un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review TP-Link Touch P5, primul router cu touchscreen

26 Nov 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

tp_link_touch_p5_foto
TP-Link lansează chiar astăzi în România noul model Touch P5, un router de capacitate 1900 Mbps în total wireless și care are, fix în centrul carcasei, un ecran tactil color din care-l poți configura.

De ce? Cine vrea un router cu touchscreen, m-am întrebat și eu. Nu știu, deși am găsit vreo două utilizări bune ecranului, vi le zic în review. Și, din fericire pentru ei, Touch P5 s-a dovedit un router foarte performant, de fapt chiar a trecut pe primul loc în toate testele mele pe cablu. Vi-l recomand cu plăcere. Gândiți-vă la el ca la un Archer C9 cu touchscreen, pentru generația care vrea ecran tactil în orice aparat.

Specificații TP-Link Touch P5:

  • 4 porturi 10/100/1000 Mbps în LAN și 1 port WAN
  • wireless total 1300+600 Mbps pe 5,2 GHz și respectiv 2,4 GHz, suportă 802.11a/b/g/n/ac
  • un port USB 3.0 și un port USB 2.0
  • trei antene externe
  • rețea guest, funcții QoS, print server, file server, IPv6, control parental, noua interfață rapidă TP-Link
  • ecran tactil color de 4,3 inchi, rezoluție 128 ppi
  • dimensiune 284 x 157 x 52 mm

Preț: în jur de 700 de lei la eMAG și la PC Garage, verificați prețul curent.

AMBALARE, ACCESORII ȘI INSTALARE

Ambalarea e tipică TP-Link, în cutia lor verde tradițională, iar în pachet am găsit routerul, cele trei antene externe, alimentatorul de priză și un cablu Ethernet.

Instalarea oferă mai multe posibilități față de un router normal pentru că acum ai touchscreen la dispoziție. După pornirea routerului, îl poți configura integral de pe acest ecran și, de altfel, eu așa am făcut. Există un wizard care te poartă prin pașii necesari de alegere a conexiunii, introduci parola șamd. Ecranul funcționează foarte bine, are o tastatură ca de mobil și rezoluție foarte bună, iar interfața răspunde suficient de repede la apăsări.

Dacă vrei să faci configurarea din PC, te poți conecta la router pe coordonatele:

  • adresa: http://192.168.0.1 sau http://tplinkwifi.net
  • user: admin
  • parola: admin

Odată intrat aici, lucrurile merg ca la orice alt router. Nu necesită nici o setare specială dincolo de conexiunea la Internet și setarea unor parole pentru rețelele wireless.

CONSTRUCȚIE

Routerul seamănă ca formă cu Archer C2 și-mi inspiră imaginea unui acoperiș japonez, în lipsă de o comparație mai bună. Plasticul este mat, iar pe partea de sus are câteva găuri de ventilație date într-un model abstract ce-i dă un aspect plăcut. E un router care, mai ales cu acel ecran color, nu deranjează ochiului dacă-l pui la loc vizibil în casă.
tp_link_touch_p5_04

Pe partea de jos sunt patru picioare mici de cauciuc, suporți de prindere pentru perete și alte găuri de ventilație.

Iată partea din spate:
tp_link_touch_p5_05

Avem acolo în ordine:

  • conectorul de alimentare
  • butonul de pornire/oprire
  • portul USB 2.0
  • portul pentru cablul de Internet (albastru)
  • cele patru porturi pentru rețeaua locală (galbene)
  • un mic buton de resetare

Cu un port USB 2.0 și unul USB 3.0, primul este probabil gândit pentru conectarea unei imprimante, iar al doilea pentru un stick USB sau hard-disk extern, interfața USB 3.0 fiind mult mai rapidă. Conectorul USB 3.0 este pe colțul routerului, un mic mai jos și ascuns.
tp_link_touch_p5_12

Partea pe care o veți observa cu siguranță este ecranul tactil. Este color, 128 ppi spune producătorul, iar rezoluția pare bună pentru ce te-ai aștepta la un router. Sub ecran se află un buton capacitiv Home, iar mai jos o fantă îngustă prin care iese o lumină albastră, ca să contribuie în plus la aspectul SF.

Nimic de reproșat pe total, e bine construit și-mi place că plasticul nu mai este la fel de lucios precum la alte modele negre.

PERFORMANȚĂ TRANSFER

Trec direct la acțiune, că știți deja că fac testele pe conexiunea mea Fiberlink 1000 Mbps de acasă, cu PC-ul conectat prin cablu la router. Pe speedtest, server RCS-RDS București, am obținut un uimitor 942 Mbps, cu 2 Mbps peste cel mai rapid router din testele mele, iar anteriorul router era un Asus AC3200 care costă dublu. Felicitări TP-Link, au creat un firmware foarte bun (eu am folosit versiunea 151013).
tp_link_touch_p5_test_fiberlink_1000

Pe torrente, luând torrentul cu cele mai multe surse de pe un tracker mare românesc și calculând viteza medie de transfer (practic am împărțit dimensiunea torrentului la întreg timpul de transfer, cu tot cu perioadele mai lente de început și final), am obținut 76,5 MB/sec, o viteză medie foarte mare. Vârful a fost și mai sus.
tp_link_touch_p5_interfata_03

Iată-le sub formă de grafic.
performanta_cablu_tp_link_touch_p5

Touch P5 poate genera două rețele wireless separate, una b/g/n de maxim 600 MHz și alta ac/n/a de maxim 1300 MHz, pe frecvențe diferite, conform graficului de mai jos:
capacitate_wifi_tp_link_touch_p5

Pe fiecare rețea poți conecta ce dispozitive vrei tu. Standardele de transmisie sunt așa făcute încât viteza maximă o prinzi pe 802.11ac cu canal de 80 MHz, cel mai lat pe care-l poate face routerul, unde am avut parte de o performanță foarte bună în testul speedtest, adică 542 Mbps. Pe rețeaua mai mică și 802.11n cu canal de 40 MHz am prins 131 Mbps, o viteză uzuală.
tp_link_touch_p5_test_wifi_actp_link_touch_p5_test_wifi_n

Traducând în MB/s, rezultă cifrele de mai jos, puse de mine sub forma unui grafic ușor de văzut.
performanta_wifi_tp_link_touch_p5

Care-i faza cu vitezele teoretice de 1300 Mbps și 600 Mbps, dacă în practică nu se ating cam jumătate din acestea? Păi simplu, cam acestea sunt limitele unui singur dispozitiv. Eu folosesc o placă wireless specială, cu 3 antene și de înaltă performanță, pentru teste. Un telefon sau un laptop probabil că nu va prinde nici atât, că folosește antene mai slabe. Routerul are însă capacitate mai mare pentru a putea gestiona simultan mai multe dispozitive conectate la router, că poate nu ești singur în casă sau birou.

Cu semnalul wireless n-am avut probleme. Nu l-am mai măsurat în mod special, dar a acoperit toată casa fără probleme atunci când l-am pus în centrul ei.

USB

Pentru USB am utilizat un SSD extern foarte rapid, conectat la portul USB 3.0. Routerul l-a detectat imediat și mi-a spus cum îl pot accesa (ca unitate în rețea, FTP etc). L-am accesat ca pe o unitate din rețea scriind în Windows Explorer adresa \\touch_p5-share și am avut direct acces la fișiere.

Am copiat pe router două foldere ca test. Unul conține un singur fișier de aproape 1 GB, simulând copierea unui film, celălalt 199 de fișiere de mici dimensiuni, simulând copierea de documente sau de fotografii, că mi se par cele mai uzuale situații. Faptul că sunt mai multe fișiere ce trebuie scrise și închise reduce un pic viteza totală, iar rezultatele sunt cele de mai jos:
performanta_usb_tp_link_touch_p5

Am rulat și un test CrystalMark de testare a unității de stocare. Rezultatul din stânga este pentru unitatea conectată la router, cel din dreapta pentru aceeași unitate conectată direct în calculatorul meu pe USB 3.0.
tp_link_touch_p5_interfata_01tp_link_touch_p5_interfata_02

Eu mă declar mulțumit. Viteza nu este foarte mare, dar este bună pentru un router. Atât pot routerele în general, că nu au un hardware optimizat pentru transfer de fișiere. Pentru viteze duble, chiar triple, aveți nevoie de un Network Attached Storage.

INTERFAȚA DE PE ECRANUL TACTIL

Ecranul tactil îți permite să configurezi întreg routerul, mai puțin, culmea culmilor, exact partea de USB, adică fix momentele când mergi la router, înfigi ceva în el și ai vrea să ai posibilitatea de a configura respectiva unitate de stocare direct de acolo, din router. Fix asta nu se poate.

Lăsând la o parte USB-ul, poți configura cam orice altceva din ecranul routerului, într-o interfață diferită de ce ai pe PC, dar cu aceleași funcții și opțiuni. Puteți vedea cam toate ecranele și opțiunile în galeria de mai jos.

Special pentru router, există desigur câteva opțiuni suplimentare pentru acest ecran. Poți regla intensitatea luminoasă, ce fel de ceas să afișeze (analogic sau digital) și după cât timp să se stingă ecranul (ceea ce ei numesc screensaver). Dacă nu umbli câteva minute pe router, ți se va cere parola de administrator data viitoare când îl accesezi, ca să se asigure că nu umblă cineva nesupravegheat.

Când este util acest ecran tactil:

  • poți vedea direct pe ecran parola rețelelor guest. Acesta este practic ecranul principal și-i poți spune cuiva care te întreabă de wireless “uită-te acolo pe ecran”.
  • să zicem că ai copii și, înainte să ieși pe ușa casei, poți activa direct din router opțiunile de Parental Control sau să oprești wireless-ul sau să activezi vreun QoS atunci când ai nevoie.
  • poți vedea cât e ceasul, apeși pe ecran și apare și ora.

Cam atât. În general routerul este un echipament de tip deploy-and-forget, cum s-ar zice, adică nu umbli toată ziua la el.

tp_link_touch_p5_ecran_04

tp_link_touch_p5_ecran_05

INTERFAȚA WEB ȘI FUNCȚII

De pe desktop poți accesa routerul în browser. Touch P5 beneficiază de aceeași interfață super-rapidă și ușor de utilizat pe care ma văzut-o și pe Archer C9. Este un firmware bine scris și cu o interfață pe măsură, în care modificările tale se implementează aproape pe loc. De exemplu este printre puținele dăți când văd un router că schimbă parola sau tipul rețelei wireless cu o simplă apăsare de buton, fără o resetare completă sau parțială.

În rest nu sunt multe de zis. Routerul are câte un pic din toate, de exemplu poți conecta o imprimantă, are suport pentru IPv6, are setări Quality of Service de nivel mediu (adică poți stabili niște priorități, nu doar să limitezi banda), control parental cu blocarea accesului la site-uri ce conțin anumite cuvinte alese de tine, iar pentru USB există și opțiunea emulării unui server DLNA.

Cele mai importante sunt:

  • mod de funcționare: router, repetor sau access point
  • QoS cu limitare bandă și setare a trei tipuri de priorități
  • două rețele guest
  • USB cu opțiune de accesare prin rețea, FTP cu user și parolă și DLNA
  • IPv6
  • Dynamic DNS cu două servicii
  • configurare wireless în care poți alege ce standard și ce dimensiune de canal vrei și puterea de transmisie
  • control parental, blochezi accesul la diverse site-uri ce conțin cuvinte alese de tine (de exemplu “playboy”)

CE E BINE

CE E RĂU

  • Performanță foarte bună pe cablu.
  • Performanță excelentă pe wireless.
  • Rezultate bune pe USB.
  • Interfață rapidă, bine gândită, firmware bine scris.
  • Din ecranul tactil nu poți configura setările USB.

CONCLUZIE

TP-Link Touch P5 este un router excelent și, la ora scrierii acestui articol, cel mai bun din tot ce-am testat eu până acum ca performanță pe fir. Acest transfer foarte rapid pe cablu este secondat de o performanță foarte bună wireless și chiar și USB și de o interfață ușor de utilizat. Ecranul tactil nu este util decât pentru câteva scenarii, așa că priviți-l doar ca un element “cool” al acestui model, o demonstrație că se poate face și așa ceva.

Preț: în jur de 700 de lei la eMAG și la PC Garage, verificați prețul curent.

Un fel de Touch P5 fără ecran tactil și cu o formă mai ciudată este TP-Link Archer C9: citiți review, îl găsiți la aproximativ 600 de lei la eMAG și PC Garage.

asus s5507

    22 comentarii

  1. Salut, cum se împacă cu ipv6 de la rds? Îl vede din prima sau e nevoie de alte configurări? În rest, nu văd deloc necesitatea unui ecran tactil pe un router

      (Citează)

  2. Nu-s absolut sigur, dar D-Link precis avea un router cu ecran. Da, se pare ca aveau unul in 2010
    http://www.alphr.com/news/354601/d-link-launches-worlds-first-touchscreen-router
    Schimba titlul te rog, este evident o informatie eronata daca nu chiar o minciuna.

      (Citează)

    • TP-LINK Romania

      28/11/2015 la 10:53 AM

      Touch P5 este primul router cu touchscreen lansat de TP-LINK si primul router din lume care are un procesor dedicat interfetei touchscreen. De asemenea, in segmentul de routere destinat uzului casnic, in Romania, nu au existat routere care sa dispuna de o interfata touchscreen fiabila, care sa permita configurarea completa a routerului, inclusiv pentru utilizatorii fara cunostinte de retelistica.

        (Citează)

  3. De ce ai copia aspectul iOS-ului pe un router?

      (Citează)

  4. si Mikrotik-ul meu are touchscreen, de ceva vreme.

      (Citează)

    • Exact, sunt modelele din familia RB2011UiAS-IN. Eu il am de cel putin 3 ani de zile. Pe ecran poti vedea grafice cu vitezele de transfer, seta ip-uri si alte lucruri banale.

        (Citează)

    • Cum se impaca cu PPPoE-ul de la RDS? din cate am citit e depare de a suporta 1Gbps.

        (Citează)

    • TP-LINK Romania

      28/11/2015 la 10:56 AM

      Modelele de routere din familia Mikrotik specificate de dvs. adreseaza un segment de piata diferit. Aceste echipamente sunt destinate, cu preponderenta, segmentului SMB, avand in vedere caracteristicile tehnice de care dispun, caracteristici destul de complexe pentru care configurarea nu este simpla si la indemana utilizatorului obisnuit. Unele din aceste caracteristici care nu se folosesc in mediul casnic sunt: slot SFP, cinci porturi Fast Ethernet și cinci porturi Gigabit Ethernet cu capabilitati PoE, protocoale de rutare avansate inclusiv RIPv2, OSPF și BGP, interfata serial RJ45 pentru administrare cu acces prin intermediul Telnet sau SSH.

        (Citează)

  5. …but why?

      (Citează)

  6. Da, si Dlink si Belkin chiar (pe vremea cand faceau routere) au avut ceva similar insa la Dlink era de fapt un touchpad iar Belkin doar dadea erori si era mai mult informativ. Despre Mikrotik, nu stiu cati il pot configura asa cum trebuie acasa iar din acel touch poti seta doar chestii minimale, mai mult este pentru vizualizarea log-urilor…este nisat acel model pe care si eu l-am ochit acum ceva vreme si inca il ochesc dar cand o sa ii bage si AC-ul.
    Asta se pare ca intr-adevar este primul cu touch lansat in Europa care utilizeaza un STMicroelectronics pentru interfata touch si nu procesorul din router.
    In felul lui este inovativ pentru ca multora o sa le fie mai usor sa il configureze din interfata touch decat sa se lege la el cu un PC, sa intre pe web…etc….
    Cred ca trebuie sa vedem partea buna, poate urmeaza si restul de producatori cu ceva similar si imbunatatit, chiar daca unii dintre noi sunt Asus, TP-LINK, Mikrotik, Netgear, Dlink sau mai stiu eu ce alte branduri addicted :).

      (Citează)

  7. Salut,pare interesant acest Router,insa eu sunt curios de puterea semnalului,si aici ma refer la o Casa cu 3 camere ce Semnal ar avea… ar merita investitia in acest Router?

      (Citează)

  8. Cand am inceput sa citesc articolul chiar eram curios ce pret ar putea sa aiba pentru ca ma asteptam la un pret iesit din comun, ca sa fiu sincer cam dublu. Probabil ca o sa se bucure de succes la un anumit segment tinta, iar dupa o perioada astfel de routere vor deveni un trend.

      (Citează)

  9. Radu zice
    Nu fiti prosti niciunul !
    Routerul TP-Link Touch P5, o fi el primul router cu touchscreen, dar NU E
    PENTRU FIBERLINK este pentru orice altceva.
    Cum veti spune ?
    Pai e simplu
    Nu are intrare de fibra optica,
    nu are iesire pentru telefonie
    este un bluf cu toate ca poza aia arata 942 cu 206 megi, nu ai cum sa verifici ca e facuta cu P5 mai ales pe fiberlink-ul de la rds.

      (Citează)

    • *facepalm*

        (Citează)

    • Sall!
      Va rog sa-mi recomandati un router bun pentru RDS.
      Acum utilizez un 300Mbps Wireless N Router
      TL-WR841N si se intrerupe foarte des semnalul wireles si uneori imi intrerupe si semnalul pe cablu!
      Din aceasta cauza vreau sa-l schimb cu unul mai performant, cu un semnal wireles mai puternic, pentru ca, vreau sa utilizez si un tv marca Samsung (you tube, google, hbo go, etc.)
      Va multumesc!

        (Citează)

    • Câți bani?

        (Citează)

  10. Eu m-am uitat la un router wireless Gigabit TP-LINK Archer C9, Dual-Band, 1900Mbps la un pret de 529,99 Lei, pret redus (649,99 lei).
    Nu vreau sa fac rabat la pret si sa cunpar un router doar ca sa-l returnez sau sa-l tin de mobila.
    Router bun, pret accesibil – sa zicem pana intro mie de lei!
    PS. Mai am achizitionat si un Range Extender wireless TP-LINK RE355, AC1200 Dual Band.
    Va multumesc pentru ajutorul acordat!

      (Citează)

  11. Va multumesc d-le nwradu pentru consultanta acordata.
    “Pentru efectuarea unei lucrari de buna calitate, parerea unui specialist conteaza!”
    “Pentru efectuarea unei lucrari de inalta calitate si complexitate, pune un specialist sa o execute!”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus