un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Mezelurile produc cancer și o alternativă simplă pentru ele

27 Oct 2015  ·

GÂNDURI  ·

45 comentarii

Probabil ați aflat deja că Organizația Mondială a Sănătății a spus că baconul, cârnații, șunca și alte cărnuri procesat sunt cancerigene. Nici carnea roșie nu-i tocmai bună.

Asta cu mezelurile nu-i ceva nou, deși în general “scandalul” era legat de felul în care sunt fabricate, umflate cu apă și conservanți. Acum, însă, când o zice WHO după un studiu făcut de o agenție din interiorul organizației, mai exact Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, parcă are altă valoare. Așa cum am spus mereu, important este și cine face un studiu, nu doar rezultatele în sine.

Pe scurt, ideile principale sunt:

  • 50 de grame de carne procesată pe zi cresc șansa de cancer la colon cu 18%.
  • carne procesată înseamnă mezeluri, sau carne care a fost tratată prin afumare, sărare sau adăugare cu diverși conservanți de tipul nitraților sau nitriților.
  • legat de carne roșie (vită, porc, miel, rață, gâscă – practic orice în afară de pui și curcan și pești), 100 de grame de carne pe zi cresc riscul de cancer (mai ales la pancreas și prostată) cu 17%. În acest caz dovezile sunt ceva mai limitate, zic sursele.

Well, that sucks! Aveți grijă ce mâncați, tăiați pe cât posibil din mezeluri și mâncați mai mult pui, curcan sau pește, chiar dacă vita e bună rău, la fel și o ceafă de porc bine făcută. Sau măcar orientați-vă spre cârnați tradiționali, făcuți în casă, și pe mezeluri luate tot de la producători care nu folosesc tot felul de tâmpenii.

Puteți găsi unii pe la târgurile de produse tradiționale sau să vă faceți relații prin jurul Bucureștiului și să cumpărați din când în când de la țărani produse făcute în casă și pui crescuți doar cu hrană naturală, chit că luați mai mulți deodată și-i puneți la congelator. Sau, cel puțin, așa am înțeles că au făcut unii, iar târgul de la Agronomiei ar fi un loc bun de unde să începeți.

Ca o observație, majoritatea articolelor spun “WHO a plasat carnea în aceeași categorie ca și fumatul, ambele producând cancer”. Nu trebuie pusă însă egalitate între fumat și mâncat șuncă. Categoriile respective sunt de altă natură, iar fumatul și mezelurile se regăsesc acum în categoria “produc cancer”, împreună cu plutoniu. Adică nu mai există îndoieli că sunt cancerigene, dar în ce măsură e altă treabă. Mezelurile de exemplu cresc riscul de cancer la colon; fumatul crește riscul de vreo 5-6 alte canceruri, dar și de diverse alte boli de inimă, plămâni, rinichi, dinți șamd. Carnea roșie este în altă categorie, una de genul “credem că produce cancer, dar nu suntem 100% siguri”.


Apropo fix de mezeluri, profit de ocazie să scriu ceva ce era pe lista de subiecte dinainte de acest studiu. Am fost acum vreo trei săptămâni la supermarket cu gândul să iau ceva mezel, nu mult, cât pentru un mic dejun să meargă lângă omlete și niște bruschete/sandvișuri poate mai târziu.

M-am speriat citind ingredientele de pe pachetele preambalate de mezeluri. Apropo și de asta, ați văzut că la mezelurile din galantar nu sunt scrise ingredientele? Ar trebui să fie obligatoriu și acolo, bravo Carrefour care le scriu și parcă încă un lanț de hipermarketuri mai face asta, dar atât.

Am citit de tot felul de nitrați, benzoați și diverse alte substanțe. Colorant, arome. În câteva cazuri, mezelurile conțineau inclusiv “aromă de fum”, că probabil nici afumarea nu mai e ce-a fost cândva.

Și cum toate aceste pachete de mezeluri costau între 5 și 12 lei, am preferat să iau un piept de pui dezosat și fără piele, pentru 7,34 lei, pe care acasă l-am tăiat felii subțiri și l-am făcut la grătar, mărunțindu-l apoi pentru bruschete, sandvișuri și alte locuri unde ar fi mers un mezel.

E o alternativă. Știu, hormoni, dar măcar e o alternativă mai bună.

mezeluri_shutterstock_65634709

surse: BBC și The Guardian. Sursa foto: Processed Cold Meat Products de pe Shutterstock.

asus s5507

    45 comentarii

  1. Pai si nu ar fi frumos ca unii blogeri sa ne ajute sa gasim mai usor carne (alimente) mai sanatoase :) ?

      (Citează)

  2. Inca o solutie pe care multi vad ca o ignora este diminuarea numarului de zile in care mananci carne. Pur si simplu, de la aproape zilnic treci la 2-3 ori pe saptamana, eliminand mezelurile (sau mancand o singura data daca chiar ai pofta) si introducand carne la gratar de pui/curcan/peste (sau asa cum dai si tu exemplul de la final). Eu cam asa fac de ceva timp, dinainte sa zica astia ca nu e ok si ma simt foarte bine. Alte 1-2 zile din saptamana poti inlocui carnea cu oua si branzeturi (si astea limitate, in sensul ca nu le mananci zilnic), iar in restul zilelor abuz de legume si fructe (salate pe parcursul zilei si fructe dimineata).

      (Citează)

    • Mie mi-a fost foarte greu să fac asta, fără carne parcă nu am putere. Să mănânci toată ziua doar ouă și brânzeturi sau legume/fructe?

        (Citează)

  3. Daca-mi permiti sa las un link la tine pe blog spre un comentariu foarte bun: https://www.reddit.com/r/keto/comments/3q9p70/the_who_has_ranked_processed_meats_in_the_same/cwdbvhe

    Nu prea e chiar asa cum preia presa, plus ca studiile care au dis la astel de concluzii au super multe hibe.

    Plus: “red meats are “probably carcinogenic” but there was limited evidence.” Adica… nu cumva nu au suficiente dovezi? E normal sa afirmi ca cei care consuma carne afumata au risc mai mare de cancer (scrie asta in orice compendiu de medicina interna), dar de aici si pana la a trage tot felul de concluzii alarmante, e cale lunga.

      (Citează)

    • După noul studiu, e ceva mai clar pentru mezeluri.

      Pentru restul au dovezi mai puține, dar indiciile asta arată. Nu e vorba de tehnologie sau cercetare, pur și simplu șansele sunt mai mici și atunci nu vor putea spune niciodată cu certitudine că da, carnea roșie este un carcinogen la fel de potent.

        (Citează)

  4. riscurile cresc cu 18% fata de … ? 0.0000001%, 99% ?

    cat despre pui crescuti cu hrana naturala de la tarani care ii duc la vanzare, hai sa te lamuresc.
    1 -> aia nu ii gasesti in piete. te duci la om acasa. preferabil sa il cunosti dinainte.
    2 -> hrana naturala = agroland.ro/furaje-pentru-animale/
    de abia in ultima perioada din viata, inainte de vanzare o sa pupe ceva graunte strict naturale. daca o sa le pupe si pe alea, pentru ca daca nu o sa le dea in continuare furaj o sa puna grasime de 1 deget pe ei. acu sa nu crezi ca furajul de magazin dat la pui e diavolul reincarnat, destule retete sunt chiar ok. (cereale, faina peste, soia). ideal fara antibiotice/anticoccidia, dar fara astea nu poti sa cresti pui de consum in relativa siguranta.

    si nu, puii la 2 luni de 4 kile nu sunt crescuti cu hrana naturala, in mod natural. nici curcanii la 25+. kile in acelasi interval. dar cum am scris si mai sus, asta nu inseamna ca mananci cancer pe paine. conteaza foarte mult calitatea furajului.
    crede-ma ca daca vezi un pui de 2 luni crescut natural, cu hrana naturala, nu o sa vrei sa il cumperi. poate de pe la 4 luni in sus, dar nu o sa iti mai convina pretul/calitate.

      (Citează)

  5. Hai să vedem ce NU e (probabil) carcinogenic: http://www.compoundchem.com/2015/10/26/carcinogens/

      (Citează)

  6. Aroma de fum=Liquid smoke? https://en.wikipedia.org/wiki/Liquid_smoke
    Alta alternativa la mezel – friptura rece.

      (Citează)

    • Aroma de fum este mai sanatoasa decat fumul natural.
      Da stiu – nu suna bine…
      Fumul natural are o serie de gudroane, formaldehide etc ( emise natural in procesul de ardere).
      Fumul lichid nu le are pe astea…

      In concluzie – ca si la E-uri – se naste o psihoza generala din orice stire de genul asta, bazata in principal pe necunoastere…

        (Citează)

    • geretus: Aroma de fum este mai sanatoasa decat fumul natural.
      Da stiu – nu suna bine…
      Fumul natural are o serie de gudroane, formaldehide etc ( emise natural in procesul de ardere).
      Fumul lichid nu le are pe astea…

      Așa este, dar tot sună ciudat și arată în ce măsură s-a adaptat industria la noile chimicale.

        (Citează)

  7. freshprince1980

    27/10/2015 la 11:42 AM

    http://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/statistics-by-cancer-type/bowel-cancer/incidence#heading-Four

    Sansele de a face cancer la colon erau de 7,14%. O crestere de 18% inseamna sanse de 8,42%. Nu pare ceva asa de riscant, ce iti e o crestere de 1,3 puncte procentuale?

      (Citează)

    • :)))). Serios 7,14 la suta ?
      Pai atunci , daca mai halesti o felie de salam , ai sansa sa fi tu urmatorul dintr-un grup de 100 :D.

      Incidenta in Europa e in jurul la 40 de cazuri la 100 000 de locuitori la barbati , si de ~ 30 de cazuri la 100 000 pentru femei.

      Sursa:
      http://www.wcrf.org/int/cancer-facts-figures/data-specific-cancers/colorectal-cancer-statistics

      Asa ca vezi si tu ce face lumea din cartierul tau si te orientezi. Daca toti se lasa de mezeluri nu mai manca nici tu ca ramai expus . Daca vezi ca ailalti baga mare numai parizere si jamboane afumate FTW , baga si tu dar taie feliile mai subtiri .

      Da, acesta este un trolaj legat de interpretarea umana a statisticilor ca si cum ai fi in controlul , sau ai avea cunostinta de ceilalti factori care pot determina incidenta cancerului.

      Gen , stai asa, ca daca media pe Europa e pe la 45 de cazuri la 100 000 , crescut cu 18%, se face asa vreo 53 de cazuri deci hai sa vedem , sun la spitalul de oncologie din cartier sa vad daca au deja 53 de bolnavi. Unde mai pui ca si europenii ailalti mananca mezeluri.
      Alo, aaa , aveti deja 54 ? Perfect ,multumesc!
      – 2 kile de carnati afumati va rog, niste ketchup cu conservati si o conserva de pateu ca sunt in siguranta anul asta .

        (Citează)

    • Cam mărișoare șansele oricum. Și vezi că eu n-aș lua datele despre Europa în calcul, ci doar cele despre România. Noi aici trăim mai prost, poluare mai mare, mișcare mai puțină, controale mai puține șamd. Se moare mai cu spor aici.

        (Citează)

  8. pentru cineva care a manifestat un minim interes pentru alimentatie sanatoasa, stirile astea sunt veeeeechi de tot. stiam de carnea rosie de cel putin 10 ani. de mezeluri mult mai demult.
    discutia despre nutritie e foarte vasta si nu se poate comprima prea usor.
    o persoana de la noi, care mi se pare chiar avizata in domeniu, e Cristian Margarit. Cititi-i articolele, v-ar putea imbunatati sau chiar salva viata.

      (Citează)

    • De carnea roșie știam și eu, la fel și despre afumături. Doar că nu era un raport “final”, ci doar bănuieli sau cercetări făcute de alții.

        (Citează)

  9. Eu bagam aproape zilnic cateva felii de bacon afumat in omleta si ii dadea un gust excelent. Am renuntat intre timp si am inlocuit cu somon afumat si ton. Inca nu am citit pe pachet sa vad cum e afumat dar pare ca ar trebui inlocuit cu unul simplu.

    In stilul asta o sa ajungem sa mancam meal replacements si alte shake-uri proteice in loc de carne.

      (Citează)

    • si somonul asta, in afara de faptul ca nu stii in ce conditii e afumat, daca e de crescatorie e cam nasol. multe chimicale in el. dar sa dea dracu…am vazut un reportaj recent despre canadieni, care cu nisipurile lor bituminoase, au reusit sa polueze atat de tare apele, incat in satele de eschimosi din regiunea polara se inregistreaza cazuri de cancer pe banda rulanta. cica sa mai mamanci peste oceanic…
      tonul..rapitor mare…mult mercur, pe mine ma doare capul dupa ce mananc ton. serios. mai degraba sardine, ca traiesc putin si nu acumuleaza metale grele.

        (Citează)

    • Giovani:
      si somonul asta, in afara de faptul ca nu stii in ce conditii e afumat, daca e de crescatorie e cam nasol. multe chimicale in el. dar sa dea dracu…am vazut un reportaj recent despre canadieni, care cu nisipurile lor bituminoase, au reusit sa polueze atat de tare apele, incat in satele de eschimosi din regiunea polara se inregistreaza cazuri de cancer pe banda rulanta. cica sa mai mamanci peste oceanic…
      tonul..rapitor mare…mult mercur, pe mine ma doare capul dupa ce mananc ton. serios. mai degraba sardine, ca traiesc putin si nu acumuleaza metale grele.

      Ți-am zis că-mi place mai mult de tine când vorbești la subiect decât atunci când răspunzi la mișto? Pari că te pricepi la multe chestii, apreciem mai mult răspunsurile la obiect.

      Asta cu tonul și somonul e mai dubioasă. Adică au și ele probleme, dar ce nu are acum? Ar trebui cuantificate cumva, să știi dacă au probleme așa ca bârfă sau e ceva grav pentru sănătate.

      Cu tonul e și mai ciudat pentru că ton roșu, din peștele imens, se găsește rar la noi și la prețuri foarte mari. În Azore era 6 euro kilogramul, aici e 35 euro. Cel din conservă e ton doar cu numele, e un pește cu carnea gri și de dimensiuni ceva mai mici, din câte am înțeles, din familia tonului.

      E ca și cum ai compara un Clio cu o mașină Renault de Formula 1, deși vin de la același producător.

        (Citează)

  10. cititi si “Studiul China”, foarte interesant…ce combinatie periculoasa poate rezulta intre o concentratie crescuta de proteine in alimentatie si aflatoxina, pe care o gasim in arahide (mai ales untul de) si nu numai.
    si multe altele.

      (Citează)

  11. Ca sa revin cu niste cifre: Estimates suggest 34,000 deaths from cancer every year could be down to diets high in processed meat.
    That is in contrast to one million deaths from cancer caused by smoking and 600,000 attributed to alcohol each year.

      (Citează)

    • Păi cum spuneam, sunt în aceeași grupă de “sigur duce la cancer”, dar nu cu aceeași rapiditate, mortalitate, șansă și complicații.

        (Citează)

  12. de mentionat si zaharul care a ajuns in orice pana si in paine. Tot caut niste cereale mai serioase care sa nu aiba mult zahar. Cu cat sunt mai scumpe cu atat au mai mult zahar. deja daca gasesc sub 30g/100g e minune.

      (Citează)

    • te-as sfatui sa renunti la cereale si sa le inlocuiesti cu alune de padure, migdale, nuci etc. cerealele, chiar si cele mai neprocesate, contin multe glucide si putine proteine.
      prin comparatie, nucile & co contin mult msai multe proteine, vitamine si grasimi sanatoase si sunt mult mai satioase. cu un pumn esti SATUL SI HRANIT cateva ore.
      de asemenea, atat de mult slavitele fibre din cereale sunt de proasta calitate si irita intestinul. a se consuma seminte de in macinate, care sunt muuuult mai bune la digestie si contin nutrienti superiori.

        (Citează)

    • Am vrut și eu să iau niște cereale într-o zi și la fel, toate sunt umflate cu zahăr și chiar și la gust se cunoaște așa de tare că devin grețoase. Cred că cel mai bine îți iei musli și semințe din alea, după ce studiezi ingredientele.

        (Citează)

  13. user: https://www.reddit.com/r/keto/comments/3q9p70/the_who_has_ranked_processed_meats_in_the_same/cwdbvhe

    user:
    riscurile cresc cu 18% fata de … ? 0.0000001%, 99% ?

    cat despre pui crescuti cu hrana naturala de la tarani care ii duc la vanzare, hai sa te lamuresc.
    1 -> aia nu ii gasesti in piete. te duci la om acasa. preferabil sa il cunosti dinainte.
    2 -> hrana naturala =agroland.ro/furaje-pentru-animale/
    de abia in ultima perioada din viata, inainte de vanzare o sa pupe ceva graunte strict naturale. daca o sa le pupe si pe alea, pentru ca daca nu o sa le dea in continuare furaj o sa puna grasime de 1 deget pe ei. acu sa nu crezi ca furajul de magazin dat la pui e diavolul reincarnat, destule retete sunt chiar ok. (cereale, faina peste, soia). ideal fara antibiotice/anticoccidia, dar fara astea nu poti sa cresti pui de consum in relativa siguranta.

    si nu, puii la 2 luni de 4 kile nu sunt crescuti cu hrana naturala, in mod natural. nici curcanii la 25+. kile in acelasi interval. dar cum am scris si mai sus, asta nu inseamna ca mananci cancer pe paine. conteaza foarte mult calitatea furajului.
    crede-ma ca daca vezi un pui de 2 luni crescut natural, cu hrana naturala, nu o sa vrei sa il cumperi. poate de pe la 4 luni in sus, dar nu o sa iti mai convina pretul/calitate.

    Ai perfecta dreptate.

    Ai mei cresc pui, curci (nu imi place carnea), rate (recomand), in batatura (spatiu destul de larg, cu verdeturi si tot ce trebuie), pe timp de vara.

    Ai perfecta drepate in ceea ce priveste cresterea. In doua luni sunt firavi (comparativ cu cei din comert). De obicei, un pui cu greautatea celor din comert si hranit natural, ajunge cam in 5 – 6 luni la o greutate normala.

    Dezavantajul e legat de fragezimea carnii. In nici un caz cel crescut natural nu va avea aceeasi fragezime ca cel crescut in ferme. In rest, destule beneficii :)

    Carnea de rata crescuta natural e fenomenala (atat timp cat o parte din grasimi sunt inlaturate).

      (Citează)

  14. Bă nene, da’ ce nu e cancerigen în ziua de azi?
    Că și legumele sunt date cu tot felul de substanțe, “injectate”, cum zice soacră-mea.
    De laptele de la țâța vacii nici nu mai zic, la ce motorine și fosfați o mânca de pe pajiștile “virgine”. Iar peștele… poți să-l folosești ca termometru, la cât mercur are în el.

    Păi sigur, mi-ar plăcea să stau la țară și să-mi cresc singur roșia, ardeiul și porcul, dar n-am reușit să fac milionul din afaceri și nici câștigat încă la loto.

    Eu am o teorie inginerească legată de cancer, da’ nu v-o zic.
    Mai bine aveți grijă la câți antioxidanți băgăm în noi, că poate de-aia…

      (Citează)

  15. Giovani:
    te-as sfatui sa renunti la cereale si sa le inlocuiesti cu alune de padure, migdale, nuci etc. cerealele, chiar si cele mai neprocesate, contin multe glucide si putine proteine.
    prin comparatie, nucile & co contin mult msai multe proteine, vitamine si grasimi sanatoase si sunt mult mai satioase. cu un pumn esti SATUL SI HRANIT cateva ore.
    de asemenea, atat de mult slavitele fibre din cereale sunt de proasta calitate si irita intestinul. a se consuma seminte de in macinate, care sunt muuuult mai bune la digestie si contin nutrienti superiori.

    Ok, mananc deja migdale neprajite cam de 2 ori pe zi + nuci si ovaz. Incercam sa mixez laptele cu ovaz + inca ceva care sa tina de foame, dar de la cereale mi-am luat gandul definitiv.
    Mersi.

      (Citează)

  16. razorsbk:
    de mentionat si zaharul care a ajuns in orice pana si in paine. Tot caut niste cereale mai serioase care sa nu aiba mult zahar. Cu cat sunt mai scumpe cu atat au mai mult zahar. deja daca gasesc sub 30g/100g e minune.

    N-am mai vazut cereale fara 70% carbohidrati.

      (Citează)

  17. Eu zic sa ne retragem in munti.Nu domnu inginer? Ca acolo nu sunt E-uri si mai ales campuri electromagnetice.Eventual facem ceva frumos…de exemplu o retragere cu torte?

      (Citează)

  18. Nici un doctor sanatos la cap nu recomanda puiu din comert.

      (Citează)

  19. Nu fac si un studiu cat de sanatoase sunt legumele mancare e majoritate, nu asa la modul teoretic?
    Mi-a povestit un baiat care a fost la cules de capsuni cum seara plecau de pe camp si nu lasau capsuna in urma, iar a doua zi dimineata aveau iar campul plin. Cresteau pt ca erau stropite.

      (Citează)

  20. razorsbk: Studiul China

    Eu am gasit la magazinul DriedFruits. Nu prea au gust bun, zici ca mananci lemne, dar mai bine asa decat cu zahar.

      (Citează)

  21. Florin: Eu am gasit la magazinul DriedFruits. Nu prea au gust bun, zici ca mananci lemne, dar mai bine asa decat cu zahar.

    Demit, am vrut sa raspund la comentariul despre cereale.

      (Citează)

  22. Bomboana de pe coliva: stresul … peste organismul obosit si intoxicat de chimicale…

      (Citează)

  23. Știre trista rău. Te pune pe gânduri, la atâția burgeri consumați. Ce faci, renunți la ei?

      (Citează)

    • Nu, dar una e un articol amuzant pentru blog, alta e alimentația zilnică. Nu mănânc burgeri zilnic, mezeluri aproape deloc, după studiile astea ne gândim să trecem la mai mult pui/curcan, nu sunt mare fan pește dar vom mânca și mai mult pește, că poate fi bine făcut cu un sos bun sau un risotto pe lângă el șamd.

      De burgeri… chiar am de scris un articol, am fost zilele trecute la un local nou.

      Iar în ultima săptămână am fost de două ori la KFC, ca să zic și de fast-food.

      Mi se pare important să știi ce bagi în tine, cum sunt pregătite și ce dezavantaje au. Apoi e alegerea fiecăruia ce bagă în gură, câtă vreme este în cunoștință de cauză.

        (Citează)

  24. Soc si groaza.Brusc Turul Burgerilor este aruncat in derizoriu.Cred ca OMS vrea de fapt sa-ti submineze campania de cunoastere a burgerului perfect.Nu abandona in fata fortelor intunecate ale imperiului…..burgerul fie cu tine. Semnat: Yoda Burger-Jedi.

      (Citează)

    • Petru mine n-a fost nici o noutate în ce-a anunțat OMS. Singura chestie importantă a fost că a anunțat chiar OMS toate acestea, nu diverși alți cercetători.

        (Citează)

  25. Tot e bine ca nu au zis nimic de slanina afumata; inseamna ca nu e cancerigena.

      (Citează)

  26. Ma duc sa imi iau o slaninutza afumata cu un pic de boia, ceapa de apa si o branza de bivolita, adusa de prin maramu’ si bineinteles o palincuta langa. Regimu sa il tineti voi! =)))

      (Citează)

  27. nwradu:
    Cam mărișoare șansele oricum. Și vezi că eu n-aș lua datele despre Europa în calcul, ci doar cele despre România. Noi aici trăim mai prost, poluare mai mare, mișcare mai puțină, controale mai puține șamd. Se moare mai cu spor aici.

    Incidenta in romania e mai mica decat media Europeana.
    Sub 30 %000 .
    Una din surse: http://www.umfiasi.ro/ScoalaDoctorala/TezeDoctorat/Teze%20Doctorat/Rezumat_Croitoru_Liliana.pdf

    Faptul ca traim mai prost nu e un criteriu pentru o rata de incidenta mai mare. Poate e un criteriu pentru o rata de mortalitate mai mare , dar asta e altceva.
    Avem o rata destul de mare de populate rurala. Unde se consuma mai putina carne procesata , in general mai putina mancare procesata decat in mediul urban. Plus ca in Romania chestiile de tip inlocuitul meselor de pranz cu produse de tip hamburger , cremwurst , si alte mizerii de fastfood nu au prins la fel de bine ca in alte parti , gen US, ca la noi sunt scumpe raportat la ce putem plati si ca lumea p-aci e mai fan shaorma, care poate cauza alte chestii dar mai putin cancer de colon , daca nu cumva torni curry si boia de ardei iute cu punga in ea.

    Nu mai gasesc acum linkurile cu sursele, dar studiile pe care le-am citit acum vreo jumatate de an ( nu astea de acum cu mezelurile) legau cresterea ratei de cancer la consum cu formarea unor obiceiuri de alimentatie care tindeau catre excluderea mancarii gatite din lipsa de timp.

    Era prezentata ca fiind mai relevanta ( determinanta ) chestia asta decat produsele alimentare in sine pentru ca obiceiul/ felul de alimentatie determina , evident , produsele alimentare pe care le folosesti.

    Cu alte cuvinte , daca dimineata bagi un sanwich si pleci la treaba , la pranz mananci in fuga un hamburger cu cartofi prajiti de la “mec” si bei o cola, iar seara te infigi intr-o friptura la gratar sau ceva facut tot pe fuga e evident ce ingrediente si produse vei acumula in dieta zilnica , comparand cu cazul in care ai suficient timp sa mananci un mic dejun bogat si gatit, iei pranzul la un restaurant , sau la o cantina iar seara mananci usor , sau mananci tot gatit acasa , sau la un restaurant .

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus