►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Vă spuneam despre un mare maraton de programare organizat de ING Bank la final de noiembrie, pentru prima oară în România, după mai multe ediții în Amsterdam. Vor fi 24 de ore de programare în care echipe de dezvoltatori (vă puteți înscrie și individual, se găsesc apoi echipe) vor propune, dezvolta și apoi prezenta ideile lor despre noi aplicații sau servicii bancare digitale. Câștigătorii vor primi câte o excursie în Silicon Valley.
Dacă sunteți interesat și nu v-ați înscris, nu mai stați pe gânduri, pe 28 octombrie se termină înscrierile. Cel din Amsterdam a adunat anul trecut 770 de participanți (doar 10% femei, îndrăznesc să spun că la noi vor fi mai multe, din experiența altor maratonuri la care am fost), s-au tras 9 kilometri de cablu, s-au conectat 200 de switch-uri, s-au băut 1500 de energizante și într-un film de la evenimentul de acolo am văzut inclusiv că se făceau masaje, ceea ce sper să se întâmple și la noi.
Înscrierile se fac pe site-ul 24hcoding.com până pe 28 octombrie, iar maratonul va avea loc pe 20-21 noiembrie într-o clădire din Pipera. ING vă va pune la dispoziție o versiune a API-ului lor pentru a vă putea conecta la sistemele bancare.
Am participat, ca blogger, la mai multe maratonuri de programare. Asta mi-a dat ocazia să am o viziune de ansamblu asupra desfășurării lucrurilor, în timp ce concurenții se concentrează doar pe munca lor (și poate prea mult pe asta), așa că iată niște sfaturi bune și valabile pentru orice hackathon.
Faci o echipă, vii cu o idee, o dezvolți timp de 24 de ore, poate cu o pauză de 3 ore de somn și 5 litri de energizant. Se lucrează până în ultima clipă, că dacă mai ai 2 minute poți finaliza încă o funcție!
Prezentarea în fața juriului este, însă, mult mai importantă. Acolo se decide câștigătorul. Ideea ta poate fi excelentă, dar trebuie să o înțeleagă și ceilalți, iar pentru asta este necesar să o prezinți foarte bine.
Sfatul meu este ca, în ultima oră, să lăsați munca pentru proiect și să rămâneți cu ce-ați făcut în primele 23 de ore. În ultima oră, concentrați-vă pe o prezentare PowerPoint bună (dacă se vor face, dar mai mult ca sigur da), decideți cine prezintă în față juriului și gândiți-vă la câteva fraze cheie care să rămână în mintea ascultătorilor.
Prezentarea trebuie să includă musai la ce e bună ideea voastră, pe cine ajută, de ce este nevoie de ea, ce problemă curentă rezolvă șamd. Acestea trebuie să rămână în mintea juriului și chiar și a publicului, că trebuie să-l câștigi și pe acesta. Exact cum ați implementat-o, cum va arăta și în ce stadiu este acum intră în plan secundar.
Spuneam și să planificați cine o va prezenta și câteva fraze “meșteșugite” pentru punctele cheie. Prea des am auzit vorbe precum “nu face ceva ieșit din comun, ci doar…” sau “altceva nu știu ce să mai zic”. Repetați prezentarea cu voce tare pentru a vedea dacă vă încadrați în timpul alocat. Nu vă grăbiți, controlați-vă emoțiile, vorbiți clar, nu vă întrerupeți unul pe celălalt. Conveniți un cod, dacă cel ce prezintă se uită spre ceilalți membri ai echipei, aceștia pot interveni dacă au ceva de adăugat sau completat. De prea multe ori am asistat la prezentări în care vorbeau deodată câte trei, fiecare crezând că ce spune el este crucial.
Proiectul din maraton trebuie să fie ceva pentru piața bancară. Aveți timp până atunci să întrebați în stânga-dreapta cam ce și-ar dori oamenii și nu li se oferă acum, și nu mă refer doar la clienți, ci și la back-end. De aici va porni o idee bună, cu mai multe șanse de câștig. Uitați-vă și prin străinătate, aflați care sunt tendințele.
Am fost la un maraton de programare unde vreo trei echipe au vrut să facă o aplicație care să-ți spună mersul mijloacelor de transport în comun și ce să iei pentru a ajunge într-un anumit loc, în condițiile în care pe piață existau deja vreo alte două, cu susținere importantă, plus Google Maps care face asta.
Știu că de multe ori există tentația de a reinterpreta o altă idee, dar cu un stil nou și mai eficient. Vouă vi se pare că veți face ceva super-marfă și util; celor din jur li se va părea că deja s-a făcut și nu vă vor da la fel de multă atenție.
Am văzut pe cineva spunând pe alt site că nu și-ar prezenta niciodată ideile gratuit la un maraton, ci numai în fața unor investitori. Am râs; mai avea să spună că eventual trebuie să-i bată investitorii la ușă și să-l întrebe dacă are vreo idee, că vor să o cumpere.
Mi-am adus aminte de Innovation Labs și diferența uriașă dintre prezentările de la început și cele de la final, după câteva luni de mentorat în cum să ții prezentări și cum să impresionezi investitorii. Mi-am adus aminte și de ce-am auzit de la oameni care chiar au prezentat în față unor investitori mari, pe la diverse acceleratoare, și despre cum ai 30 de secunde să impresionezi prin tot ceea ce spui: ideea prezentată perfect, dar scurt; plan de afaceri; de ce este nevoie de ea pe piață; de ce ai tu nevoie; cum vei scoate bani; cum o vei vinde; ce feedback ai până acum șamd.
E foarte complicat. Dintre o mie de idei bune, poate că trei ajung să fie prezentate unde trebuie și în modul în care trebuie. Și asta nu le garantează deloc succesul, că tot acolo se mai prezintă și alte idei.
Nu uitați însă că un astfel de hackathon reprezintă o posibilitate de a câștiga gratuit experiență crucială. Cum să prezinți, ce vrea juriul să afle, ce întrebări îți pun aceștia. Cum prezintă alții și ce poți învăța de acolo. Privește cum arată o altă echipă în fața juriului și ce-ar trebui să facă pentru a fi mai buni. Învață din toate acestea ceva.
Prezentările, vorbitul în public, capacitatea de a prezenta în 3 minute ceva de care poate depinde viitorul tău se învață direct din astfel de experiențe, nu stând în fața ușii și așteptând să sune investitorul la interfon. Nu mai zic că la astfel de maratonuri poți cunoaște oameni cu aceeași pasiune ca a ta, eventual cu cunoștințe complementare, cu care în viitor vei putea face echipă și mai bună.
Toate hackathonurile la care am fost până acum încep cu o pauză. “Lasă că avem 24 de ore, e timp”, așa că oamenii deschid lent laptopul, dau un checkin pe Facebook, își potrivesc cu atenție totul pe masă, trag cu ochiul la echipa formată numai din fete șamd.
Toate hackathonurile la care am fost până acum se termină cu o goană după mai multe minute. Ca în școală, când la teză ai în sfârșit o idee și te rogi de profesor să-ți mai dea un minut, în timp ce scrii cât de repede poți, de-ți tremură mâna pe hârtie.
24 de ore nu sunt niciodată suficiente (și nici nu contează asta), așa că nu pierdeți timpul.
“Tu faci partea aia, tu faci interfața, tu studiază API-ul și fă-ne un rezumat peste o oră“. După un timp, gândiți-vă la odihnă, s-ar putea să fie mai eficient să dormiți niște ore și să munciți apoi cu spor. Dacă faceți asta, aveți grijă ca cineva să poată să vă continue munca.
Cu vreo trei ore înainte de final, ar trebui plănuit deja cine va prezenta în fața juriului.
Din experiența mea, cu toată bunăvoința organizatorilor uneori Internetul nu oferă o capacitate suficientă pentru toată lumea, mai ales dacă pe furiș toți ascultă și muzică de pe YouTube. Aduceți un modem sau un router 3G cu o conexiune independentă.
Similar, aduceți-vă un router wireless. E foarte posibil ca acolo infrastructura wireless să nu facă față (dacă o fi vreuna), dar vă puteți genera propria rețea wifi cu un router pus pe masă și conectat la infrastructura de cablu.
Aduceți-vă căști. Va fi un zumzet general, un zgomot de fundal care poate fi deranjant. Niște căști bune te vor ajuta să-l ignori și chiar să adormi pe acolo, dacă vrei să faci asta.
Asta e la mintea cocoșului, deși am văzut întotdeauna proiecte care la final nu aveau nimic funcțional. Fie lucraseră în paralel la toate componentele și nu finalizaseră nimic, fie finalizaseră ceva și n-a mers la prezentare. Asta e normal, se numește “efectul de prezentare” și este similar cu “efectul de cutie”, adică atunci când ceva funcționează întins pe birou, dar după ce bagi toate componentele în cutia lor finală nu mai vrea să meargă.
Atenție la ce faceți funcțional. Puteți prezenta cum va arăta interfața, dar asta nu-i așa important. La o adică, o puteți “desena” inclusiv într-un PowerPoint sau în HTML, arătând doar o machetă. Mai important ar fi să funcționeze chiar elementul central, șmecheria principală a proiectului vostru, miezul. Asta ar putea face juriul să exclame “aha, o idee bună și chiar au demonstrat că și merge!”.
Altfel, dacă lucrați la ceva și la final nu este cât de cât funcțional, măcar ca demo cu interfață rudimentară (dar să se înțeleagă ce se întâmplă acolo la demonstrație, nu cifre alergând pe ecran ca-n Matrix), atunci e ca și cum n-ați fi lucrat. Câtă vreme veți spune din vorbe ce face componenta X, chiar nu mai contează că ați programat 0% sau 99% din ea.
Dacă o veți prezenta verbal, recitiți ce-am scris mai sus despre prezentări și asigurați-vă că explicați clar și concis ce face, de ce și care sunt avantajele.
Asta a insistat Matilda să o spun, că ea e obsedată de băut minim 2 litri de apă pe zi și mereu mă bate la cap cu asta. Dar serios, nu abuzați de cafea sau energizante, beți mai multă apă, chiar dacă nu are “kick-ul” celorlalte.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
1 comentariu
23/10/2015 la 2:46 PM
hmm… nu știu dacă organizatorii sînt de acord cu sfatul tău, să-și aducă oamenii propriile rutere wifi, să genereze acolo rețele wifi adiționale, care evident se perturbează reciproc între ele și cu rețeaua organizatorilor…
alias(Citează)