►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Știți că am urmărit subiectul loteriei bonurilor fiscale, dar acum e prima oară când am răs cu lacrimi datorită ei: toate extragerile făcute până acum au fost greșit efectuate.
Pe scurt, în ordinul ministrului ce reglementează loteria asta scrie că se trage la sorți suma câștigătoare, pe rând fiecare cifră începând cu cea a unităților. În extragerile de până acum, cei ce-au făcut extragerile au procedat invers, considerând că prima cifră ce iese din urnă este cea a sutelor.
De exemplu, la prima extragere au ieșit din urnă, 0, 0, 6, așa că s-a decis că sunt câștigătoare bonurile de 6 lei. Au fost câteva mii de câștigători, fiecare a luat vreo 50 de lei premiu. Conform regulamentului aprobat, extragerea 0,0,6 ar fi trebuit să însemne 600, ceea ca ar fi însemnat complet alți câștigători, mult mai puțini.
Situația s-a repetat ulterior la toate extragerile. Cei ce făceau extragerea pur și simplu n-au observat acest detaliu.
Ce-ar trebui făcut acum? Păi ar trebui date din nou premiile, că alți câștigători meritau de fapt să împartă în fiecare lună câte un milion de lei. Extragerile deja efectuate sunt ilegale, nu s-a respectat legea.
Problema se complică aici din plin. Câștigătorii de drept mai au bonuri din acele luni? Probabil că nu. În plus, nu poți cere banii înapoi de la cei declarați deja câștigățori, poate deja i-au cheltuit și nu e vina lor această greșeală. Într-o țară normală, câștigătorii de drept ar da în judecată statul și ar câștiga imediat procesul, iar câștigătorii nemeritați ar rămâne și ei cu banii.
Pun pariu însă că această greșeală de un milion de lei pe lună va rămâne nesancționată. Nu și-o va asuma nimeni, nu va fi nimeni dat afară. În sprijinul acestei afirmații vine un comunicat al Ministerului de Finanțe care deja se spală pe mâini de tot și spune că de fapt a procedat bine:
În cadrul simulărilor viitoarei extrageri, s-a concluzionat că pot apărea dificultăți în rândul participanților, datorită faptului că în cazul Loteriei bonurilor fiscale cifrele extrase din cele trei urne reprezintă de fapt o valoare exprimată în bani, iar aceasta trebuie citită de la stânga la dreapta. Astfel, pentru ca și ordinea de extragere din urne să fie în concordanță cu modul de citire a rezultatului obținut și pentru a facilita receptarea corectă și a evita confuzia în rândul participanților la Loteria bonurilor fiscale, Comisia a decis să procedeze, în cadrul celei de a III-a etape, care se referă la suma câștigătoare, la extragerea bilelor începând cu cifra sutelor.
Adică celor din comisie le-a fost greu să respecte regulile și și-au făcut ei unele. Cum adică prima cifră extrasă să fie de fapt ultima a numărului? Dar e ilogic, e stupid, va trebui să scriem numărul de la dreapta spre stânga pe hârtie, ca arabii! Nu ne pricepem!
Nu pot decât să sper că, la extragerea următoare, membrii comisiei vor decide din nou să nu respecte regulile și vor declara câștigătoare fix numerele jucate de mine, indiferent ce iese din urne, că nu mi-ar strica niște milioane de euro.
Asta s-a întâmplat la prima extragere. Pentru următoarele, Ministerul Finanțelor spune că s-au respectat toate legile, enumerând vreo trei legi, două ordonanțe și două ordine de ministru. Dubios, având în vedere că m-am uitat online la înregistrarea unei extrageri din august și, din nou, prima cifră scoasă este cea a sutelor.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
9 comentarii
17/11/2015 la 12:07 PM
Tara lui Papura Voda
Cristi(Citează)
17/11/2015 la 12:35 PM
Tareeeeee!
Cine da banii inapoi? Castigatorii sau comisia de …sortzi?
samE(Citează)
17/11/2015 la 12:52 PM
treaba romaneasca executata ca la carte !
razorsbk(Citează)
17/11/2015 la 12:57 PM
ce bine ca arunc toate bonurile, in afara de alea pe care le pot deconta sau pt garantie.
Giovani(Citează)
17/11/2015 la 5:01 PM
Nu au fost ilegale, ci nelegale.
GabrielG(Citează)
17/11/2015 la 6:59 PM
Intotdeauna l-am laudat in cercul meu de prieteni pe Tolontan pentru articolele de investigatii bine structurate. Felicitari Radu, foarte buna observatia!
Bogdan(Citează)
17/11/2015 la 8:35 PM
Treaba cu loteria bonurilor mi se pare a fi o chestie de papuași. Serios acum, că e o prostie. Ce om cu cap si activ ar pierde vremea? Dacă statul vrea să fie respectată legea, să-si facă treaba, nu să aștepte ca fomiștii să se certe cu vânzătoarea pentru bonuri fiscale. Asta mi se pare treaba de someri si pierde vară. Părerea mea.
frantz(Citează)
18/11/2015 la 2:33 PM
Inca o dovada de prostie suprema, sa incurci cifra unitatilor, zecilor si miilor este chestii elementare care se invata in clasa a II-a. Astfel de oameni competenti sint in Finantele din Romania ??? Pai atunci nici nu ma mir ca tara o luat-o la vale. Or dat o dovada de o prostie crunta, si le recomand cu toata caldura sa mearga la un doftor sa-si faca un examen psihiatric, si daca sint declarati imbecili mintal, atunci sa faca frumos sa elibereze scaunul cel caldut, si sa lase oameni normali la cap sa se ocupe de banii nostrii. Si cind stai sa te gindesti ca banii tai sint in grija lor…
Sorin(Citează)
19/11/2015 la 1:02 AM
iarăși mult zgomot pt nimic. Pe site-ul loteriei s-a afișat suma cîștigătoare, în lei, de ex 6 lei sau 250 lei sau cît a fost. Și cei care au avut bonurile respective, au cîștigat, și basta. Faptul că cele 3 cifre s-au extras într-o ordine sau în alta e o chestiune de detaliu, care nici nu trebuia reglementată prin ordin de ministru.
Din punctul meu de vedere marea prostie este participarea la această loterie a bonurilor de valori mari. Normal ar fi să se extragă max. 50 lei, să zicem, pt că pt valori mai mari, cine naiba cumpără fără bon ? scopul loteriei era să fie motivați oamenii să ceară bon la sume mici, de cîțiva lei, hai cîteva zeci, la care de multe ori NU se dă bon. Cine naiba cumpără de sute de lei și nu primește bon ? aici sînt lucrurile ilogice, nu la ordinea cifrelor.
alias(Citează)