un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Constituționalitatea legii anti-fumat în spații publice se judecă pe 27 ianuarie

13 Jan 2016  ·

GÂNDURI  ·

34 comentarii

Dacă vă întrebați ce se mai întâmplă cu legea privind interzicerea fumatului în spațiile publice, Curtea Constituțională a României o va judeca pe 27 ianuarie. O puteți vedea pe agenda zilei de 27 pe site-ul ccr.ro, dosarul 1854.

Vă mai amintiți că pe 22 decembrie un număr de 33 de senatori, conduși de Cristiana Anghel, au depus o sesizare de neconstituționalitate, iar acum CCR va analiza dacă modificările aduse legii sunt constituționale. Sunt, evident, că nu-i vreo discriminare dacă ești trimis să fumezi afară pentru a-i proteja pe cei dinăuntru, fumători sau nu, la fel cum nu-i vreo discriminare când se interzice să mergi cu ce viteză vrei tu prin oras pentru a-i proteja pe ceilalți pietoni și șoferi.

Nu mă îndoiesc că CCR va aproba legea, după care aceasta va merge la promulgare la președintele Iohannis, care va face acest lucru în decurs de câteva zile. Legea intră în vigoare în 45 de zile de la promulgare.

În cel mai rău caz, considerând că dosarul se soluționează pe 27 ianuarie, avem 27 ianuarie + 10 zile pentru promulgare + 45 zile pentru intrarea în vigoare, deci în jur de 22 martie 2016.

Din decembrie și până acum s-au mai întâmplat diverse alte faze amuzante, de exemplu doamna Anghel a declarat:

“Interzici fumatul, dar bautura nu o interzici. Crimele se fac la un pahar de bautura, nu la o tigara. Este o lege proasta, e gandita prost, este scrisa prost si este facuta de niste persoane care habar n-au de drepturile cetateanului. Deci nu pot sa inteleg cum a putut sa iasa o asemenea mizerie. Probabil se vor imbogati cei care trebuie sa dea amenzi”.

Adică s-ar îmbogăți statul român, iar doamna senator presupune că în toate localurile se va fuma în continuare, suportând amenzile. De asemenea, uită că alcoolul îl îmbolnăvește doar pe cel care-l bea, nu și pe cei din jurul său din respectivul local. La fel și zahărul, colesterolul șamd. Discuția nu era despre cauzele crimelor, ci despre sănătate pe termen lung. Nu mă miră declarația, doamna senator are multe alte probleme.

Alte articole de citit:

 

 

asus s5507

    34 comentarii

  1. Inca un exemplu al jigodiilor (da, asta e cuvantul) care ne “conduc”.
    Inainte aparent “murea de foame”, acum arunca injurii in stanga si in dreapta, catre alti senatori, catre protestatari, catre orice si oricine.
    Si desigur, nu a facut absolut nimic pentru cei din randul carora s-a ridicat.

      (Citează)

  2. “persoanelor vândute după anul 2000” ? :)

      (Citează)

  3. mircea (primul)

    13/01/2016 la 11:14 AM

    Eu in toate localurile in care am fost in viena, de ex, am intrebat de zona de fumatori si mi-au dat masa acolo. Necivilizati austriecii…

      (Citează)

  4. să o vedem și pe asta trecută o dată.

      (Citează)

  5. Pentru ca e adevarat neconstitutional ca in restaurantul meu sa am posibilitatea sa amenajez incapere separata si ventilata corezpunzator, pentru fumatori. Curat neconstitutional!

    Problema e – ca si in cazul legii propuse de ala de la PNL, cu distanta minima ce trebuie lasata de masini pentru pietoni – ca legile nu se aplica. Aveam deja o lege care reglementeaza fumatul in spatii publice si sunt cateva paragrafe interesante acolo:

    Art. 3 (2) În spaţiile publice închise, fumatul este permis numai în camere special amenajate pentru fumat, cu respectarea următoarelor condiţii obligatorii:
    a) să servească exclusiv fumatului;
    b) să nu fie spaţiu de tranzit sau de acces în spaţiul public închis;
    c) să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului de tutun;

    e) să fie marcate la loc vizibil, cu unul dintre următoarele indicatoare prin care să se indice: «Cameră pentru fumat», «încăpere în care este permis fumatul» sau Loc pentru fumat», astfel încât orice persoană să poată fi avizată asupra faptului că numai în acel spaţiu se poate fuma.

      (Citează)

    • Ah, m-am grabit sa apas pe buton.

      Ce mi s-ar fi parut mie de absolut bun simt ar fi fost sa se introduca niste paragrafe care au fost scoase (la senat) din legea veche, in principiu paragraful asta

      (3) Fumatul este permis în baruri, discoteci, restaurante şi alte spaţii publice cu destinaţie similară, numai în spaţii special amenajate pentru fumat, cu respectarea următoarelor condiţii obligatorii:
      a) să reprezinte cel mult 50% din suprafaţa spaţiului public închis destinat clienţilor;
      b) să fie delimitate de restul spaţiului public închis, astfel încât să se asigure izolarea completă de acesta;
      c) să nu fie spaţiu de tranzit sau de acces în spaţiul public închis;
      d) să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului de tutun;
      e) să fie dotate cu scrumiere şi cu extinctoare şi să fie amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor;

        (Citează)

  6. Sabotor: Pentru ca e adevarat neconstitutional ca in restaurantul meu sa am posibilitatea sa amenajez incapere separata si ventilata corezpunzator, pentru fumatori. Curat neconstitutional!

    Numeste te rog articolul din constitutie!

      (Citează)

  7. nashu_mare: Numeste te rog articolul din constitutie!

    Dreptul de a face ce vrea panseluta mea pe proprietatea mea?

      (Citează)

    • Nu exista dreptul de a face ce vrei pe proprietatea ta. Nu poti sa faci lucruri prea zgomotase, de exemplu, sau care polueaza, sau care ii afecteaza pe cei din jur.

      Fumatul este o actiune, adica in mod activ trebuie sa faci ceva pentru un rezultat, care este daunator si pentru unii deranjant.

        (Citează)

    • @KMean
      si daca pe proprietatea mea fac ceva intr-un mod in care nu-i afecteaza deloc pe altii? Ceva gen fumat intr-o incapere complet separata, ventilata cirespunzator; cum ii deranjez pe fumatori in modul asta? Hai, ca-s chiar curios.

      Nu inteleg furia oarba a unora care nu vor sa existe nici macar incaperi separate pentru fumatori. Nu o inteleg, pur si simplu.

        (Citează)

    • Adica tu vrei sa faci un local c-un specific care nu mi se potriveste deloc mie? Cum adica sa faci un smoking pub? Te-ai tampit?! Cum adica eu, nefumatorul suprem sa nu pot intra la tine-n local?! Pe acelasi principiu, sper din suflet, ca majoritatea de cetateni cuviinciosi si dusi extrem de des la biserica sa militeze pentru interzicerea cluburilor rock, ca-nteleg ca acolo umbla satanisti, sau si mai grav a cluburilor de moravuri usoare, unde oamenii se dedau la fel si fel de comportamente imorale. Cum adica un crestin ortodox cu frica de d-zeu sa nu poata intra intr-un club de striptease din cauza nurilor etalati in mod ostentativ?! E nepermis! Statul ar trebui sa faca ceva! Sa se-nterzica!

        (Citează)

  8. Sabotor: Dreptul de a face ce vrea panseluta mea pe proprietatea mea?

    Ai vazut Braking Bad? Acest drept nu exista.

      (Citează)

  9. Radule, ai un foc?

      (Citează)

  10. Exista si posibilitatea unui club privat. Mereu inchis pentru toti clientii posibili. Bati la usa daca vrei sa intri si esti lasat daca le place moaca ta si daca platesti bine consumatia pe care o ai la masa. :D

      (Citează)

  11. mircea (primul)

    13/01/2016 la 1:54 PM

    Nashule, du-te-n panseluta lu sabotor si abereaza-n alta parte, robot pudic si tocilar ce esti.

      (Citează)

  12. bai nene astept momentul asta de atatia ani, o sa pot sa merg in locuri in care inainte nici nu puteam sa intru.

    – o sa pot sa simt gustul mincarii
    – nu o sa stau sa tusesc non stop si sa am ochii iritati
    – nu va trebui sa imi las hainele la ventilat pentru minim o zi

    si multe alte argumente, mai ales cele legate de sanatate.
    pentru toti cei care se pling constant aici pe blog de legea asta, va doresc sa va mutati intr-o tara precum Japonia, unde nu ai voie sa fumezi nici macar pe strada, doar in spatii special amenajate. asta ca sa va aduceti aminte ca va plangeti in fiecare zi “ca Romania nu e o tara civilizata” dar la prima miscare in directia buna va opuneti, pentru ca voua, personal, nu va convine.

      (Citează)

    • Stefane, minti cu nerusinare, nu exista vreo lege in Japonia care sa-ti interzica sa fumezi. Sunt doar reglementari pe plan local, in cateva orase.

        (Citează)

  13. mircea (primul):
    Nashule, du-te-n panseluta lu sabotor si abereaza-n alta parte, robot pudic si tocilar ce esti.

    Coruptia ucide!

      (Citează)

  14. Eu ca proprietar de club/bar/restaurant etc. am voie să interzic accesul unui client care nu este îmbrăcat corespunzător? Adică pana mea, dacă am un local de 5* nu îmi sare nimeni in cap ca nu las orice boschetar să intre (este un exemplu exagerat, dar sunt multe locuri unde se cere o cămașă, nu bermude și papuci de plajă). Pe același principiu, de ce mi se interzice să spun că fac cu jet pe nefumători, dacă vrei sa intri accepti conditiile, dacă nu stai acasă sau cauti in altă parte. Dacă sperati că așa se va reduce fumatul speriati in continuare… la fel s-a redus si cu pozele pe pachete si cu interzicerea publicității.

      (Citează)

    • Adrian:
      Eu ca proprietar de club/bar/restaurant etc. am voie să interzic accesul unui client care nu este îmbrăcat corespunzător? Adică pana mea, dacă am un local de 5* nu îmi sare nimeni in cap ca nu las orice boschetar să intre (este un exemplu exagerat, dar sunt multe locuri unde se cere o cămașă, nu bermude și papuci de plajă). Pe același principiu, de ce mi se interzice să spun că fac cu jet pe nefumători, dacă vrei sa intri accepti conditiile, dacă nu stai acasă sau cauti in altă parte. Dacă sperati că așa se va reduce fumatul speriati in continuare… la fel s-a redus si cu pozele pe pachete si cu interzicerea publicității.

      Clar, toate orasele mari, dar Tokyo nu…si pentru informatia ta, Japonia este intre cele mai permisive tari cu fumatul in spatii publice, dar cand citesti efemeride si cocoon probabil iei astfel de apucaturi cu informatii false senzationale. astept comentariul tau cu dacii care au interzis fumatul…

        (Citează)

    • @Leon, daca tot ai raspuns la comentariul lui Adrian, stiind ca o sa apara raspunsul la el nu in alta parte, chiar mai era nevoie de “quote”?

        (Citează)

  15. rumbu:
    Stefane, minti cu nerusinare, nu exista vreo lege in Japonia care sa-ti interzica sa fumezi. Sunt doar reglementari pe plan local, in cateva orase.

    daca eu “mint” atunci tu spui adevaruri, dar doar pe jumate: “in cateva orase” = in toate orasele mari si mijlocii, in toate zonele centrale. daca te duci la tara probabil ca nu o sa iti faci nimeni observatie, in zonele cu densitate mare oameni (atentie, densitate e cuvantul cheie) e in mare parte interzis. nu mai vorbim de restaurante, centre comerciale, gari , etc.

      (Citează)

  16. Radule, fa o sectiune separata pe blog pentru fumatori, cu ventilatie si tot.

      (Citează)

  17. KMean:
    Nu exista dreptul de a face ce vrei pe proprietatea ta. Nu poti sa faci lucruri prea zgomotase, de exemplu, sau care polueaza, sau care ii afecteaza pe cei din jur.

    Fumatul este o actiune, adica in mod activ trebuie sa faci ceva pentru un rezultat, care este daunator si pentru unii deranjant.

    Daca te deranjeaza fumatul, de ce mergi in acel bar/restuarant? Este o intrebare extrem de buna pentru ca tu, ca nefumator, alegi sa mergi intr-un local de fumatori de fiecare data. Daca ar fi existat o asa mare cerere pentru localuri de nefumatori acestea ar fi aparut. Ar fi fost o problema daca erai obligat sa mergi in acel loc, dar NU esti si NU ai fost niciodata.

    E discriminare? Da. Legea in actuala forma este foarte buna, doar ca trebuie aplicata. Solutia nu este schimbarea legii ci aplicarea ei.

      (Citează)

  18. deci, sa inteleg ca dreptul meu de a intra in orice bar este mai mic decat al vostru de a fuma in acel bar. Normal.

      (Citează)

  19. animaloo:
    deci, sa inteleg ca dreptul meu de a intra in orice bar este mai mic decat al vostru de a fuma in acel bar. Normal.

    Dreptul tău de a intra pe proprietatea altuia este mai mic decât al proprietarului de a hotărî ce fel de persoane doreste să intre. Pentru ca tu nu ești obligat să mănânci sau să bei in acel local.
    Acum ca să nu apară dubii, eu sunt nefumator de câtiva ani si am rămas uimit că după aproape 10 ani de fumat intens a ajuns să ma deranjeze și mirosul de fum. Dar asta nu m-a tâmpit încât să cred că daca mie nu îmi place ceva ar trebui interzis.

      (Citează)

    • Dar de unde stii ca el nu este angajat in bar? Caz in care patronul nu poate spune “nu angajez nefumatori”…

      Dar de fapt nu asta e discutia. Aici nu este vorba de dreptul cuiva de intra sau nu intr-un loc ci de obligatia constitutionala a Statului de a ocroti sanatatea cetatenilor lui. Una dintre metode este de a asigura calitatea aerului din locurile publice pe cat posibil. Acolo unde nu este posibila din motive obiective eliminarea totala a poluantilor, Statul asigura inasprirea treptata (Euro1, Euro,2…. Euro 6). In cazul fumatului, se poate opri poluarea aerului, ca nu e o nevoie fundamentala a economiei sa se afume, cum e aia cu transportul.

      Iar locurile unde se serveste bautura si mancare sunt localuri publice si se supun autoritatii Statului in vederea asigurarii sanatatii cetateanului. Statul nu ii poate opri pe cetateni sa fumeze in locuri particulare, insa este ilegal sa vinzi bautura si mancare in altfel de locuri.

        (Citează)

  20. Doamna senator Cristiana Anghel face reclama ascunsa la emfizem sau cancer pulmonar.

      (Citează)

  21. Uite că tot m-am întors acum ce idei deștepte au apărut:
    – să interzicem homosexualitatea – sunt oameni deranjați, deci să interzicem. Nu aduce nici un beneficiu societății
    – să interzicem și sexul fără scop de procreere – inutil
    – pantofii cu toc – crează probleme de sănătate, nu aduc nici un beneficiu nimănui. Să poți folosi doar la tine în casă, dacă n-ai vecini.
    – mersul cu mașina personală – încălzire globală, accidente, sedentarism, etc.

      (Citează)

  22. se mai judeca maine legea asta? sau au uitat de ea..

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus