un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Comparatoarele de preț pentru biletele de avion nu găsesc mereu cea mai bună ofertă

16 Feb 2016  ·

TURISM  ·

32 comentarii

Aveți încredere că site-urile ce caută bilete de avion vă ajută să găsiți cele mai ieftine combinații? Vă alegeți călătoriile în funcție de prețurile indicate de acolo, fără să vă întrebați dacă nu cumva există și bilete mai ieftine, dar neafișate?

Am descoperit ceea ce probabil este o conspirație a comparatoarelor de prețuri pe bilete de avion și a companiilor full-service, o problemă care vă poate face să pierdeți sute de euro la orice zbor.

Exagerez, dar este un bug destul de nasol și care vă poate induce în eroare prin afișarea unor prețuri mari atunci când nu e cazul. Ulterior, aceste prețuri vă pot face să evitați anumite destinații frumoase, ceea ce e păcat.

Caz concret: vrem să vizităm anul acesta Edinburgh, un oraș minunat și care ar trebui să fie a doua destinație din UK pentru oricine, după Londra. 2-3 zile acolo sunt suficiente pentru a vă bucura de zonele pietonale, fortăreața și palatul reginei, tradițiile scoțiene, mâncare bună și poate și o vizită la o distilerie de whisky.

Am căutat pe mai multe site-uri cele mai ieftine bilete de avion pentru plecare pe 14 iulie și întoarcere pe 18 iulie. Datele sunt mai puțin importante, am luat unele la întâmplare în iulie, dar contează zilele săptămânii: plecare joi și întoarce luni. Asta pentru că știu din știri și comunicate anterioare ca Blue Air și Wizz Air zboară către Glasgow, de unde poți lua trenul o oră până la Edinburgh, iar cea mai bună combinație mi se pare să pleci joi cu Blue Air și să revii luni cu Wizz Air.

În fine, lăsând Edinburgh la o parte, să presupunem că vrei să mergi la Glasgow între 14 și 18 iulie și deci cauți bilete de avion.

Am căutat pe eSky, că tot v-am zis ieri de ei. Iată rezultatele pentru o căutare dus-întors, cea mai ieftină variantă este 346 euro (plus 25 euro taxă de serviciu) cu British Airways, cu escală în Londra. Escala ridică timpul călătoriei la 8+7 ore, destul de mult.

esky_1

Unde sunt zborurile low-cost?! Nu sunt. Observați și în filtrele din site că nu există zbor direct, ci doar escală și cu acele companii din dreapta.

esky_2 esky_3

Aleg în schimb călătoria pe segmente, nu dus-întors. Pentru 14 iulie, doar dus, apare imediat în lista de prețuri zborul Blue Air la 120 de euro plus taxă de serviciu.

esky_4

Pentru 18 iulie, călătorie Glasgow-București, apare imediat cursa Wizz Air, 114 euro plus taxă.

esky_5

Prin urmare, de ce nu este combinația Blue Air la dus, Wizz Air la întors, prezentă în lista inițială de propuneri? Nu știu, dar site-ul eSky este capabil să arate zboruri combinate, o și face pentru alte companii. Observați diferența de preț: 346 de euro față de 120 + 114, la care se adaugă taxele site-ului.

Concluzia este că, doar știind că Blue Air și Wizz Air zboară pe acea rută, poți face o economie de 100 de euro de persoană. Zbori direct, stai mai puțin timp în tranzit. Alternativ, alegi British sau altă companie de linie ce include și bagajele în acel preț, dar faci o escală de cine știe câte ore undeva.

Pe Paravion și Vivolis n-am mai încercat, cele două site-uri arată doar companii full-service, nu și low-cost. Am intrat însă pe Vola, unde scrie mare că fac căutări și în low-cost, și problema este aceeași.

vola_1

Iată rezultatele pe dus-întors, unde primul preț arătat este o combinație de Ryanair cu Eurowings foarte greoaie (dormi în aeroport prin Londra și prin Dusseldorf) la 261 euro plus taxă serviciu. Observați din filtre că nu există curse directe, deci Blue Air și Wizz Air nu erau afișate nici mai jos.

vola_3

Acum uitați rezultatele pentru “doar dus”. Întâi un Ryanair cu escală în Londra, dar ceva mai jos vedeți acel Blue Air la 120 de euro plus taxă.

vola_2

Pentru întors avem Wizz Air la 114 euro. Prin urmare în oferta inițială am primit 261 euro plus taxe plus bagaje și dacă luăm separat costă 234 euro plus taxe plus bagaje, dar zbor direct, nu de 13+23 de ore.

vola_4

În caz că bănuiți că de fapt zborurile prin Wizz Air și Blue Air n-ar fi disponibile la acea dată, am verificat pe site-urile companiilor și sunt, le poți cumpăra direct și de acolo.

CONCLUZII

Încep cu cea personală: după ce-am investigat prețurile spre Edinburgh via Glasgow cu Blue Air și Wizz, am ajuns la concluzia că mai bine zbor  cu KLM cu escală prin Amsterdam. La prețurile de low-cost se adaugă și trenul între Glasgow și Edinburgh, cam 150 de lei de persoană dus-întors, plus cât o costa transferul între aeroportul din Glasgow și gara din Glasgow, plus ceva bagaje pe low-cost. De la 234 euro se poate ajunge rapid la 330 de euro.

Cu 320 euro pot zbura prin KLM. Escala nu-i rea, doar 50 de minute în Amsterdam la dus și vreo 2 ore la întors, dar măcar ajung direct în orașul-țintă, nu car bagajul prin mai multe trenuri și, de fapt, ajung cam la aceeași oră în Edinburgh.

edinburgh

O concluzie ceva mai generală este că trebuie să țineți minte că prețurile pe low-cost nu includ bagaj, uneori nici măcar unul de mână. Chestia asta nu este deloc clară în comparator, informația nu este clar comunicată nicăieri, nici măcar “neclar”. Comparația nu este deci una echitabilă. Urma să apară și un astfel de comparator de prețuri, care să-ți arate simplu și rapid ce servicii sunt incluse într-un preț, dar mai avem până atunci.

O altă concluzie este că trebuie să verificați în mai multe surse oferta, să fiți la curent cu ce curse au mai fost anunțate șamd. În fond, eu am știut că joi și luni sunt curse low-cost, că altfel cine știe ce alte zile alegeam. Trebuie să iei în calcul și alte costuri precum transferul la destinație sau cât te costă escalele lungi. Lucrurile sunt departe de a fi simple.

De ce apar rezultate diferite pe dus-întors față de luat separat dus și întors? Probabil pentru că majoritatea companiilor low-cost nu operează zboruri complexe, adică nu au oferte pe dus-întors și nici nu fac “escale” cu transfer de bagaj (posibil cu excepția Ryanair). Comparatoarele de prețuri folosesc anumite servicii pentru a extrage zborurile și prețurile (DCS+, Amadeus?), iar Blue Air și Wizz Air pur și simplu nu apar în “dus-întors” pentru că nu oferă așa ceva. Ia-le pe segmente separate și lucrurile se schimbă complet, probabil nu doar pentru aceste două companii, ci și alte low-costuri.

Cine pierde? În primul rând câteva companii low-cost, că nu apar în rezultate deși ar merita. Nu-mi pasă așa tare de ele, așa că mai important este că pierdem și noi niște bani, dacă avem încredere orbească în comparatoare de prețuri, după cum v-am arătat mai sus.

asus s5507

    32 comentarii

  1. Multe companii low-cost nu sunt listate in gds-uri si nu apar in comparatoare. Iar cele listate nu au o intelegere de a putea fi combinate. Multe low-costuri zboara point-to-point si nici macar intre zborurile aceleasi companii nu sunt legaturi…Tine de logistica

      (Citează)

    • Nu le găsi scuze că nu sunt. Dacă un zbor apare la “dus” și la “întors”, iar situația este știută, un site deștept le-ar afișa și pe “dus-întors”.

        (Citează)

  2. ultima data am zburat cu swiss air si a fost mai ieftin vs orice mi-au prezentat site-urile de profil. am dat de ei accidental la o cautare aleatoare.

      (Citează)

  3. Oarecum off-topic: ajungi azi la conferința de presă a lui MOL de la Ramada?

      (Citează)

  4. Radu, in primul rand esky este cel mai slab agregator posibil, iar in al 2-lea rand, pe langa faptul ca vola sunt cei mai hoți (cu taxa lor de serviciu nejustificata), nu este un agregator.
    Eu prima data verific pe rome2rio si vad cu ce se poate ajunge acolo (cate avioane, cate trenuri etc). Din prima vad ca cea mai buna oferta e Blue+Wizz.
    A doua oara testez pe skyscanner, care imi da acelasi rezultat, Blue+Wizz.
    Si, ca sa fiu sigur ca am cele mai bune preturi, incerc si pe momondo, care desigur imi returneaza tot Blue+Wizz, desi imi arata o oferta mai ieftina cu Ryanair, dar avand escala.

    Deci deja 3 site-uri foarte serioase imi spun ca Blue+Wizz e cea mai buna varianta.

      (Citează)

    • Si rome2rio mai are scapari. De exemplu, pe mine ma intereseaza un zbor dus-intors pentru Bucuresti – Roma, doua saptamani la sfarsitul lui iunie, pentru a ajunge in Lido di Ostia la plaja cu copiii. Pe rome2rio imi da cel mai mic tarif 82$, iar pe ryanair e 64E (pe diferenta de curs valutar ar fi 71$).
      Sa nu mai spun ca pe cei de la wizz i-am prins alta data cu tarife mai mari pe bilet daca plecam cu copiii fata de plecatul singuri. Incepe sa mi se para un pic relativa partea asta cu gasitul celui mai ok bilet, cel putin daca ne referim strict la pret. :D

        (Citează)

    • De ce nu e justificata taxa de serviciu? Ala este adaosul lor, o firma nu poate exista cu adaos zero.

        (Citează)

    • Tano: Eu prima data verific pe rome2rio si vad cu ce se poate ajunge acolo (cate avioane, cate trenuri etc). Din prima vad ca cea mai buna oferta e Blue+Wizz.

      Multumesc, tocmai mi-ai economisit 300 de euro la inchirierea unei masini maine.
      Serios!

        (Citează)

  5. Blue Air e listat în GDS-ul Amadeus http://www.turism20.ro/2015/09/blue-air-amadeus/

      (Citează)

  6. Momondo + Google Flights

      (Citează)

  7. freshprince1980

    16/02/2016 la 8:39 AM

    Doua intrebari/sugestii daca mergi in Scotia:

    1) Daca tot mergi vara in Edinburghj, de ce nu in August cand are loc Fringe Festival. E unul din cele mai mari festivaluri artistice din toata lumea cu spectacole de teatru, muzica, standup comedy. Merita experimentat odata cu tot cu orasul.

    2) De ce nu mergi cu autobusul dintr-un loc in altul? Eu plec saptamana viitoare intr-un tur al Scotiei si un bilet de doua persoane Edinburgh-Glasgow cu pleacare la 10:50 au costat 4 lire in total. Trenurile sunt foarte scumpe in UK

      (Citează)

  8. nwradu:
    Nu le găsi scuze că nu sunt. Dacă un zbor apare la “dus” și la “întors”, iar situația este știută, un site deștept le-ar afișa și pe “dus-întors”.

    Nu e neaparat o scuza, nici un agregator de la noi nu e capabil de a calcula astfel de combinatii.
    Bonus: “agregatoare” cu aceeasi tehnologie (travelport sau Amadeus/ePower – Travelfusion)

      (Citează)

  9. Dacă ai căutat zbor dus-intors și compania respectivă nu operează în ziua căutată de ține fix asta se întâmplă! De ceva vreme Skyscanner îmi dă oferte în care imi combină liniile aeriene, dar nu făcea asta la începuturi.
    Notă: 50 de minute în Schiphol e ok, ai timp de mers, dar dacă ai bagaj de cală șansele sunt minime să ajungă la destinație odată cu tine!

      (Citează)

  10. Ovidiu Constantin

    16/02/2016 la 9:41 AM

    Din experienta iti spun ca cel mai bun comparator de preturi inclusiv pe combinatii de zboruri este SKYSCANNER, daca o sa cauti in perioada aia zboruri catre glasgow iti gaseste fix combinatia pe care ai gasit-o cautand separat

      (Citează)

  11. .. de Momondo ce parere aveti ? ..

      (Citează)

  12. Tarom are doar prosti la departamentul vanzari

    acum o saptamana am luat bilete pentru 20 august (concediul la noi, la cooperativa, e programat din timp pe tot anul) si pe site-ul tarom, rezervarea online arata 380 EUR , iar cu esky rezervare online la acelasi zbor cu tarom : 345 EUR

    ghici de la cine am cumparat ?

      (Citează)

    • He,he,daca nu te-ai prins de ce e asa,atunci sigur ai luat bilete de 380 ca sunt mai in fata.

        (Citează)

    • Observatia mea (neaosa) era ca Tarom e atat de prost incat vinde mai scump aceleasi locuri in avion decat alti parteneri.
      Vreau sa sustin companiile romanesti, dar nu cand isi sapa propria groapa.

      ps. am platit 345, si am cautat de fapt cu skyscanner… dar e acelasi drac, daca banii mei au trecut pe la un intermediar si apoi in conturile tarom.

        (Citează)

  13. Recomand Google.com/flights pt planning

      (Citează)

  14. Mie imi place foarte mult sa folosesc vola.ro, dar optiunea lor cu “Calendar Tarife”, este al treilea tab de cautari. Acolo iti arata luna intreaga si cat costa cel mai ieftin bilet in fiecare zi, la dus si la intors separat. Selectezi singur zilele convenabile.
    Pentru Glasgow in iulie am gasit ca cea mai ieftina varianta 10-14 iulie 114 euro, dus intors cu blue-air.

      (Citează)

  15. pai Radu, stai putin.. Ola, esky? uita-te pe siturile mai “mari”: Kayak, Liligo, Skyscanner, etc. Eu caut cu ei foarte des zboruri (cautari incrucisate, verificari si cu preturi pe situl companiilor,etc) si nu am avut niciodata surprize neplacute, sunt convins ca am gasit de cele mai multe ori pretul optim.

    in plus, daca vrei calatorii cu destinatie multipla, sunt solutia ideala, asa am gasit pentru asta vara un Paris>Baku>Teheran>Bucuresti prin Qatar, nu prea vad cum puteam sa gasesc un pret bun daca mergeam direct prin companii.

    mai e o chestie, utilizezi comparatorul de zbor pt a cauta bilete dar le iei direct pe situl companiei, eviti comisioane in plus + ca uneori pierzi anumite facilitati (gen ales scaune) daca treci printr-o agentie externa.

      (Citează)

    • De multe ori biletele sunt mai ieftine prin agentii decat direct de la compania de zbor. Cel putin asa mi s-a intamplat mie prin Tarom si AirBerlin.
      La low-costuri, intr-adevar cel mai ieftin e de pe site-ul companiei.

        (Citează)

  16. Mai e o chestie, din experienta personala, mai noi nici companiile de linie (unele) nu mai afiseaza pretul cu bagaj de cala inclus. Spre ex, am luat de curand un bilet Bucuresti-Munchen si retur, cu Lufthansa, iar pretul dat de ei pe site a fost fara bagaj, a trebuit sa-l adaug. Acum caut ceva pentru Lisabona si atat pe momondo sau skyscanner, cat si pe KLM (varianta cu escala) nu imi arata pretul initial cu bagaj de cala

      (Citează)

  17. nashu_mare: Multumesc, tocmai mi-ai economisit 300 de euro la inchirierea unei masini maine.
    Serios!

    Pe http://bit.ly/_Rental_Cars ai incercat?

      (Citează)

  18. Razvan:
    De ce nu e justificata taxa de serviciu? Ala este adaosul lor, o firma nu poate exista cu adaos zero.

    Cat timp concurenta NU are aceste taxe, nu e justificata nici la ei.

    In plus de asta, e fabulos sa vezi ce argumente au pentru aceasta taxa: comparatie completa a optiunilor pentru aceasta ruta, consultanta inainte de cumpararea biletelor (desi ei nu raspund la niciun mail, iar la telefon TOATE firmele ofera consultanta), multiple optiuni de plata. Deci … nimic.

    Nu mai zic…pentru un bilet de 270euro, taxa de serviciu 50euro?:)) Really?

      (Citează)

    • Tano, depinde care sunt nevoile clientului. Exista o valoare sa ai:
      – Call Center gratuit 24/7 (cum are Vola.ro), in loc de numar cu tarif special de aproape 1 EUR / min (cum au low costurile)
      – asistenta si sa iti intermedieze relatia cu compania in cazul in care ai o problema si trebuie sa schimbi/anulezi biletul
      – modalitati de plata pe care compania nu le ofera (ex card de rate)
      Si inclusiv faptul ca ai intr-un loc toate optiunile si nu trebuie sa cauti tu pe n site-uri ale companiilor aeriene.
      Daca valoarea respectiva este sau nu este justa pentru tine, acesta e strict un argument subiectiv.
      Plus ca Vola.ro are multiple campanii si cupoane care iti permit sa reduci chiar si 100% taxa de servicii.

        (Citează)

  19. Buna Radu,

    Ne bucura ca ai atins acest subiect.
    Vola.ro este singurul site din Romania care ofera serviciul pe care il mentionezi: combinarea mai multor companii aeriene pentru a economisi fata de rutele “clasice”. Am lansat zborurile „Smart Connection” in iulie anul trecut si in prezent functia este disponibila pentru peste 500 de rute. Tocmai de aceea, la noi ai gasit o combinatie intre un low cost si o companie de linie care aducea clientului o economie de aproape 100 EUR fata de celalalt agretator pe care ai cautat. Nu vrem sa ne cautam scuze, dar acesta este un produs foarte complex, la care lucram sa imbunatatim continuu in functie de noile rute lansate de companiile aeriene (rute printre care se numara si Glasgow). Chiar zilele urmatoare pregatim un update al functiei “Smart Connection”, care sa includa si aceste rute noi.
    Deci, este posibil sa gasesti pe un agregator cea mai buna varianta, fara bataia de cap de a verifica fiecare companie in parte. In plus, noi oferim o chestie foarte interesanta si utila in acelasi timp in cazul zborurilor combinate: garantia Smart Connection. Adica daca pierde o conexiune din cauza unei intarzieri sau anulari al unuia dintre segmentele de zbor, noi ne obligam sa cumparam clientului un alt bilet sa poata sa isi continue calatoria.

    Multumim pentru observatii, atat tie, cat si comentatorilor. Feedbackul vostru ne motiveaza sa fim si mai buni.

      (Citează)

  20. Am fost in iarna la Edinburg, la targul de Craciun si am stat 5 nopti.
    Am zburat cu KLM, bilete luate dupa ce am cautat pe Vola. Am dat undeva la 240 Euro(220 biletul de zbor+20 bagaj de cala). Am avut escala la Amsterdam si ambele zboruri,dus-intors, au durat in jur de 6h si un pic.

      (Citează)

  21. Cel mai bun comparator si simulator de preturi + rute este acesta: https://matrix.itasoftware.com/

      (Citează)

  22. Salut, vad ca nu a zis nimeni de ei. http://Www.tripdelta.com – e Noul hipmunk si va creste foarte frumos anul asta. Proaspat lansat, combina aeroporturi apropiate si inclusiv low cost cu zboruri de linie. Ce zici tu nu e conspiratie… Efectiv nu au fost capabili sa combine gds-urile cu low costuri si sa le caute per segmente. E incredibil de mult de munca ca sa se faca asa ceva, crede-ma :) . Singurii de care stiu ca o fac sunt baietii astia de la TripDelta si iti iau in calcul si aeroporturile din zona… Pe datele tale in seara asta gasisem un 246 usd. Nu am nicio treaba personala cu ei, doar vad ca lumea totusi nu i-a mentionat. Seara buna, Radu

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus