un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Evoluția blogului în 2015 – trafic, cele mai citite articole, cine a comentat mai mult și alte date

29 Dec 2015  ·

GÂNDURI  ·

44 comentarii

Să ne uităm la niște date statistice privind blogul în 2015, dacă tot facem recapitulări și topuri de final de an.

Întâi, un top al celor mai citite articole, ordonate după vizitatori unici:

Cele mai accesate articole în acest an

  1. Cel mai bun router pentru RDS Fiberlink 1000 Mbps
  2. Jamie Oliver și McDonald’s
  3. Therme București
  4. Totul despre aeroterme, convectoare, calorifere si radiatoare
  5. Cum gătesc friptura de vită – ghidul complet, tutorialul suprem

Cele mai accesate articole care au fost scrise în 2015

  1. Jamie Oliver și McDonald’s
  2. Therme București
  3. Black Friday 2015 – live blogging
  4. Am înțeles, în sfârșit, cum oamenii au lăsat holocaustul să se întâmple
  5. Românisme pe care m-am săturat să le aud

Ce trebuie observat aici: evergreen content! Trei dintre cele mai accesate articole au rămas de interes și răspund bine căutărilor pe Internet, așa că sunt o metodă bună de a atrage noi oameni pe blog. Eu am văzut asta de-a lungul lunilor și le-am optimizat pe cât am putut: recomandările de routere ies mai bine în evidență, iar în curând introduc un nou tabel pentru a le sorta mai ușor după performanță, pe cel despre aparate de încălzit l-am făcut cât am putut de ușor de citit și navigat, iar friptura de vită are nevoie de ceva modificări.

Observați, tot în acest top, de ce este important ca blogger să fii printre primii care scriu despre un subiect de interes: știrea falsă despre Jamie Oliver/McDonald’s a făcut turul internetului atunci, iar articolul meu împreună cu ea, plus un share de la Moise Guran care a dus un număr uriaș de cititori în acel articol. Cea despre Therme București a fost, de asemenea, o noutate foarte interesantă care s-a propagat rapid.

Pentru cine vrea să țină socoteala, primul articol a ajuns la 1.575 de share-uri și 6.788 like-uri, iar al doilea la 3.071 de share-uri și 12.524 de like-uri pe FB. Situația stă invers la trafic, primul are dublu numărul vizitatorilor, dar observați aici și diferența de subiect: primul este o curiozitate, un fel de “aha, deci așa stau lucrurile” pe care-l citești și pleci mai deștept mai departe, al doilea articol, cel despre Therme, este ceva ce vrei să arăți și prietenilor, așa că se dă mai ușor un share.

În caz că vă întrebați, Turul Burgerilor este pe un onorabil loc 10 în clasamentul acestui an (și vreau să reorganizez și acea pagină, momentan e doar o colecție de linkuri fără informație atașată), iar cel mai citit articol legat de burgeri este pe locul 13 și este cel despre Switch.Eat, localul de pe primul loc.

Iată traficul pe site pentru întreg blogul în 2015:
trafic_nwradu_2015

Și acum evoluția vizitatorilor unici pe zi:
vizitatori_nwradu_2015

Mă bucură creșterea din ultimele trei luni. Nu știu exact de ce, dar aproape în fiecare an traficul crește pe final.

Am scris, în 2015, un total de 1139 de articole. Asta este foarte mult. De multe ori întâlnesc oameni din domeniul PR/comunicare/social media care sunt uimiți că scriu zilnic pe blog. Dacă le spun și că scriu mai multe articole pe zi și că în 99% din cazuri acestea nu sunt unele de genul “iată ce melodie am pe repeat de trei zile” sau “uite ce chestie mișto face tipul acesta”, rămân muți.

Cifra totală este destul de mare, având în vedere că în ianuarie am ținut-o la turație mică (renovare – lipsă net și timp) și apoi am preferat să scriu chiar mai puține articole, dar ceva mai bine studiate. Chiar și acesta pe care-l citiți acum este un exemplu bun, că-i plin de grafice bazate pe tabele bazate pe date din analytics șamd, dar ori facem o treabă bună, ori nu, nu?

Caut o stare de echilibru între blog și timpul meu liber, dar îmi este greu să o găsesc pentru că intervin 4 factori:

  1. dorința de a scrie articole mai puține, dar mai bine documentate, mai “adânci”, ca să zic așa, ceea ce necesită mult timp pentru cercetare și scriere. De exemplu timpul efectiv de muncă la un review este de vreo 12-16 ore, poate și mai mult, luând în calcul fotografiere, setare, făcut grafice, editat și inserat fotografii și scris textul. Observați că n-am pus la socoteală și timpul efectiv de testare a dispozitivului.
  2. dorința de a scrie articole mai mult, dar mai mici. Chestii uzuale de viață, idei ce pot fi exprimate rapid și pot stârni o discuție frumoasă, chiar dacă nu-i un articol cu paralele, istoric și cercetare. Cam asta înseamnă blogging, zic eu, și îmi doresc în continuare să scriu și să discutăm și despre lucruri banale de viață, nu doar despre starea universului. Factorul 2 este, însă, complet opus de 1.
  3. timpul tot mai mare necesar pentru citit comentarii (ați observat că uneori nu apuc să răspund la toate sau să mă implic post-publicare cum aș vrea), dar mai ales de navigat prin avalanșa de informații din jurul meu ce vin prin social media, știri, emailuri șamd. Subiectele nu pică din cer, așa că trebuie să fiu “pe recepție” și să experimentez diverse lucruri ce pot naște articole, chit că-i vorba de mers să mâncăm un burger, dar multitaskingul este dificil și rupe ritmul.
  4. nevoia de timp liber/timp personal. M-am săturat de câte ori i-am spus Matildei duminica “stai că am ceva de scris, hai să nu stăm plecați prea mult timp”, deși acele două zile ar trebui să fie în totalitate pentru noi. Similar, n-am avut timp să mă mai joc, să mă uit la seriale, să merg la munte șamd.

Vestea bună este că-mi face în continuare mare plăcere să scriu pe blog și acest lucru nu a devenit o povară. Totuși, trebuie să-mi impun un ritm sau măcar un program de blogging, ceva de genul “două ore pe zi mi le rezerv pentru relaxare, chit că n-am articole pregătite pentru a doua zi”.

Din cele 1139 de articole scrise în 2015, iată câte au fost publicitate plătită:
articole_nwradu_2015

Eu îmi doream un 6%, a fost 7%. Explicația ține de numărul mai mare de campanii de pe final de an  și de faptul că unele campanii au inclus mai multe articole, ceea ce le-a ridicat numărul. Un exemplu recent sunt articolele despre plata #doarcucardul: trebuiau să fie unul la început și unul la final de lună, dar eu am considerat că aș putea arăta săptămânal și diverse produse noi încercate, îmbinând astfel tema cu un alt gen de articole pe care le scriu din când în când.

Iată și graficul pe care știu că-l doriți cu toții, anume câți bani am făcut din blogging, defalcat pe fiecare lună din 2015:
glumeam!

Mult? Puțin? Ziceți voi!

Din cele 1139 de articole, iată cum se împart acestea pe categorii:
articole_categorii_nwradu_2015

N-am avut niciodată pretenția de a scrie în mod egal, ar fi chiar imposibil, ci mai mult îmi doresc să fie ceva mai clar, în meniul de sus, care sunt subiectele uzuale ale blogului. Pentru la anul pregătesc două noi categorii, un Food & Lifestyle care să includă tot ce ține de mâncare, relaxare, timp liber, și un Foto pentru partea de fotografie, după care voi muta articolele din urmă în aceste categorii, cea de “Gânduri” urmând să rămână pentru chestii ceva mai abstracte.

Și la aceste articole, iată un top 10 comentatori:
top_commenters

Iată și alte statistici despre voi, cei care citiți blogul. Din ce țară sunteți:
tari_vizitatori_nwradu_2015

Pentru cei din România, iată un top 10 regiuni din care se accesează blogul. Bucureștiul are 55%.
regiuni_vizitatori_nwradu_2015

În mod ciudat, este o diferență între regiuni și orașe. De exemplu județul Cluj este pe locul 2, dar orașul Cluj-Napoca este pe 4, după Timișoara și Iași.

Sexul cititorilor (varianta “enorm” lipsește):
sex_cititori_nwradu_2015

Sunt două metode de analiză, întâi ce zice Google Analytics despre accesări, datele fiind luate de ei din diverse alte sistem de tracking pe reclame (nu înțeleg de ce nu le corelează cu Google+, că majoritatea cititorilor sunt logați în Gmail când intră pe site, iar de acolo se poate lega de un profil de Google+ pentru a afla sexul și vârsta, că majoritatea o avem completată), și Facebook pentru fanii paginii blogului, care nu sunt musai și cititori periodici:

Vârsta, conform ambelor surse:
varsta_cititori_nwradu_2015

Sistemul de operare utilizat:
sistem_operare_nwradu_2015

Am fost curios care este versiunea de Windows cea mai utilizată. Datele de mai jos nu sunt pentru întreg anul, ci doar pentru luna decembrie 2015, ca să vedem unde a ajuns Windows 10 cu baza instalată. În ianuarie îl instalez și eu.
windows_nwradu_2015

Și iată și distribuția browserelor în luna decembrie 2015, Chrome are aproape 60%.
browsere_nwradu_2015

M-am uitat și pe un alt raport, procentul utilizatorilor Windows 10 care folosesc și browserul Edge este foarte mic. Chrome conduce și acolo. M-am mai uitat pe rezoluția ecranului, unul de lățime 1024 pixeli nici măcar nu mai este în top 10 rezoluții, ceea ce înseamnă că aș mai putea lăți un pic tema.

Mai interesant este însă acest ultim grafic ce arată cum citiți blogul: doar 60% o mai fac de pe un desktop/laptop, restul afișărilor fiind făcute pe telefon și tabletă.
dispozitive_cititori_nwradu_2015

V-ați prins de gluma din articol, da?

asus s5507

    44 comentarii

  1. Felicitari pentru transparenta.

      (Citează)

  2. Legenda spune că cititorii încă dau refresh în speranța că se va încărca și imaginea cu banii.

      (Citează)

  3. normal ar fi sa faci si tu un giveaway pt top comentatori…ceva…mai eliberezi prin casa

      (Citează)

  4. Felicitari, imi incep dimineata cu blogul tau.

      (Citează)

  5. Felicitari! Pentru consecventa, pentru rezultate… Mi-ar placea sa se vada si imaginea cu banii, atunci am avea tabloul complet, desi intuiesc deja ca lucrurile arata foarte bine :).

      (Citează)

  6. la mai mare :)

      (Citează)

  7. Ceva e dubios. Ai scris 1139 de articole si eu am numai 524 de comentarii??? I demand a recount!

      (Citează)

  8. cel mai documentat blog pe care il citesc frecvent (ca sa nu zic chiar zilnic). Tehnic dar pe intelesul masei.

    Respect pentru transparenta!

      (Citează)

  9. Se da vreun premiu pentru categoria Top Commentators? nashu_mare merita!

      (Citează)

  10. Shit. Petrec prea mult timp pe blog la tine. :)

      (Citează)

  11. In fiecare dimineata in drum spre munca intru sa vad ce ai mai scris. Doar la tine. Fac asta fiindcă stiu ca găsesc subiecte coerente si păreri pertinente. Nu înjurături către alti bloggeri, nu ce prosti sunt romanii si cum ar trebui ei sa facă ca tine, nu articole de atotștiutor si comentarii de fiinta superioara. Bravo. Felicitari si un an si mai productiv!

      (Citează)

    • Cam cum face arhi, nu iCiolac?Al carui succes in lumea asta, in conditiile in care el este un taruș, este o curiozitate pt mine…
      In orice caz, felicitari nwradu, te citesc zilnic, alaturi de zoso si mediafax.
      Succes si la mai mare!

        (Citează)

    • +1. Felicitari pentru tot ce faci si pentru evolutia frumoasa din ultimii ani.

        (Citează)

    • Pe langa nwradu, eu mai citesc un blog despre codul rutier si bricolaj. Poate il stiti.

        (Citează)

  12. Zici că nu prea ai timp cât ai dori, dar mai prestezi și alte activități lucrative în paralel?

      (Citează)

  13. băi nwradule, cum naiba ai denumit imaginea cu banii “fără_imagine.jpg” :-)

    Încă ceva, poate în 2016 bagi și tu la comentarii posibilitatea de a băga smileys non-text, cît mai haioase !

      (Citează)

  14. o singură observație am: de la burebista încoace reprezentarea sexelor prin culori se face cu albastru pentru bărbați și roz pentru femei!

      (Citează)

    • Nu mai departe de începutul secolului trecut culoarea tradițională pt băieți era roz iar cea pt fete era albastru.

        (Citează)

    • Important e pentru fete sa fie enorm de roz sau enorm de albastru, la anul sa nu mai lipseasca, da?

        (Citează)

  15. Felicitari, si spor :)

      (Citează)

  16. Mort la datorie

    29/12/2015 la 1:24 PM

    Felicitări pentru munca pe care ai depus-o!
    P.S. Mai trimite și altora din traficul tău (de exemplu, mie :D ), sunt sigur că le-ar prinde bine!

      (Citează)

  17. Pentru cei care vor sa vada imaginea cu banii dati click dreapta, view image info (pe firefox) si cititi indicatia de la associated text :)

      (Citează)

  18. Well, shieeeeet! N-am prins si anul asta un loc in top 10 comentatori. Dar poate la anul :)
    Ca idee, jumatatea a gasit posturile despre Azore. Ghici ce planific pentru Pasti?

    In rest, bravo si sa cresti si mai mare fi frumos pe anul urmator! :)

      (Citează)

  19. Felicitari, in concluzie inca un an bun!

      (Citează)

  20. vali:
    același articol pe “alt” blog ar fi considerat laudă. :)

    Hahaha :D asteptam cu interes.

      (Citează)

  21. Felicitari si spor la scris in continuare. Pe cand te reorientezi catre domeniul imobiliar?

    Factorul nr. 4 cred ca este strict problema ta personala si numai a ta. Stiu ca aici e o mare si unita familie, dar totusi…

      (Citează)

  22. Felicitari!
    Ai intr-adevar un blog echilibrat si fara excese personale, e diferit de majoritatea celorlalte. Tine-o tot asa!
    Mie mi-au fost de folos ca referinta articolele despre routere si alea despre mincare.
    Cum te situezi in comparatie cu “greii”?…

      (Citează)

  23. acum trebuie sa dai cadou tastauri dupa ce cititorii au omorat F5-ul.

      (Citează)

  24. Pe final de an creste pentru ca.. ziua mica si frig iar in lipsa de bani de numarat si domnita ne-IT-sta..ne mai culturalizam intensiv teoretic dupa ce mai sharuiesc prietenii..
    La SHI mai mare!

      (Citează)

  25. cel mai misto blog. nu am gasit articol care sa inceapa cu “toti sunt idioti” sau alte porcarii pe care le citesc la vecinele de vizavi.

      (Citează)

  26. Emil C:
    “un blog echilibrat si fara excese personale”

    .confirm si eu acelasi lucru

      (Citează)

  27. Eu urmăresc mai mulți bloggeri dar singurele bloguri generaliste pe care le urmăresc zilnic sunt zoso.ro și nwradu.ro :)

    Mă bucur să văd și Sibiul prin top.

      (Citează)

  28. Mie imi plac momentele in care Radu se apuca sa scrie despre femei. Sunt mortale!!! Un fel de Las Fierbint. :D

      (Citează)

  29. Am fost mai tacut anul asta. Suna bine statisticile, dar DOAMNE ce grafice urate! :P

      (Citează)

  30. Felicitari pentru blog! Spor la scris in continuare!

      (Citează)

  31. Un blog muncit, merita banii castigati si aprecierea noastra.

    Ma uitam pe graficul cu banii câștigați, defalcat pe luni. Nu ma asteptam sa se castige asa bine in august, când toată lumea e plecată prin concedii.

    Baftă in continuare, sa ai spor!

      (Citează)

  32. Felicitari! Edge, are inca probleme nerezolvate. De ex, la mine merge pe un calculator iar pe altul sub nicio forma.

      (Citează)

  33. Felicitari pentru blog si la un an mai bun :)

      (Citează)

  34. ~3 articole / zi … furnicutzo :D

      (Citează)

  35. Felicitari! La multi ani!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus