►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« eMAGIA continuă cu un weekend special (P)
Cântă la pian cu Millidge și Doig și poți câștiga telefoane »
Nu fac des ouă poșate, dar când fac, trei lucruri se întâmplă:
Poșarea (poaching) înseamnă pregătirea alimentelor în apă caldă sau în alt lichid cald (precum vinul). Pui apă la fiert și pui alimentele în apă atunci când temperatura ei este între 70 și 100 de grade. Ouăle, în cazul de față, se pun direct în apă. Am văzut pe la televizor o emisiune în care Raymond Blanc a arătat cum poșează aproape orice, de exemplu somon, doar că pe acela îl punea întâi într-o pungă de plastic și apoi îl scufunda în apă, că altfel s-ar fi destrămat și umplut de apă, desigur.
Preparatele fiind tratate termic în apă, se evită folosirea uleiului, prăjirea, coacerea sau alte proceduri considerate mai toxice.
Pentru ouă teoria este simplă. Pui apă la fiert și, când e aproape de fierbere, faci un mic vârtej în oală cu lingura, apoi torni cu blândețe un ou. Vârtejul va face ca albușul să rămână în jurul gălbenușului, iar forma finală ideală este o sferă care la final are albușul făcut, dar interiorul moale. Cu ce-i mai special decât un ou-ochi? Nu știu, e vorba de tehnică, arată că-l poți face.
În practică, nu-i așa ușor. Trebuie să fie făcute într-un vas mai mărișor, ca să aibă loc să se așeze în apă. Temperatura trebuie să fie tocmai potrivită, atunci când apa e aproape de fierbere și se ridică bule fine, dar nu e acolo o vâltoare ca-n jacuzzi. Faci un mic vârtej cu paleta, dar nu amesteci acolo ca-n ceai. Toate aceste mici trucuri, cu tot cu imagini exemplificative, găsiți în acest articol. Mie mi s-a îmbunătățit mult tehnica după ce l-am citit.
Iată o rețetă simplă (glumesc) de ouă poșate cu care să faceți cuiva o surpriză plăcută dimineața. Aveți nevoie de două ouă, pâine, rucola, roșii cherry, un pic de ulei de măsline și, opțional, niște prosciutto crud, din acele subțire și care, odată prăjit, devine crocant și se rupe ușor.
Ouăle sunt importante. E important să fie proaspete, cu un albuș cât mai dens, că altfel se risipește în oală în toate direcțiile. Puteți identifica rapid situația atunci când spargeți oul într-un mic bol și vedeți cam ce fel de albuș are.
Noi cumpărăm doar ouă de la găini crescute pe pământ, nu în baterii din acelea dubioase în care stau cu miile și nu respiră niciodată aer curat. Nu pentru că ar fi mai proaspete sau mai bune, ci din respect pentru animale, e felul nostru de a încuraja acest gen de agricultură. Asta înseamnă să vă uitați în magazine după ouăle pe a căror cutie scrie cod 1 – găini crescute la sol, sau cod 0 – găini crescute ecologic, adică la sol și hrănite numai cu chestii naturale. Observați și că există o diferență între cod 2 – crescute la sol în hală și cod 1 – crescute la sol cu acces la aer liber. Eu am folosit acum unele cod 1 de la Familia Toneli, altădată unele ecologice marca Carrefour sau Delhaize, deși cele eco sunt mai scumpe.
Luați două mâini de rucola (eu am folosit o salată mixtă, că n-am găsit altceva – e bună și aceasta), cam cât două astfel de grămăjoare.
Acum doar potrivim cantitatea de salată, că nu vrem prea multă. Apoi le-am spălat, pus într-un bol, adăugat vreo 2-3 roșii cherry tăiate cuburi, stropit cu niște ulei de măsline și adăugat un pic de oregano, amestecând apoi totul. Asta e o combinație mișto și cu alte ocazii, nu doar la ouă poșate; e un fel de salată din bucățele mici, bună de mâncat direct cu furculița.
Puneți apa la fiert și, când încep să iasă bule mici, aproape de fierbere, micșorați focul pentru a păstra acea temperatură constantă. Spargeți un ou într-un mic bol. Faceți cu o paletă un mic vârtej în apă și apoi ușor, cu mare atenție și blândețe, coborâți oul din bol în apa fierbinte, aproape introducând și bolul în ea pentru a nu arunca de prea sus oul. Spargeți al doilea ou în bol, faceți din nou un mic vârtej în apă și coborâți și al doilea ou acolo. Se va duce undeva pe lângă primul, dar cu puțin noroc nu se vor deranja unul pe altul. Va ieși ceva spumă de la albuș, dați-o spre margine ca să vedeți ce se întâmplă în centrul oalei și asta e tot.
Pe un alt foc încălziți o tigaie sau un grătar.
După exact două minute, opriți focul la ouă, sunt deja făcute. Puneți o felie de pâine în tigaia încălzită în paralel și rumeniți-o ușor pe ambele părți. Opțional, prăjiți acum și prosciutto-ul despre care vorbeam până devine tare și crocant.
După alte 30 de secunde, scoateți ouăle poșate din apă folosind o paletă cu găurele și foarte, foarte multă atenție. Albușul o fi făcut, dar gălbenușul este încă moale și nu trebuie bruscat sau înțepat. Puneți pe rând ouăle pe o farfurie sau chiar pe un șervețel din hârtie mai tare, una care să nu se rupă imediat de la apa care se mai scurte de pe ou sau de la temperatura acestuia. Luați un alt șervețel și cu atingeri delicate ca-n reclamele la epilatoare de femei palpați apa de pe partea superioară a oului, că altfel vor arăta dizgrațios în farfurie.
Bun. Eu pâînea prăjită o tai pe lungime, ca niște sticksuri, dar ar merge apoi și pe lățime, ca niște cubulețe. Puneți peste ea salata făcută anterior și deasupra câte un ou poșat. Îl puteți orna și pe acesta cu un pic de creson sau fire de ceapă verde. Opțional, între pâine și salată puneți și prosciutto-ul prăjit.
Trebuie să vă grăbiți la “montarea” farfuriei, că altfel se întărește gălbenușul. Dacă asta devine o problemă, am văzut bucătari mari scoțând ouăle poșate nu direct pe o farfurie, ci întâi într-un vas cu apă rece pentru a le opri transformarea termică, dar mie-mi place să le mănânc calde (se pot reîncălzi apoi în apă fierbinte, dar trecem de la un mic dejun special la un mare chin gastronomic).
Ideal, oul este atât de moale încă la cea mai mică atingere gălbenușul se revarsă peste salată și peste pâinea ușor prăjită, dar albușul este bine făcut. Luați cu furculița câte un pic din toate, inclusiv din gălbenușul cremos, pentru că de asta ne-am chinuit cu acel aranjament.
Sunt, desigur, multe alte variante. Cu pâinea pusă separat, ca să o folosiți ca pe un fel de grisine pentru a întinde în ou. Ouă Benedict, cele mai celebre ouă poșate, dar sunt cu spanac și cu un sos pe care n-are nimeni, niciodată, chef să-l facă. Salată în care puteți arunca și 2-3 ouă poșate, doar pentru a avea acel gălbenuș revărsându-se în ea. Prosciutto-ul este opțional pentru că, până la urmă, e un mezel cancerigen prăjit în propria lui grăsime și pus lângă ingrediente naturale, așa că îl recomand doar cu jumătate de gură.
Mândria ca, atunci când pregătiți ouă, pregătiți cele mai complicate ouă ce pot exista: neprețuită, cum zice reclama. Că apoi, când faceți socoteala, veți observa că aveți de spălat o oală murdară de spumă de albuș, un bol, minim două farfurii, un tocător și un alt bol în care ați preparat salata și roșiile și vreo trei furculițe, toate pentru a obține două ouă.
Promovare fără rușine: rețeta mea de vită la grătar/tigaie este foarte apreciată. Faceți o astfel de friptură și puneți un ou poșat peste ea.
« eMAGIA continuă cu un weekend special (P)
Cântă la pian cu Millidge și Doig și poți câștiga telefoane »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
24 comentarii
18/12/2015 la 12:24 PM
Le stiu de ochiuri fierte in apa sau ochiuri romanesti simandicoseala cu posate e mai noua.Cea mai faina parte e spalatul recipientului mai ales ca se cam lipeste albusul.
andrei(Citează)
18/12/2015 la 12:29 PM
am incercat si io de doua ori, n-a iesit cine stie ce, m-am lasat. o sa mai incerc zilele astea, poate a 3a oara e cu noroc.
ca o paranteza, incearca ouale de la tipii cu produse de la Sibiu din piata de la Norilor, chiar au gust si aspect de oua reale. 90 bani bucata parca.
mihai(Citează)
18/12/2015 la 1:00 PM
Pentru lenesi: fiert moale oul, in coaja ( infit mai simplu), prajit paine, adaugat topping ( eu prefer sunca de casa, in locul ierbii), adaugat ou, taiat ou pe felie in 2.
E dragut si posat, dar e pierdere de timp cu bibilitul lui daca nu faci zeci/ sute sa capeti indemanare. Asa poti fierbe cate oua vrei in coaja/ simultan.
alxzen(Citează)
18/12/2015 la 1:06 PM
Eu am 2 chestii de silicon. Silicone egg poacher
user(Citează)
18/12/2015 la 1:08 PM
Mic dejun pentru freelanceri cu mult timp liber :)
miluch(Citează)
18/12/2015 la 1:25 PM
@Radu>> de unde mai iei vita buna in perioada asta?
diseara vrem sa facem steak night
alioja(Citează)
18/12/2015 la 2:25 PM
de la osho
mihai(Citează)
18/12/2015 la 3:39 PM
Gama Gourmand Apetit din hipermarket și mega image de dimensiuni mai mari. Galantare din mega Image Concept Store au carne bună. Osho. Dar în principiu Gurmand Apetit.
nwradu(Citează)
18/12/2015 la 2:39 PM
Am incercat o data. Au iesit, nu zic nu. Doar ca au iesit cam imprastiat, dar asta tine de tehnica putin, insa gustul era pregnant de apa fiarta. Care imi aduce aminte de mincarea de cantina comunista. Deci nu.
Prefer sa-l fierb eu cum stiu.
jules(Citează)
18/12/2015 la 2:43 PM
În afară de timp pierdut inutil și de spălat niște vase suplimentar care-i diferența față de ouăle fierte in coaja proprie?
bogdand(Citează)
18/12/2015 la 4:44 PM
de ce prefer poached ?
nu ma chinui sa il curat de coaja, mai ales ca daca il vreau fierbinte tre sa imi tin mainile in apa rece cand curat.
in coaja daca vrei moi nu ies ca in poached. in coaja moi cand dai coaja joi, albusul ramane lipit de coaja, ba il mai si spargi cand treci de jumate la curatat.
vase suplimentare ? complicatii ?
hai sa vedem :
pui apa intr-o cratita, o pui la fiert -> la fel la ambele.
pui ouale in apa/amesteci cu o lingura apa, si spargi ouale in “vortex”.
o lingura in plus.
in cazul meu ung cu unt cele 2 forme de silicon, torn ouale in ele, le bag in apa.
dupa 2 minute scoti ouale din apa, te apuci de curatat, injuri ca se lipesc de degete, injuri ca sunt prea fierbinti, mai iei un castronel cu apa rece sa iti racesti degetele in el … sau v2, decojesti doar capacul si scoti continutul cu o lingurita, in care caz o sa arate ca naiba + mari sanse sa il spargi.
poached, le scoti din apa/silicon, le pui in farfurie.
pentru mine poached eggs sunt mai simplu de facut vs boiled eggs, sincer sa fiu nu stiu de ce as mai fierbe ouale in coaja, in afara de cazul in care vreau sa fac oua umplute, si am nevoie de forma specifica de ou.
user(Citează)
18/12/2015 la 5:07 PM
Mai bune ca prajite in untura nu ies nicicum.N-au niciun gust poshite in apa.
catalinx(Citează)
18/12/2015 la 5:29 PM
“Posare” pentru ca “fierbere” e prea mainstream.
laix(Citează)
18/12/2015 la 11:14 PM
Nu-i fierbere, că aia înseamnă 100 de grade.
nwradu(Citează)
18/12/2015 la 9:10 PM
Dacă pui și puțin oțet în apă la fiert, albușul nu se va mai împrăștia așa. Eventual încearcă cu oțet de orez că e mai „delicat”.
Catalin Schaer(Citează)
18/12/2015 la 11:14 PM
Am pus câteva picături de oțet, dar nu știu exact cât ar trebui să pun. Nu vreau nici să-l simt apoi în ou.
nwradu(Citează)
18/12/2015 la 10:45 PM
Ai uitat de sare+otet in apa, se leaga si aranjeaza infinit mai bine albusul iar gustul nu este schimbat.
Diferenta fata de omleta, ochi etc … este ca daca iei un ou de tara mare si il faci poshat, la ce gust are lasi o ceafa :)) Singurul care mai zici ca e la fel e oul fiert.
Jimmy(Citează)
18/12/2015 la 10:59 PM
Cam mare deranjul pentru doua oua. Vreau fineturi, bag un restaurant de fite. Plus un consum prea mare de timp:)
cristi(Citează)
18/12/2015 la 11:04 PM
Tot ca ochiuri romanesti le stiu si eu, imi facea mama la micul dejun de cand eram mica si desi f gustoase nu erau tocmai ceva deosebit.
lorelei(Citează)
19/12/2015 la 12:47 AM
Ochiurile romanesti erau romanesti pentru ca se spargea oul in apa fiarta.
Ieseau ochiuri fara ulei, economice si sanatoase.
Oul posat castiga pentru ca acel ou perfect e imbracat de albus si temperatura in jur de 60-70 de grade e fix cat trebuie sa faca TOT galbenusul cremos. Ori la oul fiert/ochi, ai crema de galbenus in mijloc si nu e consistenta peste tot (de ex pe fundul tigaii galbenusul e tare)
Ia incearca sa trantesti un ou fiert/ochi la care consistenta e de-a varza de-a lungul oului peste o salta misto…iese ceva ? Aici din cauza vartejului albusul are aceasi consistenta si galbenusul la fel. Dar repet fara oua de calitate, iese o varza la vartej fara pic de gust.
Mie imi place mereu sa pun un pic de sare+chilli pe el de la rasnita.
Mai vreti retete cu ou ?
Incercati un ou in chifla:
O chifla pufoasa, o scobiti inauntru, spargeti un ou inauntrul ei (la fel trebuie sa fie mare sa iasa din chifla), pe deasupra parmezan, sare+chilli/piper,un pic de bacon fasiute/orice alt topping.
Se da la cuptorul incins pe gratarul de sus, se scoate cand chifla este rumena si oul este moale la mijloc. Ce iese las la imaginatia voastra. :))
Jimmy(Citează)
19/12/2015 la 1:16 AM
Pfff ce pofta mi-ai facut. E mai simplu ou ochi lasat mai putin in tigaie sa nu se intareasca galbenusul si gata. :D
Daniela(Citează)
19/12/2015 la 7:31 AM
Bunica habar nu avea ca asa se numeac dar tare bune ii ieseau.
eu din EU(Citează)
19/12/2015 la 12:08 PM
Cand eram mici ne facea bunica doar oua posate, cred ca mai mult din lipsa / economie de ulei decat ca ne-ar fi placut in mod deosebit. Ba chiar le uram putin, pentru ca atunci voiam oua in tigaie, eventual sa arunce si niste cartofi prajiti alaturi.
N-am mai auzit de ele pana sa incep sa ma uit la MasterChef. Am facut de vreo 2 ori de atunci, dar nici gustul nu mi-a placut asa mult, si deranjul a fost mare. Dar poate mai incerc o data dupa reteta ta! :D
Dana(Citează)
06/07/2018 la 11:54 AM
mie mi se pare super interesant; si mama mea ne gatea oua posate cand eram copii, numai ca nu le spunea asa. le zicea oua in apa. puneam atunci o bucatica de unt deasupra, sa fie mai bune. Nu se stia despre mancare sanatoasa atunci… si friganele ne pregatea mama….
Florica Istrati(Citează)