un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Am văzut noul router TP-Link 7200 Mbps cu 802.11ad

28 Feb 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

M-am dus la standul TP-Link special pentru a vedea acest nou router: Talon AD7200, care, după cum îi spune numele, oferă în total 7200 Mbps pe wireless.

Stați așa, este o șmecherie la mijloc: routerul acesta 800 Mbps în banda de 2,4 GHz și alți 1733 Mbps în banda de 5 GHz, adică cele două benzi utilizate uzual de orice router compatibil 802.11b/g/n/ac. Talon AD7200 mai oferă și 4600 Mbps în banda de 60 GHz pe noul standard 802.11ad.

tp_link_talon_ad7200

ad? Un nou standard? Trebuie să-mi schimb routerul, când abia făcusem trecerea la unul cu 802.11ac?

Nu, eu nu m-aș îngrijora.

802.11ad, numit și WiGig, este un standard făcut prin 2009 (înainte de 802.11ac, la care s-a lucrat prin 2011-2013) și care prevede o viteză maximă teoretică de 7000 Mbps pe la frecvențe de 60 GHz, unde pot fi atinse astfel de viteze. Routerul aici de față poate doar 4600 Mbps, ceea ce oricum ar fi ultra-uimitor, dar există un amănunt foarte important: semnalul 802.11ad / WiGig nu trece prin pereți!

Frecvența respectivă nu se propagă bine prin pereți, așa că ești limitat la camera în care ai pus routerul. Dacă ai dispozitive 802.11ad (până acum nu există vreunele notabile), le poți folosi doar în camera cu routerul și la câțiva metri de acesta, că are o rază maximă de aproximativ 10 metri fără obstacole.

Pentru cine este atunci WiGig? E destul de greu de zis. Să zicem că ai un astfel de router și conectezi la el un televizor compatibil cu care apoi face streaming 8K sau altceva ce are nevoie de așa bandă. În practică, însă, metodele de compresie a fluxurilor video sunt suficient de bune încât să nu ai niciodată nevoie de o astfel de bandă. Din testele mele cu Netflix, de exemplu, am văzut că trage cam 50 MB/minut pentru un film Full HD, adică în jur de 6-7 Mbps. Cât să ceară un 4K, un 8K, un 16K încât să vrei un echipament de o mie de ori mai rapid? Poate la 128K?

Un scenariu ceva mai normal ar fi acesta. Intru în casă cu 3000 de fotografii de mari dimensiuni în aparatul meu foto compatibil 802.11ad. Acesta se conectează la router și de acolo transferă prin acest nou standard fotografiile către PC-ul meu, care este în aceeași cameră și are și el placă 802.11ad. Vorbim de viteze teoretice de 575 MB/s pentru Talon AD7200 și chiar mult mai mult pentru standardul acesta în general.

Nu zic că n-am avea nevoie de astfel de viteză, că cine știe ce vom face în viitor, deși 802.11ad este gata de intrat pe piață și ar putea fi oriunde în 2-3 ani, dacă ar fi și cerere. Momentan nu este, pentru că legătura la Internet te limitează la 1 Gbps (și asta pe RDS, dar în alte țări sunt fericiți să aibă 200 Mbps acasă), la fel și cam orice alt aparat cablat. Să oferi 4600 sau 7000 Mbps printr-o conexiune doar între dispozitive wireless și numai în preajma routerului pur și simplu nu pare ceva ce ar fi de mare folos.

Lista de standarde de comunicație wireless care n-au reușit pe piață și au murit în lista de mențiuni “și altele” este lungă, s-ar putea ca 802.11ad să li se alăture.

Alte routere văzute acolo includ ceva mai normalele Archer C3200, Archer C5400 (care folosește aceeași tehnologie precum Asus AC5300) și adaptorul pe USB 3.0 numit Archer T9UH, care oferă o conexiune maximă de 1900 Mbps.

asus s5507

    5 comentarii

  1. Prea multe antene, aspectul lasa de dorit.

      (Citează)

  2. Era lesne de inteles . Utilitatea lui pe 60GHz se apropie de 0 . Nu inteleg de ce si-ar dori cineva cu un router wireless sa creeze 3 retele separate ? 2 pe 2 benzi diferite nu sunt de ajuns ? Mi se pare mult marketing (adica gargara) si prea putina evolutie . Sa puna mana sa moduleze semnalul altfel incat sa depaseasca standardele IEEE .

      (Citează)

    • E chiar imbucurator ca acest router a adoptat 802.11ad, poate asa se conving toti ca producatorii de routere nu stiu la ce tehnologii useless sa mai apeleze pentru a creste totalul de Gbps scris mare pe cutie. In principiu orice router care costa peste 1000 lei este in 99% din cazuri o teapa. Spun 99% si nu 100% ca poate se gaseste unul de transfera terabiti de date pe mai multi clienti wireless simultan si chiar stie ce face incat isi ugradeaza toate echipamentele wireless ca sa cunoasta standardele folosite (ultimul asus folosea o tehnologie proprietata qualcomm) si sa sustina si performanta.

        (Citează)

  3. Radu, în articol s-a strecurat o mică greșeală: viteza maximă teoretică a standardului 802.11ad este 7 Gbps, nu 7 Tbps.

      (Citează)

  4. 200 mbps acasa ? cred ca ai vrut sa spui 20

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus