►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
15 Feb 2016 ·
Update: concursul s-a terminat, blogul meu a învins, iar câștigătorii telefoanelor au fost Roberta Bunoiu din localitatea Runcu și Teodor Sas din Luncani, după cum puteți citi aici.
Asus UX305 continuă seria de succes a ultrabookurilor Asus, începută acum mai mulți ani cu alte modele Zenbook UX. Noul laptop, pe care l-am testat într-o configurație hardware adusă la zi, se dovedește bun la toate și excelent la portabilitate, fiind modelul potrivit pentru cei ce-și doresc un ultrabook subțire și ușor pentru călătorii, dar și performant încât să nu simți că te limitează în vreun fel. Și mai arată și elegant.
Nu are placă video dedicată (vezi seria UX303 pentru asta, deși cea Intel de pe UX305 se descurcă onorabil în multe situații, eu jucam World of Tanks pe un ultrabook vechi de 3 ani), dar include cea mai nouă generație de procesoare Intel, SSD de capacitate mare, multă memorie RAM, totul într-o carcasă de aluminiu subțire de 16 mm și grea de doar 1,3 kg.
Este genul de laptop care nu-ți rupe spatele sau umărul când îl cari la drum și genul cu care mergi ușor între ședințe sau îl deschizi imediat într-o cafenea pentru a rezolva diverse lucruri. Autonomia bateriei este de până la 12 ore, zice Asus, dar în utilizare normală poți atinge 7-8 ore, un rezultat foarte bun.
Eu am testat modelul de top, cod Asus UX305UA-FB004R cu următoarea configurație:
Hardware performant într-o carcasă cât mai subțire, din aluminiu, înseamnă și preț pe măsură. Prețurile pentru UX305 încep pe la 4.000 de lei, în funcție de procesor și memorie, iar cel testat de mine, cu ecran QHD și SSD de 512 GB, costă în jur de 6.000 de lei. Verificați prețurile la eMAG sau PC Garage.
UX305 vine cu două accesorii utile în pachet, o husă textilă tip plic pentru a-l proteja la transport și un adaptor pentru cablu de rețea, care transformă un port USB în port RJ-45.
Încărcătorul laptopului este mic și ușor, în linie cu ideea de portabilitate, și include chiar și un arici pentru legarea cablului. Tot în pachet am mai găsit un colier pentru cabluri, astfel încât dacă ai mai multe pe birou să le poți strânge cu acesta.
Carcasa este din aluminiu, după cum vă spuneam, și în total are o grosime de doar 16 mm și o greutate totală de 1,3 kilograme. Asta înseamnă că-i suficient de ușor încât să-l porți în mână fără să obosești, iar dacă-l pui în geantă abia îl simți la drum.
Eu am testat versiunea neagră. Vă spun de acum că, dacă vă bate gândul să cumpărați unul, alegeți varianta argintie, pe care nu se văd amprentele. Pe cea argintie nu se văd nici eventuale mici zgârieturi inerente ce apar după luni de utilizare, pe când cea neagră este acoperită cu un strat un pic elastic, care le estompează prin frecare (dar, în schimb, atrage amprente mai ceva ca o secție de poliție). Evitați direct problema cu modelul deschis la culoare.
Iată cum dispar zgârieturile:
Trecând peste asta, carcasa este frumos rotunjită oriunde este cazul, așa că nu simți că te zgârie sau jenează la mână atunci când o manevrezi. Sigla Asus, argintie, stă frumos pe capac, deasupra ecranului puteți vedea webcam-ul și un senzor de luminozitate cu care ecranul ajustează automat iluminarea proprie, touchpad-ul este de dimensiuni generoase, cele câteva LED-uri din taste sunt mici, albe și discrete, ca să nu deranjeze la ochi. Tastele nu sunt iluminate, din păcate, acesta fiind singurul minus real al seriei.
Că veni vorba de tastatură, m-am adaptat foarte rapid la ea, tastele sunt mari și bine spațiate. Au o cursă satisfăcătoare, simți că le-ai apăsat, nu ca la alte ultrabookuri. Asus continuă să plaseze butonul On/Off în dreapta sus, lângă Delete și Backspace, ceea ce la început pare o idee proastă, dar din experiența cu propriul meu ultrabook vă pot spune că nu-i o problemă mare, te obișnuiești rapid. Pentru siguranță, puteți dezactiva butonul din Windows prin setările de “what power buttons do”.
Touchpad-ul răspunde la gesturi cu mai multe degete, iar în plus îl poți apăsa în mod real, având o cursă mică, suficient cât să simți că ai dat click.
Iată porturile laterale:
Difuzoarele, două la număr și “semnate” Bang & Olufsen ICEpower, sunt sub laptop, pe lateral, poziție tradițională pentru această gamă. Ideea este că sunetul se reflectă din masa pe care stă laptopul spre tine. Sunt capabile de un volum maxim asemănător laptopurilor de acest gen și sunt neașteptat de melodioase pentru cât de subțire este laptopul, chiar dacă lipsite de orice bass. Dacă vrei un sunet mai bun, poți oricând să folosești căști sau un difuzor extern pe jack-ul audio sau pe Bluetooth, pentru pentru 95% dintre utilizator, cele incluse vor fi suficiente.
Iată o mostră de sunet dintr-un clip YouTube luat la întâmplare:
Balamaua monitorului pare destul de rezistentă, observați că în fotografia de mai sus laptopul de fapt stătea pe ecran. Monitorul stă în poziția în care-l pui.
Trăgând linie, calitate foarte bună în tot ce ține de materiale, asamblare, finisaje și detalii. Nu cumperi doar un laptop ușor și performant, ci unul care va atrage și privirile.
Încep cu ecranul, unul de 13,3 inchi cu rezoluția nativă 3200 x 1800 pixeli și o luminozitate de 300 cd/mp, o valoare bună. Culorile sunt superb redate, contrastul este foarte bun, poate fi utilizat și în exterior, în soare. Culorile se păstrează aproape neschimbate chiar și la unghiuri extreme, spre 180 de grade, ceea ce înseamnă că pot sta 5 oameni în jurul său, înțelegând ce se întâmplă pe ecran.
Rezoluția de 3200 x 1800 pixeli pare exagerată, probabil că totul este foarte mic. Da, este. Poți rezolva asta în două moduri, de exemplu cu un zoom în browser sau setând direct în Windows mărirea cu cât vrei tu a tuturor elementelor de pe ecran, să zicem cu 150% sau chiar 200% (vedeți diferența mai jos). De ce mai cumperi un ecran cu așa rezoluție dacă apoi îl folosești cu zoom? Pentru aplicații speciale precum editare video (unde vrei să încapă un Full HD în mărime naturală pe ecran, plus meniurile și butoanele în jurul său), lucrul cu multe coloane sau rânduri în Excel, multe pagini Word pe același ecran, multitasking cu multe ferestre șamd. Dacă nu vrei acestea, cumpără un UX305 cu ecran Full HD și faci și economie la bani.
Nu pot spune multe despre procesor. Eu am avut modelul cu Core i7-6500U, unul dintre cele mai puternice procesoare din noua generație Intel Skylake, dar unul optimizat și pentru consum redus. Are două nuclee fizice și alte două virtuale, lucrează la 2,5 GHz cu accelerare la 3,1 GHz și este printre cele mai bune care se pot pune pe un ultrabook.
Mi-a plăcut că nu se încălzește deranjant. Am folosit un program pentru a ține procesorul în 100% timp de vreo 15 minute, iar temperatura pe el ajungea pe la 66 de grade Celsius și rămânea acolo, compensată prin sistemul de răcire. Temperatura resimțită de utilizator este mult mai mică, carcasa nu se încălzește cât să deranjeze, iar camera mea cu termoviziune arăta că o temperatură maximă de 39 de grade Celsius apare doar la gura de evacuare a aerului cald, undeva în zona balamalei, între corpul principal și monitor.
Stocarea este de 512 GB pe un SSD marca SK Hynix, un producător uzual de memorii flash. A venit direct compartimentat în două unități de aproximativ 250 GB fiecare, iar performanțele de citire și scriere cu un benchmark CrystalDiskMark sunt foarte bune, până la 400 MB/s la scriere și 545 MB/s la citire.
Am testat și porturile USB cu un transfer de fișiere de pe un SSD extern. Am transferat un film de peste 5 GB și un folder cu muzică, situații uzuale în utilizare, rezultatele fiind cele din graficul de mai jos:
Sunt cifre bune. Când tragi în calculator cu 200 MB/s, ce să mai ceri?
Rezultate extraordinare am obținut și pentru rețeaua wireless. UX305 suportă standardul 802.11ac la o conexiune maximă de 867 Mbps, iar în teste am prins 441 Mbps, cel mai bun rezultat înregistrat de mine în toate timpurile cu un laptop. Asta înseamnă că are la bord o antenă mărișoară și hardware de calitate pentru conectivitate. Este un laptop de pe care vei putea face oricând streaming Ultra HD.
Asus UX305 vine cu Windows 10 Pro preinstalat și asta îi dă versatilitatea de care are nevoie cam în orice situație, mai ales cu așa hardware. Programele se încarcă imediat, poți face browsing cu oricâte tab-uri vrei tu să deschizi (are 8 GB de RAM), treci imediat de la un program la altul, are tot ce-i trebuie la bord inclusiv pentru editare de fotografii în Photoshop sau de filme cu un timp rezonabil de randare. Eu fac asta pe un model similar vechi de 3 ani, așa că vă închipuiți ce bine aș lucra pe acesta modern.
Vă gândiți la bloatware? Nu-i caz, UX305 vine cu un antivirus McAfee preinstalat și ceva programe ce te bat la cap să-l înregistrezi pe site-ul Asus, dar scapi rapid de ele. Nu-i o tabletă încărcată cu programe, ci un computer cu Windows 10.
Dacă vă place să călătoriți, acesta este laptopul potrivit. Este ușor și subtire, adică nici nu-l veți simți în bagajul de mână din avion, iar autonomia de 7-8 ore vă permite să-l deschideți rapid acolo și să lucrați sau să urmăriți un film pe durata zborului. Eu l-am folosit într-o excursie la munte și este perfect și pentru situațiile când stai pe fotoliu, cu el în brațe, sau afară la terasă.
(fotografiile acestea super-artistice sunt făcute de Matilda)
Un ultrabook vă permite și să-l transportați fără efort în multe alte situații, chit că vorbim de mers dintr-un birou în altul, de lucrat într-o cafenea, de scos rapid din rucsac și deschis pentru a arăta sau verifica ceva anume. Eu am început de mai mulți ani să fac trecerea spre aparate mai ușoare tocmai din astfel de considerente, iar un ultrabook a fost primul pas, urmând apoi un aparat foto mai mic, un bagaj mai ușor, baterii mai eficiente șamd. Dacă vă permiteți unul, mai ales unul și performant precum UX305, nu stați pe gânduri, pentru astfel de momente ne dorim să avanseze tehnologia.
Pentru ce nu este gândit? Pentru jocuri cu grafică de o complexitate mai ridicată. Placa video integrată este un Intel Graphics 520 care poate duce World of Tanks, League of Legends și alte asemenea jocuri online câtă vreme micșorezi rezoluția și nivelul de detalii spre minim. Eu jucam World of Tanks pe un ultrabook mai vechi, dar nu-i gândit pentru asta.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
Asus UX305 arată exact cum trebuie să fie un ultrabook: ușor, subțire, cu autonomie mare, dar și performant astfel încât să nu fii forțat să faci compromisuri. Este o soluție foarte bună pentru cei ce caută un model bun la toate și portabil în adevăratul sens al cuvântului. Experiența cu generațiile anterioare de ultrabookuri Asus mă face să-l vreau fără îndoieli.
Prețurile pentru UX305 încep pe la 4.000 de lei, în funcție de procesor și memorie, iar cel testat de mine, cu ecran QHD și SSD de 512 GB, costă în jur de 6.000 de lei. Verificați prețurile la eMAG sau PC Garage.
Câștigă un smartphone Asus Zenfone Selfie cu un simplu vot în Blog Wars. Te rog să votezi review-ul meu, vreau să câștig competiția între bloggeri și îți mulțumesc anticipat pentru vot! Zenfone Selfie este unul dintre cele mai bun telefoane de pe piață ca raport preț/calitate, are 3 GB memorie RAM, ecran Full HD, cameră foto foarte bună și un procesor rapid. Poți vota până pe 14 martie o singură dată de pe o adresă de email, și le poți spune și altora despre concurs prin butoanele de share de mai jos.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
61 comentarii
15/02/2016 la 9:07 AM
Stie cineva de ce nu fac producatorii de laptopuri port de incarcare magnetic asa cum au cei de la Apple si Microsoft?
Marius(Citează)
15/02/2016 la 10:40 AM
in caz ca te impiedici de cablu sa nu sara laptopul de pe masa sau de pe birou ci sa se desprinda usor din portul de incarcare
mihai(Citează)
15/02/2016 la 2:21 PM
@Marius
mai bine nu. in general, pentru ca nu las cablul de incarcare sa balangane pe masa, ca nu-mi place, asa ca las “libera” o bucata scurta din el, cum misc laptopul un pic, cum se “sare” cablul de incarcare din mufa.
Workaroundul ar fi sa las cablul mai lung pe masa, dar atunci e urat si ma si incurca.
In plus, pozitionarea e absolut idioata – in lateral. In principiu, eventualele cabluri pentru laptop, inclusiv cablul de incarcare, ar trebui sa fie in spatele laptopului, sa nu te incurce si sa nu ocupe din spatiul util de pe birou. Dar producatorii de laptopuri (inclusiv Apple) ignora treburile astea. Cu maximul de stupizenie la Lenovo, doar Lenovo se putea gandi ca nu-i nimic in neregula sa pui kensingtonul, vga out si portul ethernet in partea dreapta, unde de obicei ai mouse-ul, ca sa misti mouse-ul doar printre cabluri.
Sabotor(Citează)
15/02/2016 la 11:57 PM
Posibil să țină de patente sau nu vor să pară că au copiat fiecare detaliu de la Apple.
nwradu(Citează)
15/02/2016 la 11:58 PM
Aici intervin alte chestiuni, de obicei porturile se pot pune pe lateral deoarece spre spate e ventilația sau măcar sistemul de răcire.
Grija mea este să ai USB-uri pe ambele părți sau să poți băga un stick într-unul fără să blochezi al doilea port. Dincolo de asta, producătorilor nu le pasă de prea multe, mai ales că la mouse toți presupun că ai pe bluetooth.
nwradu(Citează)
16/02/2016 la 10:25 AM
Ventilatia chiar nu ocupa intreaga lungime a laptopului ci doar un colt; pe langa asta, majoritatea laptopurilor cam au ventilatia dedesubt.
Chiar daca ai mouse cu bluetooth, mouse-ul tot in dreapta laptopului sta, printre cablurile alea. Nu ma refeream la faptul ca trebuie sa bagi cablul de la mouse intr-un USB, ci la faptul ca taman chestiile ce au cabluri mari si groase (kensington, vga, etherner) sunt pe partea dreapta, iar cablurile alea ies si stau drepte taman in locul unde tii in mod normal mouse-ul.
Sabotor(Citează)
15/02/2016 la 9:54 AM
Hop c-un vot.
Mirel(Citează)
15/02/2016 la 10:05 AM
+ 1 vot, sa fie cu noroc :D
Fuzz(Citează)
15/02/2016 la 10:23 AM
+1
Aurelian(Citează)
15/02/2016 la 10:20 AM
Votat. Dupa ~ 3 luni cu Zenfone Selfie pot sa afirm ca este un telefon decent, camerele isi fac treaba cu brio dar nu as mai recomanda nimanui sa-si cumpere un telefon cu Snapdragon 615. Este foarte bun pe hartie dar in practica agata prin aplicatii. Aplicatia de camera odata folosita si inchisa ramane agatata in memorie si consuma ~ 500 600 mb ram aiurea. Banuiesc un driver scris prost. Vad ca s-a rezolvat pe moment cu un reset to factory. Ah, Radu, stii ca vorbeam la momentul review-ului despre faptul ca nu are reteaua 4G a celor de la Digi? Am vorbit cu cei de la Asus si varianta de China are alt modem. Interesant.
Dorin(Citează)
15/02/2016 la 11:59 PM
Da, la mai multe telefoane variantele de China suportau TDD în banda 38. Cred că și unul dintre iPhone-uri era așa, nu mai știu ce generație.
nwradu(Citează)
15/02/2016 la 10:35 AM
Deși e clar cheesecakeăreală treaba asta… TATOV.
George(Citează)
15/02/2016 la 10:43 AM
Atra?
add(Citează)
16/02/2016 la 12:00 AM
Dap. Frumos acolo, dar vara, când e totul verde și te poți bucura de aer curat și de lac.
nwradu(Citează)
15/02/2016 la 10:43 AM
+1 vot. Am citit toate review-urile si al tau mi se pare cel mai complet. Strict la obiect si cu detalii mai multe. Dealtfel nu stiu ce cauta intr-un review de laptop berea chinezeasca, calatoriile prin Spania sau liniile aeriene.
Bafta!
Adrian(Citează)
15/02/2016 la 10:53 AM
votat domne, și asta pentru că e un review foarte bun, nu doar din complezență.
rivi(Citează)
15/02/2016 la 11:20 AM
Si eu te-am votat. Felicitari pentru review’urile foarte bune.
Dorin(Citează)
15/02/2016 la 11:24 AM
Si de la mine un vot. Bafta!
Dragos(Citează)
15/02/2016 la 11:35 AM
Animalul acela din poza de pe terasa e….Cookie ? Doamne cat s-a facut.
andrei(Citează)
16/02/2016 la 12:01 AM
Da, l-a mâncat pe Dobby și e dublu acum.
nwradu(Citează)
15/02/2016 la 11:48 AM
Cum e semnalul de telefonie mobile la Atra, ai semnal bun pe Orange si Vodafone?
Ion(Citează)
16/02/2016 la 12:02 AM
Vodafone 4G, pe Orange am înțeles că ar fi un pic mai slab indoor, dar nu pot confirma că n-am studiat cu atenție.
E o porțiune pe drum unde nu e semnal.
Problema e că la Atra se ajunge pe vreo 800 de metri de drum neasfaltat, din pământ și pietre, unde e bine să nu vii cu o mașină joasă sau atunci când e mare noroi. Altfel, ajunge și un Matiz acolo.
nwradu(Citează)
15/02/2016 la 11:58 AM
Interesant
Andrei(Citează)
15/02/2016 la 12:02 PM
Un vot si de la mine.
Succes.
Feri(Citează)
15/02/2016 la 12:07 PM
Sa fie cu noroc ! Ai un vot si de la mine.
miluch(Citează)
15/02/2016 la 12:23 PM
+1
Cristi(Citează)
15/02/2016 la 12:35 PM
+1
Un vot de la mine
Alexandru bita(Citează)
15/02/2016 la 12:51 PM
+1 . Bun review .
Marian(Citează)
15/02/2016 la 1:12 PM
+1 vot si de la mine.
Tocmai am cumparat vineri un ultrabook Toshiba. Daca scriai articolul joi, Asus ar fi fost alegerea mea.
Catalin(Citează)
15/02/2016 la 1:21 PM
Al cui e catelul din ultimele 3 poze si ce rasa e ?
Joe Black(Citează)
16/02/2016 la 12:03 AM
Habar n-am, era pe acolo super-prietenos și entuziasmat că vede oameni care-i dau atenție. Cred că era de la o casă vecină.
nwradu(Citează)
15/02/2016 la 1:27 PM
Un vot si de la mine.
Alexandru Serban Nestian(Citează)
15/02/2016 la 2:13 PM
buna treaba
marius popescu(Citează)
15/02/2016 la 2:26 PM
In afara de pret este un ultrabook pe care foarte multi l-ar dori.
Votat review-ul.
Petre(Citează)
15/02/2016 la 2:38 PM
+1 GJ
Calin(Citează)
15/02/2016 la 4:23 PM
+1
Are expansion slot M.2 PCIe?
catalinx(Citează)
15/02/2016 la 5:49 PM
Am un ux305 dar nu varianta de top si-l folosesc pt mail, browser, filme si ocazional jocuri (care nu necesita ff mari performante grafice)
Imi place ca e ff portabil si prietenos – tastatura ok, ff usor, baterie destul de buna.
Ca defecte primul ar fi touchpad-ul al carui soft crapa din cand in cand din motive inexplicabile si trebuie sa cauti un mouse sau sa te descurci ff bine cu tastatura ca sa-l convingi sa mearga din nou.
Al doilea ar fi ca se incinge destul de mult la solicitari nu ff mari (gen hearthstone+orice media player) si pt asa ceva deja are nevoie de un cooler extern.
Finally nu ma omor dupa portul microhdmi. Greu de gasit convertor, nu mai zic de cablu direct hdmi to micro si convertorul nu sta bine deloc.
vlad(Citează)
15/02/2016 la 6:01 PM
Votat, bafta! :-)
Dorian(Citează)
15/02/2016 la 6:01 PM
Votat, bafta! :-)
Dorian(Citează)
15/02/2016 la 6:09 PM
am bifat si io. Rahat in vasga! cum spun pescarii.
mac gregor(Citează)
15/02/2016 la 6:35 PM
Zenfone selfie – unul dintre cele mai bune telefoane de pe piata.
Serios ?
GabrielG(Citează)
16/02/2016 la 12:05 AM
Da, am fost chiar impresionat după ce l-am testat acum vreo 3 luni. Pentru banii ceruți pe el, este foarte bun. Te întrebi de ce alte telefoane sunt, totuși. de 2-3 ori mai scumpe, deși doar cu 25% mai bune.
nwradu(Citează)
15/02/2016 la 9:05 PM
break a leg. am dat si eu cu pixul in casuta.
zippo(Citează)
15/02/2016 la 11:55 PM
Mulțumesc tuturor, mă bucur să văd atâta susținere! Voiam să mulțumesc fiecărui comentariu, dar am avut surpriza să descopăr mai multe decât mă așteptam!
nwradu(Citează)
16/02/2016 la 7:50 AM
Review total.votez!!!
Bogdan(Citează)
16/02/2016 la 12:01 PM
VOTAT .BAFTA!
Tatiana Sorina(Citează)
16/02/2016 la 12:03 PM
Un review bun. In afara de tastele neiluminate este un laptop ok.
Andrei Mocanu(Citează)
16/02/2016 la 6:41 PM
+1 vot. Te urmaresc de putin timp, review-ul asta nu ma intereseaza, dar ai articole pe care le citesc cu placere. Keep up with the work!
Razvan(Citează)
16/02/2016 la 11:20 PM
Am votat !
Evident ca pentru acest blog !!! :)
Sorin(Citează)
21/02/2016 la 11:25 AM
Votat si eu, dar unde au fost facute pozele ?
Pare frumoasa locatia.
Costi(Citează)
04/03/2016 la 3:41 PM
Gata, am votat iti doresc mult noroc!
Stanescu Ana Maria(Citează)
10/03/2016 la 10:10 AM
Votat :)
Scurtu Dorin Adrian(Citează)
10/03/2016 la 3:00 PM
Mulțumesc!
nwradu(Citează)
11/03/2016 la 5:16 PM
+ un vot
Irina(Citează)
11/03/2016 la 7:58 PM
Vot si de la mine ^_^
Ploscariu Dragos(Citează)
11/03/2016 la 10:28 PM
+ un vot.
Super articolul !
Adrian(Citează)
11/03/2016 la 11:20 PM
succes, sper sa castigi spre deosebire de ceilalti, chiar mi se pare ca ai facut un review foarte bun exact cum trebuia facut, cu date precise si tot ce are nevoie sa stie omul cand cumpara asa ceva.
George(Citează)
12/03/2016 la 8:40 AM
votat.
Laurentiu(Citează)
12/03/2016 la 3:45 PM
De departe cel mai tare review, mi-a placut mult si daca nu aveam deja un notebook performant, cumparam unul argintiu cu i7, 512GB, full hd.
Succes !
ELISCHER SEVERUS(Citează)
12/03/2016 la 9:24 PM
VOTAT
dragan(Citează)
13/03/2016 la 1:35 PM
Aveti votul meu!
Magda(Citează)