Apple sa dea FBI-ului sursele strict pentru versiunea de sistem de operare de pe telefonul respectiv si atat. Nimic mai mult. Nu pentru alte versiuni, nu consultanta, nimic. Iar FBI-ul sa faca ce-or vrea cu ele.

      (Citează)

  10. Asta doar ne dovedeste faptul ca Tim Cook este basist.

      (Citează)

  11. Sa intelegem ca pana acum nu au existat backdoor-uri ? ihim! multumesc!

      (Citează)

  12. Pana acuma tot apareau pe net poze cu vedete goale ca era hackuit iphone-ul acuma FBI are problema sa sparga o parola, FBI cere dupa 3 luni sa se deblocheze un telefon ?

      (Citează)

  13. Armin:
    Problema este ca tu nu sti sa scrii corect.

    Alt intelectual..cum v-ati strans voi doctoranzilor aici?

      (Citează)

  14. Daca as vrea sa aleg intre datele mele personale, care nu au nici o valoare mai departe de universul meu, si lupta impotriva terorismului, nu prea as sta pe ganduri. Nu ii este frica unui om simplu ca NSA, FBI, SRI si restul ar vedea pozele lui de la pescuit… Frica apare atunci cand cei vizati au activitati pe langa lege.
    Sa vezi acum cati deia ca Oprescu/Vanghelie trec pe iPhone ca asa au auzit ei ca e mai bine sa isi pastreze datele despre averea lor ascunsa prin pereti si cimitire…

      (Citează)

    • Oricand pozele respective se pot intoarce impotriva ta. Sunt ale mele si NU ARE access NIMENI la ele. punct. Ce tot bateti frate campii cu “nu am nimic de ascuns”. Plm, e vorba de viata mea privata si nu f**e pe nimeni grija ce fac eu.

      Sau

      Ai o afacere mare, ti-ar placea sa-si bage cineva nasul in hartiile tale? indiferent cine ar fi acea persoana? as face pariu ca nu!

      Ati luat-o toti razna cu “nu am ce ascunde”. Ba uite ca avem! sunt ale mele si nimeni si nimic fara acordul meu nu trebuie sa aiba access la ele.

      End of Story.

        (Citează)

    • Nu vreau ca cineva sa aiba acces la datele mele personale doar pentru ca unii isi plimba tancurile pe terenurile petrolifere ale altora iar aia n-au cum sa riposteze decat prin lupta de gherila.

        (Citează)

    • @Coco Moll

      They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.

        (Citează)

  15. Probabilitatea de a gasi ceva in telefonul acelui terorist, e mica. Ca nici aia nu-s prosti. Dar deschisa “cutia Pandorei”, vor avea acces la orice alt terminal.

    Tim Cook: In the wrong hands, this software — which does not exist today — would have the potential to unlock any iPhone in someone’s physical possession.

    Apple nu prea castiga nimic dpdv PR. Refuzul poate fi interpretat si ca o obstructionare a luptei impotriva terorismului.

    Si n-as exclude ca toata povestea asta sa fie (si) o pisica aratata companiei pentru muntii de bani pe care-i tine in afara US ca sa nu plateasca taxe.

      (Citează)

  16. Legea îi obligă să pună la dispoziție accesul (dacă există deja), nu să dezvolte aplicații noi, speciale, pt. a ajuta poliția sau FBI-ul.

    Sînt curios cum e în Franța, știu că ei au tot felul de restricții cu privire la folosirea criptografiei de către public, oare variantele de Iphone vîndute acolo au anumite funcții restricționate?

      (Citează)

  17. Hai sa explicam exact situatia:
    1. Telefonul in cauza este un iPhone 5c. Daca era unul mai nou se mai punea problema, pentru ca era imposibil si pentru Apple sa faca asta datorita/din cauza “Security Enclave” – un co-procesor care stocheaza hardware UID-ul si procesul folosit la criptare. Doar device-ul are acces la UID si el nu poate fi extras din el. Se poate teoretic incerca un brute-force pe co-procesorul asta, dar ar dura pe la 5.5 ani pentru un passcode de 6 caractere alfanumerice.
    Security Enclave nu poate primi update de firmware si, in worst case scenario in cazul in care se forteaza asta, el va sterge toate cheile de criptare inainte de upgrade. Oricum toata partea asta se bazeaza in mare parte pe speculatii, pentru ca nu exista documentatie in exterior despre asta, si pe buna dreptate. :))

    2. Pe telefonul in cauza, astea sunt stocate in software dar si acolo este un failsafe (fiecare incercare mareste timpul de pauza pana urmatoarea incercare si dupa 10 incercari gresite, cheia se va sterge automate). Ce vrea FBI: Apple sa le faca un custom firmware care sa elimine astea 2 limitari ca sa poata sa faca ei brute-force pe passcode.

    3. In US, o decizie ca asta ar crea un precedent, ceea ce este destul de important si ar putea duce la extindere a requesturilor de la FBI si in alte cazuri.

    E o decizie care ar impacta destul multe lucruri, dar cum opinia publica in momentul de fata este cu Apple, nu vad cum ar iesi castigatoar FBI-ul din asta.

      (Citează)

  18. 1. suna cam a teorie a conspiratiei, dar daca nu e decat un mare blat intre Apple si guvernul maretului popor american pentru a creste increderea in produsele marului, care sunt impenetrabile, facand astfel pe cei care au ceva de ascuns sa se orienteze spre ele, cand, de fapt, surpriza, criptarea nu e atat de puternica :) (just sayin’, ca sa acoperim toate unghiurile).
    2. Da, face bine Apple ca nu le da acces, pentru ca nu se vor opri aici, nici FBI, nici NSA, nici CIA. Se vor baga din ce in ce mai adanc peste oameni.

      (Citează)

  19. vor sa faca asta inainte de 1 ianuarie 1970, sau dupa ?

    sustin ce a zis catalinx : e doar manevra de “relatii cu publicul”
    in realitate, in spatele unor usi inchise, sigur au deja o intelegere

    sau, daca vorbim de homeland (serialul)… un terminal blackberry a fost (teoretic) clonat de la o distanta de 5 feet. imi spui ca ditai fbi-ul nu are “scule” sa sparga un telefon pe care il au fizic in mana ?

      (Citează)

  20. PR ieftin.
    Isi mai a minteste cineva despre NSA si PRISM?

    “The documents identified several technology companies as participants in the PRISM program, including Microsoft in 2007, Yahoo! in 2008, Google in 2009, Facebook in 2009, Paltalk in 2009, YouTube in 2010, AOL in 2011, Skype in 2011 and Apple in 2012.[23] The speaker’s notes in the briefing document reviewed by The Washington Post indicated that “98 percent of PRISM production is based on Yahoo, Google, and Microsoft”.[2]” Sursa: en.wikipedia.org/wiki/PRISM_(surveillance_program)

      (Citează)

  21. http://9to5mac.com/2016/02/19/apple-doj-response-fbi-backdoor/

    Si acum ies mai multe detalii la iveala. FBI a dat-o-n bara….Oare de ce nu ma mira?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus