►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
« Știri despre tehnologie – 22 ianuarie 2016
Prețuri la Therme pentru mâncare, băutură, intrare și alte servicii »
Cheesecake-ul s-a dovedit una dintre cele mai ușoare prăjituri ce pot fi făcute în casă. Este banal de preparat și necesită un minim de efort, iar faptul că există zeci de variante de posibile arome spre care să-l duci îl face cu atât mai interesant de învățat.
Culmea, lucrul de care aveți nevoie este o formă de tort de dimensiuni potrivite. Există niște forme cu fund detașabil, dar majoritatea celor din comerț sunt foarte mari, cam 24 de cm în diametru. Noi am căutat una de dimensiunile cheesecake-ului de la hotelul JW Marriott București, cel mai bun din piață (50 de lei, dar ajunge pentru 3-4 persoane) și am găsit la un magazin Kitchen Shop una de 15 cm diametru și 6 cm înălțime. Nu-i cea mai fericită formă (se scoate fundul ei mișcându-l în sus, în timp ce majoritatea au un sistem de detașare a pereților de fund, astfel încât nu jonglezi cu prăjitura în mână), dar dacă găsesc alta mai bună voi lua.
Pentru cheesecake am urmat tot o rețetă Jamie Oliver (Matilda jură pe el) de new york vanilla cheesecake. La finalul articolului mai găsiți și alte rețete, dar toate urmează cam același flux, cu mici variațiuni la ingrediente și ce-i pun pe deasupra. Urmăriți rețeta lui Oliver și observațiile mele de mai jos. Noi am folosit jumătate din cantități pentru că aveam o formă mai mică decât cea din rețetă.
Aproape toate rețetele din lume folosesc cremă de brânză Philadelphia. Noi am intrat în primul hipermarket din cale ca să luăm câteva pachete de brânză și am găsit Philadelphia pe la 7,5 lei, dar una Exquisa costă 5,2 lei și am luat din aceasta, că tot cremă de brânză este și stătea mai bine la ingrediente; atenție să nu luați vreuna cu verdeață. Pentru biscuiți am luat unii digestivi integrali, primii care ne-au ieșit în cale la raion, îi vedeți în imaginea atașată.
Primul pas este să faceți baza tortului. Biscuiții i-am măcinat în blender, dar asta doar ca să se simtă util în casă, că fără blender îi puteți înveli în șervețele sau un prosop sau un pachet de hârtie de copt și să-i bateți cu un ciocan de carne sau un sucitor. La o adică îi puteți măcina și cu mâna. Puneți-i într-un bol.
Untul l-am pus într-un bol/cană și l-am topit punându-l câteva secunde la microunde, apoi l-am turnat și amestecat cu bucățile de biscuite. Asta le face ceva mai legate și ușor de modelat, așa cum și nisipul poate fi modelat după ce-l stropești cu apă.
Am pus apoi biscuiții pe fundul formei de tort, formând un strat uniform și gros de vreo 6-7 mm, iar ce-a rămas am urcat în sus pe pereți. Cheesecake-ul de la Marriott are și pereții făcuți din biscuite, dar asta îl face și mai greu de tăiat.
Încălziți cuptorul la 200 de grade și puneți forma cu biscuiții în ea pentru 10 minute. Asta va mai elimina untul din ei și-i va “solidifica” pe poziție. După 10 minute, scoateți forma afară și lăsați-o să se răcească natural (sau nu, nu-i așa important).
Pentru cremă amestecați făina cu zahărul pudră, turnați crema de brânză (noi am folosit 2 pachete de 200 de grame) și lucrați-o un pic cu mixerul pe cea mai mică viteză pentru omogenizare. merge și cu mâna, nu-i bai. După un timp am adăugat smântâna lichidă și apoi un ou și le-am integrat pe rând cu mixerul, apoi niște semințe de vanilie și coajă de lămâie (atenție, pentru coajă aveți nevoie de lămâi bio, că restul sunt cerate și stropite cu tot felul de prostii, iar coaja lor este necomestibilă).
Aici este frumusețea “customizării” cheesecake-ului, puteți pune diverse arome inclusiv în crema respectivă, chiar și mici bucăți de fructe.
La final, după ce pui smântâna lichidă, oul și le și bați cu mixerul, crema se toarnă destul de ușor. Puneți-o în forma de tort peste biscuite, nivelați-o ușor cu o lingură și puneți-o la cuptor la 180 de grade. Noi am ținut-o vreo 30 de minute, dar timpul variază în funcție de cantitatea totală.
L-am scos din cuptor, l-am lăsat să se răcească natural, apoi l-am dat la frigider vreo 2-3 ore. La final l-am scos din forma de tort cu ușurintă, când se răcește crema de brânză se depărtează singură de pereți, iar fundul este detașabil.
A ieșit perfect, un cheesecake ca la carte. Este ușor de făcut și poate fi preparat în 10 minute de muncă, plus timpul de cuptor și răcire.
Acum vine partea a doua a particularizării cheesecake-ului. Noi l-am mâncat cu o dulceață bună de cireșe și cafea. Folosiți orice dulceată vreți sau fructe proaspete. Noi am încercat și cu kiwi, a fost foarte bun.
Puteți încerca și cu fructe de pădure, puteți topi ciocolată și apoi să o turnați în strat fin peste cheesecake-ul scos de la rece, ca să facă rapid o glazură. Caramel, smântână dulce turnată peste brânză, poate amestecată cu mentă fină, ananas, ce vreți voi.
De ce aveți nevoie:
« Știri despre tehnologie – 22 ianuarie 2016
Prețuri la Therme pentru mâncare, băutură, intrare și alte servicii »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
26 comentarii
22/01/2016 la 11:08 AM
Eu folosesc crema de branza de la Kaufland, marca proprie care e vreo 4 lei parca cutia. Iese delicios. Am incercat o data si cu Philadelphia de curiozitate. Nu aduce niciun plus de valoare prajiturii ca sa merite pretul dublu.
Croif(Citează)
24/01/2016 la 12:55 PM
Cred că sunt de aceeași părere.
nwradu(Citează)
22/01/2016 la 11:46 AM
Oare in tava de silicon rotunda merge facuta ?
Dragos(Citează)
24/01/2016 la 12:58 PM
Depinde de cum este fundul tăvii. Dacă e ușor rotunjit, s-ar putea să se rupă blatul de biscuiți la final.
nwradu(Citează)
22/01/2016 la 12:03 PM
Pentru cine nu are forma de tort cu fund detasabil, puteti incerca sa faceti cheesecake-uri individuale in tava de briose. Eu fac de ani de zile reteta asta http://www.joyofbaking.com/Cheesecakes%28Individual%29.html si ies delicioase de fiecare data :)
Raluca Enache(Citează)
22/01/2016 la 12:19 PM
nu te cred pe cuvant. pot sa vin sa gust?
Giovani(Citează)
22/01/2016 la 12:42 PM
raluca da-ne adresa sa venim sa iti aducem branza
Catalin(Citează)
24/01/2016 la 12:59 PM
@Raluca: heh, noi facem omlete în tavă de brioșe, punând în fiecare loc alte ingrediente.
nwradu(Citează)
22/01/2016 la 1:25 PM
daca te plictisesti poti sa-ti faci niste speculoos pe care sa-i folosesti la blat. Sunt mai aromati si o sa-ti ramana si pentru cafea. https://www.youtube.com/watch?v=BUjoZCDj7ns
vlad(Citează)
24/01/2016 la 1:00 PM
Da, nu-i rea ideea, mulțumesc.
nwradu(Citează)
22/01/2016 la 3:06 PM
tava de silicon: recomand sa nu. daca nu vrei sa ramai cu juma de continut in pumn, restul pe jos. noi folosim de cele mai multe ori un vas mare de jena (sticla termorezistenta).
exact acei biscuiti ii folosim si noi, mi se pare ca dau un gust aparte. am incercat si cu altii, atat digestivi cat si normali, tot la gullon ne-am intors (mai ales ca e al naibii de greu de gasit biscuiti normali simpli (fara nici un, dar absolut nici un, fel de aroma)).
se poate folosi si philadelphia light, noi preferam sa amestecam light cu normala, mi-am notat exquisa de incercat data viitoare.
despre tehnica nu imi dau cu parerea, sotia din dotare se ocupa excelent de partea asta :D
singura recomandare: fa-l azi, baga la frigider, mananca-l maine :)
d.orin(Citează)
22/01/2016 la 5:46 PM
susbcriu la sfatul cu frigiderul.
mihai(Citează)
23/01/2016 la 5:42 PM
Se pot trece ingredientele mai clar, ma refer si la cantitati.
multumesc frumos.
roni(Citează)
24/01/2016 la 1:12 PM
A avut gust mai bun a doua zi, într-adevăr, dar să-l văd pe cel ce rezistă să nu-l atace cât se poate de repede.
nwradu(Citează)
24/01/2016 la 1:14 PM
E rețeta lui Jamie Oliver, noi am folosit jumătate din cantitățile de acolo.
http://www.jamieoliver.com/recipes/cheese-recipes/new-york-vanilla-cheesecake-with-blueberries/#VlBfYMwwsRKFfXbE.97
nwradu(Citează)
23/01/2016 la 2:05 AM
Mascarpone!
Dan(Citează)
24/01/2016 la 1:01 PM
Mascarpone e de tiramisu, nu de cheesecake. Eu și la Exquisa am fost un pic nemulțumit că aroma de brânză nu era așa pronunțată.
nwradu(Citează)
23/01/2016 la 9:01 AM
mi-ai facut o pofta…
ieri umblam de nebun pe la 10 noapte si un ger crunt sa caut branza.
am gasit, am facut (in vas jena, l-am uns bine cu unt, nu s-a lipit), azi niata ne-am delectat cu un cake stropit cu gem de afine. abia de a ramas o bucata si pentru parinti.
user(Citează)
24/01/2016 la 1:15 PM
Heh, mă bucur că ți-a plăcut rețeta!
nwradu(Citează)
23/01/2016 la 11:05 AM
50 de lei s a facut cheesecake u fabulos de la M? pt ca ne am tot mirat de el
alexa(Citează)
24/01/2016 la 1:05 PM
Nu mai știu dacă am dat 45 sau 50 de lei acum un an pe el, dar între timp probabil a ajuns la 50 de lei.
nwradu(Citează)
23/01/2016 la 10:11 PM
Mulțumesc pentru cea mai simplă rețetă de cheesecake pe care o poate explica cineva … pentru un om mai neștiutor, așa ca mine. Mereu m-am ferit să fac, spunându-mi că e prea complicat și nu mi-am dat interesul, sincer… dar cred că nu am cum să dau greș urmând pașii ăștia, cu tot cu poze! :) Efectiv … mulțam!
Anca(Citează)
24/01/2016 la 1:20 PM
Cu plăcere!
nwradu(Citează)
24/01/2016 la 2:00 PM
Bookmarked! :)
Wideshot(Citează)
24/01/2016 la 6:15 PM
Eu am văzut in retete mereu branzica de vaci, acea quark cheese si mi se pare ca are mai mult gust de brânză.
Ioana(Citează)
24/01/2016 la 8:46 PM
man, la jamie oliver în rețetă e amidon, nu făină.
Amidonul e mult mai neutru la gust, deci iese cake-ul mult mai fin.
caprituss(Citează)