►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Mă enervează ipocrizia ce înconjoară știrea despre noul guvern din Canada, unde premierul Justin Trudeau a numit în cabinet o diversitate de oameni ca etnie, sex și ocupație. Jumătate din cabinet este format din femei, sunt doi indieni sikh, ministrul sporturilor este un fost campion paralimpic, blocat în scaunul cu rotile, iar la infrastructură a fost numit un șofer de autobuz.
Continuând, o amerindiană a fost numită la justiție la justiție, un etnic inuit la Ministerul Pescuitului, un om de afaceri la Finanțe șamd.
Și peste tot în România, s-a zis “Iată ce exemplu bun! Iată ce fac alții! Noi de ce nu putem avea astfel de guvern?!”
Serios, de ce nu putem avea noi un astfel de guvern? Reacția asta este o glumă bună!
De ce nu putem avea? Pentru că întreaga țară este cuprinsă de rasism, de ignoranță, de ură pentru tot ce nu-i de-al nostru, de frică de Dumnezeu manifestată prin puparea anormal de frecventă a moaștelor, de o închidere, chiar refuzare, a tot ce-i nou și eficient în favoarea celebrei vorbe “lasă că știu eu mai bine cum trebuie făcut”.
Haideți să le analizăm pe rând.
Canadienii au pus oameni din minoritatea sikh în Guvern. Să vă reamintesc ce val uriaș de ură a fost în România la ideea că ar putea veni aici imigranți străini? Nici nu pusese vreunul piciorul în România, nici nu avea de ce, că nu-i pe aici culoarul, și deja românii le cereau moartea prin vorbe precum:
Știu, sikh-ii nu sunt musulmani, ei cred într-un Dumnezeu creator, omniprezent, și în învățăturile a zece guru. Cumva mă îndoiesc că în fața unora precum cei ce-au lăsat comentariile de mai sus va mai conta această diferență între un bărbat bărbos cu turban și altul.
Uite, au pus minorități în atâtea ministere! Frumos la canadieni! Cum e la noi? Păi ungurii sunt considerați niște curve politice care primesc câte un minister doar pentru că se aliază cu cei de la putere. “O amerindiană la Justiție? Minunat!” Dar cum ar suna la noi un țigan la Justiție?
La ministerul sporturilor au pus un handicapat aflat în scaun cu rotile. Ce frumos, cine să știe mai bine importanța sportului pentru corp și minte decât un fost campion paralimpic, nu?
În România, vecinii unui om în scaun cu rotile i-au distrus rampa de handicapați construită la intrarea în bloc pentru acesta de către un ONG care face astfel de acțiuni pe cheltuială proprie. Vecinii de bloc, da? S-a întâmplat recent în București, unde o rampă de handicapați a fost construită la scările de la bloc pentru un tânăr de 20 de ani, iar după câteva zile locatarii au distrus-o complet pe motiv că a fost construită fără acordul lor. Acum respectivul tânăr se târăște pe scări, urcându-le câte una, de câte ori este nevoit să iasă din casă.
Motivația vecinilor? Nu le-a fost cerut acordul, iar dacă vrea rampă, să i se facă la ieșirea din spate, nu în față. Urmăriți știrea aceea și apoi întrebați-vă dacă unii oameni n-ar trebui bătuți măr.
În România, handicapații n-au ce căuta în față! Handicapații trebuie să iasă prin spate, pe rampa făcută pentru pubelele de gunoi. Pe acolo ieșea și tânărul respectiv până când a alunecat pe mizeria făcută de gunoaie și a căzut.
Să vă reamintesc când am fost la marșul ce protesta contra parcării pe trotuar și a blocării trecerilor de pietoni și a rampelor de urcare, iar majoritatea reacțiilor au fost “mai dă-i în mă-sa pe handicapați și pe pietoni, ce, nu trebuie să parchez și eu undeva?”
Încă o chestie: actualul premier, Justin Trudeau, 43 de ani, este fiul unui fost premier al Canadei din perioada 1980-1984, Pierre Trudeau. Așa arată clasa politică într-o țară normală, unde politicienii sunt respectați pentru acțiunilor lor suficient încât, ani mai târziu, inclusiv copiii lor să aibă parte de același respect și încredere. Numiți-mi din România un politician care, la încheierea mandatului, să rămână în memoria oamenilor ca fiind un bun gospodar, un om care și-a făcut treaba și apoi s-a retras lăsându-i pe alții să continue dezvoltarea țării. Numiți-mi din România un politician care s-a remarcat prin altceva decât dorință de a se îmbogăți cât mai repede, prin tunuri cât mai mari și cât mai obraznice.
Dar sigur, să-i admirăm pe canadieni. Ce oameni, ce țară frumoasă își construiesc! E de admirat.
Să-i admirăm și pe nemți, forța lor de muncă, precizia germană. Să admirăm și punctualitatea și infrastructura japoneză, corporațiile sud-coreene, nivelul extraordinar de înalt de trai din țările nordice, respectul pentru lege din… aproape toate țările moderne.
Să le admirăm pe toate de la distanță, dar să nu învățăm absolut nimic din ele, să nu aplicăm nimic aici, că e greu, trebuie efort, iar la final, când terminăm de admirat, să parcăm blocând trotuarul, să aruncăm chiștocul pe jos și să spunem clasica “băăăăi… nu mă învăța tu pe mine, că știu eu mai bine cum se fac lucrurile aici!”
Admirăm în stânga și-n dreapta fără să ne uităm niciodată că în fața noastră e o prăpastie și ne îndreptăm spre ea. Îi admirăm pe alții ce sunt suiți într-un tren modern, ce se îndreaptă cu forță spre viitor, dar noi nu vrem să ne urcăm, că-i riscul să amețim de la atâta bine.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
20 comentarii
09/11/2015 la 7:18 AM
Cum adică noi nu avem familii de politicieni? Cum, Petre Roman nu e fiul lui Walter Roman? Fiul lui Adrian Năstase nu coordonează relația UE cu Rusia? E? E?
Dorin(Citează)
09/11/2015 la 7:56 AM
eu nu stiu cine se intreaba de ce nu avem guvern ca in Canada? dar e stupida intrebarea. e ca si cum te-ai intreba de ce nu avem inparat ca in Japonia.
PENTRU CA SUNTEM MICI, FOARTE MICI!
Giovani(Citează)
09/11/2015 la 7:57 AM
*Imparat
Giovani(Citează)
09/11/2015 la 12:33 PM
“e ca si cum te-ai intreba de ce nu avem inparat ca in Japonia.”
Pai sa iti explic cu un banc:
Cica niste japonezi si niste romani lucrau la instalatii petroliere in Arabia. Cald, cumplit de cald acolo, lucrau in desert. Romanii, pe la ora 10, o taiau la umbra: mai scoteau o bere, mai prajeau un mic, tot intr-o petrecere o tineau. De muncit, caci. Japonezii trageau cu dintii de dimineata pana seara.
Dupa ceva vreme, se imprietenesc inevitabil cele doua grupuri. Asa ca romanii au si ei o curiozitate.
– Bai, japonezilor, de ce munciti mai, nene, ca apucatii si in mijlocul zilei, pe caldura asta?
– Pentru ca ne pasa de Japonia! raspund japonezii cu mandrie.
Acum au si japonezii o curiozitate:
– Auzi, bai romanilor, dar voi de de munciti, nene, in halul asta?
– Aaaa, pai pe noi ne doare in c.r de Japonia!
silicon_v(Citează)
09/11/2015 la 8:29 AM
Nu stiu cum vezi tu lucruirile, dar a vota mai multe generatii a aceleiasi familii este f aproape de neportism, in cazul in care nu vorbim de dinastii. Noua generatie nu trebuie sa lupte sa se remarce, sunt ajutati de relatiile familiei, doar nu o exista o gena a competentei. Avem si noi exemplul Elena Basescu, daciana Ponta. In cazul americanilor crezi ca nu mai sunt oameni destepti in tara decat Hillary Clinton sau celalalt frate Bush. Eu vad asta ca pe o slabiciune, oamenii ii voteaza mai mult din inertie nu pentru pentru candidatul respectiv.
Despre Tudeau am inteles ca este mult mai slab decat tatal sau. Printre altele a promis ca o sa angajeze in institutiile de stat 1/2 din personal femei, vezi curentum feminismului din vest. E strigator la cer, sa angajezi pe alte criterii decat cel al competentei. Cred ca asta se intampla si in relatia cu minoritatile.
Legat de ungurii de nostrii, da sunt considerati curve politice membrii UDMR, care sunt votati mai ales pe criterii etnice. Despre unguriii care sunt parte a unor partide care se adreseaza tuturor romanilor nu am auzit nimic de rau: Victor Orban, cred ca are ceva origini unguresti, Codruta Kovesi, a luat numele de fam de la sot, dar putini romani stiu asta. Astept ca ungurii sa faca politica pentru toti romanii, eu ii voi vota cu mare drag daca sunt seriosi.
Valentin(Citează)
09/11/2015 la 9:20 AM
Da, sa facem un guvern ai carui membri sa fie alesi pe considerente etnice, religioase si sexuale. Ce ar putea fi gresit in asta???
====
Ungurii sunt injurati pentru ca in fiecare guvern sunt fix aceleasi persoane. Au fost alesi (ce-i drept, de catre o parte a populatiei – minoritatea maghiara) aproape exclusiv pe baze etnice. Tocmai din motivul asta, ei stiu ca vor fi mereu votati si ii doare la basca de ce fac, cu cine se aliaza etc. Responsabilitate zero.
===
Dar hasi sa facem un guvern numai de “unguri”!
nashu_mare(Citează)
09/11/2015 la 9:59 AM
Radu,
Problema vine din educatie. Si aici nu ma refer numai la scoala. Ci si la cea primita de la parinti, biserica, locul de munca, vecini. De la televizor, prieteni si autoritati. De la bloggeri, seful direct si strainii cu care intri in contact.
Scoala iti spune sa nu furi pentru ca primesti nota mica. Maica-ta te cearta. Firma te concediaza. Statul te aresteaza. Biserica te ameninta ca sufletul iti ajunge in iad. Si la un moment dat bagi si chestia asta in sistemul de valori. De frica, de rusine, din convingere, din respect.
Incet-incet, televizorul a substituit celelalte surse de educatie. Daca copilul minune e toata ziua in prime-time, oamenii ajung sa considere ca aia e muzica adevarata. Indiferent de cate ore de muzica au facut la scoala. Daca Becali e considerat om de afaceri de succes pentru a luat pamant ieftin si l-a vandut scump, visul oricarui tanar e sa faca si el la fel, indiferent de facultatea pe care o termina. Daca Badea isi face dreptate “cu pumnul”, cei care il urmaresc asa cred ca e normal, indiferent de ce spune legea.
Citeam de curand un articol interesant despre teoria ferestrelor sparte: http://www.ct100.ro/teoria-ferestrelor-sparte-sau-cum-poate/
“Dacă se sparge o fereastră și nu o repară nimeni, oamenii care trec pe acolo vor trage concluzia că nimănui nu-i pasă și că nimeni nu este răspunzător. În curând, alte ferestre vor fi sparte, iar sentimentul de anarhie se va răspândi din clădirea aceea pe stradă, transmițând semnalul că orice este acceptabil”
Teoria respectiva a fost propagata la noi la toate nivelurile, in special prin intermediul presei: “toti politicienii fura”, “toti doctorii sunt spagari”, “toti judecatorii sunt corupti” “toti patronii sunt parveniti”.
Aici as putea sa inchei in stilul mioritic: “Din pacate, e prea tarziu, etc. etc”
Dar nu o s-o fac. Pentru ca evenimentele din ultimele zile, au declansat in mine (si vad ca nu sunt singurul) un resort. Care m-au facut sa inteleg ca nu e suficient sa inteleg cine a spart geamurile la casa, ci trebuie sa si ma apuc sa le repar.
1. Cum ar arata un program de voluntariat in care in loc de 10 000 de oameni care ies in strada ai forma 10.000 de oameni care stiu ce au de facut in cazul unui cutremur important?
2. Cum ar arata o platforma de comunicare care sa centralizeze rapid toate problemele “cetatii”, de la gunoaiele aruncate pe strada, la defrisarile ilegale?
3. Cum ar fi sa avem un proiect national de educare in care sa intelegi de ce e important sa ai un stingator in masina si sa stii sa-l folosesti, nu pentru ca iei amenda de la politist?
4. Cum ar fi ca in orice consiliu local, judetean, parlament, institutie publica sa ai un reprezentat al societatii civile care sa traga un semnal de alarma atunci cand se voteaza plantarea de panselute pe 1 decembrie?
Sunt proiecte care pentru unii sunt utopice, dar pe mine m-au motivat sa actionez.
Razvan C.(Citează)
09/11/2015 la 10:09 AM
Mare intelectual ai devenit . Mai bine ramai la review-uri IT si povesti despre burgari si excursi la aia te pricepi , imi si place sa citesc posturile respective ….
dan(Citează)
09/11/2015 la 10:13 AM
Da tatal premierului canadian a fost un om stralucit, din pacate el e mediocru at best, iar planul lor economic ( sa intre in recesiune 3 ani ) mi se pare riscant.
Uite si materialul lui John Oliver despre alegerile din Canada
https://www.youtube.com/watch?v=0V5ckcTSYu8
andreiexe(Citează)
09/11/2015 la 10:17 AM
cat de bun pare articolul asta. pare scris la nervi, ceea ce nu-l face decat sa fie si mai bun.
in alta ordine de idei, ai perfecta dreptate. suntem o natie ramasa cu sute de ani in urma. nu suntem singurii dar nici nu ne place sa ni se aduca aminte acest lucru.
eu tot sper ca valurile de romani care au plecat pe afara se vor intoarce, aducand cu ei un minim de civilizatie si valori mai pozitive. problema este ca majoritatea romanilor stau in cird pe alte meleaguri, contact redus cu “lumea exterioara”. sa vedem ce se alege.
stefan(Citează)
09/11/2015 la 10:23 AM
Inainte de a ridica orice pretentie, zic eu ca sa asteptam putin sa vedem daca priministru desemnat va fi Dacian Ciolos, pentru ca numele acestuia a fost rostit inainte de a avea loc negocierile cu asa zisii reprezentanti ai societatii, iar acest lucru ar confirma faptul ca liderii ne sunt impusi de afara si nu are nici o rost ca sa ne facem iluzii. Nu stiu in ce masura ne mai putem face sperante cand in strada au iesit cateva zeci de mii de persoane fara ca protestele acestora sa conteze.
Marius M(Citează)
09/11/2015 la 11:25 AM
Cum frate sa-i darame rampa? Geez.
y430076(Citează)
09/11/2015 la 11:50 AM
Banc sec:
Cică Bulă era pe moarte.
Şi moartea era sub el…
Sorin(Citează)
09/11/2015 la 12:05 PM
@nwradu, le cam amesteci aici !
Fiecare țară are specificul ei și comparația cu Canada nu are nici o treabă cu România. Altele sînt problemele României, nu că nu are “minorități” la guvernare. Ar trebui să mai lași Mondeo-ul ăla și să mergi mai mult cu tramvaiul și autobuzul și o să ți se acrească de “minoritatea colorată”, nu o să mai ai idei din astea cu țiganii la Justiție… Iar la faza cu demolarea rampei, nu înțeleg de ce autoritățile nu-i amendează pe ăia care au demolat-o… niște ciobani, sînt din ăștia și în Canada, doar că acolo n-ai voie să faci așa ceva…
alias(Citează)
09/11/2015 la 12:31 PM
Doua aspecte care-mi par stridente intr-un articol interesant.
1.musulmani vs sikh;modul in care nu s-au integrat comunitatile de musulmani in tari mai civilizate din vest,componenta militanta si violenta a religiei lor(de care se delimiteaza prea putini),incidentele create de valul de noi refugiati-3 aspecte asa,la prima vedere, ce arunca in derizoriu comparatia.Altfel,din cate stiu,n-are nici naiba nimic cu musulmanii civilizati,ce ar dori sa se integreze in noua lor tara.
2.ungurii sunt vazuti prost-politicienii mai ales-pentru fluturarea ideii de autonomie de trei ori pe zi plus cand se mai nimereste.Si pentru rolul lor de cu…balama pe scena politica.Politicieni unguri care nu s-ar mai trezi cu ideea de autonomie teritoriala(impachetata mai mult sau mai putin elegant) in bot zi de zi ar fi bine vazuti.Altfel,parca avem un presedinte de etnie germana,nu?
Criteriile legate de sex (competenta nu tine de asta) in componenta guvernului,precum si o tendinta un pic cam populista sunt secundare
Sa nu uit: “Un tigan la justitie” ar suna in regula DACA SI NUMAI DACA e un om competent profesional si integru.In acest caz poate fi si etnic samoan,tibetan sau camerunez.Altfel e un populism gretos,in numele unei false corectitudini politice.
Peredhil(Citează)
09/11/2015 la 1:11 PM
Peredhil are dreptate, e un aspect f. important care, de altfel, s-a tot spus: cum să spui că în România minoritățile sînt persecutate cînd, de fapt, AM ALES UN PREȘEDINTE MINORITAR ? ce dovadă în plus vrei, că minoritățile NU sînt persecutate ?
avem însă 2 minorități “speciale”, mai “cu probleme”, pe care le știi f. bine: ungurii și țiganii. Stai un pic în Ardeal și o să vezi cum ungurii sînt cei care fac probleme românilor și nu invers… uneori probleme f f f mari (pe vremea lui Ceașca era îngrozitor, nu te servea în magazin dacă vorbeai românește, erau nenumărate discriminări evident ilegale). Iar dacă nu știi problemele cu țiganii și afirmi că ei sînt cei discriminați… nu ești român, ești picat de pe altă planetă, și atunci mai bine te lași de comentarii politice și compararea cu situația politică din Canada, Belgia și alte țări care au situații particulare FOARTE diferite.
alias(Citează)
09/11/2015 la 4:09 PM
De acord, hai sa-i laudam pentru mintea dezghetata. Dar atat, deocamdata. Ar fi interesant sa vorbim peste 2 sau 3 ani despre acest guvern si sa vedem si ce rezultate au. Deocamdata doar laudam gardul ca e vopsit frumos.
Cipper(Citează)
09/11/2015 la 7:04 PM
Adevarat tot ce ai spus…suntem in urma noi romanii si chiar si asa nu mai e nimeni ca noi destepti si inteligenti care le stiu pe toate,invidiosi unii pe altii(adevarati prieteni fata in fata si dupa ce ai intors spatele prietenul iti baga numai bete in roate).Eu traiesc in italia de vreo 4 ani de zile si incet incet parca ma dau in rand cu ei(oricum nu-s italienii cei mai drepti oameni)asta daca stai printre ei si nu printre romani.Avem mult de invatat si cel mai important e sa fim mai buni si sa mai lasam de la noi si dak avem ocazia si putem sa ne ajutam intre noi,doamne ajuta!
ionel(Citează)
10/11/2015 la 12:40 AM
Oare Corneliu Coposu sau Ion Ratiu nu au copii?
Fernet(Citează)
10/11/2015 la 7:07 PM
Domnilor sunt de 10 ani in Canada. Bine este clar ca nu se compara cu Romania dar tare mi-e teama ca dupa cativa ani sa-l regretam pe Harper (un soi de Emil Boc)
virgil(Citează)