►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄
Scrie despre cum visele au devenit posibile datorită tehnologiei. Chestia asta s-a dovedit mai greu de pus în practică decât am crezut dintr-un motiv simplu: este greu să exprimi în cuvinte o trăire, un sentiment de uimire și admirație pentru o schimbare uriașă ce te lasă perplex atunci când o conștientizezi. Este genul de lucru pe care îl știi în interiorul tău, dar este greu de transmis și altora.
În plus, n-am avut vreun vis mare și secret pe care tehnologia mi l-a îndeplinit. Nu pot da nici un exemplu care se detașează dintre restul momentelor plăcute ale vieții precum un zgârie-nori într-un cartier de case (sau, inginerește vorbind, ca un impuls Dirac într-un semnal normal*), ci mai degrabă o listă lungă de lucruri mărunte, dar plăcute.
Foarte greu de pus în cuvinte, însă.
Despre ce să vă spun? Bucuria de a deschide Skype pe laptop sau telefon la miezul nopții într-un hotel impersonal, după o zi obositoare la 2.000 de kilometri distanță de casă, și de a vorbi cu Matilda în imagini de calitate și sunet perfect, cu gesturi și fețe și zâmbete, fără nici un pic de alt efort, ba chiar să vezi și o pisică ridicată în fața camerei și să ți se spună “uite, și pisicii îi este dor de tine”? Mai ales când țin minte vremurile când se vorbea din bip-uri, iar Internetul însemna un text și un gif animat?
Sau poate despre cum am știut că Matilda a aterizat cu bine în SUA înainte ca ea să apuce să deschidă telefonul și să-mi spună asta. Am folosit Flightradar24, am selectat zborul ei și l-am văzut decolând, trecând peste Scoția și Irlanda și îndreptându-se spre ocean, iar dimineață, când m-am trezit, primul lucru pe care l-am făcut a fost să iau telefonul de pe noptieră și să văd că avionul este peste Nova Scotia și se apropie de New York? Stalker level 99, da, dar știți ce mișto este să-l vezi pe hartă ieșind de pe pistă după aterizare și îndreptându-se spre terminal, semn că a aterizat cu bine, și să vezi asta în timp real, înainte de orice sms cu “gata, am ajuns”?
Vă dați seama: să fii în România și să vezi în timp real nu doar un avion, ci aproape toate avioanele din lume, inclusiv viteza, altitudinea și direcția celui care te interesează pe tine, aflat în partea cealaltă a lumii! Ați visat acum 10 ani că veți putea face așa ceva?
Îmi aduc aminte prima mea călătorie în străinătate, cu autocarul spre Roma. Știți când am reușit să vorbesc acasă? La vreo 3 zile după plecare, atunci când am găsit de cumpărat o cartelă de telefon public și altcineva mi-a zis “da, am reușit să vorbesc în România, sună cu 0040 în față”, iar vocea de la capătul celălalt al firului se auzea atât de slab de zici că vorbeam printr-o țeavă cu apă. De acolo am plecat, aici am ajuns.
Alt exemplu: anul acesta, când am fost în Londra, m-a rugat mama să-i cumpăr o cană frumoasă de porțelan. Și ce poți face când ajungi într-un magazin cu multe căni și vrei să o iei pe cea mai bună? Am scos telefonul din buzunar, am fotografiat vreo 5 modele și i le-am trimis pe email, ca să-și aleagă.
Știți ce m-a deranjat? Că nu folosește WhatsApp sau FB Messenger, astfel încât să-i trimit fotografiile instant și să discutăm pe chat despre ce să cumpăr. Le-am trimis pe email, ceea ce a însemnat vreun minut upload-ul și încă vreo 2 minute transferul prin servere și descărcarea și deschiderea lor în computerul ei de acasă.
Stăteam acolo în magazin, în aceste 3 minute, și mă gândeam “băi cât durează prin metodele astea vechi cu email…”. Trei minute. Apoi m-am gândit de unde am plecat, de la modem de 33,6 kbps cu bip-bip-țiu-țiu la telefon, cu telefoane mobile butucănoase și WAP bazat pe text, prima formă de acces la net de pe mobil, iar mie mi se părea lent că 20 MB de fotografii trec Europa în “doar” trei minute, direct din telefon în laptop. M-a sunat, a zis “aia albastră”, am cumpărat.
Obișnuiam să citim ziarele pentru știri sau să așteptăm jurnalul de seară. Acum, dacă apare ceva nou, intru pe Twitter ca să văd în direct ce informații vin. În vremea canalelor de știri non-stop și a site-urilor actualizate la minut, există ceva actualizat la secundă și mi se pare absolut normal acest lucru. Nu-mi mai pot imagina cum trăiam pe vremea ziarelor sau a corespondenței prin Poștă sau a magazinelor offline.
Ah, așteptați următorul pas, live streaming video de la cei din preajma unui eveniment ce devine știre, doar cu telefonul din buzunar, către milioane de oameni.
Primul calculator văzut de mine folosea casete audio pentru a încărca programe de câțiva kB, dura mult și dădea deseori erori. Apoi am văzut unul care folosea floppy-disk-uri pentru asta și mi s-a părut cel mai rapid lucru cu putință, o minune a tehnicii. Primul meu calculator rula la 100 MHz și avea un hard-disk de 325 MB, dacă țin bine minte.
Mă aștept ca în viitor telefonul să devină un întreg PC. Să am în el toate fișierele și programele necesare, mereu în buzunar, iar când ajung la birou să-l pun pe masă, să-l conectez la alimentare și la un monitor extern și la o tastatură bluetooth și să-l folosesc ca pe un desktop. Sună a glumă, dar a fost o vreme când încărcam programe de pe casete audio cu șurubelnița ținută în ele și mi se părea că o dischetă este supremul vitezei, așa că nu mai exclud nimic.
Am ascultat muzică de pe casete audio la care pierdeam mai mult timp derulându-le la melodia căutată. Încăpeau vreo 16 melodii pe una, nu? Acum mă supără mp3-urile codate la doar 128 kbps, iar zilele trecute am ridicat ușor din sprâncene pentru că a durat 2 secunde să înceapă streaming-ul la o melodie pe net, pe care am trimis-o apoi prin bluetooth către o boxă portabilă pusă pe frigider. Două secunde întregi!
Am visat cândva să trec de la casete audio la așa ceva? Poate că am visat, chiar nu mai știu.
Cert este, însă, că nu sunt un visător. Toate lucrurile de mai sus au fost făcute de oameni care au visat cu adevărat și apoi și-au pus mintea la contribuție și au realizat ceea ce-și imaginaseră. Eu sunt, mai degrabă, unul care-și aduce aminte, care conștientizează de unde a plecat și unde a ajuns. Eu văd trecutul și până în prezent, îmi dau seama ce-a fost și unde am ajuns. Îi admir pe cei care privesc prezentul și visează unde am putea ajunge, iar apoi se pun la treabă pentru a și ajunge acolo.
Este cum a zis Henry Ford cândva, oamenii-și doreau cai mai rapizi, noroc că au fost unii suficient de visători încât să oferte altceva nou și, când privești cu suficient delta t în urmă, miraculos. “Orice tehnologie suficient de avansată este imposibil de distins de magie“, cum spunea Arthur C. Clarke, unul dintre cei mai mari visători ai ultimului secol.
Articolul acesta este sponsorizat de Huawei P8, un telefon de top. Aruncați un ochi pe site-ul special P8, veți găsi articole bune, informații și review-uri. E un model remarcabil cu ecran Full HD de 5,2 inchi, 3 GB RAM și un chipset octa-core, cameră de 13 megapixeli cu stabilizare, grosime de doar 6,4 mm și design plăcut. Există și o versiune Lite.
Huawei a început recent o campanie globală de comunicare alături de Robert Lewandowski, care este ambasador al brandului. Spre deosebire de alții, Lewandowski a știut de mic care-i visul său, să devină fotbalist celebru, și l-a urmat trecând peste toate dificultățile din carieră, ajungând acum unul dintre cei mai buni jucători din lume.
Apropo de tehnologie, știți ce poate face alt telefon produs de Huawei? Cântărește obiecte mici pe ecranul său sensibil la atingere. Un alt lucru pe care nu l-aș fi visat niciodată că-l va face un telefon mobil.
*impulsul Dirac este un semnal ca mai jos, când pentru un moment infim creșterea este infinită. Dacă țin bine minte, o scânteie are reprezentarea unui impuls Dirac în spectrul de frecvențe, dacă mai țin bine minte din școală, dar să mă scuzați dacă nu este așa.
“Dirac distribution PDF” by Original SVG by Omegatron
Original PNG version by PAR
This version adapted by Qef – Manually edited version of Image:Dirac_distribution_CDF.svg
Edited to match PNG original Image:Dirac_distribution_PDF.png. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
10 comentarii
21/12/2015 la 7:12 AM
Mi-aduc aminte de vremurile dial-up si acum am viteza mai mare de 10.000 de ori pe telefonul mobil, direct, fara fire (daca activez LTE si sunt in aer liber).
Si nu foarte departe in trecut abonamentul internet de acasa era limitat la 500 mega de trafic pe luna, acum fac traficul asta in mai putin de 1 minut. Urmarind un film pe youtube la rezolutie HD sau descarcand un update pentru World of Tanks sau SWTOR.
Mama stie de whatsapp, tata e cel care nu il foloseste. Dar cum pe mama o intreb daca maslinele de la Mega Image sunt indeajuns de mari dupa ce i-am trimis pozele, e OK.
Tehnologia a evoluat foarte mult, oamenii nu prea. Noi suntem cei depasiti si
controlati de tehnologie, drone care nu rezistam in metrou fara sa verificam fb.
Gaelex(Citează)
21/12/2015 la 9:34 AM
Există deja telefonul-PC, probabil nu l-ai numit pentru că e făcut de alții :D , mă refer la Lumia 950 (XL) cu funcția Continuum! ;)
ITsb(Citează)
21/12/2015 la 10:54 AM
“Mă aștept ca în viitor telefonul să devină un întreg PC. Să am în el toate fișierele și programele necesare, mereu în buzunar, iar când ajung la birou să-l pun pe masă, să-l conectez la alimentare și la un monitor extern și la o tastatură bluetooth și să-l folosesc ca pe un desktop. Sună a glumă etc”
Huawei P8 e chiar un telefon excelent, dar eu am fost ferm convins ca discutam de fapt de alt telefon si de o alta platforma, care e deja destul de aproape de chestia asta. Dar sa nu dam nume :)
silicon_v(Citează)
21/12/2015 la 10:57 AM
Prea târziu! :D Deja am făcut-o eu mai sus!
ITsb(Citează)
21/12/2015 la 11:53 AM
Da, nu-i vreo problemă, doar că eu nu consider că un telefon cu Windows poate înlocui PC-ul. Îl poate complementa, mai ales dacă folosești ecosistemul Microsoft, dar încă nu-l poate înlocui.
Continuum este, până la urmă, o sincronizare avansată.
Eu mă refer la un viitor în care nu vom mai avea laptopuri sau PC-uri, ci doar telefoane cu un hardware suficient de performant pentru a rula orice program, iar faptul că le poți atașa un monitor mare, mouse și tastatură este doar un bonus de confort.
E o viziune a mea. S-ar putea ca lucrurile să nu meargă în acea direcție, telefoanele fiind privite mai mult ca dispozitive de entertaiment și unelte de “stai conectat, dar nu complet implicat”.
Mai avem mult până se va schimba asta. E nevoie de altă tehnologie pentru baterii, procesoare mai bune șamd. Dar având în vedere unde eram acum 10 ani și unde suntem acum, cine poate ști unde vom fi peste 10 ani?
nwradu(Citează)
21/12/2015 la 11:28 AM
Stai un pic, tu video-chatuiesti cu Matilda prin skype si ea îți arată pisica?
nashu_mare(Citează)
21/12/2015 la 11:53 AM
Da, de obicei pe Dobby.
nwradu(Citează)
21/12/2015 la 3:51 PM
“Touche….pussy cat”. citat din clasici: Tom si Jerry
andrei(Citează)
21/12/2015 la 7:17 PM
“Da, da, acum arată-mi-l pe Dobby! Ridică-i mustățile! Așaaaa! ”
Domne, ce înseamnă avansul tehnologic…
nashu_mare(Citează)
06/01/2016 la 9:15 AM
Faine vremuri erau odată, acum cînd privim în urmă. Totuşi nu folosim la întreaga capacitate ceea ce ne oferă tehnologia de azi, din alte motive în afară de comoditate, motive pe care nu reuşesc să le înţeleg. Păcat, acum sînt dispozitive atît de diversificate tehnologic şi cu posibilităţi atît de mari, şi e păcat să nu fie folosite la întreaga lor capacitate. Ce surprize ne rezervă viitorul ?! O simplă privire peste titlurile noutăţilor este suficientă !
Sorin(Citează)