un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

O încurcătură cu contribuțiile la pensie și sănătate

26 Jan 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Poate că ați văzut o știre pe Digi24 ce spune că, dacă v-ați plătit singuri contribuția CAS la stat, mai mult ca sigur figurați ca fiind neasigurați în sistemul de sănătate. Problema s-ar trage de la faptul că Direcția Finanțelor Publice și sistemul de sănătate nu au baze de date comune, așa că ultimii nu știu că ai plătit taxele necesare la primii.

Problema îi afectează pe liber-profesioniști, cei care lucrează pe cont propriu, nu ca angajați ai unor firme care plătesc astfel de taxe pentru ei și anunță unde trebuie.

Știrea în sine nu are nici un sens. CAS-ul este contribuția la pensii, pe când contribuția la “sănătate” se numește CASS (contribuția la asigurări sociale de sănătate). Nu știe nimeni de fapt ce-a vrut Digi24 să zică, deși ei repetă periodic știrea inclusiv la TV. Update: după vreo două zile, știrea a fost corectată pentru a include abrevierile corecte.

Rezolvarea este simplă: indiferent ce fel de venituri aveți, intrați pe pagina CNAS de verificare asigurat, completați-vă CNP-ul și veți afla dacă sunteți asigurat sau nu la sănătate. (și că veni vorba de alte verificări online, aici verificați asigurarea RCA și aici verificați rovigneta)

Acum, dacă și casa de pensii știe că tu sau firma angajatoare a plătit contribuția la pensie la Fisc este altă treabă și e mai greu de verificat. Dacă vreți să aflați asta (poate v-a tras angajatorul în piept), trebuie să mergeți la Casa de Pensii și să depuneți o cerere prin care să spuneți că vreți să aflați situația contribuțiilor. Știu ăia pe acolo ce trebuie depus. N-ar strica să verificați și că se fac viramentele pentru pensia privată obligatorie, aia de-a fost în mare vogă acum vreo 10 ani. Pentru asta porniți de la site-ul fondului de pensie privată la care v-ați înscris/vândut ei și vedeți ce-i necesar. Puteți porni și de la APAPR.ro

E bine să le verificați pe ambele. Trebuie să figurați ca asigurați la sănătate pentru a beneficia de gratuitate în sistem, iar la pensii, dacă este o problemă, ar fi bine să o rezolvați acum, nu să o descoperiți peste 20 de ani și să căutați atunci actele.


 

Eu am altă problemă. Pe site-ul de verificare la sănătate apare că sunt asigurat și că mi-a fost emis cardul de sănătate. Am primit acest card. Problema este că l-am primit fix în mijlocul renovării casei, adică țin minte cum am deschis plicul, am văzut cardul, am zis “aha, l-am primit!”, apoi l-am pus atât de bine încât în succesiunea de împachetări, mutări și despachetări nu l-am mai găsit niciodată.

Am pierdut cardul de sănătate. Trebuie să mă duc să cer altul. A făcut cineva asta până acum, e o procedură simplă sau să merg pregătit cu calmante? De asemenea, habar n-am cine este medicul meu de familie, nu țin minte sa mă fi înscris vreodată la unul. Cum aflu asta?

asigurat_sanatate

 

Eu mă aștept ca sistemul cu cardul să fie eventual abandonat, având în vedere că nu are un contract de mentenanță, ceea ce practic este moartea oricărui sistem făcut pentru stat. Ideea în sine este o tâmpenie, oamenii deja au un soi de card cu care să se identifice, se numește buletin și n-ar strica să trecem la unele cu chip, iar medicii ți-ar putea gestiona istoricul bolilor direct utilizând CNP-ul tău și eventual o parolă cunoscută doar de asigurat pe un site, eliminând un smartcard suplimentar.

asus s5507

    19 comentarii

  1. Astept cu drag si spor buletinul de tip nou, care va fi cat cartea de credit. In felul asta vom avea si noi portofel de oameni normali. BTW cand se trece la el?

      (Citează)

  2. Daca iti vine sa crezi, CNP-ul nu este unic in Romania. In special pentru persoanele nascute la sat inainte de 1980 :)

      (Citează)

  3. , se numește buletin și n-ar strica să trecem la unele cu chip, iar medicii ți-ar putea gestiona istoricul bolilor direct utilizând CNP-ul tău și eventual o parolă cunoscută doar de asigurat pe un site, eliminând un smartcard suplimentar.

    Piei, Satană!

      (Citează)

  4. Cel putin cardul de sanatate e oleaca mai folositor decat mizeria aia de “Carte de alegator”. Care avea si acelasi format cretin ca buletinul.

      (Citează)

  5. Pentru pensii am găsit mai demult ceva:
    https://www.cnpp.ro/web/guest/autentificare

    N-am avut răbdare să urmăresc până la capăt procedura de creare a contului.

    De la pilonul II primesc anual acasă o hârtie.

      (Citează)

    • daca apari la pilonul 2 macar stii ca au fost virate sumele si pentru stat, ca pilonul 2 ia din alea.

        (Citează)

    • “Solicitantul se va prezenta personal cu cererea semnată la oricare casa teritorială de pensii,…”

      Sunt socat, nu ma asteptam

        (Citează)

  6. Mergi la casa de asigurări. Ceri un formular sa l declari pierdut. Stai la rand sa plătești o taxa mizeră de 15.50 apoi la alta coada sa depui cererea, chitanța si o copie C.I….. Dupe 2 luni vine acasa prin poștă. Dacă ai nevoie de servicii medicale in aceste 2 luni la 10 zile lucratoare de la declararea pierderii revi si stai cateva ore la coada pt un rahat de adeverinta… Asa e in Timișoara

      (Citează)

  7. Stiu ca ti se pare ca nu are sens ce zice Digi24, insa e adevarat. Eu din 2014 imi platesc contributiile la sanatate ca si PFA, pentru a afla ca nu figurez ca si asigurat in baza lor de date. Trebuie sa imi iau din timpul meu si sa plimb o hartie de la o agentie a statului la o alta agentie a statului pentru a demonstra ca i-am dat statului bani. O mizerie.

      (Citează)

  8. Pe site parca am vazut de ieri corectat.
    Le-am dat ieri dimineata un mail, ca in comentarii erau mai multi care semnalau tampenia dar nu se sesizase nimeni.
    Nu mi-au raspuns nimic la mail dar cand mi-am amintit sa mai intru sa verific era corectat.

      (Citează)

  9. Eu am o mica indoiala in ce priveste veriditatea informatiilor de pe site-ul ala.
    Mie imi spune ca:
    “Persoana selectată este asigurată
    Persoana are card emis!”

    Sunt ceva ani buni de cand nu am mai platit nici un fel de asigurare/taxa/impozit in Romania. Si nici nu am incasat vreun venit de nici un fel.
    Ma gandesc ca ar trebui sa figurez ca neasigurat. Logica asa spune.

      (Citează)

  10. Trebuiesc platite

      (Citează)

  11. …si (ca tot veni vorba) aici se poate verifica asiguarea obligatorie a locuintei: https://www.paidromania.ro/verifica-online-pad

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus