un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Un atac armat la fiecare două săptămâni

5 Oct 2015  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

Președintele Obama avea mare dreptate în discursul său post-Oregon, unde un student de 26 de ani a omorât alți 9 studenți și profesori și a rănit alții: totul a devenit ceva uzual. Reportajele, discursul său privind astfel de tragedii, șocul oamenilor, toate sunt deja aceleași, modificându-se doar numele și datele.

America a devenit obișnuită cu mass shootings. Văd deja pe CNN dovada, exact ca la celelalte tragedii: numele victimelor citite încet, fotografii cu fețele lor zâmbitoare, pentru vreo trei dintre ei prezentându-se în detaliu ce persoane minunate erau și ce visau să facă în viață, oameni strânși cu lumânări și flori în fața clădirii, totul întrerupt de reportaje despre câte probleme avea criminalul și cum a fost, dintotdeauna, un ciudat înclinat spre violență.

Cu toate acestea, exact cum spunea Obama, nimeni nu face nimic pentru a limita accesul la arme! Ia-i omului armele și în cel mai rău caz își va vărsa nervii în alcool și vreo bătaie într-un bar. Sau cel mult va ataca școala cu un pistolet cu care este mult mai greu să omori atâția oameni într-un timp scurt.

Pot să accept dorința de a avea o armă în casă pentru propria siguranță. Îmi place în acest aspect legea românească ce nu doar că limitează puternic cine poate lua o armă de foc, dar și ce cantitate de muniție iei pentru ea. OK, un pistol și două încărcătoare sunt de înțeles, dar dacă ai nevoie de mai mult de atât deja se pune întrebarea de ce.

Criminalul din Oregon avea la el 5 pistoale și o pușcă de asalt Del-ton, stil militar, plus vestă anti-glonț și 5 încărcătoare. Acasă la el au mai descoperit 2 pistoale, 4 puști și un shotgun (căruia noi i-am spune tot pușcă, dar se referă la varianta mai scurtă). Toate cumpărate legal!

delton_556

Și aici apare problema. De ce nu-și pune nimeni problema “băi, până unde duce nebunia asta cu armele pentru siguranță?“, Bine, vrei un pistol pentru a te simți în siguranță, dar 13? Ce faci cu 13? În caz că-ți sparg casa o bandă întreagă de răufăcători, te vei înarma cu toate 13 și vei trage precum Rambo?

Simpla problemă de fair use este ignorată cu succes. La Sandy Hook, în decembrie 2012, un tânăr de 20 de ani a folosit un Bushmaster 223 pentru a omorî 16 copii de 6 ani, 4 copii de 7 ani și 4 adulți. Mai avea la el două pistoale și o altă pușcă, toate fiind cumpărate de maică-sa. De ce le cumpărase… nu se știe. Ca să se apere, desigur!
bushmaster223

Doi factori mai contează aici. Întâi, un amendament din Constituție care este întotdeauna folosit pentru a cere dreptul de a avea și purta arme. Amendamentul 2 este făcut în 1791 și spune că oamenii au dreptul de a avea și purta arme pentru a veghea la libertatea și independența Statelor Unite. Era o vreme când se temeau că se întorc englezii să-i recucerească sau că vor apărea diverși “baroni locali” cu gânduri separatiste, așa că oamenii aveau arme pentru a lupta, la o adică, pentru propria libertate.

Repet, legea este din 1791. Cumva, sub ideea de a putea lupta și acum pentru libertatea proprie în caz că propriul lor guvern încearcă să le-o ia, americanii țin cu dinții de arme. Sunt curios împotriva cui cred ei că vor lupta, dacă propriul guvern vrea să-i asuprească? Împotriva armatei SUA, probabil cea mai bună din lume? Împotriva avioanelor invizibile și a tancurilor Abrams? Ideea este ridicolă în 2015. E ca și cum aș cere eu arme acum, că poate Iohannis se decide dintr-o dată să devină dictator și vreau să-i pot face față.

Al doilea factor este, desigur, industria armelor, un business de miliarde. Acest business întreține teama oamenilor și le dă ideea că de astfel de criminali se pot feri doar cumpărând și mai multe arme, mai mari, mai puternice. Vă dați seama ce profituri se fac.

Statisticile spun că în ultimii 10 ani 1524 de persoane au fost omorâte în asasinate în masă în SUA, iar 75% dintre acestea au fost împușcate. Restul au fost înjunghiați, aruncați în aer sau au ars în incendii puse cu intenție. În total, 1075 de persoane ar fi putut fi în viață dacă ar fi existat un cod mai strict privind armele. O mare parte dintre aceștia au fost omorâți cu arme cumpărate legal. Mă îndoiesc că un puști de 20 de ani ar fi putut cumpăra chiar așa ușor arme de pe piața neagră, într-un orășel obscur.

Această politică privind armele parcă este împotriva modernității de care dă dovadă SUA în multe alte privințe, de exemplu recent prin căsătoriile gay sau legalizarea marijuanei, mai ales când există alte țări ce sunt un exemplu concret despre cum o lege strică anti-arme micșorează puternic numărul crimelor. Mi se pare unul dintre marile paradoxuri ale vremurilor curente.

Astfel de crime vor continua. Cele din trecut servesc ca un exemplu pentru alți nebuni, așa cum și acesta din Oregon a dat de înțeles. Cât de des? O statistică excelentă făcută de USA Today spune că un mass-killing (minim 4 victime) are loc în SUA cam o dată la două săptămâni. Au fost 290 de cazuri din 2006 încoace, din care 218 cu arme de foc.

Chiar sâmbătă, la două zile după Oregon, autoritățile din California au arestat 4 elevi de liceu care plănuiau să împuște cât mai mulți colegi de-ai lor, având inclusiv o listă de ținte prioritare.

Unele autorități au tras concluzia cea mai sănătoasă: e nevoie de mai multe arme. Viceguvernatorul din Tennessee a declarat:

“I would encourage my fellow Christians who are serious about their faith to think about getting a handgun carry permit,” “I have always believed that it is better to have a gun and not need it than to need a gun and not have it. Our enemies are armed. We must do likewise.”

Sursa: Fox News.

Și, după cum au spus și alții, inclusiv anterior la alte atacuri armate, nu doar că trebuie mai multe arme, dar trebuie purtate la vedere și în orice loc. Inclusiv acum s-a spus că, dacă alți studenți sau profesori ar fi avut armele la ei, criminalul poate că ar fi fost eliminat de cineva. Da, toți suntem de fapt niște Rambo așțeptând să ne dovedim eroismul.

Între timp, urmăriți prezentarea de pe USA Today pentru niște statistici care-ți fac pielea de găină. De două ori pe an astfel de asasinate în masă ajung și în știrile noastre, dar la ei se întâmplă din două în două săptămâni. Când ați auzit ultima oară ca în România cineva să omoare alte minim 4 persoane?

asus s5507

    16 comentarii

  1. “Când ați auzit ultima oară ca în România cineva să omoare alte minim 4 persoane?”

    In Romania suntem 18 milioane. In SUA sunt peste 300 de milioane. Vezi vreo diferenta?

      (Citează)

    • Aia 300 de milioane sunt organizati in State, mai mult sau mai putin de dimensiunile Romaniei, iar fiecare Stat e impartiti in Couties, mai mult sau mai putin de dimensiunile unui judet. Fiecare Stat are politia lui, fiecare County are politia lui. Capac peste toate, mai exista si politia federala.
      Nu, nu prea are relevanta numarul de locuitori, ci mai degraba libertatile (cu sau fara ghilimele) pe care le au acestia.
      Acolo situatia s-a escaladat prea mult, de-asta s-a ajuns unde s-a ajuns.
      Parerea mea este ca in afara de a limita numarul si tipul de arme, trebuie inasprite si pedepsele pentru parintii care nu au grija de ele, de ajung in mana adolescentilor.

        (Citează)

  2. Legea aia din 1791 nu va reuși s-o modifice nimeni niciodată ! Si de ce ar trebui să ne pese discutând aici, pe un blog neinsemnat?
    La noi mor mai mulți oameni in accidente rutiere decat in atacuri armate in SUA.

      (Citează)

  3. Legea aia din 1791 nu va reuși s-o modifice nimeni niciodată ! Si de ce ar trebui să ne pese discutând aici, pe un blog neinsemnat?
    La noi mor mai mulți oameni in accidente rutiere decat in atacuri armate in SUA.

      (Citează)

  4. Am terminat de rezolvat problemele din RO, acum ne pasa de cei de peste ocean.
    O campanie care sa ii miste pe dinozaurii de la CNADNR unul n-ar face…

      (Citează)

  5. Las ca si la noi daca nu poti cumpara arme legal nu-i problema. Ti le da statul. Dupa care treaba ta daca intri in coafor si le folosesti fara nici o jena, ca doar sti ca nu are nimeni de acolo arma sa traga spre tine.

    De fapt asta si e problema cu campusurile universitare. Ca sunt gun free zone doar legal. Pai unu care vrea sa faca un macel unde sa se duca cu armele? Intr-un bar? Nu ca poate au si aia arme. La un azil de veterani? Mai rau. Cel mai bine intr-un campus ca aia nu au arme acolo. Statul american e cretin. Daca vrei gun free zone trebuie sa si impui chestia aia prin controlul la toate intrarile. Altfel doar devine tinta perfecta.

    De curiozitate au raportat si faptul ca un cetatean inarmat de prin apropriere a vrut sa intre acolo sa salveze situatia si angajatii campusului nu l-au lasat in timp ce ratatul ala facea frag dupa frag. Sau chestia asta nu da bine in presa asa ca nu prea apare?

      (Citează)

  6. Amuzanta aia cu legea, cand de fapt problema e industria de arme, e fix aceeasi industrie de dragul careia SUA intra destul de des in fel si fel de razboaie. Well, ce sa vezi, interesul unei industrii intregi nu coincide deloc cu interesul cetatenilor. Si ce sa vezi, in leaganul democratiei nu oamenii isi impun vointa, ci fireste, industria uriasa de armament.

      (Citează)

  7. Politicienii sunt si ei alesi de niste oameni, si vor sa fie alesi din nou. Asta ii intereseaza in primul rand.
    MEREU (nu) vor face ce (nu) le va atrage voturi.

    De-aia la noi n-au curaj sa supere biserica.
    De-aia in State n-au curaj sa se lege de dreptul de a purta arma.

    e.t.c.

      (Citează)

  8. Giovani:
    “Când ați auzit ultima oară ca în România cineva să omoare alte minim 4 persoane?”
    In Romania suntem 18 milioane. In SUA sunt peste 300 de milioane. Vezi vreo diferenta?

    nu conteaza cati suntem, pentru ca intr-o clasa de scoala sau intr-o scoala sunt multi oameni si la noi si peste tot.

    faptul ca populatia este mult mai mare in SUA ar avea relevanta pentru numarul de atacuri, care intr-adevar ar fi mai mare la o populatie mai mare, dar nu pentru numarul de victime ale unui singur atac.

    faptul ca la noi nu sunt astfel de atacuri este strict consecinta faptului ca armele de foc sunt interzise – are dreptate Radu.

      (Citează)

  9. Cancerul provocat de tigari omoara de zeci de ori mai multi oameni. Unde-i militatul ca sa fie interzise tigarile?

    Accidentele de masina omoara de zeci de ori mai multi oameni. Undei-i militatul impotriva automobilelor?

    O arma este un instrument. Nu instrumentele trebuie controlate mai bine ci imbecilii si retarzii care au acces la ele.

    Realitate este ca este mai bine sa avem toti arme pentru ca daca apare un nebun il putem extermina urgent. Asa s-ar rezolva problema repede, prin selectie naturala.

      (Citează)

    • Trump. Asemenea timpenii se vehiculeaza mereu, si tot mereu apare unul care intra cu mitraliera si omoara 10, 20, 30 de copii sau adulti doar fiindca in SUA se poate cumpara o mitraliera de la magazin.

        (Citează)

    • Absolut stupide argumente, fix ale lui Fox News.

        (Citează)

  10. Foarte putini morti daca stam sa comparam cu accidentele auto.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus