►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
12 Jan 2016 ·
Testez în acest moment noile echipamente Smart Home de la Orange, un set de dispozitive interconectate, utile de avut prin casă, pe care operatorul le va introduce în curând la vânzare. Sunt multe de spus pe subiect, așa că astăzi vă arăt aparatele și cum le-am instalat prin casă, iar într-un articol următor și ce poți face cu ele și cum devine casa ta mai inteligentă.
Casa inteligentă presupune, în general, montarea și utilizarea unor aparate “deștepte”, conectate între ele, pentru a-ți oferi în principal două lucruri: siguranță și confort. Fie că-i vorba de un detector de inundație care-ți trimite email când simte apă, de posibilitatea de a vedea camera video montată în casă de oriunde din lume sau de a seta scenarii de genul “când deschid ușa, aprinde veioza” sau “la ora 8, pornește filtrul de cafea”, toate pot fi făcute și cu sistemul Orange, ba chiar mult mai mult.
Ești anunțat pe mobil de posibile situații de urgență, controlezi sistemul din PC sau telefon și faci scenarii după cum vrei tu. Alertele le primești pe email sau pe telefon și există inclusiv aplicații Android și iPhone pentru a controla totul.
Spre norocul meu, primul meu job a fost la o firmă unde se lucra și la dezvoltarea unor soluții smart home, așa că știu destul de multe despre acest subiect. Acum 10 ani, dificultatea principală era interconectarea dispozitivelor, că nu erau rețele wireless în casă, nici smartphone-uri în fiecare buzunar și nici servicii cloud care să coordoneze totul. Față de cât de complicat era de setat și conectat un astfel de sistem atunci și cât de simplu este acum, nici nu mă mir că astfel de soluții devin și mai deștepte, și mai accesibile tuturor.
După cum puteți afla rapid și de pe orange.ro/smarthome, sunt momentan 6 senzori pe care-i poți monta prin casă, iar unii au mai multe funcții:
Toate sunt wireless. Primele 5 sunt fabricate de Fibaro și folosesc tehnologia z-wave pentru comunicație, care-i tot un fel de rețea wireless, doar că gândită special pentru astfel de dispozitive și deci adaptată puterii și ratei lor de comunicație. Chiar nu contează pentru noi asta, important este că nu ai cabluri de tras și că acoperirea e suficientă. Alimentarea se face cu baterie (e una inclusă în pachetul fiecărui senzor), iar bateria ține vreun an, zic manualele de instalare.
Toți acești senzori se conectează la unitatea de control Orange Smart Home, inclusă în kit, cea care gestionează comunicația z-wave cu dispozitivele și comunicația pe Internet prin routerul tău sau printr-o cartelă SIM Orange, ca backup. Backup-ul de conexiune este bun, de exemplu dacă hoții vor să-ți spargă casa în timp ce tu ești în concediu și-ți taie cablul de net de pe scara blocului, tot vei fi anunțat imediat că se deschide ușa pentru că rămâne conexiunea mobilă.
Camera video este un pic diferită, se conectează chiar la routerul casei prin cablu Ethernet sau prin wireless și are nevoie de alimentare permanentă de la priză, dar controlerul Orange Smart Home îi preia imaginile prin router și o integrează alături de celelalte aparate.
Iată cum arată ele direct în video și mai jos în text:
Acesta este un fel de gălușcă albă, micuță, iar cele trei contacte aurii de pe “burtă” fac toată treaba, dând alarma când ajunge apa la ele.
Detectorul are un difuzor de alarmă integrat, așa că o auzi imediat dacă ești în casă; dacă nu, te anunță controllerul sistemului. Detectorul include și un senzor de mișcare, așa că dă un semnal sonor dacă-l miști (ideea este să-l pui pe unde ar putea apărea apă, iar el te anunță dacă l-ai mișcat din greșeală sau dacă se joacă pisica hochei cu el), plus un senzor de temperatură, care nu are vreun mare rol, din ce văd eu, în afară de a-ți spune cât de cald este la nivelul solului.
Punerea pe poziție este foarte simplă, îl pui acolo unde crezi că va apărea apă în cazul unei inundații. Eu l-am pus pe al meu în baie, oarecum împins cât am putut de mult sub masca de la cadă, și pe traseul de scurgere a apei. Dacă se strică ceva sau mă joc cu dușul, pe acolo va apărea apă.
Alte poziții pe care le recomand sunt în preajma mașinii de spălat rufe sau sub chiuveta din bucătărie. Aparatul poate fi pus chiar sub mobilă și lăsat acolo, că n-ai ce apăsa sau verifica periodic la el, iar sistemul Smart Home te anunță când rămâne fără baterie.
Aceasta este o priză a cărei pornire și oprire o poți comanda de la distanță, din interfața sistemului sau din aplicația pe mobil. Este destul de mică încât să nu blocheze și un alt post în caz că o înfigi într-una dublă, iar acel inel transparent din partea frontală luminează.
LED-ul integrat este multicolor, iar culoarea variază în funcție de consumul instantaneu. Este proiectată pentru utilizare în curent de până la 11 amperi (o putere totală de 2500 W), așa că ar trebui să țină cam orice electrocasnic din casă. Are pe ea un mic buton cu care o poți porni și opri manual.
Ideal este să folosești această priză pentru aparatele pe care vrei să le comanzi prin sistemul Smart Home. Eu, de exemplu, am înfipt în ea espressorul și am comandat priza să se deschidă în fiecare dimineață la ora 7:30, astfel încât atunci când ne ridicăm noi din pat espressorul să fie deja încălzit (se recomandă vreo 20 de minute de încălzire, dacă ai timp pentru asta, iar acum Smart Home oferă acel timp). Am lăsat espressorul pe poziția ON și de fapt îl opresc și pornesc din priză.
O altă soluție poate fi conectarea unor veioze la priză și programarea lor pentru a se aprinde la anumite intervale de timp, simulând că e cineva acasă, sau de exemplu când se deschide ușa. Este foarte simplu să faci un scenariu în care atunci când contactul magnetic (îl vedeți mai jos) detectează deschiderea ușii de la intrare, să comande aprinderea imediată a unei veioze, ca să ai lumină în casă imediat ce intri, și stingerea aceleiași veioze după alte 15 secunde, că poate ai aprins tu o lumină între timp. Și da, poți regla ca acest lucru să se întâmple doar după apusul soarelui (că altfel poate ai lumină naturală în casă) sau când senzorul de lumină (îl vedeți mai jos) nu mai detectează deloc lumină ambientală.
Priza îți poate spune și la ce putere lucrează într-un anumit moment. Chestia asta este foarte utilă pentru că poți verifica de la distanță, chiar și din telefon, dacă aparatul conectat la priză funcționează, că poate ai plecat de acasă și ai uitat fierul de călcat în priză. Sau poate că te îndrepți spre casă și vrei să pornești de la distanță încălzirea.
Detectorul de fum este mic și cu un design elegant, care nu te deranjează atunci când îl montezi pe tavan. Include un difuzor pentru a da alarma, iar dacă nu ești pe poziție o vei primi prin email sau SMS de la controllerul sistemului Orange Smart Home, desigur.
Aparatul utilizează un sistem optic de detecție a fumului, ca majoritatea celor din piață. Dacă vă interesează cum face asta, în interiorul său o sursă de lumină aruncă un fascicul pe peretele opus. Dacă ia ceva foc, fumul intră în mod natural în interiorul detectorului prin grilajul de pe lateral și ajunge în camera de detecție. Acolo “atomii e fum” fac ca acel flux luminos să-și schimbe direcția prin refracție și să ajungă pe un detector de lumină, când se dă alarma. Sistemul pare complicat, dar în practică este suficient de sensibil pentru a da alarma chiar înainte de începerea unui incendiu cu flacără deschisă, încă din perioada când ceva începe să fumege.
(La alt job am lucrat și cu sisteme de detecție de incendiu.)
Senzorul de temperatură inclus nu are rol în procesul de detecție, ci este un fel de bonus. Poate fi folosit în scenariile sistemului Smart Home, de exemplu “când temperatura scade sub 19 grade, pornește priza la care am conectat acel convector electric”.
Instalarea ar trebui făcută pe tavan, acolo unde se adună fumul, și nu sub dulăpioare sau alt loc. În mijlocul bucătăriei, pe tavan, este locul cel mai indicat. Oficial ar trebui desfăcut capacul din spate și date două găuri (sunt locurile marcate), apoi acesta poate fi prins în tavan cu două șuruburi incluse în pachet. În practică, detectorul este atât de ușor încât eu l-am lipit cu bandă dublu-adezivă, că sigur va ține.
(eu, de test, l-am pus sub o poliță)
Acesta este un senzor clasic utilizat în cam toate sistemele de securitate și te avertizează când se deschide sau închide o ușă sau o fereastră, că tu alegi unde-l montezi.
Aparatul se bazează pe doi magneți puși unul lângă altul. Unul dintre ei este mic, un magnet simplu într-o carcasă albă. Al doilea este pus într-o carcasă ceva mai mare, că include șî bateria și comunicația z-wave.
Un magnet se montează pe tocul ușii, celălalt chiar pe ușă. Cu ușa închisă, magneții ar trebui aproape să se atingă, o distanță de maxim 5 mm între ei fiind recomandată. Când ușa se deschide, cei doi magneți se îndepărtează unul de celălalt și se schimbă câmpul electromagnetic dintre ei.
Instalarea pe ușă sau fereastră este simplă. Eu am prins magnetul mic pe toc și cel mare pe ușă folosind banda dublu-adezivă din pachet, dar poți face și invers, desigur. Ușa mea este metalică, dar asta n-a contat pentru magneți, că se prind oricum când sunt despărțiți. Un mic LED albastru de pe aparat te ajută enorm la instalare: prinzi un magnet pe poziție, cât mai aproape de marginea tocului sau a ușii, îl poziționezi și pe al doilea și testezi deschizând ușa. Dacă se aprinde LED-ul la fiecare deschidere și închidere, înseamnă că poziția este bună și-l poți lipi permanent acolo. Cei doi magneți au și un mic semn de ghidaj pe ei, o dungă în relief, care-ți spune unde ar trebui să fie potriviți.
Credeam că acest detector de mișcare va fi un senzor PIR clasic (passive infrared, precum cele folosite în lămpile cu aprindere automată sau în sistemele de securitate), dar include și senzor de lumină și termometru, o surpriză plăcută.
Ca aspect, arată ca un ochi. Suportul său este un plastic în care-l poți orienta foarte rapid în direcția potrivită. Din ce spune manualul, detectează mișcare la o distanță de până la 5-7 metri și cu o deschidere foarte bună, dar asta rămâne de testat în continuare.
Senzorii de lumină și temperatură integrați te ajută și ei în sistem. V-am spus scenariul, de exemplu poți comanda aprinderea unei veioze conectate la o priză inteligentă atunci când senzorul de lumină ajunge în întuneric, semn că a venit noaptea. Poți utiliza senzorul în o mulțime de alte scenarii în care vrei întâi să determini dacă mai este lumină în casă sau nu, similar și cu temperatura. Un LED multicolor destul de puternic se aprinde când detectează mișcare, făcându-l să arate exact ca un ochi.
Ca instalare, se recomandă prinderea suportului de plastic cu un șurub sau cui prin centrul său (e unul inclus în pachet). Așa aș fi făcut pentru a-l prinde de tocul ușii pe hol, dacă ar fi fost o instalare permanentă, dar cum doar testez sistemul l-am lipit tot cu bandă dublu-adezivă de perete, cu partea de jos sprijinită pe tocul ușii. Merge și așa. Am introdus apoi “ochiul” în suport și l-am pus la orizontală, că asta era recomandarea.
Camera este una IP, adică transmite prin rețea imaginile surprinse. Conectarea se poate face prin cablu de rețea (cel puțin la configurare inițială) sau prin rețeaua wireless a casei, iar alimentarea de la priză cu un alimentator inclus. Probabil că pentru o instalare uzuală va trebui să-i prelungești tu acest cablu.
Camera filmează 1280 x 720 pixeli cu 30 cadre pe secundă și “vede” și pe timp de noapte folosind un LED în infraroșu destul de bun, în sensul că iluminează scena exact cât trebuie pentru a nu arde imaginile. Include și microfon, așa că poți auzi ce se discută în fața camerei video.
Imaginile și înregistrările sunt integrate în interfața controllerului Smart Home Orange, dar nu sunt prea multe setări disponibile. Dacă accesezi direct camera pe IP-ul ei, vei avea acces la diverse setări de rezoluție, dar și la două funcții importante: detecție de mișcare, ca să înregistreze doar când trece ceva prin fața ei, și detecție audio.
Camera este mică, iar suportul ei la fel. Îmi place că este suficient de bine făcut încât să permită instalarea în trei situații diferite:
Așa că ești acoperit cam în orice situație. Eu cred că-i suficient de ușoară încât să stea pe poziție și lipită cu un lipici bun, dar recomandat ar fi să o prindeți cu șuruburile incluse în pachet.
Acesta este un aparat negru și nu foarte mare căruia trebuie să-i găsești un loc undeva lângă routerul tău, pentru că se conectează prin cablu la acesta pentru a folosi conexiunea la Internet a casei tale. Are câteva butoane și LED-uri de control pe carcasă și, după cum vă spuneam, inclusiv un slot microSIM pentru a-l conecta și la rețeaua de date Orange, ca backup.
Dacă vă instalați sistemul și pentru aspectele de securitate, ar fi bine să-i asigurați și această conexiune de date, că altfel vă taie hoțul cablul de net în fața ușii și sistemul nu vă mai poate avertiza de probleme.
Instalarea nu-i deloc grea, chiar am fost surprins de cât de rapid a mers totul. Pe total s-a dovedit un sistem do-it-yourself foarte simplu și cred că-l pot monta și cei ce au doar puține cunoștințe tehnice, interfața fiind în română și cu pași bine descriși.
Se începe prin a accesa smarthome.orange.ro, portalul pentru clienți al sistemului, după ce-ți faci cont pe site-ul Orange (nu trebuie să fii client Orange pentru asta, e doar un cont de utilizator). De acolo încep instrucțiunile care te ghidează pas cu pas în ceea ce trebuie să faci.
Întâi vei activa controllerul. De pe site afli că trebuie să-l conectezi la router și la priză și să-l lași câteva minute să se inițializeze. Site-ul Orange îl va detecta automat, va fi asociat contului tău și de acum îl vei putea controla și configura din interfața web sau din aplicațiile de Android și iPhone.
Odată inițializat controllerul, îți cere adresa de email și numărul de telefon unde să-ți trimită notificările, apoi treci la înrolarea senzorilor în sistem (așa se zice în domeniu, a înrola).
Foarte important de reținut: întâi înrolați senzorii în sistem, că trebuie să apăsați un buton de pe ei și să-i țineți pe lângă controller, și abia apoi, când sunt înrolați și funcționali, îi veți pune pe poziția lor finală prin casă. Eu întâi i-am inițializat în sistem și abia după ce mi-a zis că-i detectează pe toți i-am montat și pe pozițiile finale din casă, după cum v-am arătat în fotografiile de mai sus.
Sunt câțiva pași de urmat în wizard-ul de pe ecran:
Asta e tot. Fiecare dispozitiv are pe el un buton ce trebuie apăsat. Detectorul de fum, de exemplu, îl are mare și pe exterior, celelalte dispozitive îl au sub capac. Mi-a plăcut că aceste capace se deschid ușor cu mâna, fără vreo șurubelniță, iar site-ul Orange îți spune unde se află butonul în interiorul fiecăruia aparat, așa că instalarea a decurs foarte rapid.
Odată instalate dispozitivele, le poți vedea ca o listă sortată după tipul lor sau după camera în care sunt montate. După câteva secunde sau minute, apar și temperaturile detectate de cele ce pot face asta și alte informații, iar eventualele alerte încep să curgă în interfața respectivă.
Distracția abia începe. Sistemul iți pune la dispoziție patru moduri de rulare: Acasă, Plecat, Noapte și Vacanță, fiecare cu scenariul său de senzori activi și inactivi. Le poți configura, desigur, dar din fabrică vin foarte bine setate pentru fiecare aparat în parte, că de exemplu de senzorul de mișcare nu ai nevoie în modul Acasă, dar în modul Plecat și Vacanță da.
Pentru fiecare mod în parte poți alege ce va face camera video când se declanșează vreun senzor și poți alege cine să fie alertat prin email sau telefon. În modul Vacanță, de exemplu, poate că vei vrea să te alerteze nu doar pe tine, ci și pe vreun vecin.
Interfață de configurare a modurilor este foarte simplă, se bazează pe clickuri ce selectează și deselectează dispozitivele pe care le vrei funcționale. Poți comuta la fel de ușor între cele patru moduri.
Apoi trecem la scenarii. Aici este partea frumoasă a unui sistem Smart Home și probabil veți avea nevoie de mai mult timp pentru a le adapta dorințelor voastre. Un scenariu este foarte ușor de configurat:
Și cam asta e tot. E un wizard simplu de urmat și care-ți permite și să simulezi scenariul după ce l-ai făcut.
Exemple de scenarii gândite de mine:
În timp le mai rafinezi, le mai îmbunătățești. De exemplu primul scenariu poate fi modificat astfel încât să funcționeze doar în modul “Plecat” sau “Vacanță”, că dacă sunt acasă deja e lumina pornită, sau când senzorul de lumină spune că nu-i lumină ambientală.
Ultimul scenariu îl voi schimba pentru că nu mă trezesc zilnic la aceeași oră, așa că unul mai potrivit ar fi “când ești în modul Noapte și detectezi mișcare, pornește aparatul de cafea”, ca să reacționeze atunci când mă dau jos din pat și ies prima oară pe hol, sau măcar l-aș putea lăsa funcțional doar în modul Noapte, ca să nu pornească automat și când sunt plecat sau în vacanță.
Sunt multe posibilități și multe scenarii de gândit, chiar dacă detectorul de inundații și cel de fum sunt oarecum “deploy and forget” și nu intervin în partea de confort personal. Vi le arăt cum funcționează și le testăm în episodul următor.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
35 comentarii
12/01/2016 la 6:58 AM
Camera video se poate achizitiona separat? Daca da, cam cat ar costa?
cartus(Citează)
12/01/2016 la 9:03 AM
Nu știu nimic de prețuri până acum, n-am de unde să le aflu. În principiu, camere IP poți lua din multe surse și le poți vedea pe net de la distanță, dar nu vei putea face scenarii de genul “înregistrează când se deschide ușa”, că asta o coordonează controllerul Orange.
nwradu(Citează)
12/01/2016 la 9:31 AM
Camera va fi probabil peste 120$. Tot sistemul este produs de MiOS si vandut de Orange dupa ce ii pun sigla. Preturi de “producator’ se gasesc aici: http://shop.getvera.com/SearchResults.asp?Cat=1834
mucea(Citează)
12/01/2016 la 7:54 AM
Pai si nu faci si tu un spoiler la niste preturi aproximative?
Shutz(Citează)
12/01/2016 la 9:04 AM
Nu știu nici unul. Vor fi anunțate înainte de lansarea oficială.
nwradu(Citează)
12/01/2016 la 8:08 AM
Senzorul de fun nu se pune niciodata in bucatarie, ca vei avea alarme la orice prajeala.
micutu(Citează)
12/01/2016 la 9:06 AM
Nu-i adevărat, o mică prăjeală sub hotă nu declanșează senzorul. Iar dacă faci o mare prăjeală și sună alarma, atunci ar fi un semn bun că ai exagerat și ți-ai afumat casa. Dacă tot vrei să faci din astea, e foarte simplu să dezactivezi senzorul în modul Acasă și să-l lași funcțional în modurile Noapte, Plecat și Vacanță.
nwradu(Citează)
12/01/2016 la 8:55 AM
Usa metalica Maco?
alunelu(Citează)
12/01/2016 la 9:07 AM
Da, chiar mă întrebam dacă o va recunoaște cineva :P Lucrezi în domeniu?
nwradu(Citează)
12/01/2016 la 9:57 AM
Am una identica :)
alunelu(Citează)
12/01/2016 la 9:35 AM
Am 2 bucati din astea: http://www.aliexpress.com/item/2015-Newest-100-Original-Xiaomi-Yi-Smart-Camera-Night-Version-Webcam-IP-Camera-WiFi-mini-HD/32379780105.html . Inregistreaza cand se deschide usa, sau in continuu pe microsd. Alerta in app cand detecteaza miscare cu 6 secunde de video trimise prin cloud. Night vision pe bune, extrem de mica [partea neagra se poate scoate complet din suportul alb], alimentare micro-usb, si multe altele. Eu unul sunt incantat de ele.
mucea(Citează)
12/01/2016 la 10:27 AM
Solutia oferita de Orange nu e o solutie fiabila si de termen lung. O casa inteligenta fiabila si facuta ca la carte poate fi implementata folosind tehnologia KNX, si nu Z-Wave. Z-Wave e bun in cazul in care nu vrei sa tai prin pereti, sau nu construiesti de la zero o casa.
Constructiile industriale/profesionale vin dotate cu sisteme KNX si nu Z-Wave, care e mai mult folosit pentru end-useri, insa serverul acela de la Fibaro costa in jur de 500EUR si se configureaza usor, ceea ce ii aduce avantaj in fata unui sistem KNX ce incepe ca pret de la cateva mii de EUR in sus.
Andreas(Citează)
12/01/2016 la 10:30 AM
Eheee… pe vremuri faceam chestiile astea folosind PLC-uri de la Moeller, ma chinuiam o gramada sa le programez.
Dezavantajul chestiilor de la Orange este ca doar te anunta cand se intampla ceva. Era ok sa te lasa sa integrezi si alte chestii(de ex cand porneste alarma de inundatie sa taie si apa, curentul. )
Alexandru C.(Citează)
12/01/2016 la 10:54 AM
Preturile din Romania fara o eventuala subsidiere din partea Orange sunt acestea: http://www.digital-city.ro/116-fibaro-home-automation
Sebastian Nitu(Citează)
12/01/2016 la 11:12 AM
Electrovalve controlate de dracia asta ar fi fost ceva. asa… stii ca e fum in casa si ca e inundatie cand esti plecat la Barcelona.
Eu caut niste termostati pentru calorifere cu o chestie de asta, sa pot regla temperatura pe camere cu program & shit.
Am gasit pana acum ceva de genul: https://theevohomeshop.co.uk/honeywell-evohome-connected-value-packs/75-honeywell-evohome-wi-fi-connected-value-pack-a.html dar e scump ca boala.
add(Citează)
12/01/2016 la 11:43 AM
pai nu te impiedica nimeni sa montezi o electrovalva normal deschis si sa o infigi intr-o priza inteligenta.
cand se detecteaza inundatie, priza inteligenta taie curentul, electrovalva se inchide si uite asa ai taiat alimentarea cu apa.
referitor la termostate, exista si din astea, vezi Nest sau Ecobee.
ecobee parca stia si z-wave.
Robo(Citează)
21/03/2016 la 9:31 AM
nah, alea sunt termostatele care regleaza centrala, n-au pentru calorifere individuale.
add(Citează)
12/01/2016 la 1:01 PM
Cat de mult te poti baza pe senzorii de temperatura?
Am 3 termometre in casa, unul la termostatul de ambient, unul pe un ceas si altul pe alt ceas (avand in plus si senzor de umiditate).
FIecare arata altceva. In plus, diferenta dintre ele nu se mentine constanta (cand e cald, diferenta intre cel mai optimist si cel mai pesimist este de mai putin de un grad, pe timp de iarna ajunge la 2 grade).
Wideshot(Citează)
12/01/2016 la 1:28 PM
da, asta am observat si eu.
si eu am 3 termometre in living si intre ele e diferenta tot asa, de 1 – 1.5 grade (nu tot timpul, dar uneori da)
in primul rand e important sa fie toate in exact acelasi loc, altfel se stie ca mai jos este mai scazuta temperatura decat mai sus, ca aerul cald se ridica. sau daca sunt 1 metru mai incolo, pe acolo poate trece un curent de aer mai rece.
sau daca sunt langa o fereastra sau perete exterior, acolo este intr-adevar mai rece iarna si mai cald vara.
apoi, diferite termometre au timpi diferiti de reflectare a modificarilor de temperatura, deci poate unora le ia mai mult timp.
sau bineinteles pot sa fie pur si simplu termometre imprecise.
senzorii astia de la Fibaro (am si eu sistemul asta de la orange) au o diferenta f mica intre ei, cam de 0.5 grade, deci par mai de calitate.
sunt curios daca Radu a comparat termometrele celor 3 senzori intre ei.
Robo(Citează)
12/01/2016 la 2:05 PM
In domeniul laboratoarelor metrologice, se face monitorizarea conditiilor de mediu (presiune, temperatura si umiditate atmosferice) din laboratoare cu instrumente de masura etalonate periodic. Incertitudinea unor astfel de instrumente de masura pentru temperatura este de +/-0,3 grade C. Cam cat crezi ca are o incertitudinea de masura o chinezarie pentru uz gospodoaresc?
nashu_mare(Citează)
14/01/2016 la 9:03 PM
Am un termostat de ambient marca Euroster (firma poloneza).
In momentul in care l-am cumparat, am remarcat diferenta intre ce afiseaza el si chinezisme. Intrucat are posibilitatea de ajustare a temperaturii afisate (+/- 4gC), l-am calibrat cu un multimetru Amprobe cu sonda de temperatura. Ajustarea finala: -1,6gC.
Sincer, nici pana azi nu stiu daca in casa am 23 de grade sau 24,5 :)
Wideshot(Citează)
14/01/2016 la 9:05 PM
Multimetrul foloseste o sonda de temperatura de T/C tip K. Aia are o incertitudine de 1,6 grade din principiu. Adauga si eroarea multimetrului si vezi cat iti iese!
nashu_mare(Citează)
12/01/2016 la 2:42 PM
E interesant subiectul, si eu ma gandesc de mult la o solutie pentru ai mei care stau la curte. Insa am asa o vaga senzatie ca Orange va avea preturi maricele cand vor lansa solutia. O sa cercetez mai bine ce ofera aliexpress. Off topic, voiam de mult sa te intreb: ce software de editare video folosesti?
Ramona(Citează)
12/01/2016 la 9:43 PM
eh, sisteme d-astea au multi, la pret mult mai mic. doar un exemplu xcomfort ro
mormaila(Citează)
27/01/2016 la 9:36 PM
Poti face asta cu inca o componenta (priza inteligenta, releu). Am si eu in teste solutia si am alimentat hidroforul din priza inteligenta. Am setat senzorul de inundatie ca atunci cand detecteaza apa sa opreasca priza inteligenta (stau la casa).
Mihai(Citează)
02/02/2016 la 8:20 AM
Multe comentarii de calitate si multe linkuri folositoare.Internetz, ma uimesti azi.
Jimmy(Citează)
04/03/2016 la 11:46 AM
Dintre cei care au testa, stie cineva daca controllerul poate fi accesat si din reteaua interna (pe baza de IP)? Sau este blocat in portalul Orange mentionat? Poate aceasta este “smecheria” Dupa 2 ani de contract ramai cu nimic sau continui contractu!!
Multumesc
Silviu(Citează)
06/03/2016 la 10:22 PM
Eu n-am reușit să-l accesez așa, doar camera poate fi accesată separat. Sistemul este bine legat de cloud (și, de altfel, fără notificările push n-ar mai fi așa util).
Tu plătești un serviciu care are componente cloud și echipamente hardware. După 2 ani, cum zici tu, rămâi cu echipamentele, dar nu funcționează singure, la fel cum și cu un telefon poți rămâne, dar până nu plătești la un operator este doar o cărămidă inutilă.
nwradu(Citează)
27/12/2016 la 4:44 PM
Ideea este ca dupa cei 2 ani de contract ar trebui sa rescriem firmware-ul original pe acel controller si ar trebui sa functioneze atata timp cat are acces la internet fara a mai fi nevoiti sa depindem de portalul orange.
George H(Citează)
12/01/2018 la 8:05 PM
spuneti la un moment dat: “Dacă vă instalați sistemul și pentru aspectele de securitate, ar fi bine să-i asigurați și această conexiune de date, că altfel vă taie hoțul cablul de net în fața ușii și sistemul nu vă mai poate avertiza de probleme.”
Vin si eu si intreb: SI daca hotul deconecteaza casa de la reteaua de electricitate?
Dabija(Citează)
21/07/2018 la 10:28 AM
Atunci iei in calcul un sistem de alimentare back-up la care cuplezi doar controller-ul (senzorii au baterii). Dacă ruterul la care e conectat la internet rămâne fără alimentare, controllerul poate transmite acele avertizați grație cartelei de date inserate în el. Eu asa as face ?
Catalin Suzeanu(Citează)
05/09/2018 la 11:50 AM
Salut! Te rog sa imi spui daca aplicatia Fibaro din Magazin Play (Android) poate sa functioneze cu Orange Smart Home si senzorii oferiti de Orange in situatia in care aplicatia este a producatorului senzorilor. Acesta intrebare isi are rostul avand in vedere ca aplicatia Smart Home furnizata de Orange este limitata fata de aplicatia producatorului Fibaro.
p.s.: Ma gandesc daca sa achizitionez Orange Smart Home.
Multumesc anticipat!
Marius(Citează)
05/09/2018 la 12:17 PM
Nu poate, că nu ai centrala Fibaro la care s-ar fi conectat respectiva aplicație. Ai doar senzorii.
nwradu(Citează)
05/09/2018 la 2:07 PM
controller-ul de la orange ruleaza o varianta simplificata de Vera.
daca te intereseaza functionalitati in plus, uita-te si la controller-ul Vera Edge.
eu m-am gandit recent sa renunt la Orange si sa-mi iau vera edge, dar m-am razgandit, pentru ca desi in general lumea zice ca Vera e foarte flexibila si puternica, sunt destule probleme si cu ei.
in plus, desi ma cam enerveaza aplicatia de la Orange (de ex. dupa un update de Android nu-mi mai dispare de pe telefon notificarea de geofence de la Orange Smart home, desi nu folosesc asa ceva), totusi mi-am dat seama ca pentru ce imi trebuie mie, imi ajunge si Orange Smart Home.
eu voiam initial sa integrez un broadlink rm pro+ in Vera ca sa pot controla dintr-un singur loc aparate gen tv, aer conditionat sau prize cu telecomanda RF si sa fac diferite scenarii mai avansate, dar din ce citesc nu prea merge.
de asemenea Vera nu prea merge cu google home ci doar cu Alexa etc
Marean(Citează)
21/01/2019 la 6:26 PM
Care este producatorul unitatii centrale? are vreo eticheta pe spate cu un nr. de model? se poate adauga o poza?
Multumesc frumos,
Gabriel
Gabriel Lutea(Citează)