un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Solidaritate, omenie, obiective

1 Nov 2015  ·

GÂNDURI  ·

46 comentarii

Tragedia asta din Colectiv, ca și altele anterioare, generează multe discuții și se risipește multă energie pe direcții greșite, energie ce ar putea fi mai bine canalizată pe căi bune.

Lumea se ceartă în zeci de articole de pe Facebook și bloguri pe cele mai tâmpite teme. Că s-a întâmplat totul pentru că sărbătorim Halloween, ca păgânii. Că ce-a zis o “mare cântăreață de jazz” (cuvintele altora), de parcă ea ar fi vreo vedetă a logicii, nu una de la “Splash – vedete la apă”. Câte locuri au sau nu au spitalele, cine profită de pe urma fotografiilor, ce-a declarat Oprea, de ce e doliu național, câte biserici s-au construit, că de ce nu s-au agitat atât de tare oamenii și la alte tragedii, că Boc a închis spitale, că o reporteră Antena 3 a zis că-și iubește meseria în astfel de momente șamd. Cui îi pasă ce zice Becali, nu știați deja că-i dus cu pluta?

Câte prostii sau câtă indignare despre chestiuni triviale în comparație cu faptul că zeci de tineri și-au pierdut viața! Câtă energie risipită!

Să fac scroll printre toate acestea, citindu-le câte un pic înainte de a decide că nu merită citite mai mult, este un efort în sine, atât de multe sunt. Tot exclam “băi, încă una?!”

Energia aceasta se risipește inutil. E păcat de ea, ar trebui canalizată pe două direcții mari:

1. Solidaritate cu victimele, nu ceartă între privitorii de pe Facebook. Trebuie să le mulțumim echipajelor de urgență, medicilor și asistentelor care am înțeles că s-au mobilizat exemplar deși asistăm la cel mai complicat caz din istoria recentă. Citiți aici cum au stat lucrurile pentru ei, sună groaznic, dar cu toate acestea lucrurile par a fi sub control. Nu vreau să mă gândesc de câte ore n-au mai dormit unii oameni sub avalanșa de victime. Luați o pauză și spuneți-le un “mulțumesc” în loc să-i spuneți vreunui prost, a mia oară, că nu era Halloween, ci un concert rock.

Întrebați cum puteți ajuta și ce puteți face. Duceți un sandviș rudelor care așteaptă vești în fața spitalelor. Aruncați un ochi pe lista companiilor care s-au mobilizat exemplar, mai ales că-i weekend, și ajută după posibilități; spuneți-le un mulțumesc, îl merită. SKAL Internațional oferă cazare gratuită rudelor din provincie în 5 hoteluri bucureștene; farmacia Materna donează o mare cantitate de medicamente pentru vindecarea arsurilor; Vola oferă bilete de avion gratuit rudelor din străinătate ale victimelor. Mai sunt și alții, găsiți aici o listă, iar aici este o listă privind spitalele și alte forme de ajutorare, completată în timp real.

(La colțul opus, un magazin online a anunțat afiliații că se va anula o campanie de reduceri programată pentru 2 noiembrie și că le interzice să promoveze magazinul prin Facebook Ads până pe 9 noiembrie. Fiecare cu ce-l doare; în spiritul articolului, nu dau nume, chiar nu contează)

Am admirat mereu mobilizarea excelentă pe care o vedeam în alte părți, gen Je Suis Charlie. E cazul să o arătăm și aici. Ignorați proștii, lupta cu ei este inutilă, chit că simți că-ți descarci nervii. Ignorați lumea celor care vorbesc parcă din ură, din sadism și bucurie pentru cei care “au meritat-o”, deși este o lumea atât de mare încât asta devine în sine o tragedie și un mare semnal de alarmă privind faptul că nici măcar în astfel de cazuri nu suntem solidari. Ignorați cultura intoleranței și haideți mai bine să o vedem transformată într-una a omeniei.

2. Solicitarea unor acțiuni concrete pentru ca astfel de tragedii să nu mai aibă loc. Trăim în țara în care totul se face “după”. După incendiul acesta se fac controale. După ce iau foc incubatoarele se caută altele noi. După ce se dărâmă autostrada se cercetează calitatea ei. După ce moare un polițist se investighează cele 1500 de curse.

Haideți să cerem să nu existe și un “după cutremur se va cerceta rezistența clădirilor” sau “după ce deraiază un tren se va lua la puricat infrastructura învechită” și tot așa. Să nu mai fim mereu cei care reacționează “după”.

Regulile sunt clare. Legile sunt foarte bine scrise. Trebuie doar aplicate, trebuie mers în control, trebuie date amenzi și trebuie închise localuri, dacă nu vor să se conformeze. Cereți interzicerea efectelor pirotehnice, indiferent de amploare, că se poate și fără. Nu mai acceptați corupția, nepăsarea, țara lui “merge și așa”.

Pentru a economisi niște bani, cei din acest club n-au vrut să monteze burete antifonic ignifugat, iar acum zeci de oameni sunt morți sau pe moarte ca urmare a acestei măsuri. Genul acesta de rahaturi costă vieți și nu trebuie să le mai acceptăm.

Sper că oamenii ce vor să facă aceste lucruri sunt mai mulți decât cei influențabili tocmai de lucrurile pe care zic mai sus să le ignorăm, nefiind importante în situația de acum.

asus s5507

    46 comentarii

  1. Cozile de la centrul de transfuzii din Bucuresti au aratat ca romanilor le pasa de semenii lor. Dar ce facem cu cei care ar trebui sa-si faca treaba acolo unde sunt pusi si nu si-o fac? LA PUSCARIE!!!

      (Citează)

    • Da, le pasă DUPĂ. Să le pese înainte ar fi și mai bine. Poate ai observat că doar 200 de răniți au depășit capacitatea de primire a spitalelor. La cutremurul mare care o să vină o să fie o tragedie, n-o să mai fie cine și pentru cine să doneze. Așa că da, să le pese ÎNAINTE prin plata taxelor și să nu mai accepte mizerabili în posturi de conducere. Siguranța înainte costă. Donatul de sânge după și indignatul online și la TV e gratis.
      Ca să fiu rău până la capăt, o să înceapă de acu blogosfera și ziariștii care au pierdut câțiva membri să-și plătească taxele în mod corect fără artificii gen PFA, drepturi de autor, neplata TVA sau chiar evaziune directă? Vezi să nu. O să înceteze populația generală să mai ia salariu la negru ? Vezi să nu. Ține minte, când iei bani la negru, statul pierde și contribuția angajatorului. Chiar acum 2 săptămâni m-am certat cu cineva din familie care lucrează la negru și plătește ZERO taxe și care îmi făcea capul calendar că aoleo ce nașpa, vrea guvernul să ia impozit echivalent unui salariu minim (sau ceva de genul) celor care au conturi bancare (o măsură bună contra ăstora care lucrează la negru și au de fapt destui bani cât să mai bage și în conturi). Dar nu, el nimic, zero dacă se poate. Dar după aia indignare și revoltă în fața televizorului cu berea în mână că “de ce nu se face/construiește/inspectează/păzește/… domn’e așa și pe dincolo. E niște hoți ăia de la putere”.
      Și să n-o aud pe aia cum că e prea devreme, întâi să plângem morții și tot așa. Cu cât începi mai repede cu atât mai bine. Următorul incident se poate întâmpla în secunda asta. Riscul e permanent, nu se oprește din cauză ca s-a indignat lumea pe FB.

        (Citează)

    • Capacitatea pentru arși este mereu mică. Noul centru de la Floreasca, unul dintre cele mai moderne din Europa, zic ei, are 6 paturi.

        (Citează)

  2. Foarte bine puctat. Incredibil cata ura si prostie a generat un eveniment care trebuia sa ne uneasca…

      (Citează)

  3. Aratau la stiri ca deja au inceput controalele. Azi noapte, un nene cu o gentuta, mergea de la un club la altul si incerca usile (incuiate desigur). Tipic mioritic.

      (Citează)

    • E ceva generalizat. Controale nu se făceau nu din rea-intenție, ci pentru că nu are cine să le facă și n-a existat niciodată o inițiativă de a face sistemul să funcționeze.

        (Citează)

  4. Toata scoala am fost marginalizat pentru ca eram tocilar si luam note mari, cei smecheri se duceau un club si erau populari si cool. Iar acum sa imi para rau pentru o clasa de oameni pe care o detest si de care imi este scarba pentru ca au mintea slaba si pentru ca au descoperit ce consecinte grave are mersul in club?

    De sa fim solidari cu unii care nu au plecat acasa cand au vazut conditiile mizerabile din jegul acela de local? Ce responsabilitate avem noi ca ei au vrut sa isi bea mintile si sa-si zdruncine creierii in loc sa stea acasa sa invete pentru liceu sau sa-si faca vreun proiect pentru facultate?

    Ah, au vrut sa se distreze? Se repeta inca o data lectia ca nimeni nu are grija de tine cum ai tu. Pentru ca sa atribui vine si sa faca unii puscarie nu te scoala din morti si nu te vindeca de diformitatile cu care ramai dupa arsuri.

    Ultima biblioteca arsa de-a facut victime este cea din Alexandria, si de-atunci au trecut 2000 de ani. Si nu cred c-a reusit cineva sa moara la plimbare in parc. Dar in cluburi se moare pe capete si des si constant – batai si injunghieri, droguri si supradoze, alcool cu sau fara condus masina pe lumea cealalta.

      (Citează)

    • N-ai fost NICIODATĂ până acum într-un astfel de loc?

        (Citează)

    • Intr-un Fratelli pentru job, eveniment organizat de firma. Daca am trecut prin asa local, am vazut cum e si n-am stat pentru ca nu mi-a placut nu pot spune ca am fost.

      Sunt pline de fum, de mizerie, de turme de oameni care se inghesuie, de muzica data prea tare in boxe obosite. N-am ce cauta in asa ceva.

        (Citează)

    • Nici eu nu-s fan tot din motive de fum și muzică prea tare Prefer oricând o cafenea unde să pot vorbi cu oamenii, că a trecut vremea când doream să dansez și atât.

      Dar rămân conștient că, indiferent cât de rar aș trece acum prin cluburi, tot o fac, poate invitat de cineva, poate ca o excepție, și sunt supus acestor riscuri.

      Și dincolo de asta, chiar dacă nu aș fi eu în vreun pericol, sunt revoltat că alții sunt. Îmi dau seama că aceeași nepăsare, neglijență și corupție poate duce la tragedii în metrou, în tren, în avion, în magazine, în cafenele șamd.

      Nu privi asta ca pe o chestiune legată strict de cluburi.

        (Citează)

  5. Radule,, nu știu cum faci, ce faci de unde le scoți, dar te respect pentru părerile echilibrate și felul de a scrie.
    Am de învățat de la tine. Am crescut cu arhi, zoso și pitici gratis, iar acum te-am adăugat pe tine pe lista top5 blogări pe care-i citesc.
    M-ai câștigat ca cititor constant.
    Respect

      (Citează)

  6. O mica observatie: pentru respecta un minim de siguranta majoritatea cluburilor de gen din Bucuresti si din tara ar trebui inchise. Si majoritatea nici nu s-ar mai redeschide (din lipsa de bani sau disponibilitate de a investi suplimentar in siguranta). Lucrul acesta se stia de dinainte si printre altele tocmai de aceea nu s-a facut mare lucru.
    E de mentionat ca incidente de gen s-au manifestat in allte state, multe cotate peste Romania ca nivel de dezvoltare si civilizatie. Asta inseamna ca e foarte greu sa controlezi problema, la fel ca si accidentele auto.

      (Citează)

    • gabi: majoritatea nici nu s-ar mai redeschide (din lipsa de bani sau disponibilitate de a investi suplimentar in siguranta)

      Nu mă deranjează ideea. Eu nu am club. Știi de ce? Că n-am bani să-l fac așa cum ar trebui, conform legilor. Nu accept scuza unui compromis de dragul lăcomiei.

      gabi: E de mentionat ca incidente de gen s-au manifestat in allte state, multe cotate peste Romania ca nivel de dezvoltare si civilizatie. Asta inseamna ca e foarte greu sa controlezi problema, la fel ca si accidentele auto.

      S-a întâmplat peste tot, dar depinde ce-a învățat fiecare țară din asta și cum a modificat regulile.

      La noi, de exemplu, ce s-a schimbat după prăbușirea din Apuseni? După moartea celor din elicopterul SMURD în apele lacului Sutghiol, pentru că autoritățile nu aveau motor funcțional la barcă? După incendiul din clubul din Constanța?

        (Citează)

  7. ok, vreau sa donez niste bani, stie cineva cine se ocupa?

      (Citează)

  8. Sunt de acord cu cele spuse de tine, da’ inainte sa dau share m-am gandit ca poate in zilele astea am putea sa ne tinem un pic gura si sa reflectam. Eu unul am spus prostii afectat de criza. Step back – watch – think – act. Cu accent pe act.

      (Citează)

  9. Mai este un aspect, chiar daca localul intruneste cerintele de functionare la data punerii in folosinta, organizarea unui Eveniment care nu se incadreaza in specificatiile spatiului este cea care face diferenta. Aici vina este aproape exclusiv a detinatorului spatiului si a organizatorilor iar aici este ca si cu soferii inconstienti: ce mai poti face dupa ce s-a produs accidentul?
    Personal am senzatia ca mass-media, politicienii, diverse vedete si firme profita un pic de eveniment (dar e greu sa demonstrezi asta). Toti se afiseaza acum la tv, sa fie vazuti dar aceasta “solidaritate” nu va tine mult, nu e prima data.

      (Citează)

  10. Referitor la pct.2 sunt foarte sceptic ca pe termen lung vom face lucrurile cum trebuie. Avem un mod foarte păgubos de a uita
    Concret: lucrez intr-un spital important, cu multe cladiri si cu sute de pacienti internati. Acum 5 ani dupa incendiul de la Maternitatea Giulesti au fost instalate in 20 de cladiri sisteme de alarma la incendiu. Timp de 3 ani au fost verificare si intretinute prin contract de service. Dupa schimbarea managerului contractul de service nu a mai fost prelungit. Si cum alarmele false se declanșau sau pur si simplu sistemele se defectau, singura solutie pentru electricenii spitalului a fost sa le decupleze de la reteaua electrica. Rand pe rand, pana s-a ajuns ca acum nici o cladire sa nu mai aibă sisteme de alarma de incendiu in stare de functiune. Așa că să nu credem că pe termen lung lucrurile se vor indrepta.
    Ps. Nu pot să va dau nume pentru ca as avea de suportat repercusiuni.

      (Citează)

  11. mircea (primul)

    01/11/2015 la 5:47 PM

    Toata lumea e cu solidaritatea-n gura. N-ar fi bine ca patronii glumei proaste care se numeste Colectiv sa primeasca niste arestare preventiva, din solidaritate cu reprezentatii clasei politice din cauza careia e tara asa cum e? Adica, daca nea Toni Grebla e pericol social ca primeste spaga struti, ma gandesc ca si patronii sunt pericol social ca au omorat 40 de insi. #stiicezic ?

      (Citează)

  12. Azi am fost la cumparaturi si prima data in magazin m am uitat dupa usi de evacuare si senzori / aspersoare.

      (Citează)

    • Am lucrat pe partea de securitate video și apoi am preluat si detecția de incendiu. Deformație profesională, oriunde intru văd imediat sistemele de detecție.

      La evacuare nu mă pricep, aia ținea de proiectare și alte sisteme, deși câte un pic am mai prins. N-ar strica un curs public pentru așa ceva, poate chiar în școală, unde se învață o grămadă de prostii, dar nu noțiune elementare despre astfel de lucruri, despre credite, despre circulația rutieră șamd.

        (Citează)

  13. Ba conteaza si ca cei de la elefant.ro sunt cei in discutie, numai sa stie lumea cu cine are de a face.

      (Citează)

  14. Da de domo nu zice nimeni nimic, ca au o campanie de halouin cu zombie. Cand am vazut-o ghici la ce m-am gandit? Conform campaniei poti sa scapi de zombi cu un frigider plin. Sa vezi acum ce li se umple frigiderul.

      (Citează)

  15. Acum toată lumea se agită că nu se respectă legi, că ISU etc, dar câți și-au făcut verificarea instalației de gaz la domiciliu, care e obligatorie prin lege ? Când vin cei de la gaze la verificare le sare lumea în cap că “iar au venit să ia bani”. Dacă ar fi un incendiu (explozie ?) într-un bloc de la o instalație neconformă lumea ar ieși și ar zice că cei de la gaz sunt vinovați. Țara lui “după”, vorba lui Radu.

      (Citează)

    • Bosule, nu știu pe ce lume paralelă cu asta trăiești tu, dar Engie, adică fostul GDF, vine el din auto-sesizare și-ți face reviziile.
      Hai să-ți spună fratili tău: am centrală, care are revizia făcută cu niște externi, instalația revizuită de GDf.
      Când au venit în inspecție la moa acas, mi-au cerut așa: proiectu cu centrala trecută-n planul de alimentare cu gaz, 2 focuri, rezivia la zi a centralei- valabilă, mi-au schimbat că vreau sau nu furtunul și un robinet, mi-au dat jucărie d-aia de țiuie la gaz și la cerea mea expresă, mi-au montat o electro-vană, care închide automat alimentarea cu gaz în casă, când aparatușu ăla piuie că detectează.
      Deci, că vrei nu vrei, dacă ai gaze de la GDF, ăștia vin în control, remediază automat dacă descoperă vreo deficiență, fără să te întrebe. Dacă nu vrei, îți ia contoru sub aripă, închite robinetul și pleacă. Te pupă din mers. Pentru că nu-și asumă riscul,ca un cap de bivol să sară-n aer, fiindcă e prost.

        (Citează)

    • Duke: Acum toată lumea se agită că nu se respectă legi, că ISU etc, dar câți și-au făcut verificarea instalației de gaz la domiciliu, care e obligatorie prin lege ? Când vin cei de la gaze la verificare le sare lumea în cap că “iar au venit să ia bani”. Dacă ar fi un incendiu (explozie ?) într-un bloc de la o instalație neconformă lumea ar ieși și ar zice că cei de la gaz sunt vinovați. Țara lui “după”, vorba lui Radu.

      Nu știu la ce te referi. La unul din apartamente au venit, le-a deschis toată lumea, au măsurat, au notat că am furtun flexibil, e totul în regulă, au plecat.

        (Citează)

  16. Nu donati bani Antenelor! Risca sa fie blocati de infractiunile comise de seful lor securist. Nu mai zic ca dobanda pentru sumele adunate le ramane lor si ca nu avem habar ce se intampla de fapt cu banii respectivi.

      (Citează)

  17. Oare daca ala era concert de manelisti si nu de rockeri, se mai facea atata agitatie, mai iesea lumea la mars si la aprins lumanari?

      (Citează)

    • nu

        (Citează)

    • Dar dacă erau bătrâni de 90 de ani? Sau pușcăriași?

      Diversele aspecte ale unei tragedii o fac mai mult sau mai puțin tragică, întotdeauna este așa.

        (Citează)

    • Sa ramanem la exemplul dat initial: daca erau manelisti, singurele diferente ar fi fost la nivel de preferinte muzicale, si probabil de etnie, doua criterii pe baza carora nu trebuie discriminat.
      Si totusi, reactia publicului ar fi fost alta, sau de alta amploare. Daca nu ma insel, asta se numeste ipocrizie.

        (Citează)

    • Așa este, dar cu cât profilul victimelor este mai apropiat de profilul general al oamenilor, cu atât tragedia este și mai urmărită.

      Noi discutăm asta pentru că erau tot tineri și erau într-un club precum unele în care mergem și noi și ascultam muzică pe care am asculta-o și noi.

      În caz de maneliști țigani, probabil că pe alte bloguri si alte site-uri s-ar fi discutat la fel de mult subiectul, după preferințe. Și poate ar fi fost un marș, dar cu mulți fani manele prezenți. Aici probabil au fost puțini fani manele.

      Ce încerc să zic este că nu are rost discutarea subiectului pus de tine. Fiecare-și alege să urmărească subiectele ce-l interesează.

        (Citează)

  18. mircea (primul)

    02/11/2015 la 6:10 PM

    Garelex, era mai bine sa fi fost in club vineri

      (Citează)

  19. mircea (primul):
    Garelex, era mai bine sa fi fost in club vineri

    Cu siguranta. Pentru ca lipsa mea de emotii imi permite sa organizez eficient si rapid o evacuare de club.

      (Citează)

  20. nwradu:
    Multumesc, mă bucur să ajung. Cine mai e în top 5?

    Zoso, arhi, piticigratis și eftimie/vlad petreanu. Nu este o ordine cu primul sau ultimul. Vă văd ca cei mai bun și am ce învăța.

      (Citează)

    • E corect ca sunt… top.
      Nu face insa nimeni delimitare intre cantitate (troling en-gross) si informatie de calitate..
      #Nationalistipunctro cica e si ei in top…

        (Citează)

  21. frantz:
    Bosule…

    Vorbește gura fără tine și văd că și Radu face greșeala ta.
    La GDF (probabil) aveți în contractul de furnizare gaze și obligativitatea de a face verificările/reviziile cu ei.
    În lege scrie că verificările/reviziile sunt obligatorii, sunt datoria clientului DAR clientul le poate efectua cu orice firmă autorizată în acest sens. Deci când vin “cei de la gaze” la ușa (deși e datoria clientului să-i cheme), clientul zice “Hai la, voi face cu alta firmă”. Și sigur că nu face dar nici nu i se oprește gazul pentru că “țara lui după.”
    Asta e lumea în care trăiesc eu, boss.

      (Citează)

  22. mircea (primul)

    03/11/2015 la 10:19 PM

    Garelex, esti mai degraba autist. Cauta in dex, florist grump

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus