►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am văzut mai multe comentarii precum cel de mai jos:
Se referă la faptul că Therme București a beneficiat de un ajutor de stat de 6,6 milioane de euro, restul până la 50 de milioane de euro fiind banii investitorului (niște austrieci cu ceva afaceri în domeniul sistemelor de încălzire, din ce-am înțeles), conform Profit.
De ce n-am scris eu despre asta? Din mai multe motive, unul fiind că n-am fost la conferința de presă de la lansare și n-am nici sursele de informare ale jurnaliștilor de la Profit. Apoi, pentru că sunt mult mai multe informații de transmis despre ce putem primi noi pentru banii dați pe biletul de intrare. Mie-mi pasă de cum mă pot distra eu acolo, ce-i de mâncat și cât de caldă e apa; pentru chestiuni economice avansate există Profit sau Ziarul Financiar. Prima mea întrebare a fost “câte tobogane aveți aici?”; a lor probabil că a fost “cât a fost investiția și în cât timp estimați că o recuperați?”.
Ce-aș fi putut scrie, “ah, și felicitări statului român că încurajează investițiile de amploare”? Păi asta e treaba statului, să aducă investitori!
Observați că majoritatea reacțiilor sunt la capătul opus al spectrului, un “huo, a fost făcut pe banii statului român“. Reacții de ură, de oameni care aud ceva și sar direct la bătaie, fără să știe că statul român finanțează mii de alte companii cu ajutoare de stat, nu doar pe Therme.
M-am interesat de problemă. Guvernul, prin diverse ministere sub coordonarea Ministerului de Finanțe, dă mai multe feluri de ajutoare de stat nerambursabile companiilor ce creează multe locuri de muncă, uneori fiind anumite condiții legate de domeniul de activitate. Și tu poți lua ajutoare de stat, câtă vreme te duci cu un plan de afaceri bine făcut. Pentru ceva ce pune România pe harta turismului balnear, cum este Therme, mă mir că statul a dat așa puțin.
Therme a luat fondurile acestea prin 2013, că de atunci au început construcția. Habar n-am ce-a fost în acel an, dar iată ca exemplu ajutoarele de stat date în 2014 și mai recent:
Prin cele două hotărâri de guvern se dau diverse tipuri de ajutoare, în funcție de domeniul de activitate și ce te angajezi să faci pentru ele.
Iată și situația fondurilor 332/2014 pentru a doua sesiune, una pe final de 2015 care încă n-a fost complet aprobată: 14 firme aprobate, 65 milioane de lei, cel mai mare ajutor acordat unei singure firme este de 17,2 milioane de lei, Industries Yield SRL.
Mai multe ajutoare de stat? Dumnezeule, câți bani dă statul român oricui vine cu un plan competent de afaceri, mai puțin celor care se vaită pe Facebook că nu li se dau și lor bani moca? Păi, destul de mulți, 125 de milioane de lei sunt bugetați pentru 2016 pe fonduri nerambursabile:
Toate sunt pe același principiu, te duci cu un plan de afaceri bine făcut și statul îți poate da până la 90% din bani, nerambursabil, în anumite limite în funcție de program. Mai multe detalii pe Finantare.ro și Startup Cafe.
De ce dă statul acești bani? Se numește investiție. Statul ar trebui să ajute mediul privat să se dezvolte, să facă firme mari și frumoase din care apoi să plătească taxe și impozite, să creeze locuri de muncă și să dezvolte țara, că salariații fericiți cheltuie banii în alte locuri și cresc alte firme. Sigur că nu toate acele investiții vor reuși. Statul joacă aici rolul de angel și speră ca măcar unele să reușească, ceea ce pe termen lung va aduce bani la buget.
Asta e menirea statului, să atragă investiții. Face asta dând ajutoare în bani sau oferind scutiri de taxe pentru anumite perioade sau micșorând anumite taxe, cum s-a întâmplat recent prin marea schimbare a Codului Fiscal și prin micșorarea cu 1% a contribuției CAS.
Dacă atrage investiții străine, e și mai bine, că străinii vin cu bani mulți și gândesc grandios, vezi Ford sau Renault sau orice lanț de hipermarketuri sau băncile mari sau Therme, că nu se face toată ziua o investiție de 50 de milioane de euro lângă București. Dacă statul român n-ar fi mișcat un deget pentru a atrage investitorii, sunt sigur că aceiași oameni s-ar fi văitat pe Facebook despre cum în Ungaria sau Polonia sau Macedonia sunt înlesniri și programe. Poate că ați văzut reclamele altor țări pe CNN.
Hotârîți-vă, e bine sau nu că statul atrage investiții? Cum credeați că le atrage, cu țuică bună și femei frumoase sau cu bani?
Pare mai degrabă un fel de invidie izvorâtă din mentalitatea că alții primesc banii și tu nu. Da, fă-ți și tu un plan de afaceri, fă o firmă, aplică pentru fonduri, vezi ce se întâmplă.
În caz că nu v-ați prins până acum, fondurile europene nu apar din neant, ci de fapt sunt tot bani dați de alte țări pentru afaceri din România. Diverse state, inclusiv statul român, finanțează diverse afaceri de aici sau din alte țări europene, punând banii la grămadă în ceva numit “fonduri europene” și dându-i cui vine cu un dosar bine făcut.
Știți câți bani a dat România către UE de la aderare și până în decembrie 2015? 12, 12 miliarde de euro. O mare parte dintre acești bani au ajuns la afaceriști din alte țări, că nu doar România trage fonduri europene, ci toate țările UE. Și noi ne plângem când statul român ajută o afacere dezvoltată chiar în România? Trist să nu știi pe ce lume de învârți.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
37 comentarii
19/01/2016 la 7:16 AM
Imi permit sa iti completez putin articolul, banii astia sunt pe 2 scheme complementare programelor din fonduri eu.
Lista de asteptare pe programul de care a beneficiat Therme este uriasa, evaloarea simplista, desemnarea beneficiarilor prin “lobby”.
That’s about it.
alxzen(Citează)
19/01/2016 la 1:06 PM
Cineva zicea pe aici ca ce e rau daca alocarea fondurilor se prin lobby…daca se fac locuri de munca. Nu ne lamurim daca liberalismul clasic sau modern e bun.
Si aici te contrazic Radu. Nu au facut un mecansim functional. Schemele de ajutor de stat sau minimis sunt gandit si aplicate fi schiop sau complet disfunctional.
Incearca sa identifici din lista aia de castigatori raportul mediu dintre totalul ajutorului de stat si numarul locurilor de munca create. Mergi mai departe, vezi cate locuri de munca trebuie sa faci ca IMM pe schemele de minimis, fie ca vorbim de cele administrate de AIPPIMM fie cele oferite prin programele cu finantare din fonduri europene POR/ PNDR/POSDRU. Vezi diferentele intre termenele de plata, rambursare intre MFP si AIPPIMM sau mai grav AMPOR sau AMPOSDRU.
+ Bonus, chiar daca nu sunt bani alocati prin programele operationale, tot trebuie sa respecte principiile transparentei enuntate de comisie. Poate daca se respectau, nu apareau discutii de genul prin televiziunile de stiri/ capatos/ whatever.
alxzen(Citează)
19/01/2016 la 8:00 AM
Pe de o parte pozezi in indiferent care este preocupat de numarul toboganelor, pe de alta ai o atitudine ironica/rautacioasa la adresa celor care isi pun problema ajutorului de stat intr-o afacere privata.
Ori esti obiectiv, ori subiectiv.
cleo(Citează)
19/01/2016 la 10:53 AM
Eu sunt pentru ideea “mai puțin Capatos, mai multe emisiuni economice”.
Eu când aud că cineva a beneficiat de fonduri de la stat nu mă gândesc “a fost construit din banii mei!”, ci “bravo lor și bravo statului că a făcut un mecanism funcțional”.
Să mă ierți dacă sunt puțin mai acid atunci când ajung să spun ceva ce-ar trebui să fie cunoscut tuturor oamenilor cu un pic de dorință de informare.
nwradu(Citează)
19/01/2016 la 8:07 AM
Se simte miros de piscot sau ce? Nu te obosi sa aprobi comentariul. Nu mai suporti critica de la o vreme. Si daca iti mai faci selfiuri mai slabeste un pic.
Don(Citează)
19/01/2016 la 12:18 PM
Se simte miros de paranoia și de prea mulți proști.
Avea dreptate unul de pe net, înainte proștii stăteau ignorați. Acum Internetul le dă tuturor un spațiu în care să se desfășoare și, mai rău, au senzația că au dreptate și că sunt singurii deținători au vreunui adevăr suprem. Cifre concrete n-ar căuta nimeni, că-i greu, presupune muncă, presupune să știi să le citești.
Și mai rău este că într-o țară în care educația e la pământ și cele mai urmărite show-uri sunt cele cu vedete, nu știrile, numărul proștilor e tot mai mare.
nwradu(Citează)
19/01/2016 la 9:05 AM
Bai n-am vazut asa ceva – neam de carcotasi mai suntem. Toata lumea tipa in gura mare ca de ce nu sunt investitii in Romania, ca nu e si la noi ca “in afara”, ca nu avem un grad ridicat de absorbtie a fondurilor europene etc etc etc.
Insa cand o companie reuseste sa faca ceva (fie si cu pile sau prin “desemnarea castigatorilor prin lobby”) toti sar de fund in sus ca de ce a dat statu’ banii aia, ca uite unde sunt banii contribuabililor, ca Traian Basescu, ca Patriarhul Daniel.
Nu se ia in calcul ca firma a creat ceva locuri de munca (plecand de la nea’ Gigel de pe santier pana la baiatul care are grija de piscina – in cazul Therme) sau ca banii luati de la stat au fost luati printr-o schema de finantare, sau ca s-a facut CEVA de pe urma caruia poate beneficia si nwradu, si eu si tu. (nu au fost doar niste milioane invartite prin niste conturi si acu’ ne uitam cum stau baietii in piscina “pa Mauritius”)
Alin(Citează)
19/01/2016 la 9:24 AM
Boss, e sanatos si normal sa iti pui intrebari, mai ales cand e vorba de bani publici.
Hai sa asteptam sa se aseze lucrurile, sa facem o baie in apa termala si sa vedem daca peste 6 luni/ 1 an nu aflam ca in spatele investitiei nu sta un potentat autohton.
Pariul meu nu e pe daca, e pe care.
alxzen(Citează)
19/01/2016 la 11:52 AM
“nu sta un potentat autohton”
si daca e…s-a facut apa mai rece?
animaloo(Citează)
19/01/2016 la 9:37 AM
bai sa fie clar, nu ne vindem tara, afara cu austriecii din tara, jos chiaburii, etc.
marian(Citează)
19/01/2016 la 11:17 AM
Nu zice nimeni sa alungam investitorii straini. Dar parca e dovada de prostie prea mare sa le sustinem afacerile cu banii nostri, in timp ce un roman care vrea sa faca ceva are parte numai de bete in roate. Dar e comportament tipic de-al nostru…datul dintr-o extrema in alta. De la nu ne vindem tara…la haideti si luati ce vrei ca va mai dam si bani.
Numeri pe degetele de la o mana businessurile mari de la noi care au in spate romani. Si aia se plang ca trage statul de pe ei in toate modurile + de cele mai multe ori sfarsesc pe la DNA.
Mihai(Citează)
19/01/2016 la 9:48 AM
Cum s-au cheltuit banii primiti din finantare? vs. De ce s-au dat banii?
Despre asta vorbeam. Una e sa te intrebi daca acei bani au fost cheltuiti in mod corect si alta e sa te “intrebi” de ce a primit Therme banii, ca aia e banii nostri bre!
Alin(Citează)
19/01/2016 la 10:21 AM
Esti naiv.
Si procedural, intai evaluezi eligibilitatea unei investitii, abia apoi eligibilitatea cheltuielilor. Daca primul pas este viciat, ce valoare mai are al doilea?
alxzen(Citează)
19/01/2016 la 10:36 AM
Cred ca-si recupereaza statul banii aia numai din diferenta dintre impozitul pe teren (inainte de constructie) si impozitul pe cladiri/constructii speciale (acum) platibil in cativa ani.
alunelu(Citează)
19/01/2016 la 11:03 AM
Nu sunt convins că statul e interesat să-și recupereze cât mai rapid banii sau că măcar calculează cum îi recuperează.
De exemplu cum iei în calcul benzina suplimentară cumpărată de cei care vor să ajungă la Therme? Creșterea vânzărilor la McDonald’s-ul de peste drum, acum că mai mulți copii merg la Therme și la ieșire au poftă de un happy meal? Creșterea vânzărilor în mall Băneasa și IKEA, acum că mai mulți oameni trec și pe lângă ele?
Toți varsă bani la buget, la final.
Statul trebuie să facă două lucruri: să încurajeze dezvoltarea afacerilor și apoi să vegheze că primește taxele cuvenite.
nwradu(Citează)
19/01/2016 la 11:32 AM
Banii aia (benzina, happy meal) oricum se cheltuiau undeva. Diferenta e doar daca se cheltuiau in afara tarii sau daca vin bani din afara (turisti straini). Nu cred ca cineva si-ar fi pus banii aia la banca, dar, hopa, s-a deschis Therme, nu mai fac economii, ma duc sa ma dau pe tobogan. Deci in loc sa-i cheltuiesc in locul A, ii dau in locul B. Asta nu influenteaza bugetul statului.
alunelu(Citează)
19/01/2016 la 12:20 PM
Nu, nu e musai să se fi cheltuit undeva. Într-o perioadă asta era o problemă, lumea nu mai cheltuia, stătea pe bani. Economia merge când oamenii sunt bine plătiți și la rândul lor cheltuie mai departe acei bani.
Dacă ar fi adevărată teoria ta, ar fi suficient un singur business în țară, că banii trebuie cheltuiți undeva. Nu este, creșterea economică produce altă creștere, sute de noi locuri de muncă produc oameni care primesc salarii și-l cheltuie undeva.
nwradu(Citează)
19/01/2016 la 12:39 PM
Am spus in comentariul de mai sus “Diferenta e doar daca se cheltuiau in afara tarii sau daca vin bani din afara (turisti straini)”. Daca romanii se vor duce mai putin la Hajduszoboszlo si mai mult la Therme, va fi un castig. Daca mai vin si straini, good. Daca e doar un business in tara, ma duc cu banii in alta tara.
Ce zic eu e ca nu a crescut brusc bugetul romanilor pentru distractie, s-a schimbat numai beneficiarul, si sunt mai mari sanse ca banii sa ramana in tara, firma aia sa faca profit, sa plateasca impozit pe profit, TVA etc. In plus, s-au angajat niste someri sau unii si-au schimbat locul de munca cu altul mai bine platit, scad cheltuielile cu ajutorul de somaj si cresc incasarile din impozit pe salarii, contributii CAS, CASS etc.
Cel mai castigat va fi bugetul localitatii unde se afla Therme, acolo merg banii din impozitul pe cladiri, si vorbim de milioane de lei pe an, bugetul unei comune mitilele. Asta daca n-or fi obtinut scutiri. Automat vor fi bani de infrastructura, scoli etc., plus ca statul nu va mai trebui sa aloce la fel de multi bani pt. primaria respectiva.
alunelu(Citează)
19/01/2016 la 10:50 AM
Iti spun eu ce se intampla daca te duci tu, roman simplu cu idei bune, sa obtii ceva de la statul roman. Ti-o iei atat de naspa, de iti vine sa fugi unde vezi cu ochii. Zici la inceputul articolului ca sunt “mii de firme” ce beneficiaza. Apoi enumeri 9 plus 19. Dap…mii. Dintre alea, ia vezi cate sunt ale unor romani dornici de a face business in tara lor. Ah…zero. Bun.
Nu zice nimeni ca e neaparat rau a statul sa sustinta investitori. Dar una la mana…sa se faca transparent, doi la mana…sa fie dracu romani. Nu e aberant sa sustinem cu bani de la bugetul tarii (adica bani din buzunarele romanilor) afaceri straine? Cred ca suntem caz unic in lume. Vin aia cu capital strain…mulg tot profitul catre tara lor de bastina…noi sustinem cu bani. Ca da…fac 200 de locuri de munca cu salarii in bataie de joc. Dap, suntem in castig evident.
Fa-ti un butic sau o afacere cat de mica sa vezi ce ajutor de la stat ai. Te sufoca cu taxe si impozite + controale pana ridici steagu alb si zici gata ma predau. Si cu o afacere mica angajezi cativa oameni sau platesti la stat bani. De ce sa nu te incadrezi la un ajutor proportional? Alora le-a dat zeci de milioane pt 200 de locuri de munca…sa dea de 100 de ori mai putin si fiecarui intreprinzator care face 2.
Mihai(Citează)
19/01/2016 la 11:20 AM
Costel, in primul rand n-ai voie sa discriminezi cetatenii UE, asa ca n-ai cum sa pui conditie “sa fie roman”. In al doilea rand sunt mai putini romani cu bani si cu planuri de afaceri. Asa ca statul ajuta si el pe aia care au bani de investit, nu conteaza ca-l cheama Popescu sau Schmit.
add(Citează)
19/01/2016 la 11:47 AM
Vezi cele patru programe enumerate apoi mai jos, că cifrele cresc. Dacă nimeni nu se duce să ceară fonduri nu-i musai problema statului, nu?
Dacă vrei de 100 de ori mai puțin pentru 2 locuri de muncă, interesează-te de programul START, ultimul de pe lista mea.
Dar trebuie să vezi lucrurile și din perspectiva cealaltă: ce fac, dau bani la 100 de firme mici care fac câte 2 locuri de muncă sau la una mare care face 200 de locuri? Care are șanse să supraviețuiască mai bine în viitor? Care scenariu este mai ușor de controlat apoi? Care scenariu generează și alt business? În care scenariu este mai puțin probabil să se facă evaziune fiscală?
În toată lumea, indiferent de continent, firmele mari beneficiază de înlesniri mult mai mari. UItă-te la Ford ce avantaje a primit ca să vină în România. Nu pare cinstit, dar se întâmplă.
nwradu(Citează)
19/01/2016 la 11:18 AM
Vrem spitale nu parcuri termale.
Visinescu(Citează)
25/01/2016 la 9:43 AM
Nu sunt destule spitale private?
nwradu(Citează)
19/01/2016 la 11:23 AM
Cea mai buna investitie pe care o face statul roman e in orice creaza locuri de munca pe termen scurt. Pentru ca din joburile alea castiga o data din taxele pe munca (impozit pe salarii, cas, cass, somaj si toata gasca) si apoi inca 20% din tva ca lumea cheltuie salariile. Eu zic ca recupereaza banii aia mult mai repede decat crede lumea. Asta daca are succes. Si pare sa aiba.
Basca, daca mai vine si o familie de nemti cu avionu sa se balaceasca acolo castiga si pe orizontala de la hotel, taxi si restaurant daca dau bon etc.
add(Citează)
19/01/2016 la 11:28 AM
lung. termen lung.
add(Citează)
19/01/2016 la 11:55 AM
asa. Chiar nu intelegeam care e smecheria cu termenul scurt. Ala se cheama tzeapa nu investitie.
animaloo(Citează)
19/01/2016 la 11:55 AM
asa. Chiar nu intelegeam care e smecheria cu termenul scurt. Ala se cheama tzeapa nu investitie.
animaloo(Citează)
19/01/2016 la 11:27 AM
Il stiu pe Radu de foarte mult timp. Chiar il cred ca nu a stiut. Nu a fost o chestie voita sa tina ascuns ceva. Aia au adus un capital in tara si in acelasi timp au creat niste locuri de munca + au construit in Romania. Therme nu poti sa-l deschizi in alta parte ca nu merge… si nici nu poti sa-ti muti fabrica. Deci o sa ramana in tara indiferent daca vor sau nu austriecii sa ramana. Trebuie sa o vanda cuiva. Fundatia si locurile de munca(daca functioneaza) raman aici in tara.
Aia dau spagi de 600 de milioane de euro pe la guvern si unora le arde fundul pt. 6 milioane de euro.
Mie mi se pare ca a fost o lovitura in directia celor ce au prezentat si au facut publicitate in online pt. therme. Intrebarea buna pt. ei era : Ati luat bani pt. publicitate de la therme daca raspunsul este da…ati stiut ca a avut finantare de la stat si nu ati scris nimic ?
Cam asa se pune problema(daca au luat bani, au stiut si nu au scris nimic despre asta au tradat increderea cititorului) fara legatura cu proiectul care in general este benefic tarii si Balotestului. Off topic : “Radule ai ajuns burghez si nu mi-ai spus ? :))”
SW(Citează)
19/01/2016 la 12:28 PM
N-aș fi menționat oricum asta, nu mă interesează de unde au luat banii.
Cunosc mecanismul ajutoarelor de stat (a fost un scandal asemănător când a deschis Vodafone un centru de servicii făcut și cu ajutoare de stat, acum vreo 2 ani) și mi se pare unul normal.
Nici o companie nu a ascuns vreodată că a luat ajutoare de stat – datele sunt publice pe site-ul mfinanțe și cunoscute tuturor celor din domeniu. Însuși statul face publicitate faptului că dă fonduri tocmai ca să-i atragă și pe alții.
nwradu(Citează)
19/01/2016 la 11:43 AM
Vezi, Radu, de aia ne place noua, piaristelor, de tine :) Pentru un piscot si doi lei gauriti devii aparatorul-inima-de-leu al tuturor produselor si clientilor nostri :) Esti cel mai tare! Parca s-au luat de mama-ta cand s-au luat de Therme oamenii astia rai, zau! La cat mai multi ca tine in “blogosfera”!
Piarista(Citează)
19/01/2016 la 12:23 PM
Cum spuneam, în lume există o cantitate de proști. Dacă nu-i contrazici, de mult mai multe ori alți oameni, care n-au o opinie formată, îi vor crede în lipsa altor surse sau opinii.
Dacă ar fi mai mulți ca mine ar fi chiar bine, că după cum vezi eu îmi bazez articolele pe cifre de la Ministerul de Finanțe, nu pe ce-am visat noaptea despre conspirații.
nwradu(Citează)
19/01/2016 la 1:03 PM
Stii ce e amuzant. PRIMUL articol despre therme a avut informatia privind ajutorul de stat.
Romanu e fix genul care daca nu faci se supara ca nu faci, daca faci se plange ca de ce nu ai facut ceva si pentru el direct.
Cum sunt eu care nu castig la loto. Aparent ghinionul si faptul ca nu joc imi cam limiteaza sansele
animaloo(Citează)
19/01/2016 la 1:14 PM
Majoritatea programelor si schemelor au ca tinta micii intreprinzatori, nu pentru ca argumentele tale ar fi in special gresite, dar pentru ca te astepti de la o companie mare sa poata capitaliza din piata necesarul pentru o investitie.
Daca nu poate, ce spune asta despre sustenabilitatea investitiei? Care sunt costurile ulterioare atat pentru stat/ cat si pentru companie?
alxzen(Citează)
25/01/2016 la 9:47 AM
O companie mare poate capitaliza din piață, sigur. De fapt, sunt sigur că, dacă au găsit 44 de milioane de euro, găseau și diferența de 6 luată de la stat.
Problema este că o companie mare poate face afacerile în multe alte locuri, așa că statul le oferă niște ajutoare pentru a veni aici. Vezi toate fabricile străine din jurul celor auto de la noi, vezi fabricile de componente pentru alte industrii, vezi toate ajutoarele date străinilor care deschid ceva în România. De ce? Pentru că altfel ar fi deschis în Ungaria sau Polonia sau Bulgaria (și multe chiar au făcut-o, de fapt, fie pentru că ungurii le-au acordat înlesniri și mai mari sau pentru că au făcut infrastructura necesară, ceea ce tot bani de la buget înseamnă).
nwradu(Citează)
19/01/2016 la 1:32 PM
Cunosc oameni care au obtinut diverse fonduri de genul si pot spune ca se obtin relativ usor. Nu iti trebuie exeprienta in antreprenoriat, pot fi accesate de oricine infiintiaza o societate. Trebuie doar sa faci un plan de afaceri fezabil, bine mapat pe buget, si sa te agiti oleaca.
Daniel D(Citează)
19/01/2016 la 5:37 PM
corecta autocritica
toteu(Citează)
20/01/2016 la 9:15 AM
Statul sustine afacerile private prin acordarea de fonduri, rambursabile sau nu. (cine pune la indoiala faptul ca e bine, cred ca doar carcotas si ar trebui sa se mai gandeasca odata).
Acum, modul in care se acorda aceste fonduri, face subiectul unei alte discutii, Haideti sa le separam.
Sunt 2 abordari:
1. Romanesc, cu merge si asa: “ii inteleg sa mai si fure, dar faca si ceva de banii aia” sau
2. Corect “sa lucreze frate corect, ca daca ar lucra la patron i-ar da afara de nu s-ar vedea”
Eu as merge totusi pe toleranta 0 la furat ca altfel stiti cum e, azi un ou, maine un bou…
vladutz(Citează)