►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄
Mai frustrant decât să tot aud despre neajunsurile fiecărui aspect al societății, instituțiilor și autorităților noastre este să văd uimirea cu care cei din jurul meu le descoperă abia acum, când lovesc problemele mari.
Dar până acum unde ați fost, dragi cetățeni? Vreau și eu să trec prin dulapul ce duce în acea lume magică în care astfel de lucruri pur și simplu nu vă ajung la urechi.
Pentru că, vă asigur eu, lucrurile merg tare prost în țară și incompetența și corupția se întreg pentru prima poziție în clasamentul cauzelor, dar un lucru este cert: toate informațiile despre ele sunt la dispoziția voastră!
Citiți un ziar! Deschideți televizorul pe știri! Citiți zecile de bloguri și site-uri ce analizează sau raportează problemele, de multe ori la modul “vai de noi”. Citiți porcisme.ro (via Petreanu, alt blog de citit). Informațiile sunt pretutindeni, semnalele de alarmă sunt pretutindeni!
Mă enervez mai tare de câte ori aud pe cineva zicând “dar cum, n-au ce le trebuie prin spitale?” sau “cum adică nu va fi gata la timp metroul?” sau “cum adică au cumpărat aparate dar nu are cine să le folosească?” sau “cum adică pensia e de 800 de lei?” sau “dar cum, au construit zeci de săli de sport pe care nu le folosește nimeni în sate care n-au nici canalizare?” sau…
Acum ceva vreme vorbeam cu cineva despre promisiuni electorale neîndeplinite de primari și persoana respectivă îmi spune foarte nonșalant “păi stai, dar cum e posibil să nu respecte ce-au promis? Nu sunt forțați să le pună în practică? Nu sunt demiși automat dacă nu fac ce-au zis?”. Am rămas un pic blocat.
Cum spuneam, informațiile sunt peste tot la liber, e foarte ușor să ții pasul cu mersul țării, câtă vreme citești printre rânduri și eviți propaganda. Știți ce este cu adevărat greu? Să și schimbi ceva, pentru că voturile se cumpără cu făină, în Parlament ajung prea multe rebuturi inutile, mafioții se acoperă între ei, legile de multe ori îi ajută. Chiar și așa, primul pas este să fim la curent cu problemele, ca să știm ce trebuie rezolvat și să vedem dacă sunt măcar tratate de cei cu putere de decizie.
Trebuie să trecem peste ideea că viața înseamnă doar mers la muncă, făcut treabă acolo, revenit acasă, mers la cumpărături și visat la următorul concediu, în timp ce nimic altceva nu contează și nu influențează acest plan simplu. Nu doar că toate sunt interconectate, dar o viață tot mai bună trebuie construită pe o fundație tot mai solidă. Nu mai trăim de mult în lumea aceea magică în care să ne permitem să citim doar despre burgeri și tablete noi.
Asta apropo de “marile dezvăluiri” recente despre cum răniții de la Colectiv au murit și din cauza unor infecții dezvoltate în spitale. În primul rând, problema infecțiilor în spitale este cunoscută de mult și larg dezbătută inclusiv în massmedia, iată niște exemplu: feb 2014, iul 2015, ian 2011, iul 2013, oct 2013.
Fostul președinte Băsescu menționează un raport din 2008 care spune:
O altă zonă cu serioase probleme este cea de asigurare a calităţii în sistemul spitalicesc, ca de altfel în întreg sistemul de sănătate din România. Normele şi standardele de calitate sunt în faze incipiente de dezvoltare, dar chiar şi aşa respectarea normelor şi condiţiilor minime nu este pusă în aplicare, un număr însemnat de spitale funcţionând fără autorizaţie sanitară. Asistenţa medicală spitalicească din România nu se bazează pe ghiduri sau protocoale, iar furnizarea serviciilor şi rezultatele obţinute nu sunt evaluate şi monitorizate corespunzător, activitatea spitalelor nefiind decât sporadic supusă auditului şi evaluării clinice. În aceste condiţii, infecţiile nosocomiale revin periodic, cu consecinţe ce merg până la decesul pacienţilor şi în special al celor mai sensibili, nou-născuţii şi vârstnicii.
Ce vă așteptați la cazuri grave de arsuri, adică plăgi deschise pe suprafețe mari, unde infecțiile sunt o cauză cunoscută de complicații? Într-un fel, arsurile sunt precum SIDA, unde virusul HIV slăbește corpul până când te omoară diverse alte infecții pe care în mod normal corpul le-ar respinge ușor.
La fel de ridicolă este și reacția unei femei prezentată într-un articol mai vechi de pe ProTV. Odată ajunsă în Belgia, unde fratele ei rănit la Colectiv a fost dus pentru tratament, a descoperit cât de minunate sunt acolo spitalele: rezerve mari, presurizate și bine igienizate, medici zâmbitori, aparate noi, perdeluțe, personal calm, grijă inclusiv pentru aparținători, să aibă tot ce le trebuie cât stau acolo așteptând vești despre victime.
Așa, și care e mirarea? Că în străinătate spitale au finanțare serioasă? Nu știați asta? Că ale noastre merg cum pot, că medicii pleacă, iar banii lipsesc? Nu știați asta? Că orice bolnav, indiferent dacă se operează de o banală apendicită sau e tratat de bronșită, ar fi mult mai bine tratat în străinătate? Știați că în România mai mulți copii au murit după ce-au ajuns în spitale cu o fractură de mână? Avem sistemul pe care-l avem, nu ne putem exporta bolnavii, trebuie să-l reparăm pe al nostru.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
16 comentarii
05/12/2015 la 8:07 AM
Si daca stii toate astea cu ce te ajuta?
Gabi(Citează)
05/12/2015 la 8:38 AM
Te duci cu banala apendicita la privat.
add(Citează)
05/12/2015 la 2:50 PM
@add: Eu am fost la Medlife Memorial spanac spital pentru o chirurgie banală, un abces, si, guess what, medicul de acolo mi-a spus că se poate rezolva mai bine vizavi, tot la el, la stat, evident cu spaga. Stii ce spital e pe Calea Griviței? Mhm.
ipo(Citează)
05/12/2015 la 11:49 PM
@ipo, eu am exemplul contrar, o mica operatie la un deget, sunat la cabinetul unui doctor (unde e drept ca punea mai mult silicoane) si ma chemat la stat ca are conditii mai bune pentru operatie. Nu vroia sa ia nimic.
alex(Citează)
05/12/2015 la 8:43 AM
La noi banii nu lipsesc, doar ca se cam…fura.
Giovani(Citează)
05/12/2015 la 10:14 AM
Pai daca traim in tara in care un ins cu garsoniera si butic la parteru blocului are s500 nou, normal ca e nasol.
mircea (primul)(Citează)
05/12/2015 la 1:51 PM
da, buticurile astea fac un purcoi de bani, minim 10k pe luna profit curat. hai sa fim seriosi si sa nu mai aberam.
mihai(Citează)
05/12/2015 la 11:01 AM
De cele mai multe ori nepasarea este prima cauza in ceea ce se intampla in Romania.
Iote(Citează)
05/12/2015 la 11:24 AM
Exact!
Pyro(Citează)
05/12/2015 la 11:38 AM
https://ro.wikipedia.org/wiki/Iosif_Sava
Farcas Gelu Danut(Citează)
05/12/2015 la 1:33 PM
Dacă te uiți la baza sistemului corupt ai sa găsești ca pleacă din comunism și sa perpetuat încă 25 de ani. Ce vrei tu sa se schimbe probabil ca va dura încă atât cel puțin.
Este adevărat ca indiferenta ucide și fiecare se revolta numai când se trezește prins în sistemul defect.
Luci(Citează)
05/12/2015 la 1:56 PM
Exista o problema mai mare decat coruptia. Ineficienta.
Banii cheltuiti aiurea pentru ca mecanismele sunt proaste, sau pentru ca oamenii sunt slab pregatiti.
A circulat pe net acum cateva zile acel raspuns oficial dat de autoritati la o plangere legata de un caine prea vocal care deranjeaza vecinii. Toata lumea a facut misto de limbajul de lemn “am fost la locatie, am constata infractiunea, nu era nimeni acasa, nu am putut amenda cainele”. Nimeni nu si-a pus problema faptului ca pentru o plangere doua persoane au pierdut jumatate de zi sa se duca la locatie si inca jumatate de zi pe realizarea unui raport, semnare de 3 sefi, dus la posta. Asta platit din banii nostri. Idem pentru o groapa, o masina parcata aiurea, sau orice alta problema.
Un alt exemplu. Am un prieten pompier intr-un oras de provincie. Si-a dorit foarte mult sa faca un curs in Germania de perfectionare pentru interventii la inaltime (el fiind si alpinist amator). Cu greu a obtinut o saptamana de concediu de la sefi si a strans cei 1500 de euro necesari batand din usa in usa la diverse firme. S-a intors de acolo extrem de entuziasmat de modul de lucru, si-a propus sa introduca si in unitatea lui cateva dintre lucrurile pe care le-a invatat, dar s-a lovit de un zid de neincredere. Mai mult decat atat, mi-a spus ca el primeste constant cele mai mici note la evaluari din cauza unui lucru aparent stupid. E singurul care nu completeaza acel raport zilnic de activitate in care trebuie sa scrii ca ai facut…nimic.
http://newpolitics.ro/2015/08/20/its-not-the-corruption-stupid/
Razvan C.(Citează)
06/12/2015 la 8:51 AM
Spune-i prietenului tau sa conpleteze acel raport pentru ca, pana la urma, e o sarcina ce trebuie indeplinita la locul de munca. Daca n-o face, n-o face pe raspunderea lui. In schimb, jos palaria ca nu s-a lasat pana n-a facut cursul de specializare la care a visat.
Radu-Mihai(Citează)
05/12/2015 la 5:08 PM
Reiterez: daca traim in tara in care insi ca mihai iau totul ad literam si sunt destepti pe net, e normal.
mircea (primul)(Citează)
06/12/2015 la 11:32 AM
Cum vreti magie si conditii in spitale la noi ca in vest, cata vreme contributia medie la sistemul de sanatate la noi este de 5 ori mai mica / comtribuabil in romania fata de tarile din vest, si pretul medicamentelor, echipamentelor si aparaturii este identic ( piata unica UE ) . Putem sa zicem merci ca nu e mai bolnav de atat sistemul medical.
Radu(Citează)
06/12/2015 la 12:03 PM
Radu, au putea sa vezi ca un management la banilor putini ar aduce condiții mai bune în spitale.
Prețul medicamentelor este susținut artificial de interese mari.
Deci, despre ce vorbim aici? Ca nu avem bani sau ca se fura prea mult?
Eu cred ca dacă ar fi mai multi bani s-ar fura și mai mult
Luci(Citează)