un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Ia o perie!

5 Jan 2016  ·

AUTO  ·

31 comentarii

Am mers ieri prin oraș și am văzut vreo 5 oameni ce curățau zăpada de pe mașinile lor cu… mâna goală. O tânără, în special, mi-a atras atenția pentru că nici măcar nu purta mănuși. A dat cu mâna goală pe parbriz, în dreptul șoferului, și apoi nu știu cât a mai șters, că am trecut de ea.

Totuși, imaginea ei și a altora care ștergea parbrizul cu mâna m-a mirat. Cum să nu ai o mătură de orice fel sau un simplu ștergător de geamuri, din acela folosit de cerșetori în intersecții?

Te ia iarna pe nepregătite, deși ești șofer, este ianuarie, iar zăpada era anunțată de câteva zile? N-ai nici măcar o mănușă la tine, dai cu mâna goală prin zăpadă, pe -6 grade?

Ăștia sunt șoferii care apoi circulă cu doar 50% din parbriz curățat, iar luneta e în continuare plină de zăpadă. Cei care merg seara, pe ninsoare, cu farurile stinse, că ei văd bine de la iluminatul stradal, dar nu se gândesc că trebuie să fie și văzuți. Nu și-a asigurat o simplă mătură în mașină pentru prima ninsoare; oare se asigură bine în intersecții? Dacă nu gândește un pic în avans la un astfel de lucru banal, oare gândește în avans când vrea să facă o depășire, iar în față e o curbă fără vizibilitate?

Eu curăț zăpada cu un ștergător precum cel de mai jos, că “agăț” multă deodată și o trag jos, iar pentru finisaje am o perie asemănătoare cu cea de mai jos, nici măcar nu-i telescopică. Mai am o racletă heavy-duty care nu s-a tocit în ultimii ani de utilizare. Pe acestea nici nu le mai scot din mașină, sunt mereu în portbagaj.

Alte sfaturi:

  • folosiți covorașe din cauciuc sau PVC – veți face o mică baltă în mașină urcând cu ghetele ude. Dacă aveți covorașe textile, înlocuiți-le iarna cu unele de cauciuc, care sunt mult mai ușor de spălat și curățat dacă se face mocirlă sau gheață pe ele.
  • montați apărători de noroi universale dacă vă deranjează că se strânge zăpada în spatele roții și se face ditamai țurțurele jegos acolo.
  • raclete și perii – cu cât mai mari, cu atât mai bine. Nu folosiți vreuna mică doar pentru că o aveți și vă este lene să cumpărați alta.
  • spray pentru protecția chederelor, spray pentru dezghețat încuietori, spray pentru dezghețat parbrizul – am utilizat și din acestea de-a lungul timpului, în funcție de tipul mașinii pot fi de mare ajutor. Dacă dezgheți mașina cu 5 minute mai repede cu ajutorul lor, sunt 5 minute mai puține petrecute în frig.
  • lopată de zăpadă – aici e mai greu de ales. Alea mici sunt ușor de ținut în mașină, dar te apleci mult ca să le folosești. Vă recomand una cât mai mare, cu coada detașabilă și cu paleta din metal, că plasticul se rupe ușor. Coada lungă vă asigură o poziție normală când dați la lopată, dar atenție să nu fie prea lungă și să nu intre în portbagaj.
  • lichid de parbriz – cele ieftine îngheață noaptea, indiferent ce scrie pe ele. Luați unele concentrate, eventual niște mărci mai cunoscute, și amestecați-le cu lichid ieftin de iarnă.

feat_stergator
perie_auto

asus s5507

    31 comentarii

  1. Eu am mereu in portbagaj o lopata, fie iarna fie vara.
    Si, evident, labe de scafandru.

    Ajuta.

      (Citează)

  2. nu te-ai miscat repede sa ii dai link lui Zoso la ariticolul cu Uber , ti-a atras atentia si te-a scos si din blogroll :) “bag pla , imi iau jucariile si plec acasa” :)

      (Citează)

    • Eh, nu e prima data cand il scoate… Desi acum vreo 2 saptamani facea pe fata mare “Radu? e de cativa ani in blogroll”.

        (Citează)

    • Suntem extrem de preocupati ce face “yoyo” cu blogroll-ul lui!
      Cea mai buna dovada a seriozitatii listei respective e prezenta acolo a lui alexa. Pe langa personajul in sine site-ul afiseaza acum: “You don’t have permission to access / on this server.
      Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.”

        (Citează)

  3. Am un vecin (undeva la 25 ani, mandru posesor de SUV) pe care nu l-am vazut niciodata vreme de 3 ierni curatand zapada de pe masina. Practic se urca in masina, da la o parte nametii de pe parbriz cu stergatoarele si gata.Azi dimineata zapada era cam de 7 cm pe masini – a ajuns in parcare dupa mine. A pornit masina, pac-pac din stergatoare si la drum! Cred ca are pile la Dumnezeul soferilor :)

      (Citează)

    • Aia ține când e zăpadă moale, ca acum. Când o îngheța, nu mai e așa simplu. Eu am încălzire în parbriz, dar tot e mai rapid să dau și cu racleta.

        (Citează)

  4. Daca e zapada groasa pe masina si deschid usa, zapada cade pe scaun si acesta se uda. E mult mai simplu sa le tii in portbagaj.

      (Citează)

    • Sau cureți cu mâna zăpada de pe conturul ușii și te urci cu atenție. Le poți ține la picioare la locurile din spate, măcar deschizi ușa din spate și cade acolo zăpadă.

        (Citează)

    • Nu vreau sa-mi ud manusa, si in 80% din cazuri am pasageri in spate, respectiv copiii, deci varianta cu bancheta uda tot nu merge :)

        (Citează)

  5. Merge asta ca featured image.

      (Citează)

  6. Cam aceleași unelte folosesc și eu însă “ștergătorul” are tijă telescopică. În felul ăsta dau ușor jos și zăpada de pe mașină și nici nu cade pe mine ce dau jos de pe laterale.

    În loc de racletă prefer să folosesc lichid pentru dezghețat, când este posibil.

      (Citează)

    • Pe la anumite temperaturi îngheață și duzele, dacă nu le ai încălzite, iar uneori îngheață parbrizul la loc în timp ce dai cu ștergătoarele. Dacă folosești lichid bengos poți evita situația.

        (Citează)

  7. Schimbă titlul articolului, aia nu e perie. Incidental, eu chiar am o perie cu coadă în mașină, care e bună și pt frunze, și pt. praf, și pt zăpadă în cantități nu prea mari.

      (Citează)

  8. Un leaf-blower ar fi bun pe zapada asta.

      (Citează)

  9. NU razuiti parbrizul! o sa il aveti plin de zgarieturi. mai bine porniti cu 10 minute mai repede motorul, dati pe incalzire si dupa aia, dati cu stergatoarele si daca e nevoie cu ceva lichid de parbriz.
    ideale iarna sunt parbrizele incalzite, dar in rest se vede cam ciudat prin ele, mai ales noaptea.

      (Citează)

    • Don Giovani, eu am incercat si una si alta. Am si razuit, am si asteptat 10 minute. Pot sa zic ca parbrizul nu e zgariat nici dupa 3 ani, mai mult nu tine ca sare vreo piatra si trebuie schimbat, noroc ca am avut mereu Casco.
      10 minute nu sunt suficiente pt dezghetat parbrizul, doar cu incalzirea masinii. In 10 minute, la o masina Diesel obisnuita, abia incepe sa sufle aer cald.

        (Citează)

    • n-a specificat cu ce sa-l razuiti…

        (Citează)

  10. Perie, plus spray degivrant, fara racleta :D
    Pai daca mi-au inghetat mie ieri mainile dand cu peria, imi imaginez fatuca aia ce simtea in maini :)

      (Citează)

  11. Apropos de circulat pe zapada, aseara un domn croșeta benzi, depășea tot, deși nu vedeai asfaltul de atâta zăpadă.

    Părerea lui: Alții nu știu să meargă pe vreamea asta și ar trebui să ia metroul: https://www.youtube.com/watch?v=wdXXhU1uKlI

      (Citează)

    • Foarte tare dialogul, aproape ireal. In mod normal, grabitul trebuia sa spuna ” Da’, te freacă grijea cum umblu eu, merg cum vrea pvla mea. Ce, te-am lovit, vezi de drumul tău!”.
      Dar nu, avem de a face cu un dialog , totusi, civilizat, de o parte si de cealalta. Uite un diferend in trafic, fara injuraturi. Foaaaarte tare!

        (Citează)

  12. Apropo de luat pe nepregatite: stiti cumva cum pot face sa functioneze pompa de lichid de parbriz inghetata, fara sa fiu nevoit sa astept primavara? Multumesc :)

      (Citează)

    • Parcheaza la mall in parcarea subterana si goleste instalatia.

        (Citează)

    • Te duci la mall, faci cumparaturi, minim 1 ora. Cumperi o sticla de Mona, o torni in lichidul de parbriz si dupa golesti instalatia. Dupa umpli la loc cu lichid pentru iarna si gata :)

        (Citează)

    • Am uitat ideea principala, cum spune @nashu_mare expresia cheie “mall cu parcare subterana”.

        (Citează)

    • Și eu am turnat Mona când aveam Dacie (la Ford se dezgheață de la căldura motorului lichidul, că-i pus mai aproape) și în vreo două zile se dezgheța chiar și afară, că lucrează încet, dar sigur, alcoolul.

      Din ce am înțeles, însă, nu-i chiar bine să pui alcool pe lângă cauciuc. La cât de diluat este, însă, nu cred că vor fi probleme pe termen lung.

        (Citează)

  13. De multe ori am patit la Megane sa inghete usa portbagajului de la zapada topita si inghetata pe portiunea intre bara si portbagaj si prin alte locuri. Mai safe mi se pare sa tii in masina lopata, usa pana acum nu a fost inghetata.

      (Citează)

  14. Eu am un par in portbagaj, ajuta, vara iarna etc

      (Citează)

  15. Aparatorile universale de noroi sunt bune fix o p*la. La majoritatea masinilor tre sa dai gaura in caroserie ca sa le pui… Da fraierii le cumpara. Eu, de exemplu, stau cu unele in beci de vreun an jumate, ca tot asa auzisem la un samsar din Brașov ca faci afacere cu ele.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus