un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Noile iPhone 6S sunt aproape rezistente la apă

2 Oct 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Noile iPhone 6S și 6S Plus au fost lansate când eu eram în concediu, așa că n-am zis nimic despre ele. Nici nu erau multe de zis, fiind un facelift al celor deja lansate.

Surpriza a apărut după ce diverse persoane și-au cumpărat iPhone 6S și l-am dezasamblat: telefonul rezistă destul de bine la apă.

Cei de la iFixIt, care de obicei fac un teardown foarte bun (citiți-l aici) au descoperit că, deși telefonul este strâns cu șuruburi, are de jur împrejurul carcasei și o garnitură formată din aplicarea unui lipici cu rol de sigilare, de parcă s-ar fi dat cu silicon pe marginea căzii. Asta ține apa departe.

garnitura_apple

Conectorii de pe circuitele din interior sunt sigilați cu o altă formă de silicon. Asta e bine, apa (mai ales cea sărată) care intră acolo ar putea produce rapid scurt-circuite între pinii lor și pe termen lung le-ar putea coroda.

Telefoanele nu sunt nici pe departe waterproof. Pentru asta ar trebui protejate și mufele cu niște garnituri externe sau interne speciale, difuzorul ar trebui să aibă o membrană interioară, în fine, întreg interiorul trebuie sigilat cu mare grijă pentru că n-ai vrea ca o picătură de apă să ajungă pe ecran sau în modulul foto; chiar dacă n-ar strica nimic, ți-ar strica plăcerea utilizării.

Chiar și fără o certificare oficială IP67, noile iPhone 6S și 6S Plus rezistă mai bine la apă, asta e clar. Cineva le-a testat și le-a pus timp de o oră în niște vase cu apă, iar telefoanele au supraviețuit. Totul a fost ulterior funcțional, dar unul dintre ele a avut o dungă nu foarte vizibilă pe ecran.

Nu introduceți telefoanele voastre în apă! Chiar și așa, fără o certificare oficială, e clar că Apple face niște pași pentru a crește rezistența la apă și viitorul iPhone 7 poate că va fi IP67. Până atunci, noile 6S și 6S Plus vin cu un avantaj: dacă le scapi din greșeală în chiuvetă, WC, mare sau le bagi în halba cu bere, e posibil să supraviețuiască fără sechele dacă le scoți rapid de acolo.

Părerea mea este că nu doar acea garnitură face minuni, ci totul este și o dovadă a calității excelente de fabricație a telefoanelor Apple, care sunt foarte bine sigilate, foarte bine strânse și cu puțin loc liber în interior, plus că au carcase strunjite la micron.

O altă chestie care-mi place foarte mult la noile iPhone și pe care cred că o vom vedea în viitor pe toate telefoanele este acel 3D Force Touch, prin care poți apăsa pe ecran și, în funcție de forța apăsării, se întâmplă diverse lucruri. Asta este echivalentul unui click dreapta de mouse și cei care au prins trecerea de la Windows 3.11 la 95 poate-și aduc aminte ce important este să ai acest al doilea buton.

Force Touch adaugă o nouă dimensiune interfeței. Gesturi în programe, jocuri noi ce folosesc și această opțiune, toate devin posibile. În plus, astfel vom putea utiliza și acele site-uri care se bazează pe “hover”, că încă sunt destule unde butoane sau informații apar doar când duci mouse-ul peste o anumită zonă, ceea ce pe un telefon este imposibil. Cu Force Touch devine posibil.

Pe Android se fac deja pași, Huawei a lansat un telefon cu Force Touch cu puțin timp înainte de Apple. Sper să devină o modă.

Dacă sunteți curioși cum funcționează, este un oscilator destul de mărișor care se declanșează la acțiunea unei forțe. Update: am greșit, mulțumesc pentru observație. De fapt senzorii capacitivi din ecranul tactic află unde ai apăsat și cu ce forță, iar un oscilator mărișor oferă o senzație de apăsare printr-o vibrație bine calibrată ca intensitate și formă.

Vibratorul este un oscilator liniar destul de lung, îl vedeți mai jos. Din acest motiv bateria a fost micșorată de la 1810 la 1715 mAh pe 6S.

oscilator_apple_2

oscilator_apple_3

oscilator_apple_1

Sunt dezamăgit că în continuare 6S nu are stabilizare optică pentru camera foto, ci doar 6S Plus. Măcar odată cu rezoluția mai mare, de la 8 Mpx la 12 Mpx, au crescut și numărul de pixeli de focalizare tot cu 50%, ceea ce înseamnă focalizare mai rapidă. Pixelii de focalizarea sunt acele elemente de captură cu care se calculează ce obiect este în față altui obiect și de asta la camerele foto avansate auziți chestii de genul “117 puncte de focus din care 49 în cruce”.

surse foto: articol iFixIt și dezasamblare iFixIt.

asus s5507

    22 comentarii

  1. “Dacă sunteți curioși cum funcționează, este un oscilator destul de mărișor care se declanșează la acțiunea unei forțe. Intră imediat în oscilație și astfel telefonul află că ecranul a fost apăsat și, funcție de oscilație, cu ce putere.” – ‘da fuck did I just read?

    http://www.apple.com/iphone-6s/technology/

      (Citează)

  2. Let the trollz begin…

      (Citează)

  3. Nu puteau breveta si ei ecranul rezistiv in loc de oscilatorul ala?

      (Citează)

  4. da’ tu esti angajat undeva? ce concediu?

      (Citează)

  5. M-am amuzat tare la titlu. Pe același sistem îți dau o sugestie pentru un viitor articol: “Oamenii sunt aproape rezistenți la împușcare”, că nu toți împușcații au murit, dar nu vă împușcați acasă, că totuși nu aveți certificare IP67Kevlar.

      (Citează)

    • Păi e un pas în față. Poate la anul vor adăuga și restul de elemente și va fi IP67. Până una alta, e clar că rezistă mai bine decât alte telefoane, chiar dacă nu are certificare.

        (Citează)

  6. hmmm…. cum ajută siliconul de pe conectori, în condițiile în care circuitele integrate au pinii chiar mai apropiați de atît ?

      (Citează)

  7. Pentru cine e interesat sa faca un TearDown la iPhone, am o trusa cu care poti desface orice produs Apple, aici: http://olx.ro/oferta/ifixit-54-bit-driver-kit-pentru-apple-ID4wINu.html#a6965b51f2

      (Citează)

  8. Strunjit mă? :wtf:

      (Citează)

  9. Ala de`i zici oscilator e defapt vibratoru pentru feedback =))

      (Citează)

  10. Am modificat unde greșisem, mulțumesc pentru observație.

      (Citează)

  11. Xperia Z, complet rezistent la apa din 2013. Testat in ploaie, in baie si in mare.

    Apple au fost, sunt si vor fi niste gunoieri care copiaza de la altii. Apple sunt niste impotenti incapabili de o idee originala.

    Iar pentru tampenia legata de calitatea Apple, te-as pune sa folosesti iPhone-ul ala care venea cu ecranul galben din cutie sau celalalt la care murea semnalul cand il luai in mana sau alalalt care nu avea 3G.

      (Citează)

    • Unui posesor de Iphone puțin îi pasă că Xperia Z era rezistent la apă încă din 2013. Lui îi pasă că, dacă-l scapă în piscină, are șanse să-l scoată viu.

        (Citează)

    • Utilizatorii iPhone, asa de inteligenti incat Apple a trebuit sa isi faca telefoanele rezistente la apa.

        (Citează)

  12. Ca idee, Apple își face designul propriilor chip-uri (seriile A). Și au niste scoruri foarte bune comparat cu cele mai potente multi-core mobile de pe piață (dacă nu chiar cele mai bune scoruri).
    În rest, “multi-touch” a fost inventat in 1982. Până în 2007 (25 de ani!) adică lansarea iPhone, nimeni n-a folosit treaba asta într-un aparat destinat publicului larg. Impotenți și incapabili dintr-ăștia să tot fie!

    Gaelex:
    Apple sunt niste impotenti incapabili de o idee originala.

      (Citează)

    • Și nu doar chip-uri, ci o grămadă de alte tehnologii integrate în telefoane. Cred că Apple a făcut mai multă cercetare decât toți ceilalți producători de telefoane, dar e mai greu de sesizat asta.

        (Citează)

    • Sigur ca au scoruri foarte bune, sunt testate doar in telefoanele Apple cu sistem de operare Apple cu benchmark-uri aprobate de Apple.

        (Citează)

  13. nwradu:
    Vorba vine. Eu îmi închipui un atelier din ăla cu un bec din tavan și un nea Jean dând la strung diverse. Doar că în China.

    Nea Jean de la UTI?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus