un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

“Mami, dar n-au murit, nu? Doar s-au dus în rai…”

10 Nov 2015  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

Am fost duminică din nou în fața clubului Colectiv. N-a fost ceva plănuit, ci pur și simplu o decizie de moment luată la semaforul din zonă.

Am fost impresionat de ceea ce se întâmplă în continuare acolo. Erau zeci de oameni veniți să lase o floare sau o lumânare, într-o tăcere respectuoasă față de acel loc. Mulți veniseră de la bisericile din zonă, probabil ieșiți de la slujbă și mergând apoi la Colectiv pentru a pune o lumânare, dar foarte mulți veneau de la depărtare, direct cu mașina.

Pe jos este cine știe al câtelea rând de candele, că urmele topite ale celor vechi se văd în continuare pe asfalt. Sunt sute, poate mii în continuare aprinse. Oamenii au lăsat din loc în loc chibrituri sau brichete cu care cei veniți fără le pot aprinde pe ale lor. S-au făcut culoare printre candele, pe unde lumea intră și citește mesajele lăsate pe steaguri sau pe hârtii și se uită la fotografiile lăsate de prietenii celor dispăruți.

Am văzut pe fețele tuturor celor prezenți, în primul rând, șocul lăsat de această scenă. Dacă nu ai mai fost acolo niciodată, e șocant acel moment când vezi ce altar uriaș a devenit intrarea în fabrică și când vezi fotografiile unor oameni atât de tineri, atât de mulți, lipite acolo. Și nici măcar nu sunt toate. Am văzut oameni plângând și nu mă miră – e o scenă tare apăsătoare.

Ce m-a bucurat, într-un fel, a fost să văd cât de mulți oameni veniseră acolo cu copii mici. Unii erau purtați în brațe, alții ținuți de mână de părinții lor, dar era plin de copii. Asta e bine. Sper că toți acești oameni se vor uita la marea aceea de candele aprinse și apoi se vor uita la copilul de lângă ei, mic, vesel, care nu înțelege ce-i acolo și de ce-a fost adus. Se vor uita la el și poate-și vor spune “nu vreau ca și copilul meu să pățească așa ceva” și apoi se vor duce să lupte pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple.

Un copil s-a uitat la fotografiile puse acolo și apoi și-a întrebat mama “dar n-au murit și copii aici, nu?“. Ba da, față de viața pe care-o aveau înaintea lor, mulți dintre cei ce-au murit acolo erau copii. Și cu siguranță toți erau copiii cuiva. Unele fețe din fotografii așa par, de copii.

O fetiță, chiar lângă mine, se uită la toate florile puse acolo, la troița de lemn adusă de cineva, la oamenii din jurul ei care plâng și apoi, nedumerită, își întreabă mama de a cărei mână se ținea: “mami, dar n-au murit, nu? Doar s-au dus în rai…“. Ne-am uitat vreo 5 oameni din jur la ea. Maică-sa n-a zis nimic, că nu mai avea ce. Eu, care de obicei sunt rece și calculat, am simțit cum mi se umezesc ochii.

La panoul mare cu fotografii din dreapta intrării un domn din spatele meu, însoțit de soție și doi copii mici, spune “uite că i-am pus fotografia pe toate mașinile și cisternele noastre, dar aici nu”. Probabil se referea la Claudiu Petre, a cărui fotografie lipsește de acolo, dar se găsește în multe alte locuri din zonă, inclusiv în continuare pe copacul de la colț, unde a fost lipită în urma marșului de pe 1 noiembrie. Lumânările și florile de acolo nu mai sunt, dar fotografiile au rămas pe copac.

asus s5507

    16 comentarii

  1. Eh, pana la urma poate vor invata si romanii, coruptia ucide.

    Coruptia ucide pe drumuri si autostrazi, corupatia ucide in spitale, coruptia ucide la judecatorie, coruptia ucide in cluburi.

    Toti cunoastem pe cineva care lucreaza la stat pe salar de mizerie, dar “se descurca”. Poate data viitoare nu ii vom mai privi cu admiratie si vom intelege implicatiile unei spagi asupra vietii sau mortii noastre.

      (Citează)

  2. mircea (primul)

    10/11/2015 la 9:54 PM

    Eu nu stiu de ce regret mai mult ce s-a intamplat: ca au murit aia sau ca sunt pur si simplu exasperat ca peste tot vad numai cazul asta. Nici la pisoar la servici nu pot sa ma duc fara sa scoata unu capu si sa urle #colectiv. Dap, aia sigur s-au dus in rai, ca sunt ingeri. Dar de ce or mai fi plecat de-acolo? Mi se pare de-a dreptul deplasat sa te duci cu un copil care abia a invatat sa se lege la sireturi acolo si sa ii explici cum sta treaba cu moarta, buretii si ISU. Mi se pare si mai de prost gust sa indoctrinezi un copil cu idei inepte care au legatura cu divinitatea. Si mi se mai pare de-a dreptul ipocrizie sa canonizezi niste insi si sa ii scoti ingeri si sfinti ca au murit arsi, in grup. Oare daca mureau in decursul unui an cum se numeau? Probabil statistica. Oricum prinde la pu(b)lic asta, deci ramane cum s-a stabilit: hashtag colectiv

      (Citează)

  3. Și totuși… cu riscul de a lua voturi negative, în continuare mi se pare că se exagerează MULT rolul corupției în evenimentul ăsta, ignorînd vina concretă, punctuală.

    1) vina, de departe cea mai mare, este a celui care a dat foc la artificii în interor, fără să se asigure. A existat cumva vreun document falsificat (deci, prin corupție) că buretele și ce mai e pe acolo este iginifug ? NU ! și atunci de ce mama naibii a aprins foc deschis acolo ? în ORICE local care are autorizația în regulă, obținută fără șpagă, există materiale inflamabile: tapet, perdele, etc. Aprinzi foc acolo ? NU !

    2) iarăși nu văd cum corupția a fost cauza directă a evacuării deficitare. Oamenii știu că localurile sînt în clădiri vechi, văd bine că nu există prea multe ieșiri, și totuși, nu sînt alarmați de asta. Nici clienții, nici proprietarii. Iar faptul că vreo ieșire e blocată cu materiale de construcții sau pur și simplu s-a pierdut cheia de la ea (da, există multe săli în care nu e ușor de găsit cheia de la toate cele N uși, majoritatea încuiate, deci nici o șansă în caz de incendiu), este din punctul meu de vedere dovadă de IRESPONSABILITATE (a se citi NEGLIJENȚĂ CRIMINALĂ), nu corupție. Poți avea toate avizele în regulă, luate pe bune, și apoi te doare în bașcă și ții ușile de incendiu închise ca să nu ai probleme cu hoții (zic ipotetic, legat de alte clădiri pe care le-am văzut, nu de clubul acela).

      (Citează)

    • Păi totul e legat de corupție.

      ISU a venit să ia șpagă, deci nu au controlat cu adevărat ce fel de burete e pus, că altfel închideau clubul.

      Pe aia de au pus buretele nu i-a interesat cel ignifug, pentru că știau că pot corupe un inspector să dea ok-ul sau știau că nici măcar nu cer avize pentru că tot corupția le permite să ocolească asta.

      Firma care a pus artificiile nu se temea de legi, nu aveau contract cu clubul, iar în declarație pirotehnistul a spus:

      “”Am vazut ca pe stalpii de sustinere este amplasat un burete, dar nu m-am apropiat sa vad din ce material este buretele respectiv. Nu am vazut prea bine tavanul, erau doar niste stinghii din lemn. Nu am pus mana pe buretele de pe stalpi, nu stiu din ce material era. Nu am stiut ca este burete, am vazut ca este doar un material”

      și

      “Nu pot preciza ce efecte pirotehnice am instalat, dar cred ca erau T1. Acestea erau inscriptionate in bulgara. Nu aveau nicio mentiune de utilizare in limba romana”

      http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20568744-pirotehnistul-care-instalat-artificiile-colectiv-nu-explic-cum-putut-produce-incendiul-referat-procurori.htm

      De ce? Că nu se temea de control, de legi, de avize, de certificări șamd.

      Nu e doar o neglijență minoră, nu e o greșeală. E un lanț întreg ce pleacă de la corupție. Despre ISU și ce caracatită era acolo poți citi pe la Tolontan și alții.

        (Citează)

  4. mircea (primul)

    11/11/2015 la 6:04 AM

    Plus ca aia functionau legal. Situatia atipica si pentru care nu aveau autorizatii au provocat-o singuri. E ca si cum ti s-ar omologa masina pentru drumuri publice si pe urma tu i-ai monta un motor cu reactie, ai da foc unui cartier intreg si de vina ar fi aia care ti-au dat omologarea. E bine cu coruptia

      (Citează)

    • La fiecare doi ani, o autoritate (sau o persoana atestata de autoritate) iti va verifica acea masina sa se asigure ca e conform specificatiilor. Mai mult, exista controale in trafic sa se verifice ca masina e conform specificatiilor. Daca i se pare unui politist ca masina nu se incadreaza, te poate trimite la control in aia 2 ani.

      Iar daca tu ai da da foc unui cartier si ar muri zeci sau sute de oameni, din cauza motorului, responsabil nu ar fi cel care ti-a verificat ultima data masina ci intreg sistemul care nu a putut sa controleze situatia incat sa nu se ajunga la tragedie => vina politica cu doua posibile cauze: incompetenta sau coruptie.

        (Citează)

    • @nashu_mare are dreptate, de asta in 2003 George W. Bush si-a dat demisia in urma incendiului din clubul The Station.

        (Citează)

    • Da, pentru ca Romania e stat federal, ca SUA. Si in Romania exista Parlament local in fiecare stat care are responsabilitati fata de cetatenii fiecarui stat in parte.
      Da, pentru ca in Romania, gradul de sustinere pentru administratie e la fel de mare ca in SUA.
      Da, pentru ca demisia cabinetului Ponta a fost ceruta numai pentru cazul asta.

        (Citează)

    • Pai da, si-au dat demisia si Donald Carcieri, guvernatorul Rhode Island-ului precum si Scott Avedisian primarul orasului West Warwick.

        (Citează)

    • Sunt impresionat. 8 ore sa raspunzi doar la primul meu punct. Si la ala tangential.

      Mai ai doua.

        (Citează)

    • Unii mai si muncesc, si nu prea aveam ce sa raspund la celelalte “doua puncte”.

        (Citează)

  5. Nu pot sa nu remarc faptul ca pe jos se vad o gramada de resturi de la candele si ceara topita. Tot nu am invatat sa facem lucrurile bine pana la capat.

      (Citează)

  6. animaloo:
    adica? ce sa faci pana la cap?

    Adica sa se gandeasca cineva sa stranga. E frumos sa pui candele dar trebuie sa mai si stranga cineva ceara topita. Stiu ca in biserica ortodoxa nu se strange ceara aia de la morti si vii decat cand nu mai e loc de lumanari noi.

      (Citează)

  7. nwradu:
    Păi totul e legat de corupție.
    “Nu pot preciza ce efecte pirotehnice am instalat, dar cred ca erau T1. Acestea erau inscriptionate in bulgara. Nu aveau nicio mentiune de utilizare in limba romana”

    Chestia asta întărește ce am spus eu – lipsa de responsabilitate individuală.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus