un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Interzicerea publicității la medicamente este o măsură grăbită și greșit gândită

15 Dec 2015  ·

GÂNDURI  ·

46 comentarii

Publicitatea la radio și TV pentru medicamente a fost interzisă. Ciudat, nu?

Senatul a adoptat această propunere a unui senator, după ce Camera Deputaților a adoptat-o tacit anterior, iar acum rămâne de văzut dacă președintele o va promulga sau nu. Ideea a fost să se elimine automedicația și faptul că oamenii se tratau singuri, după ureche și reclame TV.

Legea nouă este destul de clară, iar modificările aduse legii audiovizualului sunt următoarele:

  1. “Se interzice publicitatea explicită pentru produsele medicamentoase difuzată în cadrul programelor de televiziune și radiodifuziune.”
  2. “Publicitatea în alte modalități decât cea conform alin. (1) este permisă numai pentru produsele medicamentoase care se eliberează fără prescripție medicală, pentru care materialele publicitare vor fi aprobate de Agenția Națională a Medicamentului.”
  3. “Pot face obiectul publicității destinate publicului larg, pe altă cale decât prin programe de televiziune/radiodifuziune, acele medicamente care prin compoziția și obiectivul lor sunt destinate și concepute a fi utilizate fără intervenția unui medic în ceea ce privește diagnosticul, prescrierea sau urmărirea tratamentului, la nevoie cu recomandarea farmacistului.”
  4. “Este interzisă publicitatea pentru farmacii difuzată în cadrul programelor de televiziune și radiodifuziune care induce ideea că farmacia respectivă reprezintă model sau etalon pentru celelalte farmacii, precum și publicitatea la farmacii care reprezintă publicitate mascată la medicamente.” (sursa: senat.ro PDF)

Pe înțelesul tuturor, publicitatea la TV și radio este interzisă pentru orice medicament (zice 1), publicitate prin alte mijloace se poate face doar pentru medicamentele la care te poți descurca și singur sau pentru care nu este nevoie de rețetă (zic 2 și 3).

Publicitatea s-ar putea muta pe blog, de exemplu, dar numai pentru medicamente eliberate fără rețetă și, bănuiesc, după ce arăt articolul publicitar celor de la Agenția Națională a Medicamentului, care vor spune “da sau ba”.

Punctul 4 este ceva mai subtil. În motivația legii se spune că anumite reclame induc ideea că unele farmacii n-ar respecta regulile sau legile, ceea ce nu este etic. Mă gândesc că este dat cu dedicație pentru Dona și al lor slogan “o farmacie cum toate ar trebui să fie” sau “halatul de farmacist nu se primește, se merită”, care induc ideea că alții fac ceva manevre pe undeva.

ÎN PRINCIPIU, LEGEA ESTE O MARE TÂMPENIE

Știți de ce? Pentru că este bazată doar pe supoziții într-un domeniu ce-ar trebui să se bazeze pe cifre clare și statistici. Am citit expunerea de motive a inițiatorului (PDF), senatorul UDMR Vegh Alexandru, și se spune

  • “venim cu această inițiativă datorită amplorii pe care a luat-o  publicitatea ascunsă la medicamente și influența negativă și înșelătoare pe care o are asupra populației, aspecte care se datorează în principal publicității prin televiziune și radio”
  • “automedicația poate duce la complicații grave de sănătate”
  • exagerarea proprietăților terapeutice ale unor medicamente încurajează automedicația”
  • “invitația de a citi prospectul și recomandarea de a se adresa medicului sau farmacistului în caz de manifestări neplăcute nu suplinesc rolul” și “pacienții ar trebui să se adreseze medicului specialist atunci când prezintă simptomele unei boli, nu abia în urma efectelor secundare suferite ca urmare a tratării fără recomandare medicală prealabilă”.

OK, argumente logice, dar acestea nu pot fi un simplu text pe hârtie. Astfel de argumente, atunci când vrei să modifici o lege dintr-o industrie de miliarde de euro, trebuie însoțite obligatoriu de statistici și studii făcute timp de câțiva ani. De exemplu ar fi bune răspunsurile la întrebările:

Care este amploarea publicității ascunse, la cât este estimată din totalul publicității la medicamente?

La ce complicații grave de sănătate s-a ajuns? Câți pacienți pe ani, din ce motive s-au automedicat, cu ce, cât de mare a fost supradoza, care au fost costurile tratării lor, ce au riscat? A fost vorba de 2-3 medicamente care poate că ar trebui să intre în lista de “eliberabile doar cu rețetă” sau de o tendință generală căreia nu i se pot găsi niște linii directoare?

Cum au fost exagerate proprietățile terapeutice ale unor medicamente? Cu cât la sută? Care au fost efectele? A fost cineva pus în pericol? Despre câte medicamente este vorba? Aparțin toate aceleiași companii sau aceleiași agenții de publicitate, caz în care ar trebui cineva să-i tragă de ureche, sau este o tendință generală?

Despre ce efecte secundare vorbim? Ce costuri au apărut în sistemul public de sănătate din cauza automedicației ieșite de sub control?

Cât de bine a fost urmărit întreg acest flux și cât de bine a fost stabilită legătura cauzală între publicitate-automedicatie-efecte secundare sau tratamente ineficiente-nevoia de a consulta ulterior doctorul?

Pentru că implicațiile acestei legi sunt mari. Piața de publicitate pentru medicamente este estimată la 36 de milioane de euro în acest an (iată o cifră clară!). Știți reclamele TV la medicamente, sunt agasante, dar nu mi s-au părut niciodată că ar face publicitate la ceva realmente periculos, decât dacă poți muri de la vitamine, picături de nas, siropuri de tuse și prea multă aspirină, așa că mă așteptam la cifre. Mai ales că, fiind o țară destul de săracă, impresia mea este că oamenii iau mai puține pastile decât ar trebui, nu mai multe, că nu au de unde. Mai iei și jumătate de aspirină și aștepți să vezi dacă-ți trece durerea de cap, nu bagi direct două ca-n reclama la guma de mestecat.

Ideea nu-i rea. Întreabă un farmacist, întreabă un medic, chit că ai văzut la televizor o reclamă și vrei să cumperi acel medicament, nu altul. OK, cumpără-l, dar întreabă și farmacistul din fața ta care-i doza recomandată, cât timp să ții tratamentul șamd. Nu-ți strica ficatul sau rinichii încercând să scapi de o răceală sau o acnee.

Și nu în ultimul rând, trebuie căutat întâi dacă se pot modifica alte legi sau regulamente înainte de a da cu parul într-o bună parte din veniturile televiziunilor și radiourilor și în vânzările farmaciilor. Poate că doar 2-3 medicamente sunt mai periculoase și ar trebui să fie eliberate doar cu rețetă de acum încolo. Poate că vreo firmă anume tot minte în publicitate și trebuie sancționați doar ei, nu întreaga piață. Unde sunt studiile care ar putea arăta sau nu dacă acesta este cazul?

Nu uitați că toate acestea se întâmplă în țara în care oamenii nu vor să meargă la medici pentru că trebuie să dea o atenție sau pentru că nu funcționează cardul de sănătate sau pentru că nu au timp. Să impui acest lucru fără niște studii clare care să demonstreze o legătură directă între o problemă și cauza ei, înseamnă un exces de zel făcut într-un sistem ce nu poate suporta ușor aceste măsuri.

CONSECINȚE

Radio-TV-ul pierde o grămadă de bani. 36 de milioane de euro pe an, vă spuneam. Chestia asta s-a compensat întotdeauna prin mai multe titluri bombastice, știri fără sens, emisiuni cu mârlani șamd.

Farmaciilor le scad vânzările. Farmaciile oricum n-au o viață prea bună. Cele mici sunt veșnic pe buza prăpastiei, iar cele mari, lanțurile cu sute de unități, se luptă între ele pentru cotă de piață, aruncând sume mari de bani în farmacii ce de multe ori sunt pe pierdere. Din acest motiv există intersecții mari prin București cu câte 8-9 farmacii în ele, uneori câte 2-3 de la același lanț, doar că pe părți diferite ale străzii: cu toții joacă un fel de chicken pentru a vedea cine cedează primul și închide, cedând astfel “zona”.

Farmaciile vor pune mai multă presiune pe client. S-a interzis publicitatea la televizor, dar asta nu înseamnă că nu te pot hăitui chiar în farmacie. “Luați pastile de ficat? Nu vreți și ceva pentru răceală, să aveți în casă? Nu? Hai că nu se știe când răciți, winter is coming!”. Oricum foarte multe farmacii își obligau angajații să-ți mai vândă ceva, având o politică de “minim două produse pe bon, altfel te dăm afară”, stați să vedeți acum ce se va întâmpla.

Crește pișcotăreala pentru farmaciști și medici. Se țineau tot felul de prezentări de medicamente făcute în lux, la mare, munte sau în străinătate, unde se recomanda cu căldură și cadouri invitaților să prescrie clienților un anumit medicament în detrimentul altora. Poate ați sesizat uneori prin farmacii insistența cu care vi se recomandă un anumit produs, deși există multe alternative. Similar, medicul îți recomandă un medicament, nu doar substanța activă, și insistă să-l ceri pe acela, că știe el că-i mai bun. De unde știe? Exact!

Mai mult, medicii și farmaciștii îți vor recomanda și mai multe medicamente. Interzicerea publicității te face să nu le mai ceri tu, că nu mai știi ce, așa că vor aveai ei grijă să ți le bage pe gât, că vânzările trebuie făcute cumva.


 

Bonus: aceeași lege interzice “plasarea de țigări ori alte produse din tutun și plasarea de produse sau tratamente medicale” în, bănuiesc, emisiuni de radio-difuziune, că doar e legea audiovizualului. Adică s-a terminat cu product placement la țigări și medicamente în emisiuni, seriale românești, videoclipuri șamd. Nu mi-e foarte clar dacă mai poți arăta oameni fumând, probabil că da, dar nu poți arăta explicit ce fumează (sau ce pastile iau) în scop publicitar.

asus s5507

    46 comentarii

  1. Nurofenul tocmai a fost interzis in Australia.
    Sa mai vorbim de alte medicamente cu publicitate agresiva?

      (Citează)

  2. Da, da… Întreabă un farmacist. Ia vezi, îți dă cel mai scump sirop de tuse “naturist”, deși nu ai avut pretenția asta – sirop care nu are mare efect?

    Pentru ca se interzice reclama nu am sa dau nume. Dar acolo se muta bătaia peștelui și aici se vor investi banii de punlicitate. În farmacii și în cabinete medicale. Adică, fix unde nu trebuie.

      (Citează)

    • Nu zic că n-ar avea efect, dar e bine să fii și tu informat ca să te poți feri de cele mai scumpe recomandări. Uneori poți avea același lucru mai ieftin prin medicamente generice sau poți cere o altă substanță activă cu același efect.

        (Citează)

  3. daca ai ajuns sa le plangi de mila farmaciilor…

      (Citează)

    • Mai un pic si scrie o carte ?

        (Citează)

    • Păi ți se pare că merg bine sau ce? Că nu merg, ca și sistemul medical, și ele sunt la pământ.

        (Citează)

    • Nu merg bine?
      Atunci de ce sunt una dupa alta? Noroc ca au disparut multe filiale de banci, ca ramaneau pe locul 2 ca numar…

        (Citează)

    • Radule, in ce lume paralela iti desfasori activitatea? Farmaciile sunt peste tot, nu am vazut una care sa se inchida, langa spitalul meu sunt una langa alta, perete in perete. Cred ca merg foarte prost, dar se sacrifica pentru binele societatii.

        (Citează)

    • eu zic sa facem cheta pentru farmacii… NOT

      este una din cele mai profitabile business-uri din romania, pe langa shawormerii si casele funebre… si filialele BOR

        (Citează)

  4. Partea buna (ca sa fie si ceva bun) este ca cele 36 mil euro pt reclama radio-tv vor fi redistribuite in print si online.

      (Citează)

  5. Cu această ocazie sper să dispară complet tendința de a recomanda și tratamentul cu ”homeopate”.

      (Citează)

  6. E ok. Oricum sunt prea multe farmacii. Oricum nu e normal sa faci reclama la medicamente.

      (Citează)

  7. Dacă avem ceva în tara asta, avem farmacii și bănci, ah sa nu uit, și gardieni. Deci sa nu le plangem de mila.
    Iar dacă ar fi asa mare concurenta intre farmacii, nu ar trebui sa mai găsim medicamente asa scumpe, nu? Dar ghici, dai un pumn de bani la farmacie pentru o raceala banala.

    Ps. Întotdeauna au existat medicamente ieftine pe piața, dar nu au fost recomandate și nici prescrise.

      (Citează)

    • Dar ce înseamnă medicament scump? Stabilești tu termenul în funcție de cum ți-l permiți sau nu? De ce nu dacă și-l permite Țiriac sau o babă pensionară? Prețul e stabilit de alte chestii, printre care prețul de producție, niște taxe, corupție multă, cerere și ofertă șamd.

      Numărul de unități nu determină scăderea prețului, altfel Coca-Cola ar costa 2 bani, că se vinde peste tot.

        (Citează)

    • Ai uitat “pacanelele/pariuri”. Te duci la banca, faci un imprumut, mergi la pacanele pierzi banii si dupa iei ceva de inima de la farmacie.
      Momentan nu mi se pare nimic grav in faptul ca televiziunile si radioul isi mai pierd din fonduri. Erau oricum prea multe si prea infecte cu toate reclamele la farmacii ei erau in moarte clinica. Mai putin bani, mai putine televiziuni.

        (Citează)

  8. Acest articol mi se pare platit de marile corporatii de medicamente.
    De ce este gresita gindirea ta:
    1- nu pierde radioul si nici producatorul. Ci ramin banii in buzunar la oameni. Este cistigul OAMENILOR , care si asa saraci isi dau banii pe , atentie, suplimente medicale. Adica nimic in realitate…
    2- va incepe concurenta intre farmacii. NU va mai fi coada ca la nebuni sa cumparam vise, ci va conta daca farmacistul zimbeste , iti explica mai multe si nu e o baba ingimfata si nesimtita….

    Parerea mea personala insa este ca si aceasta propunere de lege va avea avea acelasi “succes” ca si cea cu interzicerea fumatului in spatii publice….

      (Citează)

    • De ce, tu dacă vezi o reclamă la ceva, te duci și cumperi imediat produsul? Iar în lipsa reclamelor, vei rămâne cu banii în buzunar?

      Banii nu se materializează în buzunar, ci ajung acolo prin salarii, de exemplu cele din piața de media, din agențiile ce realizează respectivele clipuri publicitare (chit că multe erau făcute în alte țări și dublate) șamd.

      Dincolo de asta, legea nu are o motivare clasică. Hai să interzicem publicitatea la orice de mâine, vom avea cu toții milioane în buzunar!

        (Citează)

    • Ce știți despre lanțurile farmaceutice de la noi? Am un interes personal aici și caut informații despre ce se mai întâmplă în piață.

      https://www.nwradu.ro/2015/05/ce-barfe-stiti-despre-farmacii/

        (Citează)

  9. O sa apara reclame la medicamente in cinematografe daca nu mai au voie la TV. “Filmul va dura 2 ore. Vrei sa fii sigur ca nu te caci pe tine, ia un Imodium”. “Nu vrei sa te prinda inceputul filmului la toaleta? Ia un Tranzactiv.”
    In alta ordine de idei, ar trebui sa verifice cineva situatia din domeniul suplimentelor alimentare, tare mi-e frica ca nu ar fi departe de cea din State: http://inhabitat.com/fda-finds-herbal-supplements-at-four-major-retailers-contain-asparagus-houseplants-and-no-herbs/

      (Citează)

    • Ceva așa, probabil.

      La suplimente alimentare cred ca e un haos atât de mare încât nu-l poate dezlega nimeni printr-o lege competentă. Adică uită-te la asta, un senator a considerat că e ceva în neregulă în piață, fără nici un argument bazat pe științe exacte, și pac! o lege.

        (Citează)

  10. Da, hai să plângem de milă giganților pharma. Really? Întreabă un medic de familie să vezi cați români iau pastile după ureche, te doare capul.

      (Citează)

  11. Frumos si de bun simt era sa pui un disclamer la inceputul articolului si sa spui ca ai un farmacist in familie.

      (Citează)

    • Frumos ar fi să spui și tu că ai pesediști în familie, dar ce mai contează? Maică-mea s-a pensionat de ceva timp, iar pe scurt chiar nu-mi pasă dacă mâine se închid toate farmaciile (în afară de una, că poate voi avea nevoie de ceva) sau nu.

      Articolul este despre piața de media, mai mult, și despre cum se dau legile fără nici un studiu prealabil. Putea fi interzisă reclama la bere sau la detergenți, tot aș fi vrut să văd și motivarea ei, lucru ce arată competența celor ce propun legi.

      Consecința dispariției banilor din publicitatea radio-TV este, aproape direct, dispariția unor emisiune de calitate (câte mai erau ele) și creșterea celor de “nu o să-ți vină să crezi cum arată câinele Oanei” și “vino să vezi și mai mulți maneliști!”.

        (Citează)

    • Daca as spune asta, doar ca sa-ti fac tie pe plac, ar insemna sa mint. Dar nu-nteleg de ce reactia asta atat de ostila. Asadar in mai anul asta erai interesat de barfele legate de farmacii, ca acum brusc nu mai ai niciun interes in domeniu. Iar eu daca-ti aduc aminte de articolul din mai, sigur, sigur am rude PSD-iste in familie. Misto caracter si atitudine.

        (Citează)

    • Realizezi ca faptul ca ar avea un farmacist in familie l-ar face practic sa fie mai fericit de aceasta lege? Puterea ar fi mai mult in mana farmacistilor sa iti recomande ce vor ei, in urma poate a unor bonusuri mai mari din partea producatorilor de medicamente, producatori care vor muta bugetele de reclame inspre farmacisti.

        (Citează)

  12. Ceea ce ai spus tu, faptul ca trebuie niste studii indelungate in ani de zile pentru a se lua astfel de hotarari este ca si cum ai vrea sa pui o limita de viteza pe un drum circulat doar dupa ce se aduna numarul de raniti si morti.

    Automedicatia la romani este dupa ureche. Mai ales in cazul antibioticelor, pentru orice raceala romanii iau antibitic, iar cand este un caz mai grav bacteriile deja au rezistenta si trebuie administrat un antibiotic mai potent.

    Consider ca legea este una buna ( spun aceasta deoarece am studii superioare in medicina generala ) in ceea ce priveste publicitatea la medicamente.

    Iar legat de farmacii, ofera farmaciilor mici care nu fac parte din lanturi, un respiro.

      (Citează)

  13. Aproximativ 20 de comenatarii intre ora 9-10, dupa care ceva le-a blocat, probabil restul sunt in asteptare acum…

    PS: Am un comentariu in asteptare la articolul asta: https://www.nwradu.ro/2015/12/statul-roman-a-preluat-intreaga-raspundere-pentru-lotul-prost-executat-de-autostrada/
    A trecut ceva timp…

      (Citează)

  14. Problema cu studiile legate de asta este cam dificila. Pana sa ai studii care sa iti confirme 100% ca, consumul excesiv de antibiotice duce la crearea de “super-bacterii” imune la efectul lor, o sa fie prea tarziu. Mult prea tarziu.
    https://www.newscientist.com/article/dn28633-resistance-to-last-resort-antibiotic-has-now-spread-across-globe/

      (Citează)

  15. cum ar fi acum sa ai si diaree?

      (Citează)

  16. Faptul ca in unele intersectii sunt si cate 3-4 farmacii arata clar ca avem o problema de exces in medicamentatie. Obisnuiam sa ascult MagicFM in masina si inainte 80% din reclame erau la medicamente. Imi amintesc ca in una era o conversatie intre doua doamne care ii explica celeilalte ca a descoperit un medicament minunat si o invita ca sa se imbrace pentru a merge la farmacie ca pentru un shopping la mall.

      (Citează)

  17. Vestea buna pentru doctori si farmacisti este ca se va muta bugetul de reclame inspre ei.

    Sa curga agentele de vanzari cu fusta scurta si parandărătul!

      (Citează)

  18. O consecință bună: scăpăm (sper) de reclamele alea cretine la Catena cu Stela și Arșinel !!!

      (Citează)

  19. nwradu:
    dar e bine să fii și tu informat ca să te poți feri de cele mai scumpe recomandări. Uneori poți avea același lucru mai ieftin prin medicamente generice sau poți cere o altă substanță activă cu același efect.

    mai ia o pauza. legea nu se refera la tine sau la unul care stie putin. se refera la aia mai slab mobilati si care au vazut la TV si cred ca pot sari peste spaga bagata in halatul doctorului. Crezi ca genericul “Dorel” va sta sa caute pe net (daca il doare ceva) sau isi va aminti de reclama vazuta timp de juma’ de an in fiecare seara.

    in ce lume traiesti? numa’ intre’ ‘telectuali si VIP-uri? Romania “profunda” arata cu mult altfel daca iesi din zona de vodafoni, corporati, bloguri si alte alea.

      (Citează)

  20. nwradu:
    Nu cred, din ce sesizez sunt mulți oameni care vor în mod special așa ceva, chiar dacă e mai scump.

    și în același timp inutil :)

      (Citează)

  21. prea multă aspirină te poate omora :)

      (Citează)

  22. Publicitatea la medicamente nu ar trebui sa existe deloc, pe o ratiune extrem de simpla: medicamentele se administreaza dupa recomandarea specialistului, nu dupa ce reclame vezi intr-o pauza de Maruta.
    Lasand asta la o parte, in nici un caz nu trebuie sa ii plangem de mila industriei farmaceutice, care e una din cele mai profitabile. Sapte farmacii la un colt de strada e un foarte bun indicator al acestui lucru, nu stiu cum de ai ajuns sa formulezi ideea ca au aparut mai multe pentru ca e un domeniu cu marje mici si concurenta acerba. E exact opusul, un domeniu ce prospera pe baza lipsei de educatie a majoritatii, cu marje uriase si motorizat de marketing, iar eliminarea publicitatii restrange fenomenul asta. Din pacate insa tot atatia pacienti vor exista si tot atatea medicamente se vor vinde, industria farmaceutica nu pierde nimic.
    Radio si TV-ul … 9 din 10 posturi ofera entertainment de proasta calitate si sunt vehicule media pentru politic. Poate daca mai dispar niste Capatosi sau Simone Gherghe mai ajung din greseala aia din audienta pe un National Geographic ceva, unde s-ar putea chiar sa culeaga o informatie utila despre medicamente. Programele quality (alea putine care sunt) nu traiesc din publicitatea la medicamente – ba chiar nu prea difuzeza asa ceva.
    In fine, un ultim argument, m-am saturat de intreruperi de programe in care o cucoana se plange ca are miros vaginal neplacut, alta ca are o constipatie groaznica si libidoul e la pamant, ciuperca piciorului, hemoroizi sau unul care scuipa sange explicit pe TV. Chestiile astea ar trebui sa ramana intr-un cabinet medical, nu difuzate prin canale media catre publicul care incearca sa isi savureze linistit micul dejun.

      (Citează)

  23. Ne îndreptăm spre dezastru. Dacă se interzic reclamele la medicamente, alcool, bănci și jocuri de noroc, toți românii își vor da seama că sunt prea săraci să cumpere restul produselor/serviciilor cărora li se face reclamă.

      (Citează)

  24. Eu nu inteleg cui ar folosi publicitatea la medicamente in afara celor care le-ar lua de capul lor, luandu-se dupa ce vad la televizor. Ca doar n-o sa ne spui ca doctorii si farmacistii se ghideaza dupa reclame si nu dupa studii clare?

      (Citează)

  25. Publicitatea nu e necesara pentru lucrurile bune.
    Daca intra mai putini bani in posturi Tv, e foarte bine, oricum eu nu ma uit la Tv. Sunt prea multe prostii si e foarte greu sa alegi ceva bun din atatea prostii. Aleg emisiunile, filmele, meciurile, etc de pe net.
    Publicitate = pacaleala in 99% din cazuri. Ar fi bine ca toate reclamele sa fie interzise.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus