►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Câștigă un super-telefon Zenfone Selfie cu un simplu vot – sunt ultimele zile de Blog Wars
Falcon 9 a decolat, a pus 11 sateliți pe orbită și a aterizat vertical la punct fix »
S-a terminat luna în care plătesc #doarcucardul MasterCard. A fost o experiență foarte frumoasă și foarte educativă pentru mine, arătându-mi că viața doar cu cardul este mult mai simplă și mai comodă.
Serios, după o astfel de lună, când plătești totul cu cardul, sigur te vei întreba de ce nu facem cu toții acest lucru. Visez la un moment din viitor când nu vom mai avea cash prin buzunare și vom prezenta sau vom atinge cardul de un POS pentru orice tranzacție, eliminând astfel căutarea prin portofel și buzunar, întrebările de “nu aveți 5 lei ca să vă dau 2?” și sunetul monedelor. Nu-i vreo fantezie, chiar suntem aproape de acel moment și mai trebuie doar un pic de efort și. mai ales, de conștientizare a acestei posibilități pe care o avem cu toții.
Să vă dau câteva exemple de plăți ce pot fi făcute cu cardul. Majoritatea oamenilor asociază plata cu cardul cu “operațiunile mari” precum plata la hipermarket sau la benzină, dar iată pe unde am mai plătit cu cardul:
Mai multe avantaje apar imediat când iei în considerare achizițiile din străinătate, fie ele și digitale, sau servicii online:
(Apropo, am acest card MasterCard de vreo 5-6 ani și niciodată nu a fost refuzat la plată în străinătate sau online.)
În total, privind extrasele de cont, am făcut 75 de plăți cu cardul în ultima lună și doar 4 cash: două cartele de metrou, ceva de mâncare în târgul de Crăciun din Piața Universității (n-am putut rezista unui ceaun uriaș de fasole cu costiță – nu sunt suficient de puternic pentru așa ceva; acolo e cumva de înțeles că nu au POS) și întreținerea la bloc. Am mai lăsat bacșiș pe la câteva localuri, dar asta e altă treabă.
Doar 5% plăți cu cardul! Ca valoare, sub 3% din total! Este mai mult decât mă așteptam atunci când am pornit totul, pe 23 noiembrie, și asta s-a datorat faptului că am început să cer POS-ul prin magazine. “Cu cardul, vă rog!” a devenit o vorbă spusă mai des de mine și întotdeauna răspunsul a fost “sigur că da” și POS-ul a apărut la vedere. Trebuie doar să-l cereți. Au fost vreo două zile când am umblat fără cash la mine prin oraș și n-am întâmpinat nici o problemă (până și la metrou poți plăti o singură călătorie cu cardul, dar trebuie să ai MasterCard contactless). A fost vreo săptămână când am avut cash la mine și nu l-am folosit deloc, că n-am avut de ce. Pe total, am acum în buzunar aproximativ aceleași bancnote cu care am început luna.
Știu ce veți spune, plățile la piață se fac doar cash. Exceptând situațiile în care vă aprovizionați cu legume/fructe din Lidl sau Mega Image sau hipermarketuri, da, la piață momentan ești dependent de cash. Momentan. Pe 11 decembrie, MasterCard a instalat un POS la un comerciant din Piața Hala Traian. Omul are de toate la tarabă, așa că poți cumpăra cam tot ce-ți trebuie de la el plătind cu cardul. Sigur, este o demonstrație că se poate, dar funcționează, omul vinde în continuare cu POS-ul său și sper să-i urmeze și alții exemplul în perioada următoare.
Analizând situația pentru acest articol de final, am sesizat și mai multe avantaje ale plății cu cardul:
De plata facturilor direct cu cardul nici nu mai zic. Probabil pierdeți în total vreo 15-20 de minute per factură dacă o plătiți la bancă sau la vreun punct de lucru, cu tot cu drumul până acolo și așteptat la coadă. Știu cum este, am plătit până anul trecut telefonul fix așa, cu numărul de ordine în mână, așteptând să-mi vină rândul la ghișeu. 4-5 facturi pe luna înmulțit cu 12 luni cam cât dă în timp câștigat?
Trăgând linie, concluzia cea mai importantă pentru mine a fost că poți plăti cu cardul aproape peste tot, chiar și în locurile unde de obicei nu te-ai gândi la asta, precum pizza la livrare sau carne la galantar în alimentară. Trebuie doar să fii conștient de posibilitatea plății cu cardul și să ceri POS-ul, că majoritatea comercianților au unul.
Este rapid, este modern, avem deja carduri, este posibil să eliminăm bancnotele în favoarea unor tehnologii digitale, așa cum, de exemplu, și scrisorile sau actele au fost înlocuite de email și documente digitale. Suntem foarte aproape de acest pas, avem deja și tehnologia și infrastructura pentru asta, trebuie doar conștientizat acest lucru și spus “ah chiar, ia să folosesc cardul mai mult”. E ceva normal.
Închei prin a vă reaminti de un concurs foarte bun care mai ține până pe 27 decembrie: cumpărați orice produs din gama Deluxe din magazinele Lidl, plățiți cu un card MasterCard și Maestro și sunteți automat înscriși în tragerea la sorți pentru 10 telefoane Galaxy S6 Edge, 5 televizoare mari cu ecran curbat și marele premiu, un Audi A6. Nu trebuie să faceți nimic special dincolo de a plăti cu cardul MasterCard sau Maestro, vă anunță ei în colaborare cu banca emitentă dacă ați câștigat. Detalii sunt pe site-ul Lidl, iar dacă vă întrebați ce puteți face din produse Deluxe, iată un exemplu la Teo’s Kitchen. Urmăriți pagina de Facebook MasterCard pentru alte asemenea concursuri sau promoții.
« Câștigă un super-telefon Zenfone Selfie cu un simplu vot – sunt ultimele zile de Blog Wars
Falcon 9 a decolat, a pus 11 sateliți pe orbită și a aterizat vertical la punct fix »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
18 comentarii
22/12/2015 la 7:39 AM
Ce comisioane plătește vânzătorul in piață pentru 2 legături de ceapă vândute?
costin(Citează)
22/12/2015 la 8:15 AM
LOL! Cele negociate cu banca în momentul încheierii contractului. De regulă sunt publice și afișate pe site-urile băncilor. De ex: 0,95%+0,28 lei/tranzacție, asta pentru persoane fizice și ”comision de administrare” pentru terminal GPRS fix cam 40lei/lună.
George(Citează)
22/12/2015 la 9:46 AM
Ma doare capul de la articol, in piata cu cardul ? =)) La buticul din colt cu cardul ?
Jimmy(Citează)
22/12/2015 la 10:30 AM
1) vînzătorul de la piață are desenată pe el reclama la card :-)
2) din plățile fără card efectuate, este ridicol și tipic românesc că fix la metrou au fost făcute… adică singurul lor care nu are nici o justificare, absolut nici o justificare să nu aibă automate de toate felurile. Dar ce să le pretinzi, cînd ei au desființat acele validatoare comune cu RATB-ul ?
alias(Citează)
22/12/2015 la 10:51 AM
Eu sunt doar cu cardul de 2 ani… Nu in România desigur!
Gabriel(Citează)
22/12/2015 la 10:54 AM
Bacșișul la restaurant și la pizza boy l-ai plătit tot cu cardul?
Nu fac mișto, în tarile cu apa mai calda ai rubrica de “tips” pe care o completezi singur. La noi trebuie mereu sa scoți niște cash pentru situații de genul asta.
rumbu(Citează)
22/12/2015 la 12:03 PM
Din cate am observat, exista destule localuri in Bucuresti unde poti da si tips cu cardul.
Dan(Citează)
22/12/2015 la 11:02 AM
validatoarele le-au desfiintat pentru ca RATB nu le-a dat banii pe calatoriile vandute
Vlad(Citează)
22/12/2015 la 12:04 PM
Mie mi se pare bizar ca nu se poate plati cu cardul in locuri in care face de obicei tranzanctii de valoare mare. De exemplu am avut supriza sa nu pot plati cu cardul asigurarile pentru masina. Interesant e ca asta se intampla la unul din dealerii auto mari, unde poti plati cu cardul orice, mai putin asigurarile (care se ridicau la ~3000 de lei). Aceeasi poveste la un showroom de canapele. Cea mai ieftina chestie pe care o vindeau costa in jur de 1200 de lei, dar n-aveau POS, asa ca m-au trimis la ATM.
Bogdan(Citează)
22/12/2015 la 12:10 PM
Partea misto pe care am observat-o e ca vanzatoarele au inceput sa ia cardul si sa-l puna pe terminalul contactless ele singure. Si daca suma e sub milion, pa si la revedere.
De obicei e ciudat ca tre sa ii zici “imi porniti si mie POS-ul, sa pun portofelul pe el?”…
add(Citează)
22/12/2015 la 12:11 PM
Mai exact? Si cum e asta legal?
add(Citează)
22/12/2015 la 12:14 PM
Contabil, cred ca se poate rezolva prin imprumuturi patron/firma/patron
nashu_mare(Citează)
22/12/2015 la 12:16 PM
Sau dai rest. :)
nashu_mare(Citează)
22/12/2015 la 12:23 PM
Si eu cam 80% din produse cu Card-ul platesc.
Dar cu VISA Classic
Mastercard nu mi-a fost niciodata simpatic
HeavyD(Citează)
22/12/2015 la 1:30 PM
Oare sunt singurul caruia i se pare ca plata cash este mult mai rapida la supermarket? De obicei stiu cam de cat cumpar, si scot banii din portofel cat sunt la coada, ca am suficient timp atunci. Asa ca nu dureaza mai mult de 10s.
Cu cardul, tranzactia decurge cam asa:
– dat cardul vanzatoarei si asteptarea conexiunii cu banca: 10s
– introdus pin : 5s
– asteptat conexiune cu banca, confirmarea tranzactiei si tiparit chitanta: 10s
Total 25s. Asta daca nu e vreo eroare de conexiune si trebuie sa mai repetam odata pasii.
As vedea mai util (si mai rapid) cardul in cazul caselor self service, dar nu cred ca exista asa ceva in supermarketurile romanesti.
Dan(Citează)
22/12/2015 la 1:31 PM
Daca ai card contactless se rezolva si porovlema cu timpul!
HeavyD(Citează)
22/12/2015 la 6:32 PM
Ba nu trebuie sa astepti pana tipareste bonul.
ZZZZZZZZ(Citează)
23/12/2015 la 12:04 AM
Da, gen 5 secunde, wow that’s slow :)
Pyro(Citează)