un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Aruncați un ochi pe Geforce 950

18 Nov 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

25 comentarii

Am fost săptămâna trecută la o prezentare nVidia privind cea mai nouă generație de plăci video. Ce pot să spun, mi se pare impresionant că un 980 poate rula orice joc nou lansat, precum Fallout 4 , Call of Duty și altele ce apar acum, în rezoluție Ultra HD și la 60 fps.

OK, asta e 980 Ti. Un 980 simplu rulează bine aceleași jocuri în rezoluție 2560 x 1440 cu 60 fps, iar dacă joci ceva online, precum Heroes of the Storm, DOTA 2 și altele, te poți aștepta la 120 fps, jocurile online având cerințe ceva mai slăbuțe.

Acum, două idei pe care mi le-am format de-a lungul vremii:

  1. Dacă e să joci ceva, fă-o la cea mai bună calitate. M-am luptat foarte mulți ani cu hardare insuficient de performant, știu ce înseamnă să rulezi jocurile în rezoluție mică, să tai din opțiunile grafice cât de mult poți și să te bucuri că măcar funcționează. N-ar trebui să mai fie așa. Dacă sunteți la vârsta la care nu vă mai jucați toată ziua, ci doar din când în când titlurile celebre (eu așa fac), atunci măcar jucați-le la maxim, cu toate efectele posibile activate, ca să vă bucurați de întreaga experiență gândită de producători.
  2. În același timp, joaca la rezoluție Ultra HD este un vis frumos, dar impractic. I-am văzut pe câțiva jucând așa la evenimentul nVidia, stăteau la un metru în fața unui televizor de 55 inchi și, da, jocul arăta extraordinar. Poți face asta și acasă? Probabil nu. Nu-i vorba de televizor, peste doi ani cele Ultra HD vor fi peste tot, e vorba de distanțe, că nu-i așa ușor să tragi tastatura și mouse-ul la 3-4 metri de televizor, pur și simplu nu-i practic pentru majoritatea dintre noi.

Prin urmare, deși informațiile despre 980 și 980 Ti sunt utile, am apreciat mai mult prezentarea despre modelul Geforce 950, o placă ce poate rula orice joc nou la rezoluție 1920 x 1080 pixeli și 60 fps. Pentru un gamer normal, cu un monitor normal, eu zic că-i suficient să-ți dorești asta de la PC-ul tău, iar nVidia se jură că 950 este un chipset suficient de puternic pentru a asigura asta.

nvidia_950

 

performanta_geforce_950

Oferte: plăci nVidia 950 la eMAG și PC Garage.

O placă 950 începe de pe la 800 de lei. Sper că de Black Friday o vom vedea la un preț mult mai bun, că aș lua și eu una. În principiu, toți producătorii folosesc design-ul nVidia și nu sunt diferențe de performanță (toate au 2 GB memorie GDDR5, magistrală de 128 biți), așa că alegerea unei plăci se face în funcție de alți factori, precum tipul porturilor, dacă e sau nu overclockată din fabrică (aduce un spor de performanță, dar s-ar putea să fie și mai zgomotoasă) sau pur și simplu ce marcă preferați. Eu am avut experiențe plăcute cu Asus, am acum un 660 (cumpărat tot la un Black Friday) care este foarte silențios.

nVidia are și alte șmecherii în mână, precum utilitarul Geforce Experience ce devine tot mai complex prin funcții de streaming și captură video șamd. Eu îl am instalat, îmi place că optimizează setările fiecărui joc și îți explică ce face fiecare setare.

asus s5507

    25 comentarii

  1. Daca o sa te intereseze Oculus Rift cand apare in primavara, macar pt teste, cerintele pentru casca lor de VR recomanda un GeForce GTX 970 ca sa fii sigur ca iti merge cam orice joc.

      (Citează)

  2. Tocmai i-am recomandat unui amic GeForce GTX970, adica modelul: http://www.emag.ro/placa-video-gigabyte-nvidia-geforce-gtx-970-windforce-3x-4096mb-gddr5-256bit-hdmi-dvi-3x-display-port-n970wf3oc-4gd/pd/DF0P5BBBM/

    E extrem de multumit de ea, dar intradevar e aproape dublu ca pret fata de 950. 950 intradevar ramane alegerea optima la un buget mediu. Daca esti Gamer ocazional, nu are rost sa investesti 5000-6000lei intr-un PC.

    Personal, din cauza jobului, am renuntat la PC si stau doar pe laptop. Sunt foarte incantat ca sunt laptopuri cu GT950M, GT960M la preturi sub 5000 lei. Evident, nu se compara cu sora din PC dar ofera performante video bune pe un laptop mid-range ca pret, ceea ce e ceva.

      (Citează)

  3. Daca scade pe la 600 ron se merita daca nu as merge pe 960 pe care am vazut-o mai mereu pe la 900 la promotii mici.

      (Citează)

  4. @Alexandru P

    fix din cauza Oculus Rift i-am recomandat amicului meu GT970.

      (Citează)

  5. Ca sa scoti 60fps in 1080p trebuie sa ai si un procesor pe masura, memorie etc.

    Degeaba pui un 950 pe un i3 cu 2GB RAM.

      (Citează)

    • GTX 950 e chiar recomandat să stea pe un i3, altfel ajunge placa video să fie un bottleneck pe măsura.

      Aș merge chiar mai departe de atât, cu un 960 combinat cu i3, că diferențele de performanță între i3 vs. i5 pe GTX 960 nu justifică prețul crescut al i5-ului.

      Cei drept, ai nevoie de cel puțin 4gb de RAM, dar nu cred că își mai face cineva PC în ziua de azi cu mai puțin de atât, mai ales dacă se gândește la gaming.

        (Citează)

    • @Bogdan Popa
      tu trolezi, sau ce? Cum adica e recomandat sa ai procesor mai slab?

      Daca vrei sa storci tot ce poate da placa video, trebuie sa te asiguri ca si procesorul(/memoria/etc) poate sa tina pasul.

      Cand vrei sa-ti asamblezi un calculator pentru chestii 3D, pornesti de la placa grafica, alegand celelalte componente astfel incat sa nu creezi un bottleneck, nu invers.

      Altfel spus, daca tot discutam de GTX950, ideea e ca trebuie procesor cel putin i5. Daca pui i7, e chiar mai bine. Oricum intorci problema, e de-a dreptul stupid sa zici ca la GTX950 e recomandat sa pui procesor i3, ca sa nu fie placa grafica bottleneck pentru procesor. Serios, e stupid.

        (Citează)

    • @Sabotor

      Nu e recomandat să ai procesor mai slab, e recomandat să se potrivească componentele între ele astfel încât să ai un sistem care cu un raport preț/performanță bun. Dacă vrei să arunci banii pe geam poți să îți iei un i7 Extreme Edition cu un GeForce Titan din punctul meu de vedere.

      “The Core i5 is a must over the Core i3 for encoding, while the Core i7 is more of a luxury unless you’ll be spending a ton of time in Photoshop and/or Excel (even so, the i5 will suffice for the most part).
      […]
      Gaming is a different story. As we’ve seen time and time again when benchmarking PC games, the Core i7 is generally overkill as games that utilize the extra threads are relatively rare.
      […]
      Compared to the Core i3-4160, the Core i7-4790 was just 11% faster with the GTX 980 at 1680×1050 and 7% faster at 1080p. With the GTX 960, the Core i7-4790 was just 3% faster at 1680×1050 and 1% faster at 1080p.
      […]
      The Core i3 absolutely offers the best value for PC gamers, which is terrific news, though we would insist in recommending a Core i5 to enthusiasts and gamers with a less tight budget. Gamers opting for a GTX 960 or slower will get away happily with the Core i3, while it would make more sense to invest in a Core i5 with any GPU faster than that.”

      De aici. Benchamrk-urile alea sunt pe Haswell, dar sunt convins că diferențele astea se păstrează și pentru Skylake.

        (Citează)

    • @Bogdan Popa
      Tot textul ala spune doar un lucru: ca te poti juca si pe i3. Cu o concluzie interesanta:

      The Core i3 absolutely offers the best value for PC gamers, which is terrific news, though we would insist in recommending a Core i5 to enthusiasts and gamers with a less tight budget.

      De unde tu intelegi ca e mai bine cu i3. Pai, lol, ok.

        (Citează)

    • @Sabotor

      Mai zice și:

      “Gamers opting for a GTX 960 or slower will get away happily with the Core i3, while it would make more sense to invest in a Core i5 with any GPU faster than that.”

      Mă bucur că partea asta ai sărit-o. Și dacă legăm paragraful ăsta de ăla de la început unde zice:

      “Compared to the Core i3-4160, the Core i7-4790 was just 11% faster with the GTX 980 at 1680×1050 and 7% faster at 1080p. With the GTX 960, the Core i7-4790 was just 3% faster at 1680×1050 and 1% faster at 1080p.”

      observăm că dacă investești într-un i5/i7 cu un gtx 950 arunci banii pe fereastră. Sau na, poate pentru unii e justificabil prețul crescut pentru un boost de cel mult 1%.

        (Citează)

  6. tocmai pentru ca ma joc rar si putin si o sa ma joc si mai putin daca creste familia nu vad de ce s-ar merita o investitie de genul asta, acum depinde si de venituri, dar un venit mediu nu cred ca se merita

      (Citează)

  7. am un GTX 660 TI, cred ca inca e peste astea noi si ieftin din seria 900 scoase de nVidia.

      (Citează)

  8. Pentru o experienta de gaming, ocazionala sau nu, eu recomand macar 256 de biti.

      (Citează)

    • Placa video este o chestie complexa in functionarea careia intervin mai multi parametri. Largimea BUS-ului de memorie este unul dintre parametri si NU ESTE CEL ESENTIAL.

        (Citează)

  9. GTX950 si GTX960 mi se par cele mai bune alegeri pentru gameri sunt indeajuns de puternice sa faca fata jocurilor curente. Si nu-ti dau peste cap contorul de la enel cu consumul de curent electric, nVidia are aici un mare avans fata de AMD.

    In rest, nu conteaza ca este Asus, Biostar sau Gigabyte, nVidia este cu ochii pe toti si nu-i lasa sa faca prostii cu design-ul de referinta sau sa puna componente ieftine.

      (Citează)

  10. Teniescu:
    am un GTX 660 TI, cred ca inca e peste astea noi si ieftin din seria 900 scoase de nVidia.

    Dap, e mai bună, singurul dezavantaj e consumul ceva mai măricel.

    Un 660 gtx simplu e cam la același nivel și, cu puțină șansă, găsești una SH la 400 de lei. Merită dacă faci un upgrade la un PC mai vechi.

      (Citează)

    • Mai bună la ce? FPS-uri în Crysis 3? Că dacă facem comparația și la ce tehnologii știe și la consum, s-ar putea să nu dea la fel de bine.

        (Citează)

  11. @Gaelex – Gresesti , consumul de curent in incarcare este similar pe segmentul mediu (GTX 960 cu R9 380 care este o idee mai puternic / si 950 cu R7 370).
    950 e best buy- e 710 ron la altex
    dar daca esti casual gamer poti opta pentru un r7 265 (care e aceeasi placa cu r7 370) pe la 600 ron.

    Exact cum spune si @AdrianG mai sus, degeaba ai i3 si putin ram ca nu ajungi la 60fps. (confirm pentru ca eu am i3(Ivy), 8GB RAM si gtx 960 strix)

      (Citează)

  12. nwradu:
    Mai bună la ce? FPS-uri în Crysis 3? Că dacă facem comparația și la ce tehnologii știe și la consum, s-ar putea să nu dea la fel de bine.

    FPS-uri în Crysis 3, Battlefield 4 și alte jocuri, că doar despre asta vorbim aici. Tehnologiile alea sunt degeaba la entry level, lucrul ce poate înclina balanța e consumul. Dacă ai deja o sursă decentă de 450-500W, e ok și 660 gtx. Dacă-ți
    construiești un PC de la 0, mergi pe 950 și cu asta basta (sau 960, care-i best buy la nivel de preț/performanță).

      (Citează)

  13. nwradu:
    Mai bună la ce? FPS-uri în Crysis 3? Că dacă facem comparația și la ce tehnologii știe și la consum, s-ar putea să nu dea la fel de bine.

    sper ca la orice.

    eu n-am incredere in placile astea video cu 1 ventilator micut acolo, cum sunt unele 960. mai vazusem unele din seria 700 care erau cat o placa de retea. pai daca e desktop, sa fie desktop, sa fie coolere, astea.

    mai iesise ceva serie prin vara, comparasem atunci ce stiu astea noi fata de alea vechi … nu merita trecerea de la unele la altele

    sincer, nici nu prea ma joc, asa un CS:GO si un WoT. GTA 5 m-am jucat cand iesise.

      (Citează)

    • Asa zicea si fi-miu. Avea o GTS450 Gigabyte OC 1GB GDDR5 cu 2 ventilatoare. I-am luat o Zotac GTX 650Ti Synergy, micuta cu un singur vent si ala cam amarât. Nici o problema. Acum este pe calc meu si merge ceas. Fiului meu i-am luat o Gigabyte GTX960 maricica, 2 vent, backplate metalic. A râs si mi-a spus “Am mai crescut si eu stiu ca ajungeau 2 vent mai micute”

        (Citează)

  14. Eu mi-am luat in septembrie un GTX 960 la 800 de lei de la Emag, l-am prins la promotie. Consider ca 800 de ron e prea mult pt un 950, chiar nu se merita

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus