un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Următorul film Misiune Imposibilă s-a turnat într-un magazin Altex

7 Dec 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Magazinul Altex din Complexul ERA Shopping Park Iaşi a fost jefuit joi noaptea.

Jefuitorii s-au urcat pe acoperiş şi au tăiat o coală de metal din acesta. Hoţii au ştiu cu exactitatea pe ce zonă a acoperişului să urce, astfel încât să nu activeze senzorii de mişcare din apropierea rampei de încărcare a electrocasnicelor Altex. Camerele de supraveghere ale complexului au surprins doar două siluete în întuneric, fără detalii. Potrivit primelor cercetări, hoţii au tăiat o coală de tablă albă şi au aruncat în interiorul magazinului o sfoară pe care ar fi coborât unul dintre făptaşi. Ulterior, acesta ar fi legat mai multe cutii cu laptopuri şi telefoane de sfoară, produse care au fost scoase pe acoperiş de colaboratorii săi.

Altfel spus, nota 10 la tehnică, nota 2 la idee. De ce să furi electronice, mai exact 80 de laptopuri și 60 de telefoane, majoritatea Samsung, când pe acestea chiar și la vânzări second-hand trebuie să le dai ieftin, că altfel concurezi cu o mie de alți vânzători de “practic nou” sau chiar nou, că a fost Black Friday și au mai fost luate și telefoane noi la prelungiri de abonamente? Furi de 500.000 de lei și scoți 300.000 de lei după trei luni de vânzări și comentarii de genul “ofer la schimb un casetofon auto și diferență”?

Și cui le vinzi? Nu ai nici un act pentru ele, nu poți arăta proveniența. Din start sună rău, face vânzarea mai dificilă (sau prețul mai mic) și sună a ceva ce poliția poate monitoriza pe OLX.

În plus, telefoanele au IMEI-uri cunoscute. La laptopuri nu știu dacă seriile există undeva în sistemul de gestiune Altex, dar la telefoane mai mult ca sigur se poate afla, după un inventar, ce serii au ajuns în acel magazin, care sunt încă acolo și deci care au fost furate. Iar odată activat un astfel de telefon, unul singur măcar, IMEI-ul apare în rețeaua operatorului telefonic, Poliția vine să te întrebe de unde-l și firul se poate lua ușor.

sursa: Adevărul.

asus s5507

    24 comentarii

  1. Bineinteles, pentru ca politia lucreaza cu tool-uri avansate. Aia nu sunt in stare sa mearga la usa hotului cand le arati exact unde e cu FindMyPhone. Eu zic ca o sa le vanda afara nu in RO.

      (Citează)

  2. Or sa se vanda ca painea calda.

      (Citează)

  3. Pai ce voiai sa fure din Altex, TV-uri 4k de 2 metri diagonala ?
    Laptopurile si telefoanele scumpe sunt cele mai convenabile dpdv al raportului RON/kg.
    Lingouri de aur nu stiu sa vanda… :)

      (Citează)

  4. Altex nu Alex

      (Citează)

  5. Daca si-ar face politia treaba da, probabil ca ar fi usor.
    Revenind la tehnica, atunci cand am citit titlul am zis in sinea mea – BA EJTI NEBUN?!

      (Citează)

  6. Eu cred ca nu le vor vinde. Avand in vedere ca vin sarbatorile s-au scos cu banii de cadouri pentru Craciunul in familie. Or avea si ei neam mare si oricum la emag nu prea mai gasesti reduceri bune…

      (Citează)

  7. Produsele alea intra inapoi in circuitul furnizor/distribuitor/retailer; mai probabil ajung in magazine mici/regionale, dar nu e exclus nici in cele mari. Daca nu, ebay-ul e mare si imposibil de urmarit. Produsele au in cutie certificatul de garantie iar declaratii de conformitate si facturi fac orice imprimanta luata la promotie de Black Friday. Politia nu stie a cata statie de la Victoriei e IMEI-ul, iar STS-ul nu se baga pe fir pentru o problema de nivelul sectiei de cartier.

      (Citează)

  8. Din cate stiu operatorii nu sunt obligati prin lege sa monitorizeze IMEI-urile in Romania, drept urmare nu au echipamentele necesare.

      (Citează)

    • Un operator știe întotdeauna ce IMEI-uri are conectate în rețea sau când au fost conectate ultima oară.

      Localizarea pe bază de IMEI se poate face, am și văzut-o în acțiune acum câțiva ani.

        (Citează)

  9. Poti sa fii absolut sigur ca seriile de laptopuri se gasesc prin nspe mii de gestiuni, ca sa fie urmarite cine cui si cand le-a vandut. Si cum nu se poate ca un laptop din ala sa nu ajunga la service, e posibil sa se descopere ca este dintre cele furate.

      (Citează)

    • Depinde. Cei de la HP, de exemplu, au niște evidențe bune legate de seriile dispozitivelor vândute pe la noi. Alți producători poate că nu au. Adică știu că au vândut 570 de bucăți din modelul cod XVMG5, dar nu și serial number-ul fiecărei unități în parte.

      Mai depinde și ce fel de gestiune are Altex și dacă notează aceste serii pe undeva sau doar țin evidență stocului pe model.

        (Citează)

  10. cata vreme ai o serie de la laptop ai si mac-urile de la wifi/lan. la orice isp vin cereri de urmarire a mac-urilor (localizare) in caz ca politia are chef sa isi faca treaba.

      (Citează)

    • MAC-urile sunt fix 0, se pot schimba…. in schimb la S/N nu cred ca se poate umbla dar nici ca mai pot fi recuperate.

        (Citează)

  11. Am mai multe cunostinte care si-au cumparat telefoane din surse dubioase si apoi au fost chemate la politie ca sa le predea, pentru ca fusese dat IMEI-ul drept furat. Oamenii nu pun baza asa de mare pe acte sau pe sursa de provenienta a bunurilor, cat timp sunt ieftine. O sa fie vandute fara probleme.

      (Citează)

  12. o sa le dea pe olx cu 50-100 lei sub pretul pietei si nimeni nu va pune o intrebare atata timp cat ii convine pretul si marfa

      (Citează)

    • Păi da, dar și Poliția se poate uita pe OLX după modele noi cu 50-100 de lei sub prețul pieței. Și dacă știu IMEI-urile, primul cumpărător care activează unul este chemat să spună de unde l-a cumpărat, apoi hai să vedem cine i l-a livrat, ce cont de OLX are, ce IP a avut în acel moment, pe numele cui este IP-ul alocat de către ISP și ce adresă are.

        (Citează)

  13. Olxul e pentru amatori.
    Băieții adevărați le revand la magazine online, la preț de nou, cu garanție.
    Magazine d-alea mici, de sunt 1000 cabd te uiți pe siteuri de preturi.

    Bine, dacă au cohones, produsele ar putea fi vândute tot la altex :).

    Restul sunt detalii

      (Citează)

  14. In perioada 2005 – 2008 in care am lucrat la Domo iti garantez 100% ca nimeni nu tinea evidenta IMEI-urilor si nu cred ca azi s-ar fi schimbat ceva. In sistemul de gestiune iti apar “x buc” dintr-un model de telefon si daca ai un telefon la care ai receptie sa zicem de pe 10 avize de la depozitul central (fara IMEI pe ele), nu mai ai nici un fel de evidenta ce s-a furat si ce nu. La noi stiu ca s-au furat direct din vitrina si a fost usor sa identificam pentru ca ne-au ramas cutiile. Altfel ne cam scarpinam in partea dorsala.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus